Gå til innhold

signii

Medlemmer
  • Innlegg

    363
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av signii

  1. Vet noen om det finnes oppvaskmaskiner i kjøkkenene i studentboligene i Magnus Den Godes gate 2, og hvordan hyblene der ellers er?

    Store rom, men slitent. Noen år siden jeg var der, men ser ikke ut til å være gjort særlig mye oppgraderinger der siden...70-tallet? Tror det er treningsrom i kjelleren da, og særdeles kort vei til EL-bygget.

    • Liker 1
  2. Støtter det som sies her. Så lenge du er klar over risikoen for at du ikke kommer inn på intern overgang så er det greit. Jeg gikk med en som begynte på engelsk, men tok intern overgang til informatikk. Er bare å melde seg opp i alle fagene på linjen du vil gå. Anbefaler deg å ta en prat med studieveileder på programmet du ønsker å bytte til i begynnelsen av studieåret, slik at dere kan legge en plan. I noen tilfeller kan vedkommende melde deg opp i fag som ellers er adgangsbegrenset. Sjekk forøvrig opp at det går an å søke intern overgang til programmet du vil inn på. Man kan feks. ikke søke intern overgang til medisin og indøk, og den listen kan endres. Det er sikkert ikke et problem, men kjedelig om du satser alt også er det noe slikt som hindrer deg. 

    Når det er sagt, så kan du også begynne på det du kommer inn på, ta 60 studiepoeng, og samtidig ta opp de to fagene du mangler. Står du i 60 studiepoeng får du to ekstra poeng å søke med på neste års opptak. Vet ikke hvordan det fungerer med 23/5-regelen, men det kan du sjekke opp. 

  3. Jeg var syk på eksamen i VG3 og fikk beskjed av viserektor om at det ikke kom til å bli noe problem med opptak gjennom Samordna Opptak ettersom man ville få betinget opptak. Det fungerer slik at dersom man var syk på eksamen eller hadde annen gyldig grunn, så kan ma få en studieplass på universitetet likevel. Man er da nødt til å stå på første mulige anledning, som er som privatist i november. Skolen betaler og organiserer eksamenen. Tror ikke dette gjelder hvis du stryker. Da må du vente til neste opptak, altså neste år.

     

    Når det er sagt, så tok viserektor feil. Jeg leverte legeerklæring, og fikk den godkjent. Da vi skulle få vitnemål fikk jeg kompetansebevis – fordi jeg manglet en eksamen. Jeg søkte studier som alle andre, og da opptaksbeskjeden kom på sommeren stod det "Ikke kvalifisert til opptak". Jeg fikk altså ikke skoleplass, fordi jeg hadde vært syk på eksamen. Skolen kunne ikke hjelpe meg, fordi de var på ferie (...). Så jeg ville heller kjempet til meg en 2 på eksamen enn å ikke ta den om jeg var deg. Det var mildt sagt en kjip opplevelse, og ingen var interessert i å hjelpe meg. Måtte vente til året etter, og søke på nytt gjennom Samordna Opptak.

  4. Hvorfor er ikke informatikk på NTNU med i listen? Du har kun med linjene fra de tidligere høyskolene (HiST, HiG, HiÅ) og ikke NTNU sin egen informatikklinje. Kan heller ikke se at du har med datateknologi fra NTNU. Dersom artikkelen er ment som en veiledning for potensielle studenter, så bør du kontakte universitetene/høyskolene og få mer informasjon enn det du har i dag. Akkurat nå er artikkelen nokså villedende og tynn. Du mangler mange av de mest populære studieretningene. Du har heller ikke med de femårige studiene, som er et veldig aktuelt alternativ for mange. Hvor er UiS? NMBU? 

     

    Forøvrig, å si at informatikk er som data bare med exphil, er direkte feil. Både data og informatikk på NTNU har exphil – alle som tar en grad på universitetet må ha dette. Høyskolestudentene slipper. Eneste unntaket er, så vidt meg bekjent, studentene som går på "de gamle høyskolene" fra før fusjonen hos NTNU som ikke har exphil i planen (enda). 

    • Liker 3
  5. Er det andre her som gikk ut i sommer, som heller ikke har fått vitnemålet sitt? Er vel på tide og vel så det?

    Gikk ut i fjor sommer. Først får du en mail om du vil låse vitnemålet. Så får du vitnemålet i posten noen uker etter det. Jeg måtte ha mitt innen 1. november for å ikke miste plassen på master, og måtte purre ganske mye for å få det i tide. Så starten av oktober er ikke så sent, altså :-) 

  6. Jeg har studert på både UiB og NTNU. På UiB gikk jeg biologi, og tok en del emner fra informatikk. På NTNU tok jeg informatikk på Gløshaugen (det er ganske mange linjer som heter informatikk på NTNU nå, så greit å sjekke opp hvilken du vil gå). 

     

    Jeg synes foreleserne i grunnfagene (matte, programmering, kjemi) var flinke på UiB, og de hadde lagt til rette for å få med alle. Exphil er seminarer i stedet for eksamen, som er ganske digg. Synes dog ikke UiB som universitet er noe å skryte av, og vil ikke anbefale å ta graden der. De forventer at studentene skal være studentassistenter uten lønn i labfag og feltkurs, men du får attest. At folk melder seg til det er for meg merkelig. Studiemiljøet er ganske halvveis, og lukket. Mange bor hjemme, og har da sine gamle venner. Dette varierer selvsagt fra studie til studie, men det var mitt inntrykk på Realfagsbygget. Det var for eksempel fagutvalget/linjeforeningen som bestemte hvem som skulle få tilgang til leseplassene linjen var tildelt...

     

    På NTNU er man langt flere i grunnfagene, så oppfølgingen blir noe annerledes. Likevel vil jeg anbefale deg NTNU, fordi du får et miljø. Linjeforeningene er grunn alene til å velge NTNU. Fadderuken er ikke bare fylla og om å please fadderstyret (som det var på UiB), så du får venner som du kan samarbeide med i fagene. Det er en delingskultur på NTNU som jeg ikke så på UiB. Om du trenger hjelp til en øving så er eldre studenter alltid hjelpsomme med å løse oppgaven. På UiB skulle de eldre studentene ha 100 kr per hode i forelesningssalen for å holde krasjkurs. På NTNU gjør de det gladelig for flere hundre studenter, gratis. I tillegg er linjeforeningen Online på NTNU veldig flinke til å arrangere sosiale ting, bedpreser og kurs (som du har på UiB også), har egne lesesaler (hvor alle har tilgang) osv. 

     

    Kan sikkert si at jeg er litt biased siden jeg byttet fra UiB til NTNU, men jeg har i alle fall studert begge steder. Jeg anbefaler deg NTNU, og tror det også lønner seg for jobb videre. Selv om du selvsagt stiller sterkt med en utdannelse fra UiB også.

    • Liker 3
  7. Jeg kan anbefale radiooperatør på kystvaktfartøy, gjerne et av de nyere med litt færre mannskap. Som radiooperatør er du først to måneder på kurs på Haakonsvern hvor du lærer om radio. Det er alt fra fysikk til lover og regler, og er ganske spennende. På slutten av kurset får den med best resultat velge båt først, også følger man listen. På båten så har du ansvaret for radioen og kommunikasjon med land eller andre båter. Veldig selvstendig tjeneste med mange muligheter hvis du trives med oppgavene. Du er selvsagt også med på de andre gjøremålene på båten, så du får på mange måter det beste av begge deler. Både arbeid på dekk, og kan styre din egen hverdag. De roper ikke så høyt om den stillingen, men den anbefales veldig. Om det er noe spesifikt du lurer på så send gjerne en PM. 

  8. Hei, jeg skal studere på NTNU, men starter ikke før neste år. Kunne jeg søkt SIT nå for å være "først i køen"? Hvis ikke, når åpner søknader for neste år? Er 99, så sjansen burde vel være ganske god for å få bolig hvis jeg søker tidlig?

    Fristen for å søke bilog har vært 15. april de siste årene. Køen blir sortert på alder, hvor de yngste kommer først. Altså vil eventuelle 2001-ere komme først, så desemeberbarna fra 2000, november osv. Så kommer du etter alle født det året. Du burde ikke belage deg på å få bolig gjennom SiT, men du stiller selvsagt bedre enn de som er født i 1996. Jeg fikk tilbud om studentbolig i slutten av september (innflytt slutten av oktober) mitt første år, da var jeg tre år eldre enn de som kom direkte fra vgs. 

     

    De har forøvrig ikke aldersprioritet resten av året, da går det på dato for søknad. Enklest er det å få på våren før alle de nye studentene får tilbud. Har flere venner som fikk tilbud nesten dagen etter de søkte.

    • Liker 1
  9. Mulig ting har endret seg siden jeg begynte der (og sluttet), men i Greighallen er det for hele UiB. Etter at rektor og andre har sagt sitt så blir hver linje ropt opp og man følges til Høyteknologisenteret. Der ble vi delt inn i klasser, og hadde en liten bli kjent-runde. Hvis jeg husker rett så ble også klassen faddergruppen. Veldig mye fest, men tror de har endret litt på opplegget. Håper i alle fall det.

     

    Undervisningsmessig så var det kun labfagene som var obligatorisk. Da hadde vi f.eks. lab hver tirsdag og torsdag 8-16. I første semester var det i kjemi, i andre bio101. Exphil er også obligatorisk om du velger seminarmodellen (anbefales). Matte og sånn velger du selv om du møter opp på, men vil anbefale det. Nivået på biologien er ikke så fryktelig vanskelig, men det må pugges. De fleste slet heller med matematikken, kjemi og molekylær. Sørg for å få deg noen venner første uken, så kan dere være kollokviegruppe fram mot eksamen. Det er gull verdt. 

  10. Hvis du virkelig har en sak så kan du gå til media. Enten Adressa eller Universitetsavisa.

    Men først så er varslingssystmet på NTNU en fin ting. Dersom du varsler vil dekan på fakultetet få saken direkte til seg, og systemet er gjort slik at saken ikke kan legges bort før tiltak er gjort. Dersom denne saken er så alvorlig som den sies å være, så burde varslingsknappen vært brukt for mange år siden. Som tidligere FTV på IE vet jeg at varslingssaker tas alvorlig. Bruk varslingsknappen, å skrive om det på et forum hjelper dessverre svært lite. 

    • Liker 3
  11. Er det sant? Skal ringe dem og høre imorgen. Takk for svarene.

    "Får du avslag på studieplass i Gjøvik, Ålesund eller Trondheim og gir beskjed innen 31. juli, slipper du oppsigelsestid og betaler kun husleie for perioden leiekontrakten din har vart til nå. Har du allerede flyttet inn, må du flytte ut innen 10. august. Da betaler du husleie fra kontrakten startet og til den dagen du leverer husnøkkelen tilbake."

     

    Merk at dette kun gjelder studentboligene til Sit og ikke privat. Andre studentbyer (som Voll) kan også ha andre ordninger.

  12. I utgangspunktet enig i anbefalingen til Vardark om informatikk, men jeg vil legge til at det ikke er så lite obligatorisk oppmøte som det har vært. Instituttet har de siste årene jobbet hardt med å forbedre studiemiljøet i undervisningen, og har lagt til mye gruppearbeid. Dette er veldig flott for de som studerer i Trondheim, men gjør det vanskeligere for de som ikke er basert i byen. Du vil bli lite populær om du ikke er tilstede for gruppearbeid, og det vil også være vanskelig for deg å presentere prosjektet. Du kan selvsagt være heldig og finne andre som også ønsker å jobbe mye på egenhånd, men du må nok likevel belage deg på å måtte møte opp fra tid til annen. Emner dette gjelder er:

    - IT2805 Webteknologi (1 sem, gruppearbeid + presentasjon)

    - IT1501 Programmeringslab (2 sem, obligatorisk oppmøte en dag i uken hele semesteret)

    - TTM4100 Kommunikasjon tjenester og nett (2 sem, gruppearbeid i noen deler av faget)

    - IT1901 Informatikk prosjektarbeid (3 sem, gruppearbeid med veiledning ca en gang i uken + presentasjoner)

    - TDT4160 Datamaskiner og digitalteknikk (3 sem, har blitt noe lab men usikker på omfang)

    - TDT4140 Programvareutvikling (4 sem, gruppearbeid)

    - TDT4145 Databaser og databasemodellering (4 sem, noe gruppearbeid)

    - TDT4180 Menneske Maskin Interaksjon (4 sem, noe gruppearbeid)

    - IT2901 Informatikk prosjektarbeid 2 (6 sem, bacheloroppgave med veiledning)

     

    Det er flere som jobber ved siden av studiet, så det finnes de som klarer å balansere dette med oppmøte og sånn, men jeg vil ikke anbefale å bo langt unna. Det er ikke et nettbasert studium, og jeg tviler på at du vil få noen særbehandling om du spør pent om å få det. Bare så du vet hva du går til, om du bestemmer deg for informatikk. Det er et supert studie, så vil absolutt anbefale det :-) 

  13. Jeg var et par år eldre enn de som fikk hos SiT da jeg begynte, og fikk tilbud om rom i kollektiv i slutten av september høsten jeg begynte. Fikk tilbud om hybel med eget kjøkken og bad (13kvm, så takket glatt nei) på Berg i november tror jeg. Så du kan få altså, for de går kun etter alder i mai-september. Men vit også at dersom du er villig til å betale for en parleilighet, så er det ganske enkelt å få.

    • Liker 1
  14. Det kan godt hende. En på troppen min var 17 år. Eneste er at du da må ha tillatelse fra foreldrene dine (hvis du er under 18 altså). Om de vil ha deg inn, er en annen sak. Ring og hør med Vernepliktsverket. Selv vil jeg anbefale deg å gjøre ferdig VGS før du går inn i Forsvaret, hvis du har planer om å fullføre VG3. Å gå tilbake til VGS etter førstegangstjenesten tror jeg er veldig antiklimaks.

  15. Jag har ikke D5, men D5L og brovaktsertifikat, så jeg svarer deg på bakgrunn av det jeg har. Du behøver vel 36 måneder fartstid for å få løst ut D5. Nå vet ikke jeg alderen din eller hvor du er i livet, men jeg fikk 6 mnd fartstid (inkl. brovakt) i førstegangstjenesten. Det kan gi deg en fot innenfor. Flere av de jeg var inne sammen med har fortsatt å jobbe på båt i ulike stillinger. Du kan jo søke deg inn på en fagskole, eller ta førstegangstjenesten på fartøy og ta det videre derfra. Gå som lettmatros/brovakt/servitør osv.? Sommerjobb på en ferge på Vestlandet? Kursene er dyre, så å få IMO, VHF/SRC etc. dekket av Forsvaret eller en skole er gull.

  16. Spørsmålet er vel heller hvorfor du vil studere...

    Det synes jeg får være opp til TS å bestemme. En av de jeg studerte med hadde knappast 3 i snitt fra VGS. Studiet vi studerte kom alle som søkte inn på. Han fikk så og si bare A i alle fag. For han så var ikke den måten han ble tvunget å lære på gjennom VGS noe som fungerte. Da han kom på universitetet og fikk velge selv hvordan han skulle lære seg pensum, gikk det veldig veldig mye bedre. 

  17. Det første vet jeg ikke svaret på, men for det andre spørsmålet: Du må selv sende inn dokumentasjon på at du er inne til førstegangstjeneste. Dersom du dimmer i august, må du sende inn en midlertidig tjenestuttalelse innen fristen (1. juli?). Da jeg søkte i 2012 fikk jeg en midlertidig tjenesteuttalelse av NK som måtte sendes inn per post til Samordna Opptak. Kan hende de har endret ting siden den gang, så jeg ville sjekket opp hvordan du skal sende inn dokumentasjon på nettsidene deres. Men du må altså gjøre dette selv, det er ingen automatikk mellom Forsvaret og SO sine systemer.

  18. Det er supert at du vil utdanne deg innen data, men jeg vil gjøre deg oppmerksom på at du ikke bør velge utdannelse etter språk. Selvsagt har du en fordel dersom du kan C++/C#/JS før du begynner på et studie, men det forventes ikke. Man begynner helt på grunnleggende nivå, så det er ikke noe problem å starte på et studie i data uten noen som helst forkunnskap. MEN, grunnen til at man studerer data er ikke for å lære seg et spesifikt språk. Du studerer data for å lære deg å programmere. Uavhengig av språk. Når du om fem-åtte år (?) går ut i arbeidslivet, så kan mye ha endret seg. For ikke å snakke om hva som kommer til å endre seg gjennom karrieren din. De som utdannet seg på 70/80/90-tallet lærte ikke alle de språkene vi bruker i dag. De har måttet lære seg de etterhvert. Samme vil gjelde deg. Om fem, ti eller femten år kan det komme et nytt språk som blir mest brukt. Da må du lære deg det, dersom du vil fortsette i bransjen (ja, man trenger folk som kan programmere stormaskinene fra 80-tallet, men se bort ifra det akkurat nå). Så poenget mitt er at du bør velge studie ut ifra interesse, by, innhold og motivasjon. Ikke ut ifra hvilken skole som tilbyr akkurat det språket som du vil programmere. For alt du vet kan de ha lagt ned linjen på HK innen du er ferdig på VGS.

    • Liker 2
  19. Jeg ville tatt en telefon hit. Det står generelt lite om denne delen av Forsvaret på nett, nettopp fordi det er litt...hemmelig. Vil forøvrig anbefale deg å ikke rope så høyt om at du er interessert i dette, dersom du ønsker å gå den veien. De er så vidt jeg har forstått ganske opptatt av diskresjon, og påpeker det i f.eks. jobbannonser at man ikke skal si til så mange at man har søkt :-) 

  20. Jeg ble uteksaminert fra Informatikk på NTNU i våres. Jeg gikk på Gløshaugen, og trivdes veldig med bacheloren der. Den er veldig fri, samtidig som du får en god kombinasjon av mange viktige grunnfag. De første årene er det grunnleggende programmering, webteknologi, litt matematikk, databaser, algoritmer, menneske-maskin-interaksjon, programvareutvikling og en del grunnleggende teknologiforståelse. Hvordan datamaskinen fungerer, internett, osv. Det er et par valgfag i første- og andreklasse, mens du i tredjeklasse kan velge helt fritt (i tillegg til bacheloroppgaven). Jeg synes det var veldig fint, for da kan man fordype seg i det man selv finner interessant. Enten det er mer programmering, økonomi eller matematikk. Du kan velge hva du vil på hele NTNU, eller dra på utveksling.

     

    Jeg kjenner ikke UiO, men det er sikkert et bra program der også. Det som gjorde at jeg valgte Trondheim er studentmiljøet. Det finner du ikke på samme måten i Oslo. På NTNU har vi linjeforeninger, som drives av studentene på linjen. I mitt tilfelle Online. Linjeforeningen har eget kontor, hvor alle på linjen kan komme innom for hjelp til oppgaver, en kopp kaffe eller spille Smash. Det er veldig trivelig. Linjeforeningen arrangerer også veldig mange morsomme aktiviteter. Alt fra skitur til Åre, temafester, strikkeklubb og programmeringskonkurranser, til bedriftspresentasjoner og kurs med bedrifter. Jeg synes det var veldig bra, og det gir deg raskt mange venner. I tillegg har du Samfundet som har masse bra konserter, barer og fort blir ditt andre hjem. Der går det også an å være frivillig, enten i kor eller radio eller bar. Det er masse å velge mellom. Er eget studentidrettslag også, som har masse bra. Jeg tror ikke jeg hadde trivdes så godt som jeg gjorde i Trondheim hvis det ikke var for studentmiljøet. Studiene er en ting, men ganske mye av tiden din skal du også gjøre andre ting. Dersom du har gode venner, morsomme ting å se fram til og medstudenter som har samme øvinger som deg så er alt så utrolig mye lettere. Du kommer til å sitte på lesesalen hver søndag i november. Du kommer til å døgne på lesesalen minst en gang. Men for meg er dette gode minner, fordi vi hadde det gøy. Selvsagt får du venner i Oslo også, men det er noe spesielt med det miljøet du finner på NTNU. Og ja, jeg har studert andre steder så jeg kan si det.

     

    Og sånn på tampen; selvsagt er det ikke bare positive ting å si, men jeg synes de positive sidene veier opp for de få negative så jeg nevner de ikke. Velg NTNU.

    • Liker 3
  21. Det er helt umulig å si noe om snittet går opp eller ned. Det avhenger av antall søkere, og hvor sterke søkerne er. Det går ikke an å forutsi om noe går opp eller ned. Du kan selvsagt se på de siste ti årene og se om du ser noen tendenser, men du vet aldri om det plutselig skjer en endring. Nå har medisin ligget ganske jevnt i mange år, så jeg vil ikke tro det blir noen store hopp. Jeg vil anbefale deg å sette opp de studiene du har mest lyst til øverst (de under bortfaller dersom du får tilbud), og sette opp noen du vet at du kommer inn på lenger ned på listen. Du kan totalt sette opp ti studier. Dette gjelder selvsagt om du ønsker en studieplass, men du kan uansett bare takke nei dersom du heller bestemmer deg for å bruke året på å ta opp fag/folkehøyskole/militærtjeneste/jobbe/reise. Husk at du får to ekstra poeng dersom du består 60 studiepoeng (ett år) på universitet/høyskole. Pluss alderspoeng. 

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...