-
Innlegg
9 496 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
2
Innholdstype
Profiler
Forum
Hendelser
Blogger
Om forumet
Alt skrevet av SeaLion
-
Vitenskapen er det eneste brukbare verktøyet for å påvise at noe eksisterer, hvis det eksisterer. Hvis det ikke kan påvises er det overveiende sannsynlig at det ikke eksisterer, jfr. Russells tekanneasteroide. https://en.wikipedia.org/wiki/Russell's_teapot
- 601 svar
-
- 1
-
Satelitthøyde regnes i km over jordoverflaten, men hva med avstanden til månen: regnes denne fra overflate til overflate, eller fra senter til senter?
-
Vegtrafikkloven gjelder over alt i kongeriket Norge, også på privat område. Trafikkreglene er en forskrift under vegtrafikkloven, og disse gjelder på alle offentlige veier (uavhengig av veieier) og på private veier åpen for alminnelig ferdsel. Fortau, sykkelvei og lignende regnes som en del av veien. I følge §17c er det forbudt å stanse (og dermed også å parkere) helt eller delvis på fortau, gangvei eller sykkelvei. Selvsagt finnes det unntak, nedfelt i trafikkreglene. Utryklingskjøretøy og kjøretøy brukt til brøyting og veiarbeid, med gule varsellamper, kan fravike trafikkreglene. Kommunen kan leie ut kommunal grunn, herunder kommunale fortau, til næringsvirksomhet. Mosseveien er dog ikke en kommunal vei. I følge §3.2 kan anvisninger fra politiet, Statens vegvesen, tollvesnet eller millitærpolitiet gjelde over trafikkreglene. Men da bør tillatelsen være loggført et sted. Det var det ikke i dette tilfellet. Konklusjon: de to bilene var parkert ulovlig på fortauet.
-
Men politiloggen, som flere har vist utdrag fra, viser at på dette punktet lyger denne personen: det var ikke gitt noen slik tillatelse. Så hva mer lyger han om?
-
-
Den animasjonen der er morsom, men ikke korrekt, da den gir inntrykk av at solsystemet ligger vinkelrett på fartsretningen rundt galaksesenteret. Men solsystemet ligger på skrå i galaksen … og den relative hastigheten er heller ikke korrekt. For beregninger av baner i solsystemet kan man dog se bort fra solsystemets bevegelse rundt galaksesentrum (alt er relativt), og dette blir korrekt nok.
- 19 svar
-
- 1
-
Illustrajonen viser bastarden gang- og sykkelvei, det viser skiltet og gressstripa mellom kjørebanen og gang- og sykkelveien. En gang- og sykkelvei er juridisk sett en slags fortau. I situasjonen har syklisten vikeplikt, unntatt hvis det er snakk om en inn- og utkjøring, da har bilisten vikeplikt. Et sykkelfelt derimot er et kjørefelt forbeholdt syklister, slik et kollektivfelt er et kjørefelt for kollektivtrafikk. Sykkelfeltet er skiltet med et annet skilt, og er en del av kjørebanen, kun adskilt med ei delelinje. Vil man skifte felt eller krysse et annet kjørefelt har man vikeplikt. En bilist som krysser et sykkelfelt har altså vikeplikt for syklistene i sykkelfeltet. Det er ikke tillatt å stoppe eller parkere i sykkelfelt, ikke en gang stopp for å slippe av eller ta på passasjerer, ei heller å sneie innom det for å svinge rundt andre trafikkanter (forbikjøring). Trafikkreglene på Vegvesenets sider er forøvrig ikke de korrekte trafikkreglene, men Vegvesenets ansattes egne tolkninger av reglene. De korrekte trafikkreglene finnes (alltid oppdatert) på lovdata.no.
-
Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap etter dødsulykke i Oslo i fjor https://www.nrk.no/stor-oslo/hoyesterett-om-dodsulykke-pa-st.-hanshaugen-der-syklist-ble-pakjort-av-trailer-1.17058965 Litt oppsiktsvekkende er det at kommunikasjonssjefen i Yrkestrafikkforbundet, yrkessjåførenes fagforbund, etterlyser strengere myndighetskrav til lastebilenes konstruksjon.
-
Jeg pleier å vinke og smile hvis noen tuter. Det kan jo hende jeg kjenner de ... 😄
-
Har noen merket hvor dårlig lyd det er på telefon?
SeaLion svarte på Oknok sitt emne i Annen teknologi og vitenskap
Årsaken er nok at det ikke lengre finnes fastlinjer, så selv bordapparater må nå kobles til mobilnettet. Bedrifter holder ofte til i bygninger med mye armering i betongveggene eller i bygninger med metallkledning, noe som kan hindre radiobølgene som mobiltelefoni er avhengig av. -
De har for små vinger for å glidefly (som var det som ga opphav til myten), men de bruker vingene på en måte som danner luftvirvler som bidrar til at de flyr.
-
Når Melkeveien og Andromeda-galaksen "kolliderer" om fire-fem milliarder år, så er det beregnet at knapt noe inne i de to galaksene faktisk vil kollidere med hverandre fysisk. Avstandene melom objektene er så store at de to galaksene bokstavelig talt vil tres gjennom hverandre. Store strukturer som spiralarmer vil blande seg med hverandre etter hvert som bevegelsene avtar og til slutt vil det bli dannet en supergalakse som består av stjernene fra begge. Husk at avstandene selv innenfor solsystemet er så enorme at hvis man laget et flere meter stor illustrasajon der avstander og innbyrdes avstander var korrekte, så vile man knapt sett sola og det ville vært umulig å se selv de store planetene uten lupe på nært hold. Selv det å reise gjennom asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter er nærmest helt ufarlig, for selv der, med mange tusen objekter, så er avstandene så store at de reisende knapt ville fått øye på noen av de. Avstandene mellom stjernene er ufattelig mye større. Så galaksekollisjoner er egentlig ganske udramatiske for andre enn astronomer.
- 9 svar
-
- 1
-
Tankeeksperiment: Hvis sola plutselig hadde blitt et svart hull, med samme masse som dagens sol, så hadde vi selvsagt mistet det livgivende lyset, men solas gravitasjon ville fortsatt vært den samme, så jorda og de andre planetene og objektene i solsystemet ville fortsatt i sine baner som om ingenting hadde skjedd.
-
I følge kvantemekanikere (som norske Are Raklev), så bytter tid og rom plass i ligningene når man kommer innenfor hendelshorisonten. Hva dette betyr i praksis er ikke lett å forestille seg. Spagettifisering kan skje utenfor hendelseshorisonten i "små" svarte hull, mens det skjer først langt innenfor hendelseshorisonten i supermassive svarte hull. kilde: https://snl.no/svart_hull
- 13 svar
-
- 1
-
De nyeste pasientsignalsystemene benytter alarmknapper som bæres med som et armbåndsur eller som et halssmykke. Det følger altså personen og ikke rommet. Ofte er de kombinert med et adgangssystem, f.eks at kun den enkelte pasienten og pleierne har tilgang på vedkommendes rom. Men bare varselsystemet kunne muligens ha fungert uavhengig?
-
Oppklaring: varmestråling og infrarødt lys er to beskrivelser av det samme fenomenet. Når du kjenner varmen fra peisen, da belyses du av store mengder infrarødt lys fra forbrenningen i peisen, og fra materialene i selve peisen, som jo også er varme. Ei infrarød kokeplate er altså det samme som ei varm kokeplate, verken mer eller mindre. Det høres bare coolere ut med "infrarød varme" enn "varme". Så når James Webb-teleskopet tar bilder av stjerner og andre objekter i det infrarøde spekteret, så er det varmestrålingen fra disse objektene som teleskopet tar bilder av.
- 9 svar
-
- 1
-
Immunsystemet vårt takler fremmede bakterier, virus og støv hele tiden. Hver gang vi drar inn luft i lungene følger det med millionvis av mikropartikler hvorav mye bakterier og virus. Normalt sett ordner immunsystemet det sånn at vi ikke blir syke. Sånn er det med det vi spiser også. Det sies at man aldri skal spise noe som har falt på gulvet, for selv 5-sekunderregelen gjelder egentlig ikke. Men hvis man plukker opp ei nøtt, en brødbit, ei pølse fra gulvet og spiser det, så vil man mest sannsynlig ikke bli syk likevel. Vi er rigget til å kunne tåle ganske mye. Det er først når immunsystemet blir overrasket over ukjente bakterier/virus at vi kan bli syke, hvis immunsystemet ikke reagerer raskt nok eller allerede er svekket av noe annet. Noen få mennesker har så dårlig immunsystem at de må leve i en kunstig atmosfære hele livet, men de fleste av oss kan til og med spise litt søle hver gang vi drikker av vannflaska hvis vi deltar i et terrengsykkelritt, uten at vi dør en smertefull død få timer senere.
- 18 svar
-
- 3
-
Dette er nedrig: https://www.nrk.no/mr/ein-bilforar-skal-ha-pressa-ein-ung-syklist-ut-i-grofta-pa-saebo-i-orsta-1.16826248
-
De aller fleste "sykkelstiene" i dette landet er egentlig kombinerte gang og sykkelveier, det eneste unntaket jeg vet om er sykkelekspressveien mellom Sandnes og Stavanger. I og med at det ikke finnes særskilte trafikkregler for gang- og sykkelveier, så benyttes alltid trafikkregelen om fortaussykling i de sakene som tas til rettsvesenet. Det betyr at ved passering av fotgjengere gjelder fartsgrensen 6 km/t. §18.3 (kilde: lovdata.no) Sykling på gangveg, fortau eller i gangfelt er tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående. Slik sykling må ved passering av gående skje i god avstand, i tilnærmet gangfart og uansett med en fart ikke over 6 km i timen. Det betyr i praksis at hvis syklisten tar igjen en jogger er eneste lovlige passeringsmåte å hoppe av sykkelen, sprinte forbi joggeren (når man leier sykkelen regnes man som en fotgjenger) og deretter kaste seg opp på sykkelen igjen.
- 8 svar
-
- 2
-
Hvorfor er ikke elbiler strømlinjeformede?
SeaLion svarte på Letti sitt emne i Annen teknologi og vitenskap
I hastigheter under 60 km/t så spiller faktisk bilens form minimal rolle for luftmotstanden. Jo høyere hastighet bilen skal kunne ferdes i jo viktigere er formen, men også frontarealet. Derfor er biler med veldig høy toppfart trange inni slik at frontarealet blir minst mulig. Ideelt burde bilens bakpart være lang og avsmalende, men den tyske aerodynamikeren Wunibald Kamm (1893 - 1966) påviste at hvis man hugger den lange hekken tvert av, så vil luftstrømmene bak bilen etterligne den lange og avsmalnende hekken slik at luftmotstanden faktisk blir minimalt dårligere. En sånn tvert avhugd bakpart kalles derfor for "kammtail" eller "kammback". Noe av grunnen til at dagens biler ofte får en høyere front enn eldre biler er også av hensyn til eventuelle påkjørsler av myke trafikkanter. Panseren skal kunne gi etter et visst antall cm uten at det tar borti harde strukturer på undersiden. Og så er det selvsagt mange kunder som ikke liker lave fronter med skrånende panser. Det heter jo at "kunden har alltid rett", derfor designes bilene i stor grad for at kundene skal like utseendet på de. Når designerne vil prøve noe nytt, for å utfordre kundenes smak, så lages det konseptbiler som vises på bilutstillinger og i billitteratur på nett og på papir. Og så kommer det en litt kjedeligere produksjonsbil som er bedre tilpasset kundenes litt konsevative smak. -
Å plante falske minner er faktisk veldig enkelt. For noen år siden stod det noen utenfor Disney-land og spurte om noen hadde sett Snurre Sprett der, og mange svarte at det hadde de. Noen mente til og med at de hadde blitt tatt bilde av sammen med Snurre Sprett. Det er bare at Snurre Sprett er en figur fra konkurrenten Warner Brothers. En som er utkledd som denne kaninen ville derfor ikke sluppet inn i Disney-land. Og hvis noen hadde hatt drakten i sekken og tatt på seg kostymet, så ville de blitt kastet ut i løpet av sekunder. Så selv et såpass enkelt spørsmål kan plante et falsk minne, som oppleves så virkelig at ofrene husker det klart og tydelig.
-
Min beste teori så langt om hvordan livet oppstår
SeaLion svarte på Bedagelig sitt emne i Naturvitenskap
Teori? Det er knapt en hypotese ... Det er i hvert fall ikke naturvitenskap. Kanskje i beste fall filosofi (som ikke er en naturvitenskap).- 14 svar
-
- 1
-
Du vet ikke noe som helst om verken motorer eller fysikk, tydeligvis. Motortype påvirker ikke dekkgrep.
-
Termokopp - rustfritt stål eller aluminium
SeaLion svarte på Sindre Rudshaug sitt emne i Annen teknologi og vitenskap
Rustfritt stål er en dårlig varmeleder. Aluminium er en god varmeleder. Det er derfor mer sannsynlig at termokoppen er laget av rustfritt stål enn av aluminum. -
Vi har klart å observere lys fra objekter som ble dannet få hundre millioner år etter startet på universet. Disse fotonene har altså reist gjennom universet i omtrent 13,5 milliarder år. Men hvis vi ser relativistisk på det, fra fotonenes synsvinkel, fordi de beveger seg i hastigheten c, så eksisterer ikke tid for de. De sendes altså ut og treffer endepunktet, der de absorberes, samtidig.