Gå til innhold

Hva får deg til å lese?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg leser ofte de to-tre første sidene på bokhandelen før jeg kjøper, eventuelt et par random side midt inni. Høres ikke boken interessant ut så lar jeg den være. Eventuelt leser jeg omtaler på nett og jeg har et par favorittforfattere som bare ikke klarer å skrive en dårlig bok (instant buy). Og selvfølgelig har jeg jo sjangre som er lettere for meg å bli oppslukt av.

 

For den som like sci-fi kan jeg anbefale Ender's game. Etter den var jeg helt hektet på bøker (las ikke i nærheten av så mye før jeg fikk lest den boken).

Begynte nå på Homecoming-serien av samme forfatter. Ble til at jeg las de første hundre sidene før jeg oppdaget at det var langt på natt og jeg skulle tidlig opp :)

Lenke til kommentar

Alder først, 24, så faller ikke helt inn under ungdoms kategorien men det får våge seg.

 

Jeg har likt å lese hele tiden men det var først etter særemnet på videregående at det tok av. Den gangen leste jeg de 4 bøkene i Ingvar Ambjørnsens serie om Elling, meget gode bøker foresten.

 

Etter det har det bare tullet på seg, nå leser jeg for det meste engelsk litteratur og har selv begynt å skrive, også på engelsk. Jeg har en stor elsk for fantasi bøker (Tolkien, Lewis, Eddings f.eks) så det er den sjangeren jeg og har lyst å skrive rundt.

 

For meg er lesing en perfekt avkobling. Ingen ting slår en mørk høststorm hvor regnet dundrer mot stormbrettet hvor jeg sitter i sofaen med fyr i ovenen og en kopp kaffe, innklistrert i min egen verden fortal gjennom en bok. Perfekt avkobling spør du meg. Synd dog at envær bok tar slutt så mitt bibliotek begynner å vokse litt vel mye nå.

Lenke til kommentar

Jeg leser en god del anmeldelser, omtaler, diskusjoner, blogger osv. innen de formene for litteratur jeg liker. Høres omtalen/anmeldelsen interessant ut, blir det gjerne til at jeg leser boka -- om jeg får tak i den. I tillegg sjekker jeg gjerne ut andre bøker av forfattere jeg liker, googler etter lignende stoff, osv. Ellers er det samme prosess, pluss eventuelt omslag og blaing i boka om jeg er i en fysisk bokhandel, som ikke er så ofte.

 

Det skal sies at det er mange bøker jeg bestemmer meg for å lese, kanskje til og med kjøper, men ikke får lest. Jeg leser store deler av dagen, men i perioder går det i aviser, blogger og magasiner heller enn litteratur i bokform.

Lenke til kommentar

Jeg er 16 år. Pga skole osv har jeg jo alltids lest noe, men jeg brydde meg ikke noe spessielt om å lese bøker før jeg ble 12-13 år da jeg ble medlem i en bok klubb. Men nå er jeg veldig glad i å lese.

 

Jeg går innom bokhandleren innimellom for å se hva de har. Jeg leser som regel bakpå boka, og virker det ikke interesangt, kjøper jeg heller en annen bok. Det kan også være anbefalinger fra venner, eller boka bak en film jeg har sett osv. Noen ganger er det også reklame.

Lenke til kommentar

Jeg er 18 og har alltid likt å lese. Begynte med små, enkle bøker, og gikk over til mer tungleste i en alder av fem år (begynte å lese da jeg var tre), og har egentlig vært rimelig altetende når det kommer til bøker siden da. Vil påstå at det er foreldrene mine sin "feil", da de alltid har oppfordret meg til å lese mye.

Lenke til kommentar

Har alltid likt en god bok. Elska bøkene fra eliteserien som het historien om og var biografier om kjente personer. Leste alle utenom en som ikke var å få tak i der jeg bodde. For å være sikker på at jeg hadde lest de fikk jeg skrevet ut en liste som jeg kryssa av på og leste nok ikke hver bok bare en gang.

Måtte søke opp det nå og så forsiden til en av mine favoritter, en biografi om Henry Ford. For en rar følelse, starta nesten å grine. Husker den lukta som bøker skal lukte og den kriblende følelsen av å oppdage noe nytt om verden. Og den følelsen av å dra på eventyr bare ved å se på et stykke papir med bokstaver på. Jeg veit ikke om andre blir sånn, men når jeg leser så er jeg inni boka, jeg opplever og føler det som skjer. Alle følelser kan komme. En bok kan gjøre meg glad, trist, kåt, forelska, lengtende, søkende, dum, klok, og flau. Hater den siste boka om elling siden den er så bra, men jeg ikke klarer å lese fordi jeg blir alt for flau. Kanskje du kan lese for meg min søte prinsesse? |om du er en da|

 

Hvordan jeg finner bøker veit jeg ikke helt, kunne ønske at jeg hadde funnet ut det. Det virker nesten som om bøkene finner meg. Biblioteket har jeg alltid benyttet meg av. Som liten var alle bibliotekarene på byens bibliotek kjent med meg. Jeg husker når vi var på omvisning på biblioteket i første klasse så var jeg så stolt siden det var mitt rike, det føltes ut som om jeg var en sultan som viste gjestene haremet mitt. Jeg kunne ikke forstå at de fleste andre kjedet seg og ville helst lese Donald og sånne teite bøker med nesten bare bilder i.

Når jeg er på biblioteket så er det mest for å se og lukte. Og lese. Det kan ta lang tid før jeg har funnet nok til å dra hjem. Ofte spør jeg bibliotekarene om hjelp og siden jeg pleide å dra langt til et kjempestort bibliotek så er det både mange forskjellige bøker og bibliotekarer. Alltid så er jeg flørtete (om det er det riktige ordet). Jeg spør alltid om de kan finne en bok for meg. Når de spør hvilken bok det er så svarer jeg at det vet jeg ikke, men jeg håper at du kan finne noen til meg. Da får man etter hvert skattene fra bibliotekarens hjerte. Jeg anbefaler ikke å spørre tilfeldige voksene mennesker du ikke kjenner på biblioteket om de har noen bøker å anbefale. De fleste ser på meg som om jeg spurte om de kunne gi meg råd om analsex.

 

Om jeg skal svare hva som får meg til å lese så har jeg ikke et klart svar. Nå er jeg i en ikke lese periode. Prøver å lese litt på en bok jeg vil lese, men føler ikke for det. Hadde jeg vært i en leseperiode så hadde jeg slukt boka perm til perm i et jafs. Når jeg er i leseperioder så er det som om bøker er dop. Leser alt uansett hva det er. Kan nevne at jeg ikke er vandt til å se tv alene så jeg eier ikke et slikt apparatur og om jeg skal ha litt underholdning må jeg ofte ty til bøker.

Lenke til kommentar

Da jeg falt inn under den aktuelle aldersgruppen var det et par ting som fikk meg til å lese:

 

- Kjent forfatter? (enten hørt mye bra om eller lest andre bøker av forfatteren jeg likte)

- Omtaler / Anbefalinger

- Et spennende sammendrag på baksiden

- En spennende tittel

- Rett sjanger (for min del - fantasy. Begynte å lese Dragonlance-serien da jeg var 16)

Lenke til kommentar

Har aldri lest no særlig med bøker, men har hørt mye på lydbøker, går vel så å si for det samme. Jeg hørt mange bøker på barneskolen, etter å ha hørt allt av interesse på det lokale bibloteket minnst to ganger så stoppa jeg siden jeg ikke visste hvordan jeg skulle få tak i mer. På ungdomskolen hata jeg bøker, trur det har mye med at det var lenge siden jeg hadde lest, og når en da blir prakka på med bøker som er drit kjedelig for ungdomskole elever flest så får man ett dårlig forhold til bøker. Begynnte så og høre igjen når jeg var 15-17, første LotR filmen var ny, og jeg måtte lese boka i følge en kammerat. Etter det har jeg hørt jevnt og trutt, har funent nye bedre kilder for lydbøker en tidligere.

 

Så det som fikk meg til og starte med bøker igjen var LotR og en kammerat som sa det var bra. Begynnte så på en annen serie han sa var bra, WoT, etter det så har jeg slukt allt som virker interesangt av det jeg kommer over på lydbøker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...