Gå til innhold

Fargebrok på internett?


Anbefalte innlegg

Hei,

Har nokon konkrete tips til kor eg kan lese om fargebruk på internett? Eg slit med å velje farger, og vil lære å gjøre dette sjølve (altså, ikkje kjem med link til adobe kuler eller noko). Korleis veljer eg? Har lest litt om komplimentære farger, men gjeld det for web også? Bør eg velje å bruke fargenøyanser framfor kontraster?

Takker for alle svar :) Tips til sider eg kan sjå på seier eg takk for.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest member-101642

Her finner du en del bra design.

 

Det finnes egentlig ikke noen fasit for hvordan et design skal se ut. Man må bare prøve seg frem. Personlig er jeg ikke så gla i så altfor store kontraster.

Lenke til kommentar
...

Korleis veljer eg? Har lest litt om komplimentære farger, men gjeld det for web også? Bør eg velje å bruke fargenøyanser framfor kontraster?

...

 

Hjelp!

 

Spørsmålet ditt favner omtrent like bredt som å spørre om hvordan man lager enn nettside med html og css. Som for alle former for design, så er fargevalget avhengig av hva du forsøker å oppnå.

 

Assosiasjoner

 

Rød

 

Blod, krig, kjærlighet, varmt, intensivitet, forbud (som i rødt lys).

 

Benyttes også typisk i reklame for priser, eller for sterk fremheving.

 

Blå

 

Vann, himmel, kaldt, upersonlig.

 

Benyttes typisk i logoer, og er kjent som en vennlig farge mot hvitt for tekst.

 

Grønn

 

Planter, natur, håp.

 

Kulturelt betinget

 

Farger kan ha vilt forskjellig betydning på tvers av kulturer. I politikken er demokratene i USA blå, mens venstresiden i Norge typisk er rød. Rød kan assosiereres med både krig og kjærlighet, og Cola har også en sterk assosiasjon med rød. La oss heller ikke glemme Jula.

 

Når du velger farger burde du velge farger som gir de assosiasjonene du ønsker, men det vil i praksis alltid være negative assosiasjoner uansett hvilken farge du velger. Du burde velge farge etter de assosiasjonene som passer til den kulturen målgruppen til siden har, og som gir det riktige budskapet.

 

Psykologisk effekt

 

Dunkle farger vil gi underbygge en dunkel sinnsteming.

 

En side om uteliv kan med fordel være "svart", som i svart bakgrund, da dette lettere får leseren i nattmodus.

 

Hvis du benytter farger aktivt kan dette stimmulere andre deler av hjernen, noe som typisk gjør leseren mer mottakelig for kunsteriske aspekter.

 

Hvis du overstimmulerer med farger og kontraster risikerer du å hisse opp leseren.

 

Fargeblinde

 

Når du velger farger, så er ett godt tips å sørge for at de aller fleste brukere vil se forskjellen på de forskjellige fargene du velger. Derfor velges typisk farger som har forskjellige lysstyrke i de forskjellige kanalene, det vil si rødt, grønt, og blått.

 

Teknikker

 

Noen foretrekker variere lysstyrken på fargene. Det er her kontrasten kommer inn. Hvis du har høy metning i fargene, så vil du gi siden mer kontrast. Det er en utbredt oppfatning at moderne skjermer gir for høy kontrast, slik at du typisk unngår 0-255 kontrast, 32 eller 48 mot 255 er ett godt stalltips.

 

Noe som typisk ikke endres mye metning. Typisk så har fargene motrent samme metningsgrad, samt at man legger til noe gråliknende samt sort. Sort, hvitt, og grått er som kjent ikke farger.

 

Jeg vet du ikke spurte etter lenker, men du kommer rett og slett ikke utenom ett fargehjul.

http://wellstyled.com/tools/colorscheme2/index-en.html

Typisk så velger du farger utifra å ta utgangspunkt i en farge, finne motsatt punkt på fargehjulet, og bevege deg like mye i begge retninger fra dette punktet. Du får da tre farger.

 

Så har vi Cola igjen. De benytter rød, sort, og grå. Adobe gjorde lenge det samme. De "fargene" fungerer utrolig godt sammen, men passer egentlig ikke teknikken jeg har skissert over. Det finnes hauger av slike sammensetninger som ikke passer inn i en "farge maskin", noe som egentlig er bra. Farger gir liv, de lever. Det er liksom hele poenget.

 

En klissete analogi

 

Kjærlighet. Det finnes de som kan beskrive hva dette er for noe. De har fantastiske teorier om parring, reprodusering, utvalg, behov, og alt det der.

 

Når du har opplevd kjærlighet så forstår du at opplevelsen av kjærlighet er noe helt annet enn beskrivelsen av den. Ingen beskrivelse kan erstatte selve opplevelsen, hei, ingen beskrivelse er i nærheten engang.

 

Sånn er det også med farger. Du må kjenne etter om fargene "sitter" og om de gir det organiske uttrykket du leter etter. Dette høres sikkert for kunstnerisk ut eller for blomstrete ut for mange, men uten å våge å bli ett levende organisk individ, vil du aldri få farger til å sitte riktig. Harmonien vil mangle.

 

Må slutte her

 

Håper dette var til noe nytte. Var det noe sånt som dette du lette etter?

 

Frode

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...