Gå til innhold

krigs logistikk i de eldre dager


Gunfreak

Anbefalte innlegg

bare for å vise hvor mye som skal til for å lage en hær før i tiden tenkte jeg bare at jeg skulle vise noen tall.

 

la oss ta invasjonen av av russland i 1812, napoleon hadde 600 000 man som han invaderte russland med, pluss mange flere som ble brukt til å forsvare selve frankrike, men det var for det meste nasjonal grade, soldater som ikke ville være skikket til å føre krig med mindre de var i forsvar og forsvarte byene sine åkrene sine osv.

 

av disse 600 000 soldatene måtte det lages nesten like mange uniformer, noen veteraner hadde kanskje fremdeles uniformer men de var nok så slitt at de fikk nye de også, når man også tar med at uniformene forandret seg i mellom rommet av 1809 som var den siste krigen og 1812, så de som hadde uniformer fra den tiden måtte uansett bytte til de nye.

 

den klare største delen av disse 600 000 soldatene var infanteri, de fikk utlevert uniformen fra frankrike, og husk at dette var før den industrielle revolusjonen kom til frankrike, på denne tiden var england det eneste landet som hadde kommet dit, så minst 550 000 uniformer måtte lages for hånd, ryggsekkene til de franske soldatene var ku skinn så du kan tenke deg hvor mange kuer som måtte dø bare for dem.

 

det var også dusinvis av forskjellige uniformer, sikkert 10 bare for frankrike, så hadde du alle de allierte, de tyske og polske osv, disse hadde også mange forsksjellige uniformer, så vi snakker mye forskjellige uniformer her.

 

for kvaleriet var det litt andreledes, selv om frankrike hadde henrettet mesteparten av adelen sin under revolusjonen, var det å være i kavaleriet fremdeles noe for de rike, de sto for utstyret, selv, kjøpte hester, uniformer, våpen osv. dette var meget dyrt, og bare de rike hadde råd til dette. men uniformene måtte fremdeles lages.

 

så var det alt utstyret man måtte ha med seg, selv om den franske strategien var å leve av landet, måtte hæren bære med seg nok mat til få soldatene, så her var det snakk om tusenvis på tusenvis med vogner med mat,

men siden disse soldatene faktisk skulle skyte måtte man ha med ammo også, millioner på millioner av skudd og krutt til musketter, og hundretusenvis av skudd til kanon kuler, og det var ikke det samme kruetet som ble bruk i muskettene, så kanoner måtte ha med egent krutt de også, faktisk var det så mye utstyr som skulle dras med at de ble brukt over 250 000 kyr for å dra disse vogenene, samt 100 000 hester.

 

så dette var ikke en liten hær som var lokaliset på noen kilometer, du kan selv tenke deg hvor langt dette vogntoget ville være med 250 000 kyr på rekke og rad.

 

du kan tenke deg logistikk problemene med å få over en halv milion menn på beina vær dag og av gåre på veiene, en kvart million kyr, hundre tusen hester osv.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
du kan tenke deg logistikk problemene med å få over en halv milion menn på beina vær dag og av gåre på veiene, en kvart million kyr, hundre tusen hester osv.

 

Hehe, viser vel viktigheten av disiplin i militære avdelinger det. Men ja, er mye som skal gå i orden for at man skal forflytte seg effektivt i denne situasjonen. Skal ikke være mye kluss med kommunikasjon da.

Lenke til kommentar
Antar at de slaktet kyra etterhvert? Og hadde virkelig alle like uniformer, eller kan det hende det bare er en myte. Uansett er det helt ville tall.

 

 

alle hadde de uniformene de skulle ha, men etter som kampanjen pågikk og uniformene ble slitte eller ødelagte ble det ofte forskjeller på dem.

 

men husk at da ofte hadde med seg flere skift. så det er faktisk dobblet opp av 600 000 uniformer.

 

kvelden før borodino, fikk alle besked om at de skulle ta på seg dress uniformen sin, alstå så den så ut som den skulle, det var menigen at viss man så bra ut under et slag, hadde man bedre moral.

 

men viss man tar krigen på iberia, så var det andre boller, da soldatene måtte være i felt noen ganger år av gangen, og uniformene ble forbedret og forandret, de hvite buksene til soldatene ble ofte byttet ut med det de kom over, så det var vanlig å se gråe, brune eller selv grønne bukser.

 

 

ja kyrene døde etterhvert, av de 600 000 soldatene, 100 000 hestene og 250 000 kyrene som dro til russland, kom bare 10 000 mann tilbake, alle kyr og hester døde, de fleste døde av den kalde vinteren eller ble slaktet for mat av soldatene

Lenke til kommentar

litt flere tall, la oss si at av de 600 000 soldatene var 550 000 infanteri, hver soldat skulle ha 60 skudd på seg til en hver tid, det er 33 millioner skudd bare på seg,

 

men så må man huske en hær måtte ha mange ganger det tallet for å forskyne soldater etter som de bruker det opp,

 

et skudd besto av et pappir bit, rullet rundt en kule med krutt i, eller en god gammal dags papir patron, var ikke så store saken, kanskje 10cm, men når man da kanskje har med 50+ millioner skudd så tar det plass.

 

men dette var lite i forhold til artilleri.

her snakker vi ikke 10cm og noen gram med krutt, vi snakker store saker, de minste kanon kulene veide 2kg de største 6kg når man da har hundretusenvis av disse blir det seriøs vekt på det,

 

under borodino skøyt franskmenna 90 000 artilleri skudd på 10 timer, russerne skøyt minst like mye, da er vi oppe i 180 000 skudd som flø. det er 300 skudd i minuttet i gjennom snitt.

nå var dette et ekstremt blodig slag med ekstremt mye skying så dette var mer enn vanlig mengde skudd, men det sier litt om hvor mye ammo man måtte dra med seg på et slit felt tog. og hvor mye det veide.

 

artilleriet var også en av grunnene til hvorfor man hadde med så mange hester, en 12pdr kanon måtte ha 8 hester for å trekke den, så det var ikke bare kavaleri som brukte mye hester

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...