Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Rawls

Medlemmer
  • Innlegg

    295
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

3 233 profilvisninger

Rawls sine prestasjoner

222

Nettsamfunnsomdømme

  1. Man får avslag på dagpenger når man er sykemeldt fordi det er vanskelig for saksbehandlere å vite om du er frisk etter at sykemeldingen er over og man kan dermed ikke bare innvilge dagpenger etter at sykemeldingen er over. Hvis det er kort tid til sykemeldingen er over så er det vanlig at saksbehandlere venter med å behandle saken for å se om du er syk etter det, men hvis du er sykemeldt langt frem i tid så kan det være upraktisk for Nav å vente med å saksbehandle søknaden. I ditt tilfelle så er det ganske greit. Hvis du får friskmelding til arbeidsformidling i 12 uker så er det bare å sjekke saksbehandlingstiden og sende inn søknaden når det nærmer seg. Per dags dato så er saksbehandlingstiden på dagpenger på 6 uker og hvis du da sender inn søknaden 6 uker før friskmelding til arbeidsformidling går ut så blir den behandlet ganske nærme innvilgelsesdato. Man får etterbetalt dagpenger.
  2. Det er ikke noe problem å sende det inn selv. På de fleste bekreftelser fra lege så står det navn, legesenter og telefonnummer til lege så det vil være enkelt for Nav å få dette bekreftet. Det er kun i sykerelaterte ytelser at man kan be om dokumentasjon direkte fra lege og dette skjer ikke i dagpengesaker. Hadde jeg vært deg så hadde jeg bedt legen om å skrive en bekreftelse på fredagen og få sendt den inn. Hvis Nav ønsker at du skal sende dokumentasjon før dette så må du be om en utsettelse. Hvis legen sier til deg at Nav må sende forespørsel til legen direkte (noen leger gjør dette), så kan du si at Nav gjør ikke dette i dagpengesaker og at det er søkeren selv som er ansvarlig for å sende inn dokumentasjon.
  3. Er det noen grunn til at legen sendte dette direkte til Nav og ikke til deg? Når det gjelder dagpenger så gir vanligvis legen uttalelsen til pasienten og så er det pasienten som gir den videre til Nav. Ser at det er mer vanlig på sykerelaterte ytelser at Nav og legen har mer direkte kontakt.
  4. Bare hyggelig :). Ja vanlig sykepenger telles ikke med når man beregner kravet om minsteinntekt, men hvis det er slik at arbeidsgiveren betalte deg lønn og de mottok refusjon (altså at Nav betaler sykepengene til din arbeidsgiver og ikke til deg), så er det nesten garantert at disse sykepengene vil bli tatt med i beregning. Det er fordi systemet vil automatisk se på dette som inntekt og en saksbehandler skal egentlig fjerne denne inntekten, men sannsynlighet for at de oppdager dette er veldig liten. Hvis du oppfyller kravet om minsteinntekt så vil sykepengene bli tatt med som inntekt når man beregner hvor mye du mottar i dagpenger.
  5. Hei For å ha rett til dagpenger så må du hatt en inntekt på 186 042 kroner siste 12 måneder eller 372 084 kroner siste 36 måneder. Hvis du søker i dag og du ellers ville hatt rett på dagpenger fra dags dato så regner man inntekten din fra november 2021 til oktober 2024. De eneste ytelsene som telles som inntekt er foreldrepenger, svangerskapspenger og svangerskapsrelaterte sykepenger (det siste er ikke alltid Nav fanger opp). Ellers så er det bare vanlig arbeidsinntekt som teller. Her er det ingen skjønnsmessig vurdering på verken inntekt som beregnes eller periode inntekten beregnes fra og du må oppfyllet dette kravet for å motta dagpenger med mindre du har mottatt dagpenger siste 52 uker. De sakene hvor personer får avslag på grunn av dette blir som regel behandlet av en datamaskin.
  6. Det er ikke noe problem å motta dagpenger og uføretrygd så lenge uføregraden er mindre enn 100%. Hvis ts har fått innvilget uføretrygd siste 2 årene (fra 2022 og frem til i dag), så får han mindre i dagpenger.
  7. Jeg tror jeg ga en litt dårlig forklaring. Det som skjer er at Nav vurderer hvor mye du har jobbet før du ble arbeidsledig og jobber du mer enn 50% av denne arbeidstiden så får du ikke dagpenger eller avspasert karantenetiden. For eksempel hvis du har jobbet i snitt 19 timer per uke (som er en halv stilling), så kan du jobbe i inntill 9,5 timer per uke eller 19 timer per meldekort (meldekort går over to uker) og fortsatt ha rett på dagpenger. Jobber du mer enn dette så har du ikke redusert arbeidstid med minst 50 prosent og du får dermed ikke dagpenger eller avspasert karantenetiden. En person som hadde en 100% stilling (37,5 timer) kan jobbe inntil 37,5 timer per meldekort uten å miste dagpengene.
  8. Okei. Det er bare å prøve å dokumentere alle argumentene du har så godt du klarer og så får du se hvordan Nav vurderer det.
  9. Det spørs hvor mye man jobber. Karantenetiden på 18 uker går kun i peridoer du ellers ville ha rett til dagpenger. For å ha rett på dagpenger så må du ha redusert arbeidstid med minst 50 prosent og som hovedregel så ser man hele meldekortet under ett. Hvis du på et meldekort har jobbet mer enn 50 prosent av din fastsatt arbeidstid så vil ikke karantenetiden bli trukket fra det meldekortet og det vil da ta 20 uker (18+2 uker) før du får utbetalt dagpenger.
  10. Okei, ja når alt er muntlig så blir det umulig å dokumentere. Utfra det du beskriver så tror jeg ikke det vil holde selv om du skulle klart å få alt dokumentert.
  11. Hvis man sier opp jobben fordi man er betalt vesentlig under tariff så anses det som rimelig grunn til oppsigelse og da vil man ikke motta karantene tid. Hva man anser som "vesentlig under" er jeg er usikker på.
  12. Hvis arbeidsgiveren din behandler deg veldig dårlig så kan det anses som rimelig grunn til oppsigelse. Det kreves likevel at du kan dokumentere det og at du kan dokumentere at du har prøvd å løse problemet. Her spør Nav ofte om dokumentasjon på kontakt med leder, tillitsvalgte, verneombud, Arbeidstilsynet, lege, advokat eller lignende. Det er ekstremt sjeldent noen sender inn tilstrekkelig dokumentasjon på dette og dette kravet tolkes strengt. Det skader likevel ikke å prøve å sende inn noe hvis du har dette.
  13. Det har ikke noe å si om du tjener penger på dette nå. Alt arbeid du gjør skal føres på meldekortet uavhengig av om det er lønnet eller ulønnet. Hvis du importerer varer for å starte opp selskap så skal det føres på meldekortet. Poenget med å få godkjent dagpenger under etablering er at man skal slippe å dette, men du må føre på meldekortet frem til dagen det er godkjent. En potensiell utfordring er at for å få godkjent dagpenger under etablering så må bedriften være i en etableringsfase. Hvis du har kommet for langt med etableringen så kan du risikere at du ikke får godkjent dette. Det står ikke mye i regelverket om dette punktet og det er få saker som er behandlet i Trygderetten, så det er mye skjønn som brukes i disse sakene. Jeg kan vise til det som står i rundskrivet til folketrygdloven § 4-6 på dette punktet: "I vurderingen av om den konkrete etableringen gjelder ny virksomhet, vil kriteriene forberedelses-, innarbeidings- og investeringsbehov gi veiledning." " 7. Nærmere om aktiviteter som kan finne sted i etableringsperioden Utarbeidelse av ideen, oppfinnelsen eller tjenesten som er grunnlaget for virksomheten, er aktiviteter som naturlig hører inn under etableringsperioden. Det samme gjelder praktisk forberedende arbeid, som markedsundersøkelser, ordning av formaliteter, anskaffelse av startkapital, kjøp/leie av lokaler og driftsmidler, og annet. Det må også forventes at den vare- eller tjenesteyting som etableringsprosjektet gjelder, kommer i gang i løpet av etableringsperioden. Se også avsnitt 9.1. nedenfor. Mer spesielle aktiviteter kan også høre under etableringsperioden, dersom dette er aktiviteter som anses relevante for etableringsprosjektet. Dette kan for eksempel være skolering som er nødvendig for å kunne drive virksomheten."
  14. Det har ingenting å si om du sa opp jobben, om du fikk arbeidsgiveren din til å si opp deg eller om du inngår sluttavtale. Hvis det er din skyld at du mistet jobben så vil du uansett få karantene tid. Normalt burde du spurt legen din om råd før du sluttet, men siden du allerede har sluttet så kan du spørre legen om han/hun er enig i at det var rimelig at du sa opp på grunn av helsemessige årsaker og skrive en bekreftelse på dette. I en slik bekreftelse bør det komme tydelig frem at legen mener at du sluttet på grunn av helsemessige årsaker og hvorfor som er grunnen til det. Jeg skriver dette fordi det er en del ganger Nav mottar bekreftelse fra lege hvor legen bare skriver det pasienten sier og egentlig ikke bekrefter om legen er enig i dette. Man unngår ikke karantene med å inngå sluttavtale. En sluttavtale sidestilles med å si opp stillingen selv. Eneste forskjellen er at det er større sjanse for at Nav ringer arbeidsgiver hvis det er usikkert hvorfor arbeidsforholdet ble avsluttet.
  15. Det er supert å høre og lykke til videre med diskusjonen Beklager at jeg brukte veldig lang tid på å svare. Ble veldig opptatt etter at du svarte og etter det gikk det i glemmeboka.
×
×
  • Opprett ny...