Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Johan Kontant

Medlemmer
  • Innlegg

    120
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

Johan Kontant sine prestasjoner

116

Nettsamfunnsomdømme

  1. Mange har gitt gode forklaringer på renters rente, så jeg kan nøye meg med å prøve å svare på 2 av spørsmålene. Man kommer igang ved å begynne å spare, f.eks. i et golbalt indeksfond. Disse fondene reinvesterer bl.a. utbytte slik at du automatisk drar nytte av rentersrente-effekten. For å dra nytte av det må du plassere penger i et marked som gir (god) avkastning og bli der lengst mulig. Time beats timing.
  2. Smart! Man kan også ta det enda litt lengre; De fleste banker lar deg opprette et ubegrenset antall sparekontoer. Å ha 4000 kroner på fem sparekontoer ser ut som mye mindre enn 20.000,- på en.
  3. Mulig spørsmålet var ironisk ment, men jeg kan svare uansett. Bufferkontoen er økonomiens støtdemper. Hvis du treffer ei dump så blir støtet absorbert, istedet for at du blir kastet av veien. Mer konkret; Hvis du punkterer alle 4 hjul samme dagen som vaskemaskina ryker så kan du finansiere dette av oppsparte midler, i motsetning til at du må ta opp forbrukslån eller gå rundt i møkkete klær de neste månedene. De fleste økonomer anbefaler å opparbeide seg en bufferkonto på 2-3 månedslønner. Hva man faktisk trenger er det opp til hver enkelt å finne ut av, da vil være store variasjoner. En student som leier en møblert hybel og ikke har bil har veldig liten risiko for å støte borti uforutsette utgifter og trenger praktisk talt ikke et buffer. (Likevel praktisk å ha, dersom man kommer over noe man vil investere i.) En familie med enebolig, 2 fritidsboliger og en Audi i millionklassen vil derimot trenge et betydelig større buffer. EDIT: Selv en student bør ha midler til å erstatte en PC eller mobil på svært kort varsel.
  4. Du har sannsynligvis rett i det meste her, men jeg tror at de aller fleste som befinner seg innenfor en eller flere av disse kategoriene allerede er utenfor arbeidslivet i dag. Men de bruker store ressurser på å rettferdiggjøre de stønadene de tross alt får, og NAV bruker ekstreme ressurser på å følge dem opp.
  5. Det tror nok jeg også, men det er noen år for tidlig. AI i en tidlig fase skaper ikke veldig mye høyere produktivitet, heller mer rapportering som flere må ansettes for å lese. Det må tøffe politiske grep til for å la AI ta over store deler av embetsverket.
  6. Ved innføring av karensdager er det riktig at en buss-sjåfør med 40 i feber bør være hjemme, mens en kontorist kanskje kan ta en hjemmekontordag uten å tape lønn. Samtidig tror jeg at vi som samfunn ikke har råd i lengden til at vi skal ta slike hensyn. Det er 100% frivillig å bli både buss-sjåfør og kontorist med de fordelene og ulempene det innebærer. I svært mange tilfeller vil nok også den ansatte med "hjemmekontor" (men som egentlig er slått ut av feber) måtte ta igjen tapt arbeidstid, sannsynligvis i sin egen fritid. Stadig flere som jobber fra kontor har fastlønn og må gjennomføre sine oppgaver uansett. En buss-sjåfør blir erstattet umiddelbart, eller ruta går ikke den dagen. Dessuten vil jeg anta at mange bedrifter kommer til å fatte mistanke dersom deres hjemmekontorister er 100% uproduktive, tar ikke telefonen, svarer ikke på mail, osv. Er vi virkelig så enestående at vi nekter å sammenligne oss med land som Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike, m.fl.?
  7. Johan Kontant

    For Deg

    Oljefondet forvaltes fullstendig feil. Handlingsregelen er vel og bra, men den brukes 100% til å pøse inn penger i en stadig økende offentlig sektor. Noen som forlanger mer penger? Null problem, vi henter noen hundre millioner til fra oljefondet. Og nesten ingen partier er interessert i å gjøre noe med det. Det er bare tull at oljefondet kan brukes til å dekke fremtidige pensjoner i særlig stor utstrekning. Hvis man putter inn så mye penger uten å gjøre noe med produktiviteten så får vi hollandsk syke i år 1. (Oljefondet er nå oppe i ca. 12 statsbudsjetter.) Med et slikt fond burde man brukt midlene til å få langt flere ut i jobb. Hvordan gjør man det? Man gjør det langt mer attraktivt å jobbe og man spiller på lag med næringslivet istedet for å jobbe imot det. Dvs. 1. Senk skattene på arbeidsinntekt til et absolutt minimum slik at forskjellen mellom å jobbe og ikke jobbe blir ordentlig merkbar. 2. Fjern arbeidsgiveravgiften. 3. Fjern formueskatten. Det er relativt enkelt å finansiere dette gjennom bruk av oljefondet, og samtidig kutte statsbudsjettet til et fornuftig OECD-nivå. Hvis vi begrenser statens oppgaver kraftig kan det frigjøre hundretusenvis av stillinger. Disse kan enkelt gå over til privat næringsliv dersom vi får en regjering som faktisk legger til rette for det. Det som betyr mest for fremtidens Norge og pensjonister er hva vi gjør i dag, hvordan vi bygger infrastruktur, hva slags energipolitikk vi fører og hvor godt næringsliv vi klarer å utvikle. Hvor mye penger vi har på bok om 20-30 år betyr ingenting om vi etterlater oss et samfunn som ikke fungerer.
  8. Hvis du kjøper mye uten at du samtidig opparbeider deg gjeld (ihvertfall ikke langsiktig) har du i utgangspunktet en romslig økonomi. Jeg vil anbefale at du gjør som i Luksusfellen; Lag en liste over alle inntekter og utgifter de siste 6 måneder og kategoriser dem. (De fleste pengene går nok gjennom lønnskontoen din, så ta utgangspunkt i denne.) Lag en egen kategori for impulskjøp. Deretter gjør du følgende..: 1. Opprett en ASK (aksjesparekonto) i banken din. 2. Det du evt. går i overskudd hver måned + det du bruker i inpulskjøp overfører du til ASK-kontoen på samme dag som du får utbetalt lønn. 3. Opprett automatiske investeringer i diverse fond fra ASK-kontoen. Dette kan legges inn månedlig, også på samme dag. (Selve transaksjonen vil skje først noen dager senere.) Dette vil gjøre pengene dine mindre tilgjengelig for impulskjøp. I tillegg er jeg sikker på at du raskt vil fatte interesse for sparing, og finne glede i å sette 5000 kroner inn i et fond istedet for å erstatte Noice Cancellers utgave 13 med utgave 14.
  9. ASK er pr. definisjon en transaksjonskonto. Dvs. at du setter inn penger på kontoen, deretter kjøper du aksjer og/eller aksjefond fra denne kontoen. Salg av aksjer og aksjefond + evt. utbytte fra selskapene vil også bli plassert på denne kontoen. Skattemessig fungerer det da slik at kontofører (DnB/Nordea/Nordnet) skal ha oversikt over hvor mye du har satt inn og tatt ut. Har du satt inn 100.000, så kan du også ta ut 100.000 uten at det utløser skatt. I tillegg kommer skjermingsfradraget. Så snart du tar ut mer enn du har satt inn må du betale 37,84% skatt av beløpet. De fleste som benytter ASK lar bare mindre beløp stå på denne kontoen siden det ikke gis renter. Enkelte investorer av den mer aktive typen ønsker å ha en god andel av porteføljen i cash slik at de har umiddelbar likviditet når det byr seg gode muligheter. (Eks. Warren Buffet som ønsker å ha 20% cash.) Hvis dette er snakk om større beløp kan det være lønnsomt å la disse pengene stå på en høyrentekonto og flytte dem til ASK før investeringen gjøres. PS! Dette kan utløse skatt, i såfall kan det være lønnsomt å la dem stå på ASK. Det er ikke noe poeng å ha død kapital stående på ASK for skjermingsfradraget sin del, da er det bedre å sette dem på en sparekonto med gode vilkår.
  10. Innenfor et visst regelverk er det fullt lovlig for et selskap å gi lån til sine ansatte. Men som du sier, i større selskaper har man ofte en policy om at man ikke skal fungere som bank for sine ansatte.
  11. Hva er du misfornøyd med ift. Nordea? Jeg har Nordea med NITO-avtale også, og har egentlig ikke noe å klage på. Lånerenta ble riktignok satt svært ugunstig da jeg etablerte avtalen, men jeg fikk korrigert den inn til et akseptabelt nivå etter et møte med rådgiver.
  12. Som Plukk skriver så har skattesystemet ulike satser på arbeidsinntekter og kapitalinntekter. Grovt sett er reglene som følger..: 1. Skatt på renteinntekter: Flatt 22% 2. Skatt aksjeutbytte og gevinst ved aksjesalg: Flatt 37,84% 3. Arbeidsinntekt: Progressivt 0-47,4% ------------------------- Med "flatt" menes altså at du betaler 22% skatt på renteinntektene dine uavhengig av om du har en arbeidsinntekt på 0 kroner, 1 million kroner eller 100 millioner kroner.
  13. På makronivå er det riktig. Folk kan låne mindre penger, og har følgelig mindre penger å bruke på bolig, noe som presser prisene ned eller ihvertfall bremser prisstigningen. (Nærmest alt som omsettes er lånefinansiert.) En annen faktor er at en del har belånt veldig hardt i perioden da renta var lav, en del av disse vil nok måtte flytte til rimeligere boliger når renta ikke går ned. Dette kan senke prisene ytterligere. Mer lokalt er det mange flere faktorer som spiller inn, f.eks. beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. Pressområder der det ikke er rom for mer utbygging vil fortsette å stige.
  14. Renta er ikke for høy eller for lav. Den justeres fortløpende for å nå inflasjonsmålet på 2% årlig. Beklageligvis er vi inne i en dyrtid nå, som i all hovedsak er drevet av høyere energikostnader. (Som påvirker absolutt all produksjon og tjenesteytelse.) Dette sender inflasjonen til værs og må kompenseres med høyere renter. Vi henger litt etter de andre landene fordi vi har en litt spesiell økonomi, men jo flere rundt oss som kutter, jo større sjanse er det for at også vi må kutte rentene.
  15. Snakker du om egenmelding her eller en sykemelding fra lege? Hvis arbeidsgiver bestrider sykemeldingen betyr det at de mistenker at du ikke er syk. Har du noen formening om hvorfor de mener dette, og fikk du argumentert om hvorfor du er for syk til å jobbe?
×
×
  • Opprett ny...