-
Innlegg
3 651 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
NULL sine prestasjoner
1,4k
Nettsamfunnsomdømme
8
Hjelpsomme svar
-
Men du sier problemet er på natten, hvor det vanligvis vil være lite trafikk i nettene. Man skulle heller tro det var i "prime time" for bruk at hastigheten var lavere om det var knyttet til kapasitet. Men så stiller man også spørsmål med hvordan det måles som sagt. Ser jeg på tester med speedtest-cli eksempelvis, er er det titt og ofte at resultatet varierer litt. Men litt interessant også at jeg på andre måter samtidig ikke vil ha noe problem med å makse ut linja. Periodevis har speedtest-cli vist betydelig lavere enn hva jeg ellers klarer å få i praksis. Poenget var da at har man faktisk undersøkt om det er forskjeller, og at det ikke er noe på egen side som påvirker?
-
Hvilken hardware snakker vi om her? Vært klar over at mange rutere fint kan klare å kjøre 1Gbps-trafikk gjennom, men nødvendigvis ikke er helt egnet til speedtest for slik hastighet uten at HW-akselerasjon er i bruk. Beste måten å teste på, ville jeg sagt vil være å koble en moderne PC direkte til fibermodemet.
-
Ingen konkrete anbefalinger, men husk at det kan være begrensninger på oppløsning og oppdateringsfrekvens på noen. F.eks. at 4K omså bare er støttet på opptil 30Hz, eller 60Hz. Så kan man si at 60Hz på 4K er i utgangspunktet nok for de fleste sitt behov. Så kan det også være viktig å se på at nyere HDCP-versjon er støttet kanskje, spesielt om det skal spilles av ting fra en del streamingtjenester som krever nyere HDCP-støtte.
- 9 svar
-
- 1
-
KVM-er med DP mistenker jeg kanskje at det begynner å bli mindre av, da nok kanskje fokuset ligger på HDMI og USB-C også for dette i dag vil jeg anta. Bemerk ellers at f.eks. BenQ og Dell har flere skjermer med integrert KVM-funksjonalitet. Her er det litt virasjoner med tanke på om den ene PC-en må være koblet til via USB-C. Jeg ville potensielt ha foretrukket en slik løsning med tanke på mengde kabler og ting på skrivebordet. Og i hvert fall vurdert det om man ikke har en spesielt god skjerm i utgangspunktet. Riktignok blir det typiske "kontorskjermer" som har denne funksjonaliteten. Som @toralfb er inne på, handler det nok trolig hovedsakelig om strøm. En rekke Corsair-tastatur har også en USB-port, som da gjør at strømforbruket for det som går hva som tilkobles den porten skal dekkes også. Mulig potensielt denne porten går på egne ledere datakommunikasjonsmessig - kabelen på Corsair-tastaturene er ganske tykk.
- 9 svar
-
- 3
-
Støyen fra elektriske enheter som er koblet til det elektriske anlegget, vil kunne være på andre frekvenser og slik sett levere støy ut på anlegget. Og så er det spørsmålet da om det er lov etter forskriftene. Så vidt jeg kan se vil det kunne være det om det benyttes PR-kabel og hvis nettverkskablene har riktig spenningsholdfasthet. Spørmålet er også hvordan man oppdager støyproblematikk. For en del vil ikke en viss økning i pakketap/retransmisjon or noe redusert ytelse være et problem.
-
Det er vel i utgangspunktet ikke lov å legge nettverkskabler i samme rør som el. Men mistenker at det da kanskje i utgangspunktet gjelder PN og ikke PR o.l. Ville kanskje trodd man brukte en form for PR i en slik installasjon, selv om det lå i rør. Så kan man si at det potensielt er muligheter for forstyrrelser når det ligger helt tett - da potensielt litt avhengig av hva som evt. er koblet til det elektriske anlegget. I utgangspunktet anbefales det en skilleavstand på noen cm - og for uskjermet mer enn for skjermet. Bruker man skjermet, så skal man også hensynta dette ved terminering og jording.
-
At du har lav hastighet på natten, høres for så vidt litt pussig ut. Hvis man skal tenke belastning, er jo den normalt sett både i aksessnett og sentrale nett veldig mye lavere på natten enn eksempelvis på dag og ettermiddag/kveld. Så her ville jeg kanskje tenkt at det er en form for lokal forklaring på hvorfor hastigheten har gått ned, eller at man bruker en tjeneste for målingen som ikke gir et spesielt presist resultat eller har endret måten det gjøres målinger på. Så skal det ellers sies at med en 1Gbps-forbindelse, vil payload med de fleste protokoller gjerne ikke være mer enn 950 Mbps.
-
Nå er ganske mye av kostnadene knyttet til bredbånd egentlig akkurat de samme om hastigheten er 50 eller 500.
- 463 svar
-
- 1
-
Du kan ikke ha TP-kabel og strøm i samme rør. Hvis du legger det i separate rør er det ikke noe problem. Men ja, du kan kjøre fiber i samme rør som strøm. Det er overkommelig å trekke fiber selv hvis du bruker preterminerte kabler i hvert fall. Et tips her er vel også å legge dobbelt opp i slike installasjoner, i tilfelle noe skulle skje med en kabel senere - gjelder for så vidt både fiber eller TP. Selv om TP her evt. legges i rør, ville jeg kanskje likevel valgt kabel beregnet for nedgraving. Og kanskje selv om man legger fiber, er det jo en vurdering om det ikke bør ligge i et eget rør likevel. Usikker her egentlig på hva prisen for slike rør vil være. Også for fiber er det vel et spørsmål om at når man før gjør jobben, bør man bruke utendørskabel selv i rør. I tillegg til selve fiberen, trenger du enten mediakonvertere eller at man har f.eks. svitsj med SFP-port. Rent prismessig er vel to mediekonvertere nå under tusenlappen hvis man ikke trenger mer enn gigabit-hastighet. I utgangspunktet tenker jeg at singlemode fiber skal være det mest aktuelle i dag, selv om det her ikke er snakk om den store avstanden.
-
coax 90 grader bøyd. Forringer det signalkvalitet?
NULL svarte på Huffe sitt emne i Bredbånd og andre internett-tilkoblinger
Stemmer. Telia kan noen steder til sameier levere symmetriske hastigheter. Er vel på opptil 600 Mbps. -
Det er vel mindre enn tidligere, men f.eks. TP-Link har vel noen - med mindre de ikke har brukt noe mer ustandard tilkobling. Samtidig må jeg stille spørsmål rundt hva du egentlig skal gjøre og hvordan dette skal monteres. Ruter inne og antenne ute? I utgangspunktet mistenker jeg at det du her kanskje tenker på, ikke nødvendigvis vil gi et spesielt godt resultat. Strøm i uthuset? Som går på samme elanlegg som huset? Jeg ville først ha prøvd Homeplug for å få nett i uthuset. Men kjøp et sted hvor det er enkelt å få byttet inn om det ikke fungerer. Styr unna de rimeligste Homplug-løsningene. Og de som også kan bruke jordleder kan være en fordel, hvis man her har kontakter som er jordet og det er felles jord.
-
Forslag til utbedring av hjemmenettverk (Altibox hjemmesentral bromodus)
NULL svarte på Welhaven sitt emne i Hjemmenettverk
Når du kjører med bromodus deaktivert for Altibox-hjemmesentralen, kjører du da Deco-settet i aksesspunktmodus? -
Det er nødvendigvis ikke noe bedre ytelse på 6GHz som på 5GHz. Dette vil gjerne handle om hvor mye "støy" det er fra andre WiFi-nett. F.eks. i et leilighetsbygg vil det kunne være mye, mens i enebolig vil det være lite. 5GHz vil jo ellers ha fordelen av kunne ha en del høyere sendestyrke på deler av 5GHz-båndet. Så kan man også si at får man enheter som støtter det over på 6GHz, vil enheter som ikke støtter 6GHz ha mer kapasitet på 5GHz. I mesh-sammenheng vil det gjerne være fordeler med å kunne ha 6GHz tilgjengelig som backhaul, spesielt når kommunikasjon videre med klienten er via 5GHz. Når det gjelder triband her, så vil jo WiFi 6E tilsi at det er 2,4+5+6GHz. For WiFi 7 er det litt synd at man ikke er tydeligere i standarden. For WiFi 7 vil det være løsninger med og uten 6GHz-støtte. Det som er ekstra uheldig nå, er at noen løsninger markedsføres med 6GHz-støtte, men der det da er et valg gjennom at man kan velge mellom 5 og 6 GHz-støtte. Siden ikke så mye støtter 6GHz foreløpig, er man jo i praksis avhengig av 5GHz-støtten..... Vel så viktig som standard, er det også at enheten er god. Det er en del rimelige løsninger som f.eks. kan markesføres med WiFi 6, men der man har brukt billige WiFi 6-brikker, billige antenner, interne radiomoduler som ikke engang utnytter mulighetene i reguleringen for sendestyrke, mangler støtte for en del av 5GHz-kanalene osv.
- 20 svar
-
- 1
-
Eksempelvis Telenor har rene ONT-er som standard og hatt det i alle år. Hos enkelte andre er det litt variasjon, men i praksis ganske vanlig. Telia leverer vel også rene ONT-er nå så vidt jeg forstår, etter tidligere å ha levert gateways. Så dette er ganske vanlig. Fiberkonverter kan vel strengt tatt sies å være når det er "ethernet over fiber" (typisk P2P). For PON-basert fiber, er det mer logikk i ONT-en enn ren mediekonvertering (blant annet dekryptering).