Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Kalle Klo

Medlemmer
  • Innlegg

    1 450
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Kalle Klo

  1. Historisk sett har Norge alltid vært tettere på UK enn vi har vært på Frankrike, men jeg tror nok at det er en reell risiko for at UK velger USA over oss (eller andre europeiske land) hvis de blir tvunget til å velge. Frankrike har alltid vært en løs kanon på dekk (til og med trakk seg fra NATOs kommandostruktur). Tyskland har gjort mye rart i det siste rundt energipolitikk som gjør at man tviler på hvor de står. Det er et klart skifte i tonen i internasjonal politikk nå, mulig at Trump er vendepunktet og at realpolitik kommer til å bli mer regelen i Europa også (jeg mistenker at det allerede skjer på "kammerset", men at det ikke er stuerent å omtale det i offentligheten). Da må vi regne med at også europeiske land vil være mer egoistiske. Mye vil være avhengig av hvor tyngdepunktet er. Hvis Tyskland/Frankrike styrer showet, så blir det fort fokus på Sentral-Europa, og Norge havner veldig på sidelinjen. Dette skjedde i WW2 også; det var til og med en fransk alpeenhet som ble sendt til Narvik, men så snart som Tyskland angrep BeNeLux og Frankrike direkte, så dro både franskmennene og engelskmennene hjem igjen. Da har jeg mer forhåpninger om et Nordisk samarbeid (Norge+Sverige+Danmark+Finland). Hvis vi i ytterste konsekvens må ha kjernevåpen for avskrekking, så har Sverige og Finland kunnskapen som trengs.
  2. UK og Frankrike har vel akkurat nok kjernevåpen til å gjøre et minimum av kjernefysisk avskrekking; de kan gjøre et par storbyer om til kratre. Så hvis Russland skulle gjøre alvor av å nuke London, så nuker UK Moskva og St. Petersburg. Om UK ønsker å bruke dette på vegne av andre europeiske NATO-land, er mer usikkert. Ie. hvis Russland nuker Svalbard (aner ikke hvorfor, men tenkt scenario), så tror jeg ikke UK ønsker å spille dette kortet før det skjer noe med noe mer vesentlig for UK. Kanskje de ville gjort det for Glasgow, Manchester eller Birmingham eller hvis Russerne nuker britiske flybaser.
  3. Ekstremt tydelig hva man bryr seg om der, ja. Miljøvern eller klimavern er det ikke. Har generelt vært mye flathogst de siste årene, høye tømmerpriser er nok også en faktor.
  4. Nøkkelen er som jeg sa tidligere at man faktisk dimensjonerer solcelleanlegget etter forbruket. Uansett er solceller samlokert med noe som bruker strøm bedre enn solceller plassert ute i ødemarken når det gjelder belastningen på nettet. Jeg sa ikke at man skulle bygge ut mest mulig solceller; jeg sa at i den grad man skal ha solceller, så bør de plasseres på tak. Og de bør dimensjoneres etter lokalt forbruk.
  5. Noen ganger lurer jeg på om fullstendig fravær av praktisk sans er et krav for å jobbe innen "det grønne skiftet". Når det er sagt, så blir det tydligere og tydligere at mye av dette handler om å fylle lommer med subsidier, da det gir 0 mening hverken for miljøet eller for økonomien totalt sett. Hustak er et ypperlig sted å putte solceller. Det er plenty av hustak. La oss snakke om andre lokasjoner når vi har fyllt opp hustakene.
  6. Grus, riper, møkk osv osv. Med snøværet tidligere i uken friskt i minne, hvordan tror du solceller vil se ut etter at man har kjørt veiskraper, ploger, snøfresere over dem?
  7. Det er flere måter å bygge ut solenergi på. Den lure måten ville være å putte solceller på tak på boliger og bedrifter, slik at man bruker mesteparten av effekten lokalt. Da belaster man ikke nettet, tvert imot; man avlaster det. Man bruker ikke noe areal som ikke allerede er i bruk. Den dumme måten vil være å bygge store stand-alone anlegg. Da får man problemer med store effektkilder som må fraktes til noen som kan bruke dem. I tillegg risikerer man å bygge ned areal. Å hogge skog for å sette opp solceller er fullstendig galskap miljømessig.
  8. Skuffende at varmepumpeberederen er så mye dyrere, da er det helt uaktuelt. Smartberederne er priset mye mer attraktivt.
  9. De norskproduserte smartberederene ser på NorPool prisene og planlegger basert på det. De kan også justere mengden vann i tanken basert på forbruk, ikke bare temperaturen.
  10. Vet ikke hvor langt du har kommet ned i rødvinsflasken i kveld, men Viken er allerede oppløst, så trenger ikke FrP til det... En av de veldig få vettuge tingene som skjedde i denne regjeringsperioden. Hva Høyre tenkte på når de fant ut at det var lurt å slå sammen de mest folkerike fylkene i landet, må fuglene vite. Det minner om når engelskmennene lagde grenser på kartet under kolonitiden, man må spørre seg om de noen gang har satt sine ben utenfor Ring 3. Det er forøvrig SP som legger mest penger og prestisje i å reversere tidligere beslutninger, jmf både fylkesforandringer og opprettelsen av div lensmannskontor som ingen egentlig vil ha. Når det gjelder politikere generelt, så har du dessverre rett i at de er mest interessert i å mele sin egen kake. I senere år har det vært sak på sak der politikere blir fersket med fingerene langt nedi kakeboksen. Dette gjelder på tvers av det politiske spekteret. Når det er sagt, så har nåværende regjering satt en ny standard på inkompetanse på toppen av den sedvanlige egeninteressen.
  11. Hvis Krekar er det verste høyrepolitikerne har gjort, så har du ikke mye å klage på. Vil heller si at fylkessammenslåingene (særlig Viken) og den tåpelige reorganiseringen av NSB er noe av det verre. Skolepolitikk med alt for mye fokus på rapportering og testing er heller ikke bra. Men dette blekner i forhold til den komplette inkompetansen til radarparet Støre/Vedum.
  12. Har man gjort en så udugelig jobb som dagens regjering har gjort, så er det kun rett og rimelig at de taper neste valg. Selv blandt de mest ihuga SP/AP-folkene er det ikke mye entusiasme å spore. Man må gå i seg selv og ikke bare skylde på markedsføring, det er vel så mye gjennomføring som har sviktet totalt. Så får neste regjering få en sjanse til å vise hva de er gode eller ikke så gode for, det er lite som er mer demokratisk enn det.
  13. Det er et hav av rom mellom de to utfallene. Nå har myndighetene (som ikke har vært spesielt opptatt av beredskap tidligere) gått ut og anbefalt at du skal ha lager for å kunne greie deg i to uker, det sier vel litt om hva sannsynlige scenarioer er. Strømbrudd i Oslo i en uke eller to, det hadde blitt greier. Men ikke grunn til å ta livet av seg selv.
  14. Som noen sa lengre opp her, gjennomsnittsalder ved skroting er 18 år, ikke 10. I tillegg så har du alt som ikke går på strøm, lastebiler, busser, fritidsbåter, biler fra andre land osv. Ingen argumenterer mot at det kommer til å selges mindre drivstoff, men det kommer til å ta lengre enn 10 år til de er borte (og sannsynligvis forsvinner de aldri helt pga veteranbiler etc).
  15. Det interessante er at venstresidens holdninger har forandret seg. På 60/70-tallet var venstresiden positive til Israel, de hyllet sosialistiske kibbutzer bla. Interessant nok var Israel styrt av venstresiden fram til Likud vant valget i 1977.
  16. Som forklart over, så vil elektronikkproduksjon i stor grad opphøre, man kan jo bare tenke seg hva det vil gjøre med tek-aksjer som dominerer aksjeindeksene nå om dagen. Men dette blekner i forhold til sannsynlig WW3, mangel på det meste av varer etc. Er ikke Oljefondet jeg ville vært mest bekymret for.
  17. Kalle Klo

    Elbil-tråden

    Har ikke byttet en sikring på bilene mine de siste 20 år... Hvis de ryker ofte, er det nok heller et symptom på andre designfeil, evntuell merkelig bruk.
  18. Hvis Kina tar Taiwan, så er det Armageddon for verdens halvlederindustri. TSMC dominerer den mest avanserte produksjonen, og de fleste av fabrikkene deres ligger på Taiwan. Når Donald finner ut at Apple ikke kan produsere iPhones, amerikanske bilprodusenter ikke kan produsere biler, og Nvidia ikke kan lage AI-HW, så kommer han nok til å bry seg. Tror folk massivt undervurderer konsekvensene noe slikt vil medføre. Taiwanske myndigheter og TSMC har gjort det veldig klart at de ikke akter å la Kina ta kontroll over fabrikkene. Fabrikkene er også avhengige av vestlige underleverandører.
  19. Er vel grunn til å tro at Putin kjører "L'etat, c'est moi" og regner eksistensielle trusler mot egen person som eksistensielle trusler mot Russland.
  20. Kalle Klo

    Elbil-tråden

    Problemet er med lokaliseringsdata i seg selv. Har man GPS data, så kan man koble dette til bruker (ie. man vet hvor de bor og hvor de jobber), selv om disse "liksom" har blitt frikoblet fra bruker. Skal GPS-data kunne brukes sikkert, så må det aggregeres kraftig eller må annen måte proseesseres slik at man ikke bare kan se hvor det parkeres, og så er det trivielt å finne tilbake til bruker. Hvis man virkelig hadde ment alvor med beskyttelse av privatliv, måtte det vært veldig strenge krav på lokaliseringsdata. (ie. man kan kun registere de på offentlige steder, i veldig begrensede tidsrom eller svært få datapunkter).
  21. Kalle Klo

    Elbil-tråden

    Er lov til å være skeptisk til "anonymisering". Hvis data inkluderer posisjoneringsdata, vil det være rimelig enkelt å de-anonymisere. De vet hvor du bor.
  22. Interessant med varmepumpe-bereder. Ellers er de andre berederne også litt smartere enn kun ett rele - de kan justere mengden vann etter forholdene også. Men enig i at det kun gir mening når man uansett skal bytte bereder.
  23. Har du vinduene oppe når det er så kaldt at folk fyrer med ved? Vær forsiktig hva du ønsker deg, ved er nå stort sett det eneste gjenværende alternativtet til strøm, og dermed viktig for beredskap etc. Det bør på ingen måte forbys. Hadde strømbrudd i 8 timer når det var på det kaldeste i fjor, hadde jeg ikke kunne fyrt med ved hadde vannledninger osv fryst.
  24. Når man diskuterer om det å ikke ha bergvarme i boligen sin er sløseri, så kan det være på sin plass å tenke på hva som skjer i industrien/næringslivet. Google har søkt om å bruke opp til 1.7 Terawattimer til sitt nye datasenter. Hvis vi regner 20 000 kWh som typisk strømforbruk på en norsk enebolig, så tilsvarer dette 85 000 boliger... Dette er kun i første fase, senere kan det bli mye mer. Og Google har ikke engang krav på seg på å bruke spillvarmen, den går rett i fjorden...
  25. Men du kan ikke forvente at folk bruker penger på ting de ikke sparer penger på? Det er kun for spesielt interesserte og idealister. Hadde myndighetene faktisk vært ærlig om økende energipriser over tid, så hadde det vært større mulighet til å tilpasse seg over tid. Renovering bør tas på rett tidspunkt (når man uansett skal gjøre andre ting), ellers blir det både dyrt og sløsete. De fleste er ikke så flinke til å renovere, Norge er et riv og bygg nytt land, så er stygt redd at EUs 2050 regler vil medføre massiv riving. Og det er ikke akkurat miljøvennlig? Hvor mye har du brukt totalt på å renovere huset? Hvis du har både installert vannbåren varme og bergvarme, så er det ganske store summer?
×
×
  • Opprett ny...