-
Innlegg
6 753 -
Ble med
-
Dager vunnet
2
Jann - Ove vant dagen sist 7. mai 2010
Jann - Ove hadde mest likt innhold!
Om Jann - Ove
- Bursdag 27. april 1989
Profile Information
-
Kjønn
Mann
Jann - Ove sine prestasjoner
662
Nettsamfunnsomdømme
-
Mye godsaker blandt nyhetene av 3440x1440 på CES nå nettopp. Men jeg tror jeg er ferdig med formatet. Har koblet ned min, og tatt fram en venteskjerm i form av en kjedelig men ok 28" 4k-skjerm, og førsteinntrykket er at den er så mye skarpere at jeg angrer på at jeg ikke har gjort dette tidligere. Må jo nesten gi det litt tid - har jo vært relativt fornøyd med formatet... og ventet en stund på 5k 34"-ish - men det ble aldri noe vanlig alternativ.
- 3 702 svar
-
- QHD 3440x1440
- U3415W
-
(og 3 andre)
Merket med:
-
Brødbaking, med surdeig og sånt... Krever ikke all verden til utstyr før man er i gang, og man kan få til helt fantastisk brød etterhvert. Det fins plenty av gratis ressurser på nett som er nok til at man kommer i gang (jeg begynte med denne oppskriften: http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/ og har hatt hell med flere av oppskriftene fra den bloggen.) Videre/etterhvert fins det en hel haug med knallgode bøker som går i dybden i hvordan det faktisk fungerer og/eller inspirerer med spesielle brød fra andre land og historiene rundt de. "Tar" det, så er det mye å gå på med kunnskap og ferdigheter - og man får igjen for det om man legger ned litt insats over tid. ---- Lær et nytt språk. Behøver ikke koste all verden, helt ned i ... gratis ... - men det varierer litt hvor gode de rimelige ressursene er. Som et utgangspunkt kan det være en ide å finne et gratiskurs på youtube som følger en kjent lærebok, og så kjøpe boken.
- 36 svar
-
- 1
-
Bilkaféen - prat om bilnyheter og bil generelt
Jann - Ove svarte på Hyperio sitt emne i Bil og motor
Fin sammenligning som direkte illustrerer hele problemet... alt sikkerhetskritisk som må kunne betjenes trygt og forutsigbart har fysiske taktile knapper *under* touch-skjermen, til bruk når det virkelig gjelder. I motsetning til et romfartøy har vi ikke autopilot som gjør mesteparten av ferden for oss. Vi har samme behovet for trygg og forutsigbar betjening av sikkerhetskritiske funksjoner, og en del "kjekt og ha"-funksjoner bør og fungere godt uten at man ser direkte på en touchskjerm (og i noen tilfeller - er langt inne i en meny.) Det fins flere biler med helt åpenbare mangler i brukergrensesnittet. I en ideell verden burde det tvinge fram lovkrav om mer fysiske knapper, når flere bilprodusenter har tatt det for langt... og vi åpenbart ikke kan stole på at de gjør ting rett. Ikke til alt - men til ting som *må* fungere. Det er noe eget med en dedikert knapp/hendel/whatever som alltid gjør det den skal, der du kjenner at inputen din er registrert. -
Jeg kan ikke si noe sikkert om hvor god denne vil være. Hodetelefonutganger på integrerte receivere er tilpasset "vanlige" hodetelefoner, og har vanligvis lite/ingen sammenheng med effekten receiveren kan levere på høyttalerutgangene. Ofte må man koble seg rett på høyttalerterminalene for å få levere mye effekt til strømkrevende hodetelefoner. Men det ser ut som akkurat den Tandberg-en kan være relativt kurant... Med hodetelefonutgangen gir den ~1W inn i hodetelefoner med ~400ohm impedans. (Se side 12 i instruksjonsboken: https://www.manualslib.com/manual/408640/Tandberg-Tr-2075.html?page=12#manual) Kobling mot Mac og Tidal-streaming kan gjøres med fifige bokser av forskjellige typer. Vanlig BT (med minimum aptx HD) kan fungere, og du kan og se på Apple sin egen løsning med Airplay - om det er greit å kun sende lyd fra Mac/Iphone (Noe sånt: https://www.kjell.com//no/produkter/mobilt/lytte-og-koble-av/musikkmottakere-sendere/belkin-airplay-2-adapter-p23890 ) Jeg ville allikevel sett meg om etter en moderne forsterker. Det fins mye forskjellig som yter godt nok til å drive disse bra, man ønsker jo helst noe som både leverer nok effekt *og* lydkvalitet. Jeg forventer at en moderne hodetelefonforsterker med 250-300mW inn i 300ohm vil levere mer godlyd. For eksempel noe ala Schiit Magni+/Heretic. De kan og fungere knallgodt med OTL rørforsterkere (da disse ofte trives veldig godt i området 300-600ohm)
-
Datadeler som gis bort - Les reglene, KUN lister, IKKE svar!
Jann - Ove svarte på enden sitt emne i Annet om maskinvare
Har to stykk litt håpløse Lianli hotswap-bur som er til overs. Gis bort mot frakt. https://imgur.com/a/fC0KFtK (+ skinner som skrus fast på harddiskene.) -
Jeg ville ikke godtatt "bare" nano-ips om målet er å få til bedre bildekvalitet enn en typisk 1440p ultrawide, ville ventet på ips black, minimum. En refresh *bør* være rett rundt hjørnet. LG 34WK95U-W er jo relativt gammel. tftcentral har mer info om planene til LG bak en betalingsmur... ingressen nevner til og med 5k: "The latest panel development plans from LG.Display for their LCD monitor panels including IPS Black, 5K and 480Hz news" ----- Jeg er fristet til å gå bort fra ultrawide som eneste skjerm... oled frister, men jeg *må* ha perfekt tekstrendring, og jeg takler ikke innbrenning, så jeg ser på kombinasjonen allround 34"-er + 27" oled kun til gaming. PG348Q-en min er ikke helt i god form. Får en stripe med støy nederst når den skrus på og har vært kald, opptil 10cm på det værste ... går over ganske fort men blir ikke overrasket om den gir seg helt.
- 3 702 svar
-
- QHD 3440x1440
- U3415W
-
(og 3 andre)
Merket med:
-
Det blir litt feil å sammenligne modi/magni med firstprice. Vi snakker tross alt om nogenlunde grei design, gjort rett og til en grei pris - produsert i vesten. Kurante greier, og det gjør ikke mye galt. Firstprice er mer ala en helt typisk hyllevare alt-i-ett lydchip som gjør hele jobben og gir "hodetelefonutgang" i en dings som egentlig handler om alt annet. Men både subjektivt og objektivt fins det litt mer å gå på. Ikke enormt, men nok til at det kan merkes, og på et slikt vis at det vil variere litt hvor mye mer man kan få dersom man har vriene hodetelefoner. En del av entusiastene er helt på bærtur på begge sider av skalaen både de som kun stoler på egne ører, og de som kun stoler på måleresultater de knapt nok forstår.
-
Det er dumt å skulle komme fram til absolutte sannheter når det gjelder støynivå - fordi det er to ekstra faktorer utenfor selve støynivået til et gitt produkt som har enormt mye å si - og de varierer mye: - Støygulv der det brukes. Enorm forskjell avhengig av hvor man bor (og ofte - variabelt gjennom døgnet) - Subjektiv opplevelse av hørbar støy. Enkelte tåler det ikke, og det er veldig personavhengig Jeg kan ikke godta en skjerm med vifte, det er jo helt feil. Men jeg er jo og sensitiv på støy, og heldig nok til å ha veldig lavt støygulv der pc-en står. Allikevel er disse skjermene med vifte gode nok til at jeg forstår at de fleste vil godta det kompromisset det er å ha en vifte i skjermen. (Også om man går tilbake til de første gsync ultimate der vifte måtte til.) Nå med oled-panelene er jo det man får igjen i objektiv ytelse *enda* mer verdt det. Anbefaler glatt sånn type skjerm til andre, selv om det for min del ikke vil fungere. Det er noe eget med oled. Helt siden første gang jeg stoppet opp forran en tidlig oledtv (da de var svindyre og "ny" teknologi) har jeg ventet på pc-skjerm med sånn bildekvalitet. Tvert "rett" tv dukket opp til riktig pris ble det oled-tv.
- 3 702 svar
-
- QHD 3440x1440
- U3415W
-
(og 3 andre)
Merket med:
-
Ikke mulig å endre gamle innlegg?
Jann - Ove svarte på olavrb sitt emne i Tilbakemeldinger til forumet
Hva taper forumet mest på? Større tråder der første innlegg er ment som en betydelig ressurs, der noen gidder å skrive i noe som ligner på en artikkel / wiki-side / løs og fast samling av diverse info... kan gi betydelig merverdi, både for enkeltemner og for hele kategorier. Det har vært litt av det før, og går man litt tilbake i tid så finner man flere gode eksempler på dette her på forumet. Om mulig burde man gjøre noe for å styrke denne typen tråder. Bortredigering er irriterende, men det har oftest relativt liten skadevirkning - man mister i værste fall enkelttråder og det kan være litt irriterende for de som svarer... men alt i alt har det lokale og begrensede negative virkninger. Har man et forbud mot det *uten* å teknisk sperre for det, så kan man jo stoppe det meste av unødvendig bortredigering med en kombinasjon av at faste brukere vet/har lært at man unngår det og at man godtar at det går med litt moderatortid på å rette opp i det når man fikser de mest ødeleggende tilfellene. Ved å ha sperret totalt for redigering tilbake i tid, mister forumet en type innhold som kan være enda bedre over tid enn det normale "spørsmåls-tråder" er. Hvem gidder å legge ned den innsatsen som må til for en større guide/artikkel/samletråd når man vet at man ikke kan holde den oppdatert over tid?- 18 svar
-
- 2
-
Trådens formål Denne tråden skal være et fristed for de tunge tankene. Det kan hjelpe å bli hørt. Erfaringer fra tidligere "deppetråder" har vært god. Men for at tråden skal kunne hjelpe, må takhøyden for å slippe fri de tunge tankene være stor. Trå forsiktig når du gir råd. Si så mye du vil når du føler for å ytre at det er tungt. Det er mye som er vanskelig. Bare det å innrømme at man sliter er vanskelig. Ingen fortjener å få slengt negativitet etter seg når man innrømmer at alt ikke er ok. Det som for noen er en bagatell kan være helt uutholdelig og uløselig for andre - ha såpass forståelse at du holder negative og nedlatende kommentarer for deg selv. Gjesteposting er lov, men ha retningslinjene i bakhodet. "Innlegg ved bruk av gjestefunksjonen skal være av den grad sensitiv og alvorlig art at man ikke ønsker å få slike personopplysninger knyttet til sin person på forumet." Misbruk ikke gjestefunksjonen - bruk den til å gjøre det lettere å lufte tankene her i tråden. Tråden ligger i "helse" og innleggene skal derfor følge standaren for kategorien, altså, det vil forkomme nulltorrense på spam og hetsing av person på hviken som helst måte. At den ligger under helse medfører også en viss seriøsitet, denne tråden er forbeholdt tunge tanker - er du irritert på at bussen kom for seint, fordi du tapte i et dumt spill, eller fordi du fikk en dårlig karakter på skolen - så er ikke dette rett tråd. Tråden for slike frustrasjoner finner du her: Ting som irriterer så grenseløst! Noen ofte brukte forkortelser i tråden: DPS - distriktspsykiatrisk senter. BUP - barne og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (mer info her) Hvordan skal man hjelpe? Det viktigste er å lytte. Tunge tanker kan bli litt lettere å bære av å bli delt. Møt brukere som sliter med forståelse. Husk at de enkle løsningene er blitt prøvd før, og de fungerer ikke. Bagatelliser ikke psykiske problemer, om du ikke forstår problemstillingen, så len deg tilbake og observer istedet for å komme med negativt ladede råd og pushing. Det fins folk her på forumet med forståelse for det meste, som vi alle kan lære mye av. Ha forståelse for at velmente råd kan slå negativt ut - og unngå oppramsinger av enkle råd og løsninger. Det hjelper ikke å ramse opp en lang løsning for problemet om det som brukeren egentlig trenger er hjelp på det første steget til forbedring. Man blir ikke kurert over natten når det er snakk om mentale problemer - det tar tid, og hvert steg kan være vanskelig. Selv om du blir i bedre humør av f.eks en liste med 15 fantastiske ting i verden, eller et vidunderlig stykke musikk - men slike ting fungerer ikke for en person som er virkelig deprimert. Et relevant moderatorsitat om det med negativitet og pushing: Selvmord Krisehjelpmenyen til nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging.Knallgod linke, med informasjon om hvordan du bør gå fram om du selv sliter med selvmordstanker eller er bekymret for en venn. Akutt Selvmordsfare: Sitat fra linken ovenfor. Dette er så viktig at det får et eget punkt. Hjelpetelefoner/lignende tjenester Det er flere hjelpetelefoner / lignende tjenester som kan hjelpe når man sliter. Se linkene for mer info. Flere av disse har også varianter der du får kontakt skriftlig over nett. For å nevne noen: Andre aktuelle tråder på forumet: Trenger du noen å snakke med? Voldtekt og seksuelle overgrep hos deg eller en av dine nærmeste Send meg en melding om det er noe i førstepost som mangler, eller har behov for oppdatering.
- 10 280 svar
-
- 54
-
Tradisjonell barbering Tradisjonell våtbarbering er barbering med DE-blader (evt. kniv) der man også legger vekt på forberedelsene, det å få skjeggstubbene våte og myke gjennom et godt skum. Ofte bruker man en barberkost til dette, men det er ingen nødvendighet, det fins tradisjonelle kremer som egner seg for påføring for hånd. Slik ser en typisk DE-høvel ut, dette er Merkur HD34 - en god nybegynnerhøvel. DE-høvlene tok av i starten av 1900-tallet, Gilette lagde de første DE-høvlene og har gjennom årene hatt mange forskjellige modeller før de begynte med dagens flerbladshøvler, Mach3, Phantom og lignende. Hva er galt med dagens flerbladshøvler? - Forberedelsene er redusert til å ha på litt guffe fra en boks - Bladene er dyre - Bladene i seg selv er ikke spesielt skånsomme mot huden - Miljøaspektet, mye søppel for hvert blad, spesielt med engangshøvler. Hvor bør man starte? Først bør du tenke over hvordan du barberer deg idag. Med enkle grep kan faktisk barbering med flerbladshøvler bli bedre, man kan lære av tradisjonell barbering uten å ta til seg hele prosessen. Hud og hår varierer fra person til person, noen har hud som tåler alt, mens andre får irritert hud av ingenting. Tenk over om du tror at resultatet fra din vanlige barbering kan forbedres. Youtube er en fin ressurs for å finne ut mer, mantic59 sine videoer går gjennom det meste. Hvordan foregår en tradisjonell barbering? -Huden/skjegget fuktes, gjerne etter en dusj -Krem eller såpe skummes opp til et fint skum, helst med barberkost. -Skummet legges jevnt utover området som skal barberes og maseres litt inn. -Høvelen føres forsiktig over uten mye trykk, og skjegget forsvinner skånsomt. (Enkelte gjentar disse to stegene flere ganger med forskjellig retning på dragene) -Skylling med kaldt vann -Etterbarberingspreparat, velges etter hva man foretrekker, f.eks fuktighetskrem. Hvor får man tak i utstyret? Her i Norge er det barbershop.no som har størst utvalg i produkter. Gents.no har også endel produkter. Før var det utbredt med DE-blader i dagligvarebutikker, men det er blitt mindre av dette og prisen har blitt presset opp. Billigste alternativ for blader er ebay, selv har jeg handlet mye hos selgeren open_razor, han holder til i polen og sender fort og billig, både høvler, blader og koster kan man gjøre et kupp på hos open_razor. Barbershop har et greit startsett om man vil starte med en komplett pakke, men ellers kommer man også langt om man kjøper en høvel, noen blader og en tube med krem som kan brukes uten kost. Høvler Det varierer hvor agressive høvlene er, og en agressiv høvel gjør det lettere å skjære seg. Høvler med en "kam" under bladet går for å være hakket mer agressiv, så som nybegynner kan det være snedig å velge en høvel som har en jevn kant istedet for en slik kam. Å kjøpe en avansert justerbar høvel kan fungere, men de er ofte litt dyrere. I dag er DOVO Solingen ledende, med sine Merkur-høvler. Et sikkert nybegynnervalg er 34C/HD34, den som er avbildet ovenfor. Andre nevneverdige produsenter er Mühle og Parker. Mühle sine høvler er generelt litt dyre og påkostede. Parker ligger et par hakk under de andre i kvalitet, men er et rimelig og brukervennlig alternativ. Flere av Parkerhøvlene har en genial åpne/lukkemekanisme som gjør det lettere å håndtere bladskifte. Som nybegynner bør man nesten velge høvel etter utseende og agressivitet. Finn en høvel som du liker designet på, og som ikke er agressiv. Sistnevnte punkt er ikke det viktigste, bare man er tålmodig og forsiktig når man først begynner med DE-barbering. En god DE-høvel varer i mange tiår, så noen 10-ere spart på høvelen utgjør lite over tid - velg heller den som frister mest enn den som er billigst. Blader Siden det fins flere bladprodusenter og titalls sorter blad tar jeg bare for meg noen få viktige alternativer: Derbi: Helt kurant blad som er behagelig og sånn passe skarpt. Merkur: Unngå disse, alternativene er bedre. Varer lenge, men det er eneste lyspunkt med disse. Feather: Sylskarpe. Går for å være skarpeste alternativ. Veldig utilgivende på teknikk, men kan løfte barberingen til neste hakk når teknikken sitter. KAI: Min personlige favoritt. Skarphet ala feather, men hakket stivere og mer holdbart. Blader varer fra 3-14 barberinger, og kjøper man flere pakker av gangen kan man få prisen ned i 1-2,- per blad. Bytt ofte som nybegynner, vent til teknikken sitter med å eksperimentere med hvor lenge bladene holder for deg. Koster Det er i hovedsak tre koster: Grevlinghår, Svinebust og syntetisk. Grevlinghår er dyrest og mykest. Svinebust er stivt, og ikke helt optimalt. Det fins mye forskjellige syntetiske koster, enkelte er totalt ubrukelige, mens andre yter like bra som en god grevlingkost. Kost må til om man skal bruke krem eller såpe beregnet for oppskumming med kost, med slike produkter får man ikke et godt skum uten kost. Velg en rimelig kost som nybegynner, kun med erfaring finner man ut hva slags kost man foretrekker. Miljøaspektet Barberingen blir ikke bare bedre, den blir også mer miljøvennlig. -En god DE-høvel er ofte lagt i metall og vil vare i tiår med godt stell. De leveres vanligvis i miljøvennlig innpakning, papp istedet for plast. -Bladene kommer i tilsvarende innpakning når man bestiller i bulk, mens enkelte produsenter foretrekker plast når man kjøper enkeltpakninger. Selve bladene er lett resirkulerbare, og embalasjen i forhold til antall blader er minimal. -Tradisjonelle produkter som man bruker ellers i barberingen er ofte drøye, da spesielt krem/såpe beregnet på bruk med kost. Kniv Det perfekte barberredskap. Barberkniver har vært i bruk i flere hundre år, og er fremdeles det beste redskap for å fjerne skjeggvekst. Det krever mye tålmodighet for å lære seg å bruke kniven rett, og man har ingenting som redder seg om man er uforsiktig. Ved korrekt sliping oppnår man en egg som er så skarp at den matcher ethvert kommersielt barberblad, og under barberingen så har man full kontroll på vinkelen mellom huden og eggen - dermed har man mulighet til å få til en helt perfekt barbering med kniv. Å bruke kniv krever litt ekstra stell; kniven må kvesses skikkelig med jevne mellomrom, og den må stroppes på en lærstropp mellom hver barbering. Det kan også ta lang tid før teknikken sitter 100%, typisk 1-6 måneder. Om man ikke ønsker å investere i utstyret og tiden det tar for å lære seg å kvesse kniven selv kan man få noen til å ta slipingen for seg. Man bør bestandig sørge for at man får en kniv som er slipt opp slik at den er klar til bruk når man kjøper sin første kniv. En typisk kniv koster mellom 600,- og 2000,- Selv en billig kniv blir skarp nok til barbering, den største forskjellen mellom en dyr og en billig kniv er gjerne størrelsen og utseendet. Før var det mange hundre knivprodusenter, idag er det bare noen få som enda holder på. Faktisk har det blitt flere produsenter i de siste årene på grunn av høyere etterspørsel. Kniver varierer både i størrelse og sliping. Enkelte er hulslipt, mens andre er mer kileformet. Hva man foretrekker er en smakssak, og som nybegynner bør man ikke være for opptatt av sliping - velg en kniv mellom 5/8 og 6/8 som frister. Vil man prøve kniv uten å investere for mye, så kommer man langt med en "shave ready" kniv fra ebay til 30-60$ - bruk et vanlig lærbelte til stropping, og man får prøvd hvordan det er å bruke kniv til bare noen hundrelapper. Noen få merker som produseres idag: DOVO - fin tysk kvalitet, som ikke behøver å koste alt for mye. Thiers Issard: fransk kvalitet, de dyreste ligger helt i toppsjiktet når det gjelder stålkvalitet, de billigste kan virke litt billige uten at det går på bekostning av barberingsevnen. Wacker: nyoppstått produksjon i tyskland; god kvalitet, men noe kvalitetsproblemer enda. Revisor: tysk kvalitet. Ikke like stor som DOVO. Edwin Jagger: produsert av DOVO, dermed også et godt valg. Hart Steel: nyoppstartet amerikansk firma, ser lovende ut selv om de enda er ferske. Ningbo Gold Dollar: kinesisk firma med hyggelige priser. Ned i 15$ for en helt ny kniv. Kniv med utskiftbare blader Et fint alternativ til den tradisjonelle kniven er kniver med utskiftbare blad. Disse bruker enten et halvt DE-blad eller egne spesialblad. Man slipper vedlikeholdet, man skifter bare blad når det er sløvt. Det er nesten lettere å kutte seg med en slik kniv i forhold til en ekte barberkniv, men ellers er teknikken ganske lik. Her har man tre alternativer som bør vurderes, og masse jallakniver fra ebay som man bør holde seg langt unna. Feather AC: bruker egne blad. Den kniven med utskiftbare blad som føles mest ut som en ekte kniv. Man har flere blad-valg, alt fra superskarpt, til skarpt med støttehjul. Desverre er den dyrest, man passerer fort en tusenlapp for en slik. (Denne er avbildet under overskriften her) DOVO Shavette: kan bruke både egne blad og DE-blad, med forskjellige bladholdere. Et meget godt alternativ, siden den gjør det lett å lære teknikken, og man kan variere skarpheten med å velge forskjellige blad. Sanguine XD20: bruker halve DE-blad. Den er nesten for solid, siden den blir for stiv. Man får den ned i 140,- inkludert frakt, så denne er dermed billigst. --- Forøvrig fins det en egen tråd om skjegg her på forumet. Den finner du her Er det noen som har innspill til førsteposten er det bare å kommentere. Jeg har prøvd å legge den opp på en informativ måte uten å framstille den tradisjonelle måten som eneste rette måte. Takk til Vralteladden som startet tråden opprinnelig, den førte til at jeg begynte med dette. Etter at det ble etterspurt mer info i førstepost har jeg adoptert tråden, og vil prøve å holde den oppdatert om dere kommer med innspill.
- 3 919 svar
-
- 50