Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Larzen_91

Moderatorer
  • Innlegg

    7 380
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    18

Larzen_91 vant dagen sist 9. desember 2018

Larzen_91 hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om Larzen_91

  • Bursdag 30. aug. 1991

Profile Information

  • Kjønn
    Mann

Nylige profilbesøk

52 445 profilvisninger

Larzen_91 sine prestasjoner

6,8k

Nettsamfunnsomdømme

10

Hjelpsomme svar

  1. Merkelig oppførsel fra vedkommende, hvis han er vrang så ville jeg bare vært litt hard tilbake. Det er du som eier og bruker av anlegget som er ansvarlig for at alt er på stell, inkludert informasjon. Om han da ikke vil utlevere den dokumentasjonen er du nødt til å kontakte et eksternt firma for å gå over hele anlegget og gi sin faglige vurdering. Som andre sier, de vil ikke gi deg en samsvarserklæring på jobben ditt familiemedlem gjorde, men de kan gi en tilstandsrapport på anlegget.
  2. Det trn100 spør er hvis jeg som elektriker ser kritikkverdige forhold hos en kunde, er jeg da pliktig å melde fra til DLE/DSB. Og såvidt meg bekjent er det vel ikke en direkte plikt med hjemmel noe sted jeg finner i farta, men det er jo såklart noe DLE/DSB setter pris på og oppfordrer til. Det blir som enhver bekymringsmelding, det kan hvermannsen sende inn. Det rozon svarer på har å gjøre med melding om arbeid som skal utføres, og dokumentasjon i ettertid. På mindre jobber er det ikke krav til slik melding du henviser til.
  3. I den forstand er jeg enig, det eneste som har noe av den type verdi er rapport fra eltilsyn. Jeg som elektriker kan ikke pålegge en kunde med loven i hånd at de skal utbedre en feil, uansett hvor mange sertifiseringer jeg kan vise til. Eneste jeg kan gjøre er å informere om avvik og minne om at de som eier/bruker er ansvarlig for anlegget, og at ved et eventuelt eltilsyn ville de sannsynligvis blitt pålagt å rette opp i avviket.
  4. Det er den du betalte for oppdraget som du forholder deg til ved reklamasjon/garantisak. Hvordan de løser det med sine underleverandører er irrelevant for deg.
  5. Spørs på hva slags kontroll man snakker om. Mange elektrikere selger en såkalt "el-sjekk", denne har ingen formell verdi annet enn at man føler seg litt tryggere. En brannforebyggende elkontroll av bolig ihht. NEK 405 stiller krav til sertifisert personell, og det er gjerne en slik kontroll forsikringsselskaper ber om for å få redusert forsikringspremie.
  6. https://www.crossrivertherapy.com/research/tinder-statistics Interessante tall. Kvinner har 20 ganger større sjanse for å matche enn menn, noe som sikkert delvis kan forklares da 75% av brukermassen er menn. En match rate på 0,6% for menn er deprimerende. Det vil si at man må bla gjennom 200 profiler før man finner noen som matcher. Og hva sjansen er videre derfra for å få en date er nok enda mindre.
  7. Dette boligprosjektet er nok noe som ble lagt ut på anbud den gangen. Entreprenørene som vant anbudet er antageligvis de som hadde lavest pris, med mindre det var andre faktorer, men det går hovedsaklig på pris. Det betyr at de som priser slike anbudsjobber skjærer alt ned til å kun dekke lovkravet og ingenting mer, med stramme marginer. Eneste måten for de å hente igjen "det tapte" på er å ta godt betalt for endringer/tillegg. Så jeg vil nok ikke tro at du får prutet noe særlig på endringer/tillegg. Slik jeg tolker utdraget fra kontrakten så har du ikke anledning til å handle inn eget materiell/utstyr og få de til å montere, men det går jo selvfølgelig an å spørre. Vær i så fall obs på at elektriker (og eventuelt andre fag) hvis de følger med i timen spesifiserer i sin samsvarserklæring at utstyret ikke er kjøpt via de og at en eventuell reklamasjonssak blir da en tvist mellom deg og butikken, og det er varierende hvor velvillige de er til å dekke tidsbruk for utskifting. De fleste seriøse bedrifter fikser reklamasjoner uten kostnad for kunden og tar heller krangelen videre med leverandør/grossist for å dekke kostnader. Men dette er jo selvsagt noe man betaler for som kunde når man kjøper materiell via entreprenøren, i form av påslag på prisen. Det blir litt vanskelig å svare på hvilke ting du bør ta med, men det aller viktigste er at du så tidlig som mulig tenker over hvilke ting du selv trenger. I disse dager så er det mye av disse tingene som er ferdig definert i NEK 400, også med tanke på endringer/utvidelse. Min filosofi som elektriker er alltid at det enkleste ofte er det beste. Det er fort gjort å ville ha veldig fancy opplegg på ting men det er gjerne bare en gimmick man egentlig ikke trenger. Muligheten for smarthus bør jo vurderes men der er det mange løsninger som lett kan bygges inn i ettertid. Noe som kanskje burde vært vurdert fra start er smart styring av varmtvannsbereder/elbillader, og eventuelt andre større elektriske laster som man kan regulere på samme måte. Et par andre "kjekt å ha" ting er jo et par tomme trekkerør fra sikringsskap/svakstrømsskap opp til loft og/eller ned til kjeller. I samme gata kan man ha et 40/50mm trekkerør fra stikk ved gulv og opp til der veggen skal henge for pen ledningsføring fra multimedieutstyr opp til TV. Etter en del feilsøking/utskifting av komfyrvakter så har jeg fått en forkjærlighet for tavlemonterte komfyrvakter, men det utgjør nok ikke veldig store forskjellen i praksis. Det blir antageligvis også dyrere enn det som er priset. Grunnen til at jeg liker det er at man slipper å demontere halve kjøkkenet for å feilsøke på elektronisk utstyr som er gjemt bak komfyren nedi kjøkkensokkelen.
  8. Det er også vesentlig om kursen du skal hente strøm fra har tilgjengelig jording eller ikke. Hvis det er stue og huset er fra forrige århundre en gang er det ikke sikkert at det er jording på kursen. Da er det i så fall snakk om mer jobb. Men hvis vi tar utgangspunkt i at du har en kurs du kan hente strøm fra rett på andre siden av veggen mer eller mindre så vil jeg anslå et par timers jobb, pluss kjøring og materiell. 3000 bør man komme greit unna med for en slik jobb.
  9. Det er jo artig, da distinksjonen mellom mikro- og makroevolusjon er noe kreasjonister har funnet på. Så om du er uenig i semantikken må du ordne opp i det i egne rekker. I vitenskapen sier man ikke at man først hadde mikroevolusjonsteorien, som deretter uten beviser ble ekstrapolert til (makro)evolusjonsteorien. Evolusjon er evolusjon, mutasjoner forekommer, mutasjoner over tid skaper trender/evolusjon. Å si at det er en hard linje mellom det kreasjonister kaller mikro- og makroevolusjon er en begrensning i kapasiteten til å forstå konseptet og/eller tidsperspektivet. Eventuelt er det bare "vondt i vilja" da å akseptere evolusjonsteorien på en eller måte ville slått beina under et dypt forankret kulturelt/religiøst verdensbilde.
  10. Mutasjoner er tilfeldige. Hvilke mutasjoner som overlever er ikke tilfeldig. Og det er disse overlevende mutasjonene vi stort sett ser, da de mutasjonene som er "dårlige" dør ut, og ikke lager en stor nok trend i populasjonen til at det overlever i fossilarkivet heller. Du setter ring rundt evolusjonere blinkskudd og enten ignorerer eller er uvitende om bomskuddene, og du konkluderer med "nei så fantastisk, dette kan jo ikke være tilfeldig??"
  11. Ja, men poenget mitt var at jeg har aldri sett en tilsynsrapport som har inneholdt punkter som ikke må utbedres.
  12. Du tilegner det tilfeldighet, jeg sier at det er en fundamental misfortsåelse av prosessen.
  13. Mekanismen heter naturlig utvelgelse. De gruppene med organismer/arter som har bedre forutsetning for å overleve og formere seg vil utkonkurrere de artene som er mindre i stand til dette. Det er blant annet derfor "default" modusen til dyr (herunder også mennesker) er å ha en sterk overlevelsesvilje. Siden de populasjonene som ikke er så opptatt av å overleve som regel ikke er tilstede lenger til å ha en stemme med i valget. Så det er en komplett misforståelse å si at evolusjon er tilfeldig, vi har for eksempel stor suksess som art med å endre på andre arter for å gjøre livet lettere for oss selv, gjennom kunstig utvelgelse. Det er akkurat samme prosessen, bare at det er vi som setter premissene for utvelgelse og ikke som i naturen der det skjer uten innblanding fra en styrende, bevisst aktør.
  14. Er kanskje litt forskjellig praksis rundt om i landet, men alle tilsynsrapporter jeg har utbedret har kun inneholdt avvik som skal utbedres, og ingen rene anbefalingspunkter. Dette er nok heller noe som gis muntlig til kunden på stedet, uten at det tas i rapporten. Et slikt tilsyn er kun ment for å avdekke brudd på forskrift/norm som var gjeldende den gangen installasjonen ble utført, og er kun stikkprøvebasert og ikke en fullstendig sjekk/godkjenning av hele anlegget. Avvikene etter en slik rapport skal utbedres av installatørbedrift, da det kun er de som har muligheten til å sende inn rapport til DLE. Et avvik som ikke blir lukket vil bli liggende i historikken på boligen, såvidt jeg husker er dette offentlig tilgjengelig informasjon men hvis ikke er det i alle fall noe som blir utslagsgivende ved evt. salg.
  15. Retningslinjer fra forsikringsselskapene (FG) dersom man skal få redusert forsikringspremie er å foreta elkontroll ihht. NEK 405 hvert 5. år for bolig. Intervall for tilsyn av DLE er ca. hvert 20. år for boliger.
×
×
  • Opprett ny...