Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Capo Crimini

Medlemmer
  • Innlegg

    613
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjelpsomme svar

  1. Capo Crimini's innlegg in Docsis 3.1 eller docsis 4 med like hastighet ned\opp ble markert som svaret   
    Som med fiber er det sterkt anbefalt å også bruke en fagmann for montering av coaxkabler, både innomhus og ved legging av ny dropkabel fra avgrener. Har jobbet i både Telenors nett og CDK's nett siden '08, og jobber i dag som planlegger av bl.a. FTTH-anlegg, og min erfaring er at både kunder og elektrikere gjør mye feil.
    Det brukes feil kabler, feil connectorer, feil skjøter, feil forsterkere, feil splittere og feil kontakter. Skal du som kunde ha et feilfritt anlegg med godkjent retur ut i nettet, bør du ha brukt materiell som er godkjent av CDK's fagfolk.
    Det kan godt være at materiellet du bruker oppfyller kravspec i forhold til MHz og dBuV, men det kan være billigprodusert Kina-plast med dårlig skjerming mot støy som gjør at modemet ditt vil bli ustabilt etter knapt 12 timers oppkobling.
    Vet du med sikkerhet hva du skal bruke av materiell, hvis jeg sier at du ikke kan kjøpe dette hos Biltema eller Clas Ohlson?
     
     
    1: Det er ikke montører som planlegger transportnettet.
    2: De som planla dette i 1980-1990 hadde ikke sett for seg internetts utvikling slik det er i dag. Selv fiber er en eldgammel standard det er bygget videre på, på lik linje som coax.
    3: Den hastigheten du siterer forutsetter en linjelengde på knapt 40-50 meter og et tverrsnitt på minimum 0,6mm2 under perfekte forhold uten støy (NEXT/FEXT). 
     
    Jeg vet ikke hvor du får prisene fra men det er merkelige summer du kaster ut.
    Hvis dette er priser du har funnet på nettet er dette priser som er til deg som sluttkunde, gjerne inklusiv moms med et påslag fra grossist.
     
    Utbygging av et FTTH-anlegg avhenger av mye mer enn bare utstyret i noden; som for øvrig ofte er det billigste i hele utbyggingsprosjektet. Fiberkabel i seg selv er heller ikke dyrt. Man legger ikke nødvendigvis "flere fibere" om det er GPON eller P2P, og det er heller ikke der den største kostnaden ligger.
    Normalt strekkes det en G192-fiberkabel til utplasserte skjøter, hvor de splittes til G96 eller G48 som går til et splitterskap hvor det igjen fordeles til en G2 inn til deg sluttkunde. En G12 fiberkabel koster alt fra 8-60 kr/m avhengig av kabeltype og kvalitet. En G192 koster ikke 16x denne prisen men kanskje 3x.
     
    CDK er i gang med å oppgradere utstyret i transportnettet (herav D2 og D3) til 1,2GHz. Har du en splitter på loftet som er merket 5-1000 MHz (noe jeg vil anta de fleste med CDK internett har i dag), kan denne byttes ut med f.eks Triax sin splitter beregnet for DVB-T2, men da gjenstår det også å bytte ut veggkontakter og utstyret til CDK.
     
    Telenor, som de fleste vet eier CDK, er av den "gamle skolen". De spytter ikke inn milliarder av kroner før noe er _godt_ utprøvd. De har egne testlaber og egne ansatte som utprøver teknologi lenge før den vanlige mannen i gata får nyss om dette. Her utprøves alt fra hvilken fiberkabel som er best (f.eks i bøyradius under trykk over tid), til hvilken produsent de skal velge for neste modem. I tillegg er det selvfølgelig et kostnadsbilde å ta med i betrakning. Mange mener at Telenor er sent på banen og ikke følger med i timen, men de har en mye større kundemasse å ivareta enn de andre, og stiller dermed høyere krav til utstyr og materiell.
     
    Jeg hadde egentlig tenkt til å kommentere dette sammensuriumet av SFP+ vs RJ45, men dette har blitt tatt opp av andre her med tilsynelatende høy kompetanse så jeg velger å la den biten ligge ukommentert.
×
×
  • Opprett ny...