Hverken navnløs vei, fortauskant, antall boenheter eller hyppighet i trafikk har altså betydning, ifølge Statens Vegvesen. Det koker ned til at det er opp til hver enkelts vurdering å avgjøre om veien er en utkjøring fra plass med full vikeplikt, eller en vei for alminnelig ferdsel hvor høyreregelen gjelder. Tar du feil, kan det koste dyrt.
Det gjelder å ha en god forståelse av hva "åpen for alminnelig ferdsel" innebærer, hva et område er og hvordan utkjøring fra slike områder skiller seg fra alminnelig vei.
En rådgiver i Vegdirektoratet sier dette om "åpen for alminnelig ferdsel": Det kan formuleres som at enhver har lov til å ferdes der, men samtidig forutsettes at det også faktisk er såkalt blandet trafikk (med alminnelig trafikk av alle slags kjøretøyer, red.anm.) på veien eller området.
Men selv om et område er åpen for alminnelig ferdsel, er det altså egne regler som gjelder ved utkjøring fra disse (full vikeplikt for annen trafikant). what_no2000 ga oss denne oversikten hvor full vikeplikt gjelder:
parkeringsplass
holdeplass
torg
eiendom
bensinstasjon
gågate
gatetun
eller liknende område
gårdsveg
eller annen veg som ikke er åpen for alminnelig ferdsel
vegens skulder
sykkelveg
gangveg
fortau
Da gjenstår det å avgjøre om en vei fra et område er å betrakte som en selvstendig vei åpen for alminnelig ferdsel (veikryss vs. utkjøring). En bensinstasjon er åpen for alminnelig ferdsel etter definisjonen, og det er da også eventuelt veien som fører dit. Det logiske er at veien defineres som utkjøring med full vikeplikt dersom den har bensinstasjonen (eller andre områder fra listen) som sitt eneste formål.