a_aa
Medlemmer-
Innlegg
3 050 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Nylige profilbesøk
13 895 profilvisninger
a_aa sine prestasjoner
1,5k
Nettsamfunnsomdømme
-
Har nettopp bestilt et sett fra kaffa.no 👍
-
Jepp, gå 4 år og 16 sider tilbake i tråden Tror det er en temmelig høy prosentandel av Robot-brukere som har en eller annen variant av Weightman Duo 1000-1 BK Vekta funker fortsatt, forresten - selv etter at den fikk en solid dose kaffe over seg ved et uhell for et par år siden. Dersom du ikke har noe i mot å svi av mye penger, og gjerne vil ha noe mer fancy med mulighet for BT etc, er nok Acaia Pyxis og BooKoo Themis verdt å søke opp, tror jeg. Lance Hedrick har nettopp sett nærmere på sistnevnte (youtube). Men personlig synes jeg at Robot ikke bør kompliseres mer enn høyst nødvendig, hold-det enkelt er etter mitt skjønn grunnfilosofien med utformingen
-
Disse (amazon) hadde passet fint sammen med min knallrøde Cafelat Robot, tror jeg Kanskje jeg skal ha de som et julegaveønske? Ellers har jo Kruve noe "vitenskapelige" espressogreier, som kanskje passer i kategorien "uvanlige"?
-
Jeg var jo med på seansen sammen med 10 000 andre i oktober 2020, da Covid-tiltakene gjorde det heeelt naturlig å sitte og "køppe" fem kopper kaffe foran skjermen hjemme i sofaen. Det var faktisk en interessant opplevelse - og jeg har fortsatt den lille SquareMile pappfiguren som fulgte med den lille esken med kaffeposer. Den gang kostet testsettet fra England 80,- inkl frakt, så kom det pinglete 13,- i MVA - og til slutt 299,- i gebyr for å få betalt den pinglete MVA-en... Vet du om det blir mulig å få bestilt deltakelse gjennom en norsk "hub" som splitter en større importpakke og videresender innenlands, sånn at gebyrkostnaden kan deles på mange flere? Nå skal jo en sånn "hub" også ha betalt for jobben, og videresending koster også noe, så når jeg tenker meg om er det kanskje ikke mange kroner å spare på et sånt opplegg...? Blir fort til at jeg hiver med med på dette uansett gebyr eller ikke, tenker jeg
-
Da er nærmer 2 kg kaffebønner passert gjennom Pietro, og loggen ser slik ut: Merk at de 5 første radene og de 5 siste radene omfatter de samme kaffetypene kvernet på de samme grovhetsgradene og brygget med de samme metodene. Med rundt 1,75kg i mellom dem, og med forbehold om en masse feilkilder*, ser det ut som vi kan konkludere med følgende forskjeller som følge av "innkjøringen": Tid for å kverne en gitt mengde på en gitt grovhetsgrad har gått ned - jo mindre grov, jo større er reduksjonen. Tid for å dryppe V60-brygg med en gitt mengde/grovhet har gått ned - jo mindre grov, jo større er reduksjonen. Tid for å "trykke" en espresso med en gitt mengde/grovhet har gått betydelig ned. Jeg er forkjølet nå, så smakssansene er ikke veldig oppegående - men jeg opplever at der jeg på første V60-runde hadde mest sans for den groveste (8.0), var den mest finmalte (5.0) som jeg likte best nå på den siste runden. Espressoen på 0.7 i siste runde var utvilsomt den beste, men vil nok oftest bruke Feld47-kverna til espresso for mer sødme og kropp (eventuelt bytte knivsett på Pietroen). * Noen feilkilder (ikke uttømmende): - Kvernetid kan påvirkes av at jeg har blitt mer vant med å kverne med denne spesifikke kverna - V60-metoden er ikke 100% lik fra gang til gang. Grovplanen var 75g 100°C vann til bloom i 45 sek, deretter raskt opp til 300g og løsne litt kaffe på sidene med en skje, så fra ca 1:20 opp til 500g før ca 1:40 og et par lette kakk på sidene (90° på hverandre) og stoppe tiden når det ikke lenger er vann over kaffegruten. - Helt andre måter å brygge V60 på kan gi andre resultater. Metoden over gir raske brygg (maksimert tid med høy vannsøyle over kaffen) og mye agitasjon (går oftest greit med lysbrente bønner), mens andre vil foretrekke mindre agitasjon og jevnere tilførsel av vann. - Espresso er laget med Cafelat Robot, og der kan man variere trykk så mye man vil (eventuelt også uten at man vil det) - og utførelsen vil derfor ikke være 100% lik fra gang til gang for den metoden heller. I tillegg vil små forskjeller i forarbeidet med kaffen i filterkurven ("puck prep") også bidra til variasjon. Andre observasjoner: - Det hevdes at kapasitet er 60g. Dette gjelder bare for de aller "tetteste" bønnene, mens mer normale kaffebønner med litt porøsitet kan bortimot fylle kverna med 50g. - I stedet for å sveive som om armen min er en veivstang på et damplokomotivhjul, synes jeg det er mer effektivt å sveive som om jeg maler sirkler på et lerret foran meg. - Ved espressolaging har pucken lettere for å kollapse når den er kvernet med Pietro M enn med Feld47. - Enn så lenge har jeg ikke angret på kjøpet
-
The Tremendous Trump Thread - Etterspill (Les førstepost)
a_aa svarte på xRun sitt emne i Politikk og samfunn
On Tyranny right now (audio) - The lessons of the moment - Timothy Snyder - Oct 30, 2024 https://snyder.substack.com/p/on-tyranny-right-now-audio En drøy halvtimes podcast der historiker Tim Snyder setter perspektiver fra sin bok fra 2017 - On Tyranny - inn i konteksten av valgkamp anno 2024 i USA. Man kan vel, uten fare for å overdrive, si at han ikke er særlig begeistret for Trump - og forklarer det med faren for tyranni. Intet mindre. -
Hvor kraftig bør man slå alarm dersom man, som du antyder, ikke ser virkninger på befolkningsnivå? Er det nok med teori og anekdoter? Ellers: Forskning blir ikke god av å komme fra utlandet, men av gode data fremskaffet i gode prosesser og behandlet med faglig dyktighet i balanserte vurderinger og nøkterne slutninger. Jeg har ikke kunnskap til å vurder norsk og internasjonal flått-sykdoms-forskning, men jeg tviler på at det er noe i den materien som gjør det ønskelig at utenlandske forskere generelt (og her Dalgleish spesielt) ikke bør få spørsmål om forskningen sin.
-
I Norge publiseres kreftdata åpent. Nedenfor er perioden 2014-2023 (klikk for større versjon). Ser man på ASR (aldersstandardisert rate), er det ikke lett å se noen nylig eksplosjon av krefttilfeller. Ellers har FHI mye info. Dalgleish burde skrive en vitenskapelig artikkel, få den fagfellevurdert og publisert så forskere (og allmennhet) kunne diskutere datagrunnlaget han baserer sine vurderinger på og gyldigheten av konklusjonene han trekker. De ser ikke ut til å være veldig gyldige for Norge, i alle fall.
-
På torsdag så jeg litt nærmere på hva Fiorenzato Pietro med to knivsett (M-modal for drypp og B-modal for multibruk) samt ekstrapakke kostet i Norge, i EU og i USA - og etterpå endte jeg faktisk opp med å bestille fra kaffebox.no på kvelden. Alltid en fordel å lure seg selv med uangripelige fakta, når man nå først ønsker å bli lurt Regnestykkene ser slik ut: kaffebox.no: 4 295 + 595 = 4 890,- NOK inkl MVA, eks frakt, ingen gebyrer pietrogrinders.com: (370 + 75 + 53)€ · 11,80 NOK/€ · 1,25/1,22 = 6 081,- NOK inkl MVA, eks frakt og evt gebyr fiorenzato-usa.com: (450 + 154 + 65)$ · 10,90 NOK/$ · 1,25 = 9 115,- NOK inkl MVA, eks frakt og evt gebyr Den svarte Pietroen jeg fikk i kveld ser veldig lovende ut. Den kom med M-modal knivsett montert, og B-modal i en liten eske ved siden av. Kverna er produsert i desember 2023. Stilt på 0 kan jeg så vidt høre en svisj-lyd når jeg sveiver, da berører knivene hverandre så vidt - helt perfekt Innstillingen har knepp (som bommer litt på markeringene), mulig jeg gjør en mod for å fjerne kneppene og få helt kontinuerlig innstilling. Har bare kjørt gjennom 40 gram bønner så langt - prøvde med to espressoer for moro skyld, en på 0.7 og en på 1.0. Begge ble alt for for finmalt (sikkert en av grunnene til at det tok rundt 2 minutter å kverne 20 gram...), men overraskende nok ble de ikke veldig bitre/snerpende, tvert i mot helt akseptable. Lovende, som sagt. Ekstrapakken ("fot", trakt, børste) er OK, men jeg tror egentlig ikke den er en absolutt nødvendighet for min del. Har tenkt å logge litt den neste måneden. Jeg tenker at jeg i morgen lager tre V60 brygg (30/500) med kort mellomrom med en nyåpnet pose Blå coop* kvernet på 5.0, 6.5 og 8.0. Bruker Hoffmann-metoden, og noterer tid fra start til slutt samt smak/duft. Neste dag tar jeg med kverna på jobb, og bruker den der i en måned for felleskaffetrakteren, mens jeg logger vekt på bønner som går gjennom kverna, samt innstilling. Deretter tar jeg kverna hjem igjen, åpner en ny pose Blå coop og ser om tider har endret seg på V60 med de samme tre innstillingene som jeg startet med (jeg tror dog ikke jeg vil være i stand til å slå fast om smak/duft har endret seg, men mindre det er svært tydelige endringer - å sammenlikne en smak du har på tunga med en smak du har i langtidshukommelsen er temmelig vanskelig ...) Blir artig å se om innkjøringsperioden har hatt noen effekt - men uansett satser jeg på at det deretter bare er å lage god kaffe fremover, med den ene eller andre metoden og den ene og den andre kverna *) Blå Coop kan nok ikke kalles en outstanding kaffe, men jeg har med den den filtermalte varianten som turkaffe og syntes den var helt grei. Som halvkilosposer med hele bønner er den den i tillegg rimelig (drøyt 60 NOK/pose), og jeg tror derfor den er ideell som "testkaffe". Har forresten også kjøpt en pose Löfberg Single origin Brazil som jeg tipper kan falle i smak hos mange. Vil også teste å kverne bønner fra Arvid Nordquist som egentlig er tiltenkt bønne-til-kopp-maskinen (den brukes hvis ingen har giddet å sette på fellestrakteren...). Mot slutten av innkjøringsmåneden tror jeg det blir litt uannonsert TW Caballero Geisha - jeg vil bli positivt overrasket om noen kommenterer smaken, da.
-
Glemte å nevne en vesentlig ting vedrørende klokkestørrelser: Det er også en mote-faktor her. Hva som som oppfattes som korrekt størrelse er avhengig av tid og sted For 60 år siden var klokker over 38 mm ikke veldig vanlige, og kvinner i oversized dress enda mer uvanlige. Vi har nå mye større variasjon å velge blant, og står friere til å utvikle vår egen smak og stil - og vil man ha en oversized klokke på hånden, så sier i alle fall jeg: Bra for deg!
-
Jeg har omtrent samme omkrets som deg, og føler at 41-42 er stort sett er innafor Jepp, enig. I mitt hode er den viktigste faktoren bredden på håndleddet - den henger nok tett sammen med omkretsen, men jeg tipper det kan være litt variasjon. Bredt håndledd = tåler høy lug-to-lug før man er på grensen. Men enkelte typer klokker kan pushes tettere mot grensen enn andre, typisk bør vel en dressklokke holdes godt innafor, mens en diver kan dras til (litt over) grensen ? Eventuelt kan man knipse et bilde langs underarmen. Her er min underarm med en Helm Vanuatu Titanum *) i enden, den har 42 mm kasse, 43 mm bezel og lug-to-lug er 50 mm: Som man ser, ligger lenke-leddene inntil huden og fortsetter på skrå ut som en fortsettelse av lugs. Dermed sier jeg at denne klokken er innafor Jo mer lenken henger i løse luften ved lugs, jo tydeligere er indikasjonen på at klokken er for stor for håndleddet. Ellers har ofte lenker et "stivt" førsteledd som i praksis gir en forlengelse av log-to-lug, og da kan man kanskje knipe seg innafor med å skippe lenken til fordel for en føyelig rem: (På dette siste bildet ser man effekten av at mobilen er bar noen få cm fra klokken når bildet tas. Bezelen er 1,4 cm nærmere objektivet enn huden, og perspektivet gjør da at bezelens diameteren blir seende mye større ut ("spiser" seg inn på remmen) enn om bildet hadde vært tatt på større avstand.) *) Skal skrive litt om finn.no-kjøpet av den litt senere i tråden, det lærte jeg litt av, for å si det sånn ...
-
Just precis!
-
Jeg ville snudd litt på det, kjenner jeg Vrakpanten burde vært høy nok til at man kunne kjøpt seg en nerdete kaffekvern for den (Ellers: Vrakpant på 3 000,- ble innført midt i 2013, og med KPI-regulering til september 2024 skulle den ha vært 4 174,- iht SSBs priskalkulator. Rund det av opp til 5 000 i bærekraftens navn, så får man en Pietro med to knivsett og ekstrapakke )
-
Egenskapene til kaffen som du kverner på samme innstilling endrer seg i alle fall ila de første månedene du tar en ny kvern i bruk. Typisk vil nedtrekkstiden i en V60 eller tiden det tar å lage presse en espresso bli kortere om du holder innstillingen konstant, så de fleste opplever å måtte stille kverna litt finere inntil den stabiliserer seg. Den populære forklaringen er at kverna får en lavere andel av "fines" (mikropartikler) når den kjøres inn. Men "bedre"? Det er subjektivt. Annerledes, tror jeg vi sier. Min MBK Feld 47 (konisk ItalMill) produserer ganske mye "fines", og det gir en espresso av den klassiske typen - tykk/sirupsaktig, mye kropp, bra sødme. Akkurat som jeg liker espresso Og den gir også god V60 som kan være både fyldig og søt - men jeg ønsker også å kunne lage en V60 med annen karakteristikk, med renhet, klarhet og gnistrende syrlighet. Det kommer jeg ikke til å få med MBK Feld 47. Det har du helt sikkert rett i. Men jeg tror ikke verden står stille. Jeg tror faktisk at kaffekverner etter hvert blir bedre og bedre (innenfor sitt prissegment) etter hvert som ny teknologi tillater det. Jeg har kjøpt 3 kaffekverner - alle manuelle - på 11 år; først en Porlex Mini, så en MBK Aergrind og sist MBK Feld 47 for 5 år siden. Alle har vært et markert forbedring, og jeg kan ikke tenke meg å gå tilbake til Porlex nå uten "tvang" Men Pietro tenker jeg vil bli en kompletterende makker til Feld 47, ikke en erstatning. For ordens skyld: Jeg har definitivt ikke hevdet dette (tvert i mot, jeg ville jo bruke den til å kverne god kaffe til gode kolleger). Jeg antar at de første kiloene fra en Pietro vil minne en god del om det jeg får fra Feld 47 - og jeg har en intensjon om å komme meg raskt til en situasjon der jeg har to kverner som gir tydelig forskjellig karakteristikk på kaffen Da må jeg enten kaste kvernede lavkvalitetsbønner, eller sørge for å få mange til å drikke kaffe (fra bedre bønner) så jeg får kvernet mye på kort tid (Youtuberen OurCoffeShelter har forresten omtalt både MBK Feld47 (starter ved 7:26) og Fiorenzato Pietro (starter ved 23:18) i den samme videoen.)
-
"Operasjon selvovertalelse" er godt i gang når det gjelder Fiorenzato Pietro Men jeg ser at flere opplever at det unimodale knivsettet først blir skikkelig bra etter man har kvernet 2-5(!) kg kaffebønner med den. Det må løses ... Noen som vet hvor man kan få tak i 2-3 kg med billigst mulig kaffebønner i Bergensområdet? Da tenkte jeg å kverne for å kaste. Et annet triks er vel å kverne parboiled ris, men mener å huske at det ikke var helt bra? Det noe mer bærekraftige alternativet kan være å kjøpe kaffebønner som gir garantert drikkbar kaffe, og ta med kvernet kaffe til bruk på fellestrakteren på jobb etter hvert som jeg kverner meg gjennom posene. Noen forslag her som gir god kaffe til rimelig pris? Europris? Normal? Biltema? Rema? Anyone?