Kjapp gjennomgang om måling av kalorier i matprodukter tidligere og nå.
Kortversjon:
Tidligere brukte man et såkalt kalorimeter, som brant matvaren med elektrisk energi. Kalori er en energienhet, og man målte mengden energi i matproduktet ut fra hvor mange grader en mengde vann ble varmet av forbrenningen av produktet. Det var upresist i de tilfeller matproduktet inneholder ikke-fordøybare komponenter (bein, fiber etc.).
I dag brukes isteden tabeller hvor næringsinnholdet i ingrediens-komponentene i matprodukter er listet. Produsenten vet mengde fett, sukker, fiber, kalorier etc. i produktet, og har tabeller på energimengden i ingrediensene. Disse listes på pakningen pr. porsjon og/eller pr. 100g, sånn at publikum kun trenger å forholde seg til hvor mange gram av produktet de spiser for å finne antall kalorier etc.
Ser ut til at NK i 1996 bla. kunngjorde at de ikke lenger ville overholde våpenhvileavtalen, og drev testing av rakettsystemer, og ubåtaktivitet. Raketten over Japan er en dokumentert hendelse i 1998, to år senere.
Første gang ber du om kontantkort. Det er ditt første, da får du nummer med.
Neste gang ber du om påfylling, da fyller du på nummeret du allerede har fått vha. en kode ellerno.