sverreb
Medlemmer-
Innlegg
6 964 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
2
Innholdstype
Profiler
Forum
Hendelser
Blogger
Om forumet
Alt skrevet av sverreb
-
PSA er Stellantis nå etter de slo seg sammen med FCA (Fiat-Chrysler) BMW gruppen inkluderer også Mini og RR MG er eid av SAIC Andre merker/grupper er jo også: Jaguar (Eid av TATA) Volvo/Polestar/Lotus (Eid av Geely)
-
Den mest nærliggende sammenligningen mener jeg er William Randolph Hearst. See: https://en.wikipedia.org/wiki/William_Randolph_Hearst. Likhetstrekkene er slående, spesiellt politisk. Tror nok det er enklere enn som så. Dette kom på banen når finansiering av høyhastighetstog var tema i California. Han ville simpelten stikke kjepper i hjulene for meningsfull kollektivtransport slik amerikansk bilbransje jo har tradisjon for å gjøre.
- 264 svar
-
- 3
-
Man trenger fortsatt å kunne komme inn i en bil uten strøm, så en mekanisk lås trenger fortsatt å være der. Man kan naturligvis ha en mulighet til å forsyne spenning utenfra for å få liv i den elektroniske låsen, men det fungerer bare om det er batteriet som er dødt. Om det er en kortslutning ett sted er du like langt.
-
Sikkert nok er når det enten ikke lengre skjer eller at tiltakene for å hindre det blir så kostbare (I kompleksitet, tidsbruk, kost, inngripen i personlig frihet etc) at det blir totalt urimelig. Ingenting er sort hvitt. Kan man identifisere enkle tiltak som kan hindre dødsulykker påligger det oss et ansvar for å kreve at de tiltakene blir gjort. Det er alltid en vurdering involvert, men om årsakssammenhengen her er som du skisserte bør vi definetivt kreve bedre sikring mot at en bil kan starte ved et uhell siden de åpenbare tiltakene er både billige og lite inngripende. Dette er bare vrangvilje mot å se forskjellen på det som er så usannsynlig at det faktisk ikke skjer og det som er teoretisk umulig. Den slags gir ikke noe fornuftig utgangspunkt for en meningsfyllt diskusjon, det er bare å kreve at status quo beholdes fordi en praktisk løsning ikke er matematisk perfekt. M.a.o. å lage unnskyldninger for å ikke skulle gjøre noe. Ingenting som tyder på at rotårsaken her var parkeringshuset, men helt uavhengig bør man nok også vurdere sikringen av det ja. Om du har rett i at bilen kunne startes av vanvare så kan jo det samme skje også utenfor parkeringshus, og utfallet er ikke nødvendigvis at bilen går utenfor en kant, man kan også forårsake død og skade ved at man kjører ned noen.
- 165 svar
-
- 1
-
i likhet med mange av teslas modeller har også min bil (BMW ix) rammeløse dører. D.v.s. at vinduet må senkes for å komme klar av dørpakningen før døren åpnes. Hvis det ikke skjer vil dørpakningen få en ganske stor belastning når døren åpnes. Men er bilen uten strøm er det greit nok. Det viktige er at døren fortsatt lar seg åpne og utløserhendelen er sikkerhetsforanstaltningen til at det kan skje også om bilen er strømløs.
-
Det er en hendel nede på døren man drar i for å åpne om den elektroniske åpneren ikke virker, de er sorte og merket med et ikon for åpen dør. Så lenge det er strøm i bilen dras vinduet litt ned når man drar i de, om det ikke er tilfelle tåler du at dørpakningen slites litt.
-
Det er jo nettopp det å sikre seg at bilen ikke starter før man er klar til å kjøre man trenger å oppnå. Enkelte liker å sette likhetstegn mellom sikkert design og tungvindt design, særlig når de selv ikke liker løsningene, men det er en falsk ekvivalens.
- 165 svar
-
- 1
-
Du må både komme bort i startknappen, girvelgeren og gassen. Gassen og girvelgeren er eksponert siden de brukes hele tiden, men en start/stopp knapp kan plasseres slik at den er beskyttet og ikke så lett er noe man kommer i bort i ved vanvare. Hvis vi ser at det var en kombinasjon av å dulte borti girvelggeren og gassen av vanvare som vår årsaken er konklusjonen åpenbart at man må ha et trinn til, siden det da er demonstrert at det ikke er en inherent sikker måte å starte bilen på. Som sagt, vi kan ikke tillate oss å bare si 'det er slikt som skjer'. Når vi observerer feil med dødelig utgang må vi gjøre tiltak slik at samme feil ikke skjer igjen.
-
Hvis du sikter til recall som har vært på XC40 så har det vært for å utbedre en risiko for korrosjon på pedalføleren. Det har alt blitt utelukket at dette er årsaken her. Både fordi bilen alt hadde blitt utbedret og fordi teknisk vurdering som nå ble publisert ikke fant noe spor etter dette problemet (som de helt sikkert har sett etter)
- 165 svar
-
- 1
-
En start/stopp knapp plassert f.eks bak rattet ville gjort et slikt scenario umulig. Det er en helt triviell kostnad i brukervennlighet og vil definetivt ikke føre til omgåelse. Masse biler har det uten at det har frembrakt noe ettermarked for å omgå det.
- 165 svar
-
- 4
-
Noen her som har en XC40 recharge som kan si noe om nøyaktig hvilke trinn man må gjøre for å få bilen til å bevege seg etter man har satt seg inn? Noen elbiler har kuttet ned på veldig mange trinn i prosessen siden en del brukere synes det skal være maksimalt friksjonsfritt å komme i gang og kuttet ting som f.eks start/stopp knapp, da er også veien kortere til å gjøre feil. Det er ikke slikt som skal kunne skje. Det er derfor viktig å finne ut om det likevel skjedde fordi man kunne sette bilen i stand til å kjøre uten å faktisk mene det. Så må man lære av det og innføre tiltak i alle nye biler slik at det ikke kan skje igjen. Vi skal ikke bare avfeie dødsulykker med 'slikt kan skje'. Om vi ser at vi har måter å konstruere bilene på slik at det ikke kan skje må vi kreve at det blir gjort.
- 165 svar
-
- 1
-
Nei. Skal du ha analyseverktøy og ikke bare design capture må du regne med å betale for det. Integrert CAM for 3d print gir nok ikke så mye over vanlige slicere, så bare bruk Orca eller Cura. De tar inn STEP nå til dags.
-
Det finnes fortsatt en gratis hobbybrukerlisens. Ikke med alle funksjoner riktignok. Man kan også få solidworks for hobbybrukere for USD 48 pr. år.
-
Trenger ladekabel om du vil parkere på en ladeplass. Det er vel det eneste jeg egentlig bruker min til. Når det er fullt over alt bortsett fra AC ladeplassene med ladeplikt så drar man ut kabelen og lader et par kWh. I teorien kunne man jo tenkt seg å bruke AC lading på hoteller o.l. men de har stort sett priset seg ut.
-
Veldig lite konkret om hva som er så dårlig i designet. Virker som dette er skrevet av et uavhengig verksted som ikke får tilstrekkelig support til å reparere bilene. Det er naturlig nok kritikkverdig men betyr ikke at det er noe feil med bilene eller at man vil ha samme problem her. (I.e. det kan være et problem spesifikt for dette verkstedet eller i denne regionen)
-
Ja, jeg har sett noen. F.eks denne: https://iopscience.iop.org/article/10.1149/1945-7111/abae37. Jeg har også sett andre, men finner de ikke igjen i farten.
-
Jeg tenker den i hovedsak tar inn faktisk fart på trafikken. Den praktiske realiteten er jo gjerne at om man prøver å kjøre raskere enn normalfarten på stedet så må du vente bak annen trafikk såpass mye at du ikke greier å heve snitthastigheten betydelig. Ihvertfall om det er noe mer enn helt minimal trafikk.
-
Som er noe som kommer, kanskje særlig for stasjonære applikasjoner, og i i nedre ende av bilmarkedet, men som sagt så er batterier i dag mer eller mindre ensbetydende med li-ion. At man har andre teknologier er teknisk sett riktig, men ikke så fryktelig relevant pr. i dag.
-
Jeg tenker poenget her er å innse at en stempelmotor er en kompressor. Ved å slippe inn luft og la motoren komprimere den ved bremsing kan man tappe den komprimerte luften og deretter slippe den tilbake i stempelet for å gjenvinne noe energi når man skal kjøre igjen. Dermed er en trykktank det eneste man i teorien trenger å legge til systemet. (Pluss noen ventiler her og der i eksos og luftinntak siden av motoren) Jeg mistenker at energitettheten i trykktanken ble noe dårlig så en praktisk løsning endte med å ta for mye plass. Ventilene på eksosiden ser jeg også for meg er utfordrende p.g.a. temperaturen.
-
Nå mistenker jeg at du blander sammen begrepene. Hvis vi med batterier forstå Li-Ion så er Litium forholdsvis sjeldent*. Man har naturligvis også NiCd og Blybatterier (samt kommende natriumbatterier), men jeg regner med de fleste tenker LiIon når du sier batterier. Det jeg mistenker du blander sammen med er sjeldne jordarter, som er metaller som ofte brukes i permanente magneter (I hovedsak Neodynium og Samarium) Uansett så er det ikke feil å betegne Li som sjeldent. Ikke gull/platina sjeldent, men likefrem ikke noe vi uten videre kan produsere i store mengder, det er jo da også grunnen at natriumbatterier er i ferd med å bli viktig. Ikke bare blir man kvitt bruken av litium, man unngår også bruk av nikkel og kobolt som man trenger for å få best mulig utnyttelse av litium. *) Li er sjeldent i utvinnbar form siden det danner vannløselige salter og dermed for en stor del er oppløst i havvann hvor det er for uttynnet til å være utvinnbart, og dernest at det faktisk er ganske lite av det. Litium dannes ikke i fusjonsprosesser i normale stjerner og er derfor sjeldent for å være et så lett atom.
-
Meg bekjent er det oftest flytende rente i leasingavtaler, så forutsigbarheten gjelder stort sett bare forutsigbarhet for gjenkjøpsverdi (Og det er jo heller ikke uten forbehold). Det var ikke helt få som gikk på en smell når rentene steg at også månedskostnadene for leasingen steg.
-
Av bildene later det til å være en s-line, Motor oppgir felgdimensjonen til 22". I likhet med de fleste biler kommer også Q8 i flere variasjoner med mange opsjoner som påvirker rekkevidden. Her er det vel så enkelt at Motors testede versjon ikke er den med mest rekkevidde. Det er forøvrig ingen 114kWh (netto) modell, men 106kWh batteriet er 114kWh brutto.
-
Man har for all del avskriving på bilen uansett, og i et totalregnskap må avskriving av alder, bruk og bruk som batteri summeres. Mitt regnestykke viser hvor mye mer avskriving man må regne inn under forutsetning av at bruken som husbatteri vil begrense bilens levetid.
-
Ikke i.h.t. Audi: https://www.audi.no/no/bilmodeller/q8-e-tron/q8-e-tron/ Model 3 er ikke en relevant sammenligning. Av teslas biler ville modell X vært (marginalt) relevant å sammenligne med, men siden tesla ikke oppgir batterikapasitet er det en lite fruktbar øvelse.
-
Antagelsen her er at bilens batteri blir brukt vesentlig mer som husbatteri enn til kjøring og at dette vil gjøre at batteriets levetid blir begrensende for bilens levetid. Ikke urimelig om man bruker bilens batteri til å flytte forbruket for en husstand, som kanskje bruker 20-30kWh om dagen, eller enda verre om man bruker bilen til arbitrasje og sykler batteriet daglig. Om det kun brukes til nødstrøm eller camping o.l. så ville jeg ikke brydd meg. Selv det å flyttte små mengder daglig i tid er neppe utslagsgivende for bilens levetid.