Gå til innhold

Svensk overvåkingslov - En trussel mot norsk personvern?


Anbefalte innlegg

Den svenske Riksdagen vedtok rett før sommeren i år en lov kalt FRA-loven, oppkalt etter Forsvarets Radioanstalt. Det denne loven innebærer er at all internettrafikk som går igjennom Sverige via kabel kan og vil overvåkes av det svenske forsvaret, vha. et filter som snapper flaggede telefonnummere, ord, e-postadresser etc. Loven trer i kraft ved nyttår.

 

Sverige er det eneste landet i Europa utenom Storbritania som har innført en lov som gir myndighetene såpass stor anledning til å gripe inn i befolkningens privatliv. Dette er verdt en debatt i seg selv, men denne tråden skal fokusere mer på hvordan dette gir svenske myndigheter mulighet til å overvåke norske privatpersoners atferd på internett.

Jeg er usikker på nøyaktig hvor mye av norsk datatrafikk som passerer igjennom svenske servere, men ifg. Aftenposten kanaliseres mye via Sverige. Det er riktignok ikke klart om svenske myndigheter vil benytte sine nyervervede rettigheter til å kontrollere informasjon som sendes fra norske IP-adresser, men vår regjerings innstilling til saken gjør at det absolutt er grunn til bekymring. Regjeringen har frastått fra å komme med noen form for uttalelse ang. denne loven, noe som kan oppfattes som et stille samtykke til at svenskene kan få fritt innblikk i data sendt herfra.

 

Så, hva tenker dere? Selv ser jeg på det som en utilgivelig krenkelse av norsk suverenitet dersom svenskene får myndighet til å granske norsk datatrafikk i så stor grad som de får, særlig siden Norge ikke har noen lov med et såpass sterkt big brother-preg. Jeg mener dataovervåkning er galt i seg selv, dog muligens et nødvendig onde. Men begeret flyter så avgjort over når andre nasjoner får tillatelse til å overvåke den norske befolkningens privatliv.

Dette er for meg åpenbart, så jeg synes også det er hårreisende at Regjeringen ikke protesterer, evt. stiller krav om at norsk datatrafikk skal filtreres ut av systemet.

 

Kilde: Aftenposten

Endret av Baron Ereksjon
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er forsåvidt enig at en "carte blanche" som Svenskene har blitt gitt her, truer norsk rettsikkerhet, men alle er 100% klar over at loven ble tredt ikraft for å overvåke russisk hacking. Se bare på Georgia konflikten og hvordan deres websider ble effektivt brutt ned under invasjonen. Kina og Russland har absolutt ingen skrupler når det gjelder personvern og nettsikkerhet, så Vesten må finne på noe lurt for å kontre disse angrepene og "probingene" som Russiske myndigheter driver med.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...