Gå til innhold

Energien som driver jorden i bane.


Anbefalte innlegg

jeg kan forstå at "et eller annet" for milliarder av år siden utløste så stor energi at den satt i gang jorden (og andre planeter) i bane rundt solen.

Men det jeg ikke forstår er, i følge teorien så sies det at energi ikke kan forsvinne eller oppstå, men derimot bare gå over i en annen form.

Men hva skjer med energien som driver jorden i bane. Tydligvis så verken forsvinner den eller går over i en annen form, for jorden har jo gått i akkurat samme bane med akkurat samme fart i milliarder av år. Det betyr jo at energien ikke har gått over i noe annet form, for vis den hadde gjort det så ville jo jordens banehastighet minket og minket og til slutt etter milliarder av år, stoppet.

Ligger det ikke noe i hva jeg tror?

Eller kanskje er det sånn at farten faktisk minker, og hvor blir det av energien..og hva skjer etter milliarder av år, at all energien har gått over til en annen form og hele solsystemet står bom stille?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jordas bane er en såkalt frittfallsbane rundt sola, og det er solas tyngdefelt som opprettholder banehastigheten og farten. Det er ingenting som bremser Jorda i banen, verdensrommet der Jorda ferdes er praktisk talt tomt, derfor fortsetter planeten vår i banen sin i det uendelige.

 

Det siste er selvsagt ikke helt sant, for Jorda er bare 4,5 milliarder år gammel, og om ca. 5 milliarder år dør sola. Når sola dør blåser den seg opp til en såkalt rød kjempe som sluker de innerste planetene inkludert Jorda. Så det "uendelige" er altså kun 9,5 milliarder år, noe som er lenge nok.

Lenke til kommentar

En rulett-kule som går i bane rundt inne i en "rulett-maskin" på et kasino mister stadig farten og ender opp i midten i et tall, den mister farta pga friksjon ol.

 

Jeg tipper at de kreftene som måtte påvirke jorda (støt fra kosmiske partikler og gravitasjonskrefter fra andre legemer) blir så forsvinnende små at det har ingen reell effekt på jordas kinetiske energi.

Lenke til kommentar
Hvorfor skulle hastigheten minke? Jorden går i bane rundt solen uten at noen kraft påvirker hastighet. Skjønner ikke helt hva spørsmålet går ut på, det er liksom "all over the place". Kanskje du kunne prøve å være litt mer presis så kan vi finne disconnecten i forståelsen din og prøve å forklare.

Det er jo ikke så veldig vannskelig å forstå hva jeg spør om. Jeg gjør jo det ganske klart å tydelig hva jeg lurer på. jeg forsår ikke helt hva som er uklart for deg. lillebroren min på 12 år forstod spørsmålet.

 

Teorien sier at energi blir overført fra en form til en annen. Når energien som får jorden til å gå rundt i bane rundt solen går over til en annen form, hvor går den energien hen til.

Og hvorfor hastigheten skulle minke? jo fordi banehastighetens energi blir overført til en annen energi, og da mister jo banehastigheten energi.

Det er jo ikke et SÅ himmla dumt spørsmål egentelig. Jeg følger bare teorien, i såfall så må noen der ute definere energi på nytt.

Lenke til kommentar

Vet ikke hvor vidt du bør komplisere dette mer enn nødvendig.

 

I en sirkelbevegelse er ikke a = 0, a har en verdi lik v^2/r med retning inn mot sentrum.

 

Dette er i forhold til sola.

 

EDIT: og den kraften dette gir i hht ligningen du viser, er selvfølgelig tyngdekraften mellom sol og jord

Endret av Torbjørn
Lenke til kommentar

Ja, hvor fikk den energien fra da?

Jeg forestiller meg at solsystemet var en sky av gasser.

 

Tyngdekraften trekker gassen sammen i klumper.

 

Den største klumpen(sola) trekker de andre klumpene til seg.

De andre klumpene påvirker hverandre slik at de ikke treffer rett inn i sola,men treffer ved siden av og begynner å gå i bane rundt.

 

Litt ot, men var det slik ?

Endret av Twinkle
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...