Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Larzen_91

Moderatorer
  • Innlegg

    7 370
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    18

Larzen_91 vant dagen sist 9. desember 2018

Larzen_91 hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om Larzen_91

  • Bursdag 30. aug. 1991

Profile Information

  • Kjønn
    Mann

Nylige profilbesøk

52 332 profilvisninger

Larzen_91 sine prestasjoner

6,8k

Nettsamfunnsomdømme

10

Hjelpsomme svar

  1. Ja, men poenget mitt var at jeg har aldri sett en tilsynsrapport som har inneholdt punkter som ikke må utbedres.
  2. Du tilegner det tilfeldighet, jeg sier at det er en fundamental misfortsåelse av prosessen.
  3. Mekanismen heter naturlig utvelgelse. De gruppene med organismer/arter som har bedre forutsetning for å overleve og formere seg vil utkonkurrere de artene som er mindre i stand til dette. Det er blant annet derfor "default" modusen til dyr (herunder også mennesker) er å ha en sterk overlevelsesvilje. Siden de populasjonene som ikke er så opptatt av å overleve som regel ikke er tilstede lenger til å ha en stemme med i valget. Så det er en komplett misforståelse å si at evolusjon er tilfeldig, vi har for eksempel stor suksess som art med å endre på andre arter for å gjøre livet lettere for oss selv, gjennom kunstig utvelgelse. Det er akkurat samme prosessen, bare at det er vi som setter premissene for utvelgelse og ikke som i naturen der det skjer uten innblanding fra en styrende, bevisst aktør.
  4. Er kanskje litt forskjellig praksis rundt om i landet, men alle tilsynsrapporter jeg har utbedret har kun inneholdt avvik som skal utbedres, og ingen rene anbefalingspunkter. Dette er nok heller noe som gis muntlig til kunden på stedet, uten at det tas i rapporten. Et slikt tilsyn er kun ment for å avdekke brudd på forskrift/norm som var gjeldende den gangen installasjonen ble utført, og er kun stikkprøvebasert og ikke en fullstendig sjekk/godkjenning av hele anlegget. Avvikene etter en slik rapport skal utbedres av installatørbedrift, da det kun er de som har muligheten til å sende inn rapport til DLE. Et avvik som ikke blir lukket vil bli liggende i historikken på boligen, såvidt jeg husker er dette offentlig tilgjengelig informasjon men hvis ikke er det i alle fall noe som blir utslagsgivende ved evt. salg.
  5. Retningslinjer fra forsikringsselskapene (FG) dersom man skal få redusert forsikringspremie er å foreta elkontroll ihht. NEK 405 hvert 5. år for bolig. Intervall for tilsyn av DLE er ca. hvert 20. år for boliger.
  6. Et annet PS er at §36 i FEL (forskrift om elektriske lavspenningsanlegg) og NEK 400 (som er standarden man i praksis må følge for å oppfylle FEL) begge spesifiserer at elektrisk utstyr skal monteres i henhold til produsentens anvisning. Det i tillegg til at mange produsenter spesifiserer at utstyret sitt skal monteres av fagfolk betyr at om hvermannsen monterer utstyret så er det et brudd på produsentens anvisning og derfor også brudd på FEL/NEK 400. Dette kan gjelde alt fra kabel til stikkontakter og lamper osv. Igjen, om det er så firkanta reglene burde være er ikke opp til meg å avgjøre, men det er nå slik reglene er. Men slik regelverket er nå, så er det helt utelukket at man kan gjøre omtrent hva man vil så lenge man får en installatørbedrift til å skrive under på det. Og det er uklokt av en installatørbedrift å bedrive den praksisen, fra et juridisk perspektiv.
  7. Litt i samme gata i diskusjonen rett over mitt forrige innlegg, en samsvarserklæring er selve verdipapiret og det juridisk bindende dokumentet. Og det er veldig nøye hva som skrives i teksten der, i forhold til hva bedriften påtar seg av ansvar. Og her slurves det nok mye, da det som regel er utførende elektriker som fyller ut den teksten uten særlig kvalitetskontroll fra ledelse, det går på tillit. Men i vår bedrift (stor aktør) er det helt uaktuelt å skrive en samsvarserklæring på en jobb vi ikke har utført selv, eller i det aller minste har vært involvert under utførelsen i samarbeid med kunde (at kunden får gjøre litt selv og at det kontrolleres underveis og til slutt). Et tilfelle jeg personlig kom borti var en kunde som hadde pussa opp badet selv, gjort det elektriske og skulle bare ha oss til å koble bryterpanel, stikk og baderomsvifte. Han hadde også lagt varmekabelen selv. Vi ble kun kontaktet etter at alt var flislagt og ferdig, og bare skulle kobles. Der var jeg tydelig i vår samsvarserklæring hva vår jobb innebar, og at jeg fikk se bilder av varmekabelen før støp/flislegging og at det fremstod profesjonelt utført og målinger på kabelen var ok, men at det ikke var utført av oss og vår samsvarserklæring ikke dekker den delen av jobben.
  8. Man kan godt være uenig i lov og forskrift, men den er ganske tydelig på hvem som har lov til å jobbe på elektriske anlegg, utrag fra FEK (Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr): Så med mindre du hadde en elektriker med deg som var ansvarlig for jobben, og du jobba som hjelpearbeider, så kan slikt arbeid lett sies at er brudd på forskriften og derfor ulovlig etter boka. Det at man har fått en installatørbedrift til å signere en samsvarserklæring der de påtar seg mer ansvar enn de burde endrer ikke på det. Men spørs jo veldig hvor firkanta man skal være, personlig er jeg ikke imot et løsere regelverk og heller la folk gjøre enkelte ting selv. Men da må man begynne med å endre regelverket dersom man skal gjøre det riktig vei.
  9. For all del er det greit å ha en sunn skepsis når man bare får ene partens forklaring av en situasjon. Men utover det, hvis vi tar utgangspunkt i at det trådstarter sier stemmer så er det jo nesten likegyldig om ting andre veien har blitt utelatt i forklaringen. Hvis man f.eks. hadde hatt en veldig kontrollerende "mamma"-partner så er ikke det unnskyldning for å miste hemninger helt og komme hjem overstadig beruset og pisse ned møblene til ungene dine. Og deretter når det tas opp at det ikke er greit svare med å avfeie det som tull. Minner meg litt om folk som skylder både det ene og det andre på foreldre/oppvekst osv. Ja, det er nok veldig forståelig at man er som man er på grunn av bakgrunnen sin. Men på ett eller annet tidspunkt er man nødt til å ta ansvar over eget liv og egne handlinger. Så det blir litt for dumt å si at TS må "gå i seg selv" sånn at partneren hennes ikke pisser på tinga til unga i fylla. Det er også sjeldent at folk fremstiller seg selv som en mønsterperson og oppfatter ikke at TS forsøker det heller. Men det er vel ukontroversielt å si at det er enkelte partnerforhold der det er opplagt at den ene parten fortjener bedre enn det de får? Og det kan ha mange årsaker, spesielt når barn er involvert så ønsker man jo å holde ut for barna sin skyld selv om det går på bekostning av seg selv. Til TS er det ikke så lett å gi noen konkrete råd, annet enn at situasjonen slik den er nå åpenbart ikke er holdbar. Nå vet ikke jeg hvordan du har tatt det opp med partneren din i praksis men du bør jo få frem poenget at sånn som det er nå funker ikke for deg og hvis han skal tviholde på sine uvaner så er du ferdig. Kanskje vente med å ta det til formen er litt bedre, som flere andre nevner. Men hvis reaksjonen virkelig er type "fuck deg og ungene, jeg gjør som jeg vil" når du tar opp noe du ser på som et problem (med rette) så tenker jeg at det ikke er liv laga for et videre forhold.
  10. Dette har du lov til å sette støpsel på selv, uten elektriker. Sånn sett koster det deg ingenting. Men du må antageligvis ha et støpsel, men der kan du gjenbruke det fra den gamle komfyren. Et unntak kan være dersom Bosch krever det i sin montasjeanvisning at alle tilkoblinger skal gjøres av elektriker, da vil man eventuelt ikke få noe på garanti dersom noe skulle skje men skulle forbause meg om det skulle bli en case. Men det er som sagt ikke noe i norske regler som sier at du ikke har lov til å gjøre dette selv. Du kan eventuelt spørre en handyman bekjent/nabo om de kan hjelpe dersom du ikke er komfortabel med det selv. Bruk koblingsskjemaet for 1N: - Gul/grønn leder kobles på klemma som heter PE - Brun leder kobler du på 1+2+3 (lasker følger med komfyren, lask vil si en tilkobling fra klemme til klemme) - Blå leder kobler du på 4+5 (laske mellom klemmene)
  11. Om man skal være veldig firkanta kan man argumentere for at dette er å regne som arbeid nær ved spenningsførende deler, og at man derfor skulle hatt FSE kurs for å utføre jobben selv om det man konkret skal gjøre ikke er lovpålagt at elektriker må gjøre. Dette gjelder også om man kan skru av spenningen på det man skal jobbe på eller nært ved, da det strengt tatt er krav til å verifisere at spenning ikke er tilstede før man begynner og at man har oversikt på hva som er spenningssatt og ikke. Men utover det så tenker jeg ikke at det er så veldig farlig, så lenge man tar hovedsikringen slik at mest mulig er dødt mens man holder på bak avdekninger. Husk at der tilførselskabelen kommer inn på hovedbryteren fortsatt vil være under spenning, det kommer litt an på utformingen på hovedsikringen men det er ikke sikkert at denne har egne avdeninger og at man derfor kan komme borti spenningsførende deler selv om hovedsikringen er tatt. Røret er nok antageligvis festet med skapmuffe enten i toppen eller bunnen av skapet, vil tro det er trekt et 25mm rør eller større dersom det var tiltenkt elbillader. Så du vil antageligvis ikke "få tak i" selve røret og få det ut av sikringsskapet, så det blir jo snakk om å trekke nettverkskabel i dette røret og få lurt kabelen ut av sikringsskapet på et vis.
  12. Lysrør lar seg dimme, men det spørs på reaktoren (elektronikken/trafoen foran selve lyskilden). Litt det samme som på LED der det ikke avhenger av selve LED stripa nødvendigvis men av driveren foran. Men antageligvis er ikke dette av en dimbar variant, og jeg vil som andre sier anbefalt å bytte til LED.
  13. Det er det som er fint med språk, det er dynamisk. Uttrykk og begreper endrer seg, og det er den gjengse bruker her og nå som betyr noe. Når noen sier til meg at de skal "legge om til vinter-/sommerdekk" så tar jeg det for gitt at de skifter til vinter-/sommerhjul.
  14. Å bruke kun det ene røret og kjøre en LED stripe over alle er også et alternativ, da dekker man over alt i tillegg dersom de er på samme linje bortover (noe det kan se ut til). Må eventuelt finne en profil som ikke er altfor stiv, slik at man kan følge buen i muren bortover, og selvsagt bruke vanntett LED stripe. PS: det spørs litt på formålet med belysningen, er det pyntebelysning så funker mitt forslag, om det er for belysning av et større område rundt så er det nok bedre å få opp noe master og lyskastere høyere opp.
  15. Som nåværende elektriker har jeg opplevd mye av det samme, og vet at det lønner seg å følge produsentens anvisning, slik jeg henviste til i mitt originalinnlegg. Det er derfor jeg lurer på din fremgangsmetode, da den ser ut til å fravike det produsenten selv sier. Dersom du mener "ny paring" i hvert fall. Et kort trykk på sensor er som regel nok for å sjekke at sensor og kontakt prater med hverandre hvis ikke ny paring trengs. Man kan også lures av nødfunksjonen komfyrvakter kommer med, varierer sikkert litt fra produsent til produsent, men det å ta strømmen og sette på igjen gir ofte en periode der sikkerhetssystemet frakobles og releet slår inn slik at man kan bruke platetoppen frem til man får fikset eventuelle problemer. Men etter denne nødperioden går ut, så frakobles den igjen dersom problemet vedvarer.
×
×
  • Opprett ny...