Gå til innhold

rm84

Medlemmer
  • Innlegg

    197
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av rm84

  1. Jeg skjønner at det er knipsere og fotografer, men ingen av dem faller vel inn i målgruppa til et kompaktkamera? Jeg ser aldri folk med kompakte zoomkameraer lenger selv om de tar veldig mye bedre bilder enn mobil. Vi er i ferd med å få en hel generasjon som kun har tatt bilder med 16/24 mm ekvivalente linser. En generasjon med kjempeneser, øreløse og med tegninger i ansiktet og på beina som ikke er der, bare fordi en algoritme har kommet frem til at skyggene måtte gjennom hurtig-HDR kverna som en eller annen programmerer en gang tenkte føltes riktig for sine bilder. Millioner av kameraer og algoritmer som er optimert for en spesiell hudfarge. 
     

    hva gjør det med selvbildet tror dere? 
     

    Det er rett og slett umulig å ligne noe som helst av det man ser på tv eller leser om på nett, hvis man ikke er i en ganske bemidlet familie som er genuint interessert i fotofaget. Det er jo ikke utstyret det kommer an på lenger, men forståelsen. En fullformatsentusiast som har noen år på baken greier helt sikkert å produsere gode bilder med et lommekamera, men hvorfor velge det når hen likevel har ordentlig utstyr? 
     

    Folk blir så utrolig glade av å få tatt skikkelige bilder av seg selv. Foto skulle vært undervist i skoleverket med skikkelig utstyr, så kommer man seg alltids unna med billigere kameraer når man først kan det. 

    • Liker 1
    • Hjerte 1
  2. Hårek skrev (4 minutter siden):

    Er ikke dette noe unøyaktig framstilt: "Alfapartikler er relativt tunge og stoppes lett, for eksempel av et papirark, så de må inhaleres eller spises før de representerer en helserisiko."
    Alfapartikler er ikke farlige å innta. Det er det radioaktive stoffet som er farlig å innta, for innenfra kan strålingen skade kroppens celler.

    Ja dette var merkelig skrevet. Jeg trodde alfastrålingen ble omdannet til Helium etterhvert som den bremset. Det er som Hårek skriver:

    Due to the short range of absorption and inability to penetrate the outer layers of skin, alpha particles are not, in general, dangerous to life unless the source is ingested or inhaled.[6]

  3. Jan Kjetil skrev (13 timer siden):

    Det er nærliggende å anta at det vil redusere vindbelastningen på land.

    Det vil nok av de fleste oppfattes som en positiv forandring.

     

    Jeg tror det vil redusere trykket, og i prinsippet gjøre at luftens evne til å holde på fuktighet reduseres. Kondens vil formes etter vindparken slik at det regner, og det blir mindre nedbør i høyden som følge av dette, mens det blir flere dager med lave skyer nære kysten. Altså får det en negativ innvirkning på vannkraftproduksjon og på solkraft i lavlandet langs kysten. 
    Det er en grunn til at det nesten alltid er regnvær i Bergen… 

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  4. Hvis verden hadde gått videre så hadde det neste av missiler blitt brent opp av laser mens de var i lufta. Droner og radiobiler hadde sprengt i filler alt av tanks. Ubemannede/fjernstyrte våpenstasjoner hadde sikret mot infanteri. Jeg tror det er fullt mulig å fysisk hindre militærmakt i dag. 
    Men så spørs det om man vil det. Jeg tror Putin har to grunnleggende drivere: frykten for demokrati og en barndom som liten, forlatt mobbeoffer. Jeg syns det er genialt å legge igjen dyre telefoner som russiske soldater ringer hjem med, mens de blir avlyttet. Jeg syns det er genialt at POW utleveres gratis på grensen med forbehold om at moren kommer og henter personlig. Putin var redd for Russlands fall for demokratiet før han gikk inn, og Russland kommer til å falle som faen på grunn av at han gikk inn. Jeg sier det igjen, det eneste som kan redde Russland er at KGB knerter sin bestialske øverste leder. Tipper de ikke vil det. De vil heller se Russland falle i grus og se nye demokratier oppstå i asken av det gamle. 

    • Liker 5
    • Hjerte 1
  5. Dette er helt genialt! Ingenting tar mer energi enn å belte rundt med gravemaskin, og en preppemaskin gjør jo ingenting annet. Tipper de finner ut at den bruker 1/10 av energien til en dieselmaskin, og at energien koster 1/10. altså hundre ganger bedre. Tenk så mange «nabolagsbakker» som hadde greid seg med en sånn maskin! 
    kan den leveres med vinsj-tårn?

  6. Gjest MKII skrev (1 time siden):

    Kom gjerne med en fremdriftsplan for hvordan du ser for deg at det gjennomføres i et land som Russland/Kina/Nord Korea/andre diktaturer uten pressefrihet, hvor de oposisjonelle knebles, forgiftes, myrdes og fengslet og hvor pressen er detaljstyrt av diktaturet. Se på hva som skjer i Hong Kong som har hatt stor grad av demokrati og selvstyre og hvor Kina nå knuser de oposisjonelle under marionettstyret som sitter i Hong Kong nå...

    Har intrykk av at revolusjon historiskt sett enten gjennomføres av en eller noen få nærstående til diktatoren/dissidenten med kontroll over hæren som for eksempel i Myanmar, ved atentat som for eksempel mot Hitler av blant annet Claus von Stauffenberg i Operation Valkyrie, eller ved at folket reiser seg mot sin egen hær og diktator med hans nikkedukker/sammensvergede. I alle fall sistnevnte blir vel som regel svært blodig, og de to førstnevnte har vel varierende utfall og kan nok også ofte(st) ende i borgerkrig slik som sistnevnte av de tre.

    Unntak finnes vel som kolapsen av kommuniststyret i DDR og Spania på 70-tallet hvor tronarvingen "kuppet" makten etter Franko etter å nærmest ha seilt under falsk flagg under Franko/endret seg ved hans død. Av revolusjonene som begynte i midtøsten for noen år siden var det vel bare ett eneste tilfelle som ikke endte i blodsutgytelse, og som faktiskt førte til demokrati i landet?

    Fremdriftsplanen er vel som Putin selv sier, det er tiår der det ikke skjer noen ting, og det er noen uker der det skjer tiårs utvikling. 

    VAR ikke egentlig Russland et ganske ålreit land å forholde seg til, inntil et par uker siden? Jeg tenkte ikke at jeg hadde noe i mot dem, eller at de på en eller annen måte var et tulle-land. Men nå tenker jeg at det er alt for mye makt puttet på en person, og når den personen isolerer seg fra omverdenen og kun mottar filtrert informasjon som stemmer over ens med det han selv tenker er fakta, så blir det til slutt for liten kobling til virkeligheten. 

    Hadde jeg vært et fylke i Russland nå, hadde jeg nok tenkt at det ville vært greit å komme ut av den unionen kjappest mulig! Hvorfor betale skatt for å holde vedlike et enormt og aggressivt forsvar som opererer på en måte som er bad for business? 

    Dette kan bikke to veier, Russland oppløses og Russland styrkes. Putin må tas av dage før han gjør noe enda dummere, jeg tipper han blir knerta fra sin egen side.

    • Liker 3
  7. Tipper Putin har sett Squid Games, og jeg ser faktisk for meg Putin som "player 001" der han ligger på dødsleiet med atomkofferten, fraskilt og venneløs. Oligarkene, eller forretningsfolket som jeg liker å kalle dem, skjønner ikke bæret når de blir mistenkt for å være hans venner. Jeg tror de mest pliktoppfyllende "sverger troskap" til sin leder akkurat som speidere må gjøre det med den kristne grunntonen som skal være der. Suksessrike businessfolk er nettopp alternativet til kommunisme. Jeg tror vesten har mistet mange støttespillere for markedsøkonomi når de straffer oligarker og slakter sentralbanken som de har gjort.

    Hadde jeg kunnet stoppe Hitler ved å knerte Deutsche Bank i 1937 så hadde jeg gjort det, men Hitlers suksess var vel nettopp et produkt av de overivrige sanksjonene etter WW1. På den tiden kunne man tørke seg i ræva med de sedlene.

    Det optimale er å få nok støtte i befolkningen, mødre og bestemødre til disse rundlurte soldatguttene for å stå imot. Velte hele regimet. Jeg tror ikke Russland kan fortsette som land, det vil bli delt opp i mindre land (dagens provinser/fylker) i stedet, og uten marionett-diktatur.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  8. Geir Jensen skrev (2 timer siden):

    Her var det mye synsing og feil oppfatninger både i artikkel og i kommentarfelt:

    Papirbøtte under bord:

    At vanntåke slokker den bedre enn sprinkler er en myte som sirkulerte standhaftig tidlig i 1990-årene da det ble gjengs å tro at vanntåke kunne drive med tilluft-strømmen til flammebranner og derved slokke dem. Det skjer definitivt ikke. Slike små rest-branner slokkes uansett av mannskap når de har stengt ventilen til slokkeanlegget enten det er sprinkler eller vanntåke.

    Vanntåke er suverent og mye bedre enn sprinkler, men i helt andre typer anvendelser enn slike som Deichmann biblioteket.

     

    Grunnen til at jeg stilte spørsmålet er at det i artikkelen står at et sprinkleranlegg ikke vil kunne slukke under en pult, men det står ikke at et vanntåkeanlegg kan gjøre det. Jeg har selv lurt på hvorfor man stadig bruker spyling med vann for forsøk på slukking av trafobrann, som alltid resulterer i trafoolje på avveie da det fortrenges av vannet i oppsamlingsgruben. Det måtte være mye smartere å bruke høytrykkspylere ved luftinntaket i bånn? 
    Nå finnes også eksploderende brannslokkingsballer fra blant annet Elide. Skulle tro det ville kunne spart mye skade å installert slike i tillegg til sprinkler i kunst/arkiv/biblioteker. 

  9. jeg syns man skriver ganske mye om treet som falt, men lite om sammenhengen mellom trepåfallet og økningen av spenning. Dette er da en fellesført 66 kV linje med 11 kV i svært skrått terreng med planoppheng, og et trepåfall kan få koblet sammen den ene fasen på 66 kV med den ene fasen på 11 kV. Hvis det ikke er kobling mot jord (treet henger i luften) kan man få en feilsituasjon som i beste fall blir tolket som jordfeil på 66 kV (dette kan man ha i opp til 2 timer!) og kanskje tenning av avledere på 11 kV. Ved tenning av avledere på minst to faser vil overstrømsvern på 11 kV løse ut. Normalt er det ikke overspenningsvern-funksjon på distribusjonsnett, kun avledere. Så spørsmålet må være om det er uaktsomt av nettselskapet å bygge fellesført 66- og 11 kV linje i svært skrått terreng, dette er jo veldig vanlig å bygge. Dessuten er det interessant at det i det hele tatt er mulig å sende ut denne overspenningen på forsyningsnettet før overspenningsvern gir etter og sikringen går; er byggestandarden god nok?

    På Biri hadde det i alle fall vært ganske arbeidskrevende og plasskrevende å bygge to sett linjer uten fellesføring. Man kan ikke sikre seg mot enhver feil heller! Når skjedde noe lignende sist, liksom? (Jeg jobber i bransjen men har aldri hørt om lignende før.) Men det hadde kanskje vært bedre å samle fasesettene for hver av spenningsnivåene på hver sin side av masta slik at man ikke får overført potensial ved trepåfall uten jordfeil, hvis man skulle bygget dette på nytt.

    Til den som tror Innlandet er flatt, anbefales sykkelturen Biri-Gjøvik om Kollsvegen.

  10. Alle er enige i at det er dumt å sende strøm til utlandet når den trengs her. Alle er enige om at det er viktig å bruke energien i Norge for å skape salgbare varer heller enn å eksportere den til fabrikker i Europa. Alle er enige i at strømmen skal være et felles nasjonalt gode som finansierer innbyggernes velferd.

    Vi kan ikke lage en tollsats på strøm, vi er for fri handel og markedsprinsipper. Vi skal vel ikke lage en mur mot utlandet, det vil bare slå hardt tilbake på oss det året det ikke regner nok til å fylle magasinene slik at vi kan være selvforsynt! Og vi skal heller ikke sende vannet rett til på havet de årene det regner for mye til å bruke opp alt selv!

    Kan vi bli enige om at strømprisen i praksis er en beskatning av bruk på en felles eid ressurs? Vi trenger ikke ha et "Strømfond" slik som vi har et "Oljefond", men pengene som hentes inn over denne skatteseddelen burde absolutt komme innbyggerne til gode som skattelette i den andre enden. Så får det være opp til pampene i Oslo å bestemme hvordan.

    • Liker 3
  11. Sakens kjerne er vel nettopp at

    1) den dyreste anvendte kilden til strøm setter prisen for alle som selger strøm

    2) kundene har spotpris-avtaler, men betaler *egentlig* markedsselskapet spotpris i nuet? Trolig sikrer de prisene i fremtidige kontrakter uavhengig av hvilken avtale kunden har valgt

    3) pengene er ikke borte. Staten og kommuner eier kraftproduksjonen. Staten tjener pengene på olje og gass som sendes ut av landet. Denne elleville strømprisen er en ekstra skatt som nok kommer til å være flott å ha i neste års budsjetter for eierne av kraftverkene og oljeledningene!

    Så for å fikse dette trenger vi en

    1) strømbars som virker som en markedsplass der oppgjøret utføres underveis i sanntid. Fjern spotmarkedet og priskrysset.  La kunden kjøpe rett fra produsent, ikke fra en pool. Opprinnelsesgarantier som et parallelt sertifikat er bare tull, handelen kan gå direkte. Legg all nettleien på produksjon/import. 
     

    2) det burde enten være forbudt å ha noe annet enn back-to-back avtaler, eller man kan fjerne markedsselskapet i sin helhet, og la kunden kjøpe direkte av produsent. 
     

    3) Putt de pengene tilbake i samfunnet øyeblikkelig. Staten har ingen rett til å leke bank og sitte på pengene i over ett år før de mates tilbake. Det vil forårsake en voldsom inflasjon som gjør nevnte penger fullstendig verdiløse. 
     

    Værsågod og Lykketil!

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 1
  12. Strømprisen og vannverdien er et veddemål. Får jeg mer for vannet mitt nå, enn jeg kan få i fremtiden? Når vårflommen kommer er vannet verdt null, for da må flomvannet fra snøsmeltingen til havet. Skal man ha penger for vannet så må det gjennom turbinen før vårflommen. Hvis man er tom for vann så er det samme hvor høy strømprisen er, man får uansett ikke betalt noe som helst. 
     

    poenget er at hvis kraftprodusentenes analytikere tror de ikke vil gå tom for vann før vårflommen, så kan de fortsatt melde produksjon. Hvis de tror prisen skal bli kjempehøy så ville de vært bedre tjent med å produsere mindre, helt til prisen ble drevet opp nok til at andre kilder tas i bruk, kilder som for eksempel at man importerer strøm fra europa over mellomlandsforbindelsene  eller at gamle kraftverk startes opp - kull eller atomkraft. I verste fall må industri stenge ned, men de har gjerne så lange kontrakter at det ikke handles på spotmarkedet uansett. For å snu kraftflyten på kablene kreves det at prisen er høyere i landet som strømmen går til. Og det vedder produsentene på at de er bedre tjent med å la være, enn så lenge. 

    • Liker 1
  13. J-Å skrev (4 timer siden):

    I ulykken med SE-MES ved Umeå sier havarirapporten at flyet kan ha stallet og kommet ut av kontroll på grunn av at tyngdepunktet kom for langt bak, samtidig som motorkraften ble redusert for å gjøre det lettere for hopperene å komme ut. Døren var forholdsvis langt bak på flyet, og hopperene var antagelig i ferd med å gjøre seg klar for utsprang,

    Den siste ulykken med SE-KKD ved Örebro skjedde like etter avgang, og er slik sett ganske forskjellig, Det antydes motorsvikt. Det selvsagt mulig at dette flyet også har hatt feil tyngdepunkt, men det blir spekulasjon. Flyet var eid og drevet av firmaer som har flere fly, og ser ut til å ha vært i bruk som fallskjermfly i minst 15 år.

    Fallskjermhoppere sitter vanligvis på gulvet i flyet uten seter, og det kan være vanskelig å beregne helt hvor tyngdepunktet havner. 

     

    Du er nok inne på noe der! Hoppere er ikke passasjerer men cargo, de kan sitte på gulvet men må lastsikres opp til 1000’. Man gjør det for at piloten ikke skal få mætti fallskjermhoppere rundt seg når han prøver å styre flyet, men disse «krokene» har gjerne mye slakk og det virker ikke alltid som at det er planlagt hvilken retning de skal virke. Det hadde vært bedre om de var kortere og låste inn i metalldelen på harness. Hvis flyet får en plutselig akselerasjon eller trekker hardt opp vil lasten forskyve seg bak og kan føre til en ustabil situasjon hvis farten er for lav. 

×
×
  • Opprett ny...