Ser dette er en eldre tråd, men prøver meg allikevel.
Jeg ser det er flere her inne som har valgt forskjellige veier å gå for å bygge på utdanningen sin etter å ha tatt fagbrev som elektriker. Jeg ønsker selv å gjøre det samme, men har ikke klart å bestemt meg helt enda for hva jeg vil. Håpte derfor på om det var noen her inne som kunne hjelpe meg i å oppklare noen ting for meg.
Litt kort om meg selv først:
20år. Fikk fagbrev som elektriker i Desember 2023. Har fast jobb i oljeserviceselskap og jobber foreløpig på land slik som jeg har gjort hele læretiden min (har offshorepapirer også, men har enda ikke fått reise på min første tur). Skal inn i militæret fra sommeren 2024 i 12 mnd. og er da tilbake sommeren 2025. Det er da jeg har lyst å bestemme meg for hva jeg vil videre.
Jeg har frem til nå pønsket på to av veiene som har vært diskutert her inne tidligere.:
1. Ta bachelor gjennom y-veien og bli "ingeniør". Har skjønt at denne veien er tyngre og er vanskelig å kombinere med jobb på siden, men at man er bittelitt mer ettertraktet og at det ser bedre ut på CV-en. Har også forstått at det er flere utdanningsmuligheter senere om man ønsker det.
Slik jeg har forstått det er utdanningsløpet for y-veien på 3 år heltid. Opptakskravene er at man har fagbrev og har min. 1 år erfaring etter tatt fagbrev (og poeng).
2. Ta teknisk fagskole og bli "ingeniør". Den store fordelen her i mine øyne er at jeg kan ta denne utdanningen på siden, samtidig som jeg for eksempel hadde jobbet i en 2-4 rotasjonsordning offshore. Etter å ha lest hele tråden kan jeg ikke huske at mange har poengtert hvor stor fordel dette er kontra y-veien?
Slik jeg har tolket det er utdanningsløpet for teknisk fagskole på 2 år deltid og opptakskravene er at man har relevant fagbrev (og poeng).
På lang sikt også kanskje bli installatør. Kvalifikasjonskravene for å bli installatør: "Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning." (https://www.installatorproven.no/vare-prover/kvalifikasjonskrav/). Slik jeg tolker kvalifikasjonskravene er det like godt nok med 2 år på teknisk fagskole som bachelor gjennom y-veien for å kunne bli installatør.
For å da bli installatør blir hele utdanningsløpet: Først ta bachelor eller 2 år på teknisk fagskole, så jobbe i 3 år med relevant praksis som f.eks. prosjektleder, før man til slutt tar "Elektroinstallatørprøven".
Da er mine spørsmål som følger.:
1. Stemmer utdanningsløpene for de forskjellige utdanningene slik jeg har tolket det?
2. Er det noen her som har blitt installatør og kan fortelle litt om veien frem til installatørpapirene, litt om jobben og om en kan anbefale andre å gjøre det samme?
3. Er det noen som har kunnskap om hvordan lønnen er i forhold til ansvar når man sammenligner en ingeniør mot en installatør? Jeg er helt klar over at det veldig mange faktorer som spiller inn, men det bør vel være en sånn ca. pekepinne på om det lønner seg å bli installatør, kontra å "bare" være en ingeniør?
En stor forskjell mellom en ingeniør og installatør er at man kan drive sin egen virksomhet. Er veldig usikker på om det er noe jeg kunne ha tenkt meg slik jeg ser på det i dag, som gjør at det har lite å si for min egen del (for nå i hvert fall).
Ble et langt innlegg ser jeg nå, men håper noen har lyst til å ta seg tiden til å lese og svare.
Setter pris på alle svar!