Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

andg

Medlemmer
  • Innlegg

    58
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

1 530 profilvisninger

andg sine prestasjoner

14

Nettsamfunnsomdømme

  1. I din situasjon kan det sikkert være fint å opprette en IPS (Individuell pensjonssparing) konto hvor du kan sette inn 15.000kr i året og få 3000kr i skattefradrag. Den kan du fylle opp hvert år fremover til du går av med pensjon. Så setter du bare disse pengene i ett globalt indeksfond inne på den kontoen. De resterende pengene som du ønsker å bruke til langsiktig sparing (Kanskje 400-500k alt ettersom) kan du sette inn på en aksjesparekonto og kjøpe globalt indeksfond for der. Du kan eventuelt spre tidshorisonten for når du kjøper fond ut i tid, så du f.eks. kjøper for 30k-50k i måneden sånn at du sprer risikoen ved å kjøpe på topp ut i tid. Det skal sies at historisk sett har det vært mer gunstig å kjøpe alt med en gang i stedet for å spre det ut i tid, men føles kanskje som en mer risikabel måte å gjøre det på.
  2. Jeg bruker Vibb som strømleverandør, og bruker gratis appen Elekt for å følge med på forbruk og strømpriser. Den har i hvert fall alt jeg har behov for i det daglige for å følge med.
  3. Du har noen ETFer notert i USD. Ishares Bitcoin Trust - Sammenlign og kjøp børshandlede fond | Nordnet 0,12% gebyr Invesco Galaxy Bitcoin ETF Fund - Sammenlign og kjøp børshandlede fond | Nordnet 0% gebyr Gebyr er hentet fra denne artikkelen: Best Bitcoin ETFs Of May 2024 – Forbes Advisor
  4. Når jeg skulle kjøpe ny bolig tok banken utgangspunkt i at jeg oppnådde 90% av verdivurdering ved salg, og trakk fra meglerutgifter på ca. 100k. Hvis de skal gjøre det samme for deres del trekker de jo da fra 800k på egenkapital. Nå vet jeg ikke hvor mye dere skal kjøpe ny bolig for, men 2 mill i egenkapital holder jo i teorien til en bolig på over 13mill. Så hvis dere ender opp med å sitte igjen med mye mer EK enn banken har tenkt, så er det vel bare til å betale det inn når oppgjøret fra boligsalget har kommet på konto?
  5. Lekte meg litt med en strømkalkulator jeg fant, og for å komme opp i en gjennomsnittlig snittpris på 119øre/kwh inkludert strømstøtte så skal den flytende strømprisen ligge på over 365øre/kwh i snitt. Tror dette er inkludert MVA også. Så det vil si med mindre strømprisene eksploderer til over 400øre/kwh i snitt over de neste årene så er det begrenset hvor mye man kan spare ved høye priser, men man kan tape ganske mye ved å betale så mye for strøm hele tiden. Strømstøtte kalkulator ⚡️ se hva du får i strømstøtte (slipper.no)
  6. Det heter SBL Globale Aksjer Indeks (storebrand.no). Jeg fikk overført kontoen fra Danica, så husker ikke helt hvordan de fikk registrert at jeg er NITO medlem i første omgang. Står nok sikkert mer hos NITO eller Storebrand. Egen pensjonskonto fleksibel - Storebrand Pensjonssparing for deg som NITO-medlem | NITO
  7. Sånn umiddelbart så vil jeg tro at det lønner seg å beholde leilighetene. Med en relativt konservativ verdistigning på 2% i året, og 50.000kr satt av til vedlikehold i året så nærmer det seg 10% avkastning på egenkapital. Det er ikke noe man skal regne med å få i ett globalt indeksfond over tid. Når det i tillegg er 22% skatt på utleie mot 38% for aksjer så blir det vel bare enda mer fordelaktig. Så spørs det jo selvfølgelig hvor mye du verdsetter å ikke skulle styre med all jobben med utleie da. Alternativet med å være gjeldfri og kanskje ha en 2,5-3mill på bok er jo ikke dårlig det heller. Vet ikke om det finnes noen økonomiske rådgivere som kan sette opp noen regnestykker for deg hvis du betaler litt.
  8. Fulgte med hjemmelader til schuko-stikk, men vet ikke helt hvor fan jeg er av å være avhenging av å lade på det hjemme hvor det er IT nett. Likte forsåvidt å kjøre bilen, men med relativt dårlig rekkevidde, ikke så billig pris, litt begrensede muligheter for hurtiglading og diverse reservedeler som må komme fra fabrikk til blodpris så tror jeg det blir nei takk.
  9. Prøvde en Nissan Leaf i går, og skal prøve Renault Zoe i dag. Så blir det Kia Soul i morgen og en Seat Mii i neste uke. Litt over budsjett for Mii, men virker som en OK deal for nyere bil og bedre rekkevidde, selv om den er mindre enn noen av de andre. Leafen virket i hvert fall som en grei bil. Litt usikker på Renault Zoe siden alt med lading virker som ett styr, og man også må gå for en spesialløsning med hjemmelader om man ikke tar sjansen på å bare bruke vanlig stikkontakt. Har også lest at noen reservedeler er latterlig dyre og må spesialbestilles og kodes, så hvis noe skulle bli ødelagt så kan det bli dyre reparasjoner. Har også sett på E-golf at den i hvert fall på noen eldre modeller har nonen kjente problemer som fort kan dukke opp, så litt skeptisk til den på grunn av det også.
  10. I utgangpunktet så er det ikke så viktig med hurtiglading, men man vet jo aldri om det er noe man vil få bruk for innimellom likevel. Er det noen spesielle ting i forhold til kjente feil man skal være på utkikk etter når man er ute og ser på noen av bilene? Tenker i første omgang å se på en Nissan Leaf og en Renault Zoe i hvert fall.
  11. Ser på å kjøpe en brukt elbil for opptil 100.000kr. Ser ut som de mest aktuelle modellene er Nissan Leaf, Renault Zoe, E-golf, BMW i3 eller Kia soul. Ut fra beste rekkevidde er det vel Nissan Leaf 30kwh eller Renault Zoe som gir mest for pengene, men lurte på om det var noen andre kjente feil eller hensyn man må ta ved valg av modell? Eller er det bare til å få prøvekjørt og se hvilken man liker best? I det daglige skal den nok bare kjøre 30-50km, og på langturer blir det bensinbil.
  12. Da vil det lønne seg å valutasikre. Har selv valutasikret KLP USA indeksfond. Valutasikret i fjor da kursen lå rundt 10,5kr. Tenker at jeg bytter tilbake til fond som ikke er valutasikret rundt 9,5kr. Tror ikke jeg skal bli for grådig og vente til den er på under 9kr feks, siden jeg ikke føler meg (like) sikker på at vi kommer ned på dette nivået med det første. Koster jo også mer å valutasikre, så over veldig lang tid er det vel heller ingen god idé hvis man skal gjennom årevis med sykluser litt opp og ned.
  13. Jeg bruker ofte https://laanekalkulator.no/ . Her får du hele nedbetalingsplanen, og den går greit å kopiere og lime inn i ett excel ark ved behov. Du får bare verdiene da og ikke noen formler.
  14. Hvis du er medlem av en fagforening ville jeg tatt kontakt med deres advokater og forhørt meg. Sånn umiddelbart tenker jeg det kommer innunder arbeidsgivers styringsrett, men er nok lurt å forhøre seg med noen profesjonelle.
×
×
  • Opprett ny...