Gå til innhold

Vingeklaffer på et fly, funksjon?


Anbefalte innlegg

Viser til denne artikkelen; link

 

"Vingeklaffene brukes til å øke farten under take-off og dempe farten under landing. Men de første undersøkelsene viser at flyet ikke greide å komme opp i høy nok fart fordi klaffene ikke virket som de skulle."

 

Vingeklaffene (flaps) brukes vel strengt tatt ikke for å øke farten på flyet under take-off? Vingeklaffenes funksjon er vel å skape luftmotstand og løftekraft for å få flyet opp i lufta?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

det første jeg tenkte var vel at klaffene er til for å holde flye nede så det kan opparbeide seg mer fart før en trenger å ta av. på veien ned bruker man klaffene til å skape mer løft så en kan lande med mindre fart.

 

vil vel tro at de har skrevet feil da flapsen vanligvis, etter hva jeg vet, brukes på samme måte som når man lander, dvs for å skape mer oppdrift så en ikke trenger så mye fart for å lette/lande

Endret av nostrum82
Lenke til kommentar
  • 11 år senere...

her har vi et intr spørsmål..flaps , kalles for airfoils, løfthjelpemidler. og der er ulike typer av dem etter hva den spesifike flytypen skal benyttes til og ferdes og hvilke vingetyper.

dog.. flaps øker krummingen på vingen slik at vinden som skal gå over oversiden får lengre vei å gå,derved blir undertrykket på oversiden av vingen høyere enn den ordinære vingeprofilen vil gi.  f.eks Boeing bruker noe som kalles fowler-flap, disse skyves utover og krummes nedover, dvs at de utvider arealet på vingen samtidig øker krummingen, av formelen for løft så ved vi at løftet øker kvadratisk med arealet..en dobling av arealet gir fireganger mer løft. trykksenteret på vingen  ( Cp ) forflytter seg bakover på vingen og gir en mer-løft på bakre del av vingen slik at løftet opprettholdes med en lavere nese-attitude. flyet stiger mer i rett linje, flatt med lav nese, fremfor å stige rett opp med nesa rett opp..pilotene får bedre utsikt utad med lavere nese, samme med landing, da fungerer flapsen også som luftbrems. cp ligger vanligvis ca 10 % bak Center og Gravity  ( CG ) på vingen..ved nefelt flaps så øker den avstanden, Cp skyves bakover.. Cp vil med en ren vinge flytte seg forover ved stigning og bakover ved synking. CG er alltid samme sted med rektangulære vinger, på en Boeing så er det såkalte sweeptakes-wings  der CG forflytter seg bakover etter som fuel blir brukt opp..dvs at piloter rekner ut en CG før avgang og en CG , estimated, før landing..bekke må selvfølgelig være innenfor limit. det var litt røflig tatt fra hukommelsen..håper det er tilnytte .

Lenke til kommentar

For å si det veldig kort og enkelt; Flaps brukes for å holde flyet i lufta ved lavere hastigheter enn hva som ellers ville vært mulig.

Altså ved takeoff brukes de for å redusere distansen flyet trenger for å komme seg i lufta, og ved landing brukes de for å kunne lande på lavest mulig hastighet.

Lenke til kommentar

et annet airfoil er en flapslignende affære på vingens forkant ( leading edge ) som kalles Slat..mellom slat og ving er en åpning som kalles slot, slaten tvinger luften gjennom sloten og sikrer at luften holder seg langs vingens overside lengst mulig før den separers i virvler i det såkalte seperasjonspunktet..når angrepsvinkelen blir for høy så separerer luften seg fra vingens overside og blir turbulent og flyet vil steile..en kan enkelt merke det som følge av at den turbulente luften som har skilt lag fra vingen treffer horizontal stabilizer og medfører turbulens på den..det merkes i flyet som risting..det er såkalt -pre-stall buffer...da har man litt tid til å fikse problemet.

til orientering for spørsmålstiller ..

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

enhver kaptein og styremann har avlagt eksamener og svrt slik jeg har skrevet ovenfor..det er pensum, også idag..men i vitenskapen så anser man det pensumet som myte , dette med begrunnelse i at det er newtons 3.lov som kommer inn før Bernoullies prinsipp. newtons tredje lov sier at enhver aksjon har en motsatt og tilsvarende reaksjon og at derved krummingen på vingen gir en "washdown-effekt " på luftstrømmen , der luftstrømmen blir skøvet ned og derved gir en motsatt reaksjon i en bæreevne, mye likt et fly som stuper i bakken så ser man at det kommer en motsatt oppgående drift som er like kraftig og kaster alt opp i luften igjen ..når luften trykkes ned , av profilet og farten så øker det et trykk oppover..dette er ikke adoptert som pensum ..

Lenke til kommentar

forøvrig så hevder vitenskapen som nevnt oven, og tar ike hensyn til bernoullis prinsipp om at summen av statisk og dynamisk trykk er konstant i en og samme luftstrøm, og tar utgangspunkt i at hvis luftstrømmen over vingen skal komme til vingens bakpart samtidig som den som går over den krummede vingen så må den som går på oversiden gå lengre..for det er en lengre strekning , litt som hypotenusen i en pytagoras rettvinklet trekant, hypotenusen er lengre enn den liggende katet,. de som hevder newtons tredjelov tar utgangspunkt i seperasjonspunktet for den relative vind foran vingen FØR den når vingen og at den ikke går tilstrekkelig avbøyd rundt overkanten..den relative vin separeres et lite stykke foran vingen der noe av luften går under vingen og noe over..den seperasjonen skyldes motstanden som skyldes at vingen skyver luft foran seg..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...