Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

NULL

Medlemmer
  • Innlegg

    3 684
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

1 følger

Nylige profilbesøk

24 242 profilvisninger

NULL sine prestasjoner

1,4k

Nettsamfunnsomdømme

8

Hjelpsomme svar

  1. Tror man også skal huske at slik tv-tjenester er lagt opp i dag, krever de også i praksis internett. Der man har at man får aksess via felleskostnader, kan det da være at det er en veldig lav hastighet, men fortsatt en viss hastighet - f.eks. 50 Mbps. Så må man betale for mer. Hvis 60% av borettslaget ellers uansett hadde hatt avisen i papirformat, og borettslaget hadde fått en god avtale på en samleavtale og vedtok det, er det jo slik borettslag fungerer. Da er man litt der at aksepterer man ikke dette, er kanskje ikke borettslag det rette å bo i... Det er tilbud med bare aksess. Så er det også litt opp til borettslaget å vurdere ut i fra interessen i borettslaget for hva som er hensiktsmessig. Jeg tror også en del velger løsninger som gjør det enkelt for beboere, der det ikke skal være så mye de må gjøre - det kommer noe, installerer noe, og det fungerer. Så unngår også borettslaget en del jobb. En haug individuelle avtaler med forskjellig løsing der vel også noe av det en internett-og tv-tilbyder vil unngå, og kan godt være at det nødvendigvis ikke blir noe billigere for borettslaget hvis man skal forvente at flere hundre ringer inn for å få tilpasset sitt abo (digitale løninger viktig, men igjen - borettslaget må også tenke litt, hvis majoriteten av beboere er f.eks. 60+). Viktige blir jo at internett-tilbydere kan tilby løsninger som passer forskjellige borettslag - og så vidt jeg vet, gjøres det. Så trenger sikkert en del borettslag å bli flinkere å undersøke hva deres beboere ønsker. Kanskje er ikke avstemming med fysisk oppmøte en ettermiddag det riktige. Erfaringen min er vel fort at disse møtene kan fort bli litt "the elders of the borettslag" 😉
  2. Kapasiteten til 5G er relativt begrenset gjennom de båndene som er gjort tilgjengelig. Her er det videre snakk om store investeringer for å ta i bruk eventuelle nye bånd som gjøres tilgjengelig (som staten "leaser ut" via auksjoner). Tråden har vel allerede vært gjennom mye diskusjoner rundt dette allerede. så vil det være videre ganske store investeringer for å få distribuert nettet på de nye båndene. At 5G i dag er kjapt, handler egentlig om balansen mellom bruk og tilgjengelig kapasitet. Mange steder er også kapasiteten langt lavere enn andre steder, fordi den forventede brukermassen er mindre, og det er da ikke behov for å bygge like mange basestasjoner eller ta i bruk alle båndene.
  3. Synes det nesten er litt komisk at en del ikke helt ser en del grunnleggende prinsipper med å bo i borettslag/sameie. Det kan fort være en rekke ting som ikke er "optimalt for alle". Man ser jo noen av den samme diskusjonen når f.eks. en del borettslag skulle legge tilrette for elbillading, oppgradere uteområder, lekeplasser og andre fellesanlegg etc etc. Erfaringen også fra de årene jeg tilbragte i et par borettslag, er også at det alltids er en del som klager, som aldri har møtt opp på informasjonsmøter og møter der det har blitt stemt over avgjørelser - eller ikke ellers har ønsket å involvere seg noe rundt noe i borettslaget, men forventer likevel at ting skal være tilpasset på et individuelt behov.
  4. For en gamer vil hovedelementet med raskere bredbånd være at det går raskere å laste ned spill/oppdateringer. Evt. at det er en del bruk av nettet ellers i husstanden, så kan det være fordelsmessig at eventuelle andres større oppgaver blir unnagjort raskere. Men ja, jeg vet ikke om familien egentlig hadde merket noe forskjell om jeg gikk tilbake til 100 Mbps....
  5. Alle aktørene tilbyr i dag kollektive avtaler med eller uten TV, eller løsninger der man kan velge om man vil ha TV eller om man vil ha økt hastighet. Så kan det totalt sett kanskje være rimeligere for flertallet, hvis det er et større flertall som ønsker TV, potensielt med tilbud der det er inkludert for alle. Dette blir jo potensielt ellers litt av kompromisset med å bo i borettslag.
  6. Hvilke enheter er det du har problemer med og hvordan framstår problemene? Er det noen enheter du ikke har problemer med å benytte?
  7. I praksis da ender du vet opp med "ruter bak ruter"/"dobbel NAT", hvilket man skal være oppmerksom på kan ha sine utfordringer/ulemper.
  8. Finner andre enheter Chromecast-en hele tiden - er problemet kun på din telefon? Og den nye Asus-ruteren er det eneste wifi-aksesspunktet du har? Hvis Android-telefon, kan du f.eks. prøve et verktøy ala dette når telefonen ikke finner Chromecast-enheten: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mdns_discovery.app&pli=1 Sentralt da, vil være å se i utgangspunktet hvilke andre enheter man finner via mDNS-discovery, og evt. da om det er kun Chromecast som ikke dukker opp når problemet oppstår. Generelt vil jeg normalt sett anbefale at man kjører med SmartConnect - som Asus kaller det - aktivert, med 2.4 og 5GHz på samme SSID. Men naturligvis, har man få enheter og er eneste bruker etc, er det som regel greit å ha kontroll på dette. Men så lenge man ikke har noen spesifikke utfordringer i utgangspunktet, ville jeg hatt det påslått.
  9. I utgangspunktet her, er det vel fort at du må over på semi-proft ustyr hvis du skal ha denne seperasjonen gjennom f.eks. VLAN, og aksesspunkt med f.eks. flere SSID-er som igjen er knyttet til de forskjellige VLAN-ene. Hvis du kan leve med "dobbel NAT" er det jo riktignok sikkert flere muligheter. Er du heldig har du evt. en bredbåndsleverandør som gir ut flere offentlige IP-adresser, slik at du kan sette opp en svitsj bak fiber-ONT og koble til flere separate rutere. Få leverandører i dag som gir ut flere offentlige IPv4-adresser.
  10. "Bøybarheten" er ofte knyttet til litt forskjellige faktorer: - Skjermet: Skjermede kabler er langt stivere - Tykkelse på ledere, der i utgangspunktet tykkere ledere i teorien er bedre. - Om det brukes "solid wire" eller "stranded wire" - altså en enkelt tykk leder vs. mange tynne ledere. I utgangspunktet er stranded noe som benyttes for fabrikksterminerte patch-kabler, men finnes også boks/trommel. Her er det litt andre termineringskrav vil jeg tro også. - En "ekte" CAT6-kabel for strukturert kabling har en plastkjerne som spiller trådparene (for å ytterligere redusere crosstalk). Denne er sentral for hvor stiv kabelen blir. - Kappetype - tykkelse og material. Her er det i en del sammenhenger også regualtorsiske krav, for hvilket type kappe kabelen må ha for visse bruksområder. Det meste av vanlige kabler beregnet for eksempelvis hjemmebruk er PVC, men hvis kabler skal legges i bunt i bygninger og gjennom åpninger i vegger osv, kabelsjakter etc. er det andre krav. Hvis man ser på en del kabler, vil de ha betegnelsen CMR eller CMP, som henviser til at kabelen kan brukes i henhold til en del forskrifter. Dette handler da blant annet om brannsikkerhet.
  11. Hvis man jobber med "åpne vegger", så kan det klart være en fordel. Viktig at man ikke "faller for fristelsen" av å ha litt bråe svinger om det kan unngås, i tilfelle man ønsker å erstatte kabelen en gang i framtiden, og ender opp med en situasjon der man ikke får brukt eksisterende kabel til å trekke ny kabel. For en elektriker er det jo også snakk om tid brukt vs. tid for materiell. Slik sett kan mindre jobb gjøre det mer aktuelt å bruke ferdigtrukket. Spesielt hvis det skal legges flere kabler i røret, vil det kunne være enklere med ferdigtrukket. En ulempe med ferdigtrukket, er vel ofte at det er 16mm-rør. En del vil foretrekke videre rør om det skal trekkes flere kabler (ref. mitt tidligere innlegg her, hvor jeg har endt opp med å bruke "kvasi-CAT6-kabel" som leverandør var åpen på at ikke tilfredsstilte CAT6-kravene, men fordelen var at kabelen var tynnere og dermed enklere å trekke dobbelt i 16mm-rør).
  12. Å si at kabler er standardiserte at det er det samme hva man velger, stemmer overhode ikke. Det er i praksis mye dårlige kabler der ute. Som også nevnt i tråden her, man har også de som selger CCA-kabler, og man må i hvert fall sjekke at det ikke er det man kjøper. Spesifikasjonene for kablene som selges, blir det i praksis produsenten som setter på. For å si det slik, det finnes CAT5e-kabler som har bedre kvalitet enn det en del selger som CAT6-kabler. Men kjøper man fra normalt sett seriøse aktører og fra kjente merker, vil man i utgangspunktet kunna anta at kvaliteten er OK. Men ja, CAT7/8 blir meningsløst i en slik sammenheng. Og ja, terminering er viktig. Og det er her en del ender opp med å lage problemer for seg selv. Så kan man også si at det å legge opp kabler med plugger gjerne ikke blir det anbefalte - her kan det være anbefalt å termintere i veggkontakter, og i stedet bruke patch-kabel.
  13. Nei, det er ikke det som er forskjellen mellom CAT5 og CAT6....
  14. Viktig her er å unngå kabler som er basert på aluminium ("Copper clad aluminium", CCA). Spesielt når PoE er inne i bildet. Det du ellers øsnker er CAT6 eller CAT6A, og uskjermet. Skjermet kabel i "hjemmesammenheng" er sjeldent nødvendig, og det er en del ekstra krav til plugger, terminering og annet utstyr også for at det skal ha effekten man er ute etter. Kan ikke ellers si noe om kvaliteten på Biltema sine kabler. Jeg har tidligere handlet dette hos Elektroimportøren, som har levert kjente merker. Har da kjøpt i esker med 100M. Biltema selger jo også esker med 100m kabel. Når det gjelder Biltema, så mistenker jeg fort at det kan være forskjellige leverandører av kabel - så kabelen de solgte for litt siden kan være fra en annen leverandør enn de selger nå osv. Siden det potensielt er mye jobb i en del tilfeller å gjøre dette, bruker jeg heller litt ekstra penger fra starten av. Kjell&Co er også en aktør som bruker å ha OK priser på 100m-esker med kabler. Kjell oppgir i hvert fall at en av kabeltypene de har er CCA, som altså bør unngås. Om jeg ikke husker feil, har jeg vel kjøpt en 100m rull hos Kjell, av en type kabel som var ekstra tynn. Det var potensielt på bekostning av kvalitet, men strekket var ikke lengre enn ca. 20m og jeg trengte å kjøre to kabler gjennom et 16mm k-rør. Å få slike litt tynnere kabler gjennom rør med den dimensjonen er langt enklere enn mer "standard" diameter. Husk ellers glidemiddel hvis man skal legge kabler i eksisterende rør 😉
  15. En klient vil ikke ha forhold til om wifi-aksesspunktet er en integrert del av en ruter. Har en S5, og tror nok problemet du beskriver er knyuttet til noe annet. Hos meg står S5-en koblet til et aksesspunkt og ikke selve ruteren. Du sier her at du tok i bruk en ny ruter, og da fungerte det. Så jeg tenker her at det er noe med innstillingene på denne ruteren som trolig er noe annet enn når du brukte Altibox-løsningen (som vel da består at ruter + wifi-aksesspunkt). Vanligste problemet her, er jo smartenheter som har en app som prøver å kopiere wifi-innstillinger (og da nettverkets MAC-adresse i stedet for navnet i tekstform) fra telefonen og nettet er satt opp til å ha falles wifi-navn for alle frekvensbånd (hvilket er en god ting). Når da telefonen er koblet til 5 GHz og smartenheten kun støtter 2.4GHz blir det problemer. Dette er ikke ruteren/wifi-løsningen sin feil, men dårlige utviklere når det gjelder appen og manglende fallbac-løsning når denne typen oppkobling ikke fungerer. Videre kan det eksempelvis være knyttet til WiFi-innstillinger på løsningen. Nå støtter jo ikke M4 WPA3, så trolig ikke det akkurat. Visse tegn i nettverksnavn eller nøkkel kan også være et problem om løsninger ikke forholder seg til standarder. Du sier videre egentlig her at du kjørte med "ruter bak ruter"? Altså dobbel-NAT-oppsett? Kan skape utfordringer i visse tilfeller, men ville ikke trodd at det for en slik løsning skulle skapt problemer.
×
×
  • Opprett ny...