-
Innlegg
1 953 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Hjelpsomme svar
-
Professor Balthazar's innlegg in [Løst] Beregne belastningseffekt/amper styrke ble markert som svaret
Jeg tolker beskrivelsen som maks 7A ved 12V og eksisterende kjøler. Ellers så tenker jeg også at antall Watt inn bør være lik antall Watt ut (og da vil du få en høyere strøm på inngangen enn på utgangen). Men ta høyde for at enheten produserer en god del varme. Da tipper jeg at 25% av tilført effekt går bort i varme og bare 75% kan nyttegjøres på utgangen. Regnestykket blir da: Uinn x Iinn = 0,75 x (Uut x Iut).
U = Spenning i Volt
I = Strøm i Ampere
-
Professor Balthazar's innlegg in Elektronisk krets ble markert som svaret
Da har jeg konstruert en transistorkrets for deg. Har beregnet bruk av transistor BC337 da den har høg hfe-verdi og nærmest fungerer som en bryter.
Under 5V:
Ingen av zenerdiode vil åpne for strøm > LED lyser ikke.
5-10V:
Zener 4,4 vil være åpen mens zener 9,4 vil være blokkert > LED LYSER.
10-15V:
Begge zenerdiodene vil være åpne og kollektorspenningen på begge transistorene vi være lav > LED lyser ikke.
Ser at 100 Ohms resistorene vil bli utsatt for en økende effekt når spenningen øker. Mulig du bør endre dem til 330-470 Ohm, eller bruke resistorer som tåler 1W (eller mer).
PS: Kretsen er ikke testet.
Hva er maks spenning som kretsen kan bli utsatt for?
-
Professor Balthazar's innlegg in Permanent bruk av adapter (USA -> Norge) ble markert som svaret
Om du er i tvil så har du sikkert liggende et annet strømadapter på 12VDC med minst 1A. Tipper du skal ha pluggen som er 5,5mm i diameter og har et senterhull på 2,1mm.
Se for eksempel dette adapteret: https://www.elfadistrelec.no/no/stromforsyning-nordic-power-am-04151a-12v/p/16968822?q=*&filter_Category3=Str%26oslash%3Bmforsyninger+for+innplugging+og+skrivebord&filter_Category5=Str%26oslash%3Bmforsyninger+5%26ndash%3B20+W%2C+AC%2FDC&filter_Category4=AC%2FDC-batterieliminatorer&filter_Utgangsspenning%7E%7EVDC=12+VDC&filter_Buyable=1&page=3&origPageSize=50&simi=96.0
Med denne pluggen: https://www.elfadistrelec.no/no/dc-plugg-mm-nordic-power-am3630/p/16968903
-
Professor Balthazar's innlegg in Elektrikker spørsmål rundt selvproduksjon av strøm ble markert som svaret
Dersom ditt lokale E-verk har et nett som er klargjort for å kjøpe strøm fra private produsenter, så vil du trenge en egnet inverter for å mate strømmen ut på E-verkets nett. To aktuelle leverandører i Norge er da Schneider og ABB. Sjekk ut disse boksene:
1) ABB 6KW Grid Tie Wind Inverter
2) Schneider XW+6848
Ellers så er det ikke så lett å lagre overskytende energi. Grovt sett kan du si at et bilbatteri kan lagre rundt 1000Wh eller 1KWh. I en vanlig leilighet er det ikke uvanlig at det forbrukes rundt 50kWh per døgn. Skal du lage en lokal backup for en dags forbruk trenger du da 50 batteri som er på størrelse med et bilbatteri. Du vil derfor fort ende opp med at anlegget ditt ikke gir deg noen økonomisk gevinst (eller at det tar over 30 år å tjene inn kostnadene med anlegget). Norge er litt spesielt land på mange måter. Både det at vi har god mulighet for å produsere billig vannkraft, men også det at vi bruker strøm til å varme opp både vann og bolig. I tillegg har vi ganske lite sol i Norge :-)
-
Professor Balthazar's innlegg in [Løst] Skjema om søknad til støtte under utdanning? ble markert som svaret
Skjemaet heter NAV 04-06.05. Søk etter "NAV 04-0605bm08-2011vev" så finner du det.
-
Professor Balthazar's innlegg in LED-bar skal ha kabling, hvilken? ble markert som svaret
Litt forenklet kan du si at spenningsfallet i kabelen blir ca. 1,05 Volt dersom du kjører med full lyseffekt og bruker en 2x2,5mm2 kabel med 5 meters lengde. Tilsvarende spenningsfall blir da ca. 0,66 Volt dersom du bruker 5 meter med 2x4mm2. Dette er en differanse på bare 0,39 Volt og har ingen praktisk betydning. Dersom kabellengden blir på 10-20 meter så vil det imidlertid kunne få betydning. Da kan du eventuelt vurdere å flytte trafoen nærmere lyskilden, eller øke kvadratet på kabelen. Å benytte tynnere kabel enn 2,5mm2 når strømmen kan komme opp i 15A kan være litt risikabelt med tanke på at selve kabelen kan bli veldig varm og således kunne utgjøre en brannfare.
Med litt avansert matematikk og dersom man kjenner alle detaljene rundt installasjonen så kan en muligens allikevel klare seg med 1,5mm2, men da skal man kunne sitt fag. For en del LED-belysning (med drivere) vil en kunne oppleve en usedvanlig kraftig økning i strømmen dersom innspenningen til driveren går ned. Har imidlertid inntrykk av at dette i hovedsak gjelder for billige Kina-drivere.
-
Professor Balthazar's innlegg in [Løst] Kjøp av elektroniske produkter fra Canada. ble markert som svaret
Laderen til barbermaskinen tar jo 100-240V AC, så dersom den kommer med nettledning og kabel er det mulig du bare kan klippe bort medfølgende plugg og montere på en ny. Om delve omformeren er en del av nettpluggen så kan du bruke en reiseadapter alà det du har fått link til over. Slike adapter finner du overalt hvor elektovarer selgs. Elkjøp, Jula, Biltema, Expert, eBay osv..
Like greit å vente med å kjøpe adapter til etter at du har mottatt barbermaskinen.
-
Professor Balthazar's innlegg in Brannalarm og sprinklerannlegg ble markert som svaret
Hei
Kravet til brannvarslingsanlegg/røykvarsleranlegg gjelder selv om det er installert et sprinkelanlegg. Sprinkelanlegget er for å berge byggningen fra total nedbrenning, samt forsinke spredningen av brannen til naboleilighetene, men det vil ikke berge liv. De enkelte sprinklene løser ut en og en og blir trigget av høy varme.
Det er krav til branndetektor (les optisk røykdetektor) i hver boenhet og i hver etasje. Minstekravet er at lydnivået er minst 60dB målt ved hodeputen i alle rom som er beregnet for overnatting. Det kreves imidlertid ikke detektor inne på hvert soverom, men det er sterkt å anbefale.
Videre så er det krav om dobbel stømforsyning, både 230V kontinuerlig nettdrift, men også batteridrift (i detektor eller i sentral). Dette kravet har kommet de senere år og gjelder nå også for gamle anlegg!! Det er ikke krav om kablet (eller trådløs) seriekobling, men det kan anbefales.
Det er boligens eier som er ansvarlig for at anlegget er i forskriftsmessig stand. I utleieboliger påhviler det boligeier et ekstra krav til ettersyn og test, samt dokumentasjon av ettersynet.
De detaljerte kravene vil følge av hvilken rissikoklasse og hvilken brannklasse boligen er deffinert under. Det lokale branntilsynet har god kompetanse og har ansvaret for periodisk kontroll av fyringsted, brannslukkere og varslingsanlegg. I noen tilfeller vil det også gjelde krav til rømningsveier og merking av sådanne. Har du ikke hatt besøk av branntilsynet så kan du bestille dem til å komme på befaring. Dette er gratis.
-
Professor Balthazar's innlegg in [Løst] Osram 25 watt glødepære hvor mange volt trenger den? ble markert som svaret
NEI, du kan IKKE stole på at Osram's 25W (230V) glødepærer må ha minst 110 Volt (220 Volt) for å lyse. Effekten som pæren gir finner du av formelen U*U/R hvor U=Spenningen i Volt og R=pærens ohmske verdi. R vil ofte også øke litt når temperaturen øker. Generelt kan du sånn røfflig si at 1/2U (Volt) gir 1/4 effekt (Watt) og 1/4U gir 1/16 effekt, mens 2U gir 4 ganger så høg effekt (da ryker sikkert pæren etter kort tid).
En PSU/strømforsyning/driver for LED som gir ut 34Volt vil normalt gi ut en likespenning (og er derfor ikke det samme som en transformator. En transformator gir ut vekselspenning). Du trenger således ikke seriekoblet mer enn 9-12 slike for at dem skal lyse med full effekt. Øker du på med flere i serie så vil hver av LED'ene gi ut mindre lys. Når du nærmer deg rundt 20 stk i serie så vil spenningen over hver av LED'ene komme under terskelverdien og den vil da slukke (sjekk terskelverdien i LED'ens datablad). LED og glødelamper oppfører seg forskjellig siden glødelamper ikke har så knappe terskelverdier. Reduserer du fra 12 LED og ned til 9, 8 eller 7 så vil dem lyse kraftigere, men plutselig vil en av dem ryke (og de andre kan bli varig svekket). Du bør ALLTID ha med noe som kan begrense strømmen siden LED lampene får redusert Ohmsk verdi (redusert R) med økt spenning (U). Dem er således lett å ødelegge (brenne ut). Det som er viktig er at du ikke overstiger 280mA og at produsert effekt (varme) blir ledet bort (kjøleribbe).
Så kan det være riktig at man kan få glødepære å lyse under 110 volt? >> JA! (jeg har liggende en glødelampe som lyser med bare 1,4 Volt, dog ikke den du nevner).
Siden jeg har ikke voltameter for å måle så det nærmeste jeg kan prøve er glødepære. Vil helst ikke brenne LED pærene. >> Har du ikke riktig verktøy så bør du lese deg opp på teorien eller la være å prøve.
-
Professor Balthazar's innlegg in DI-boks ble markert som svaret
Det er ikke annet en en trafo og en motstand. Se skissen nede til høyre i pdf-filen som heter Drawing NA2M-D0B-TX
Trur ikke ELFA har slikt, men sjekk disse:
http://www.ebay.com/itm/10k-to-600-ohm-audio-transformer-microphone-step-up-step-down-impedance-hi-z-/191522638645?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2c97a38b35
http://www.ebay.com/itm/EI-14-Audio-Transformer-2-4k-2-4K-600-600-2-4K-600-ohm-FSe-/161615806438?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25a10d7fe6
http://www.ebay.com/itm/600-600-ohm-Transformer-for-ham-radio-audio-interface-4pcs-per-set-/331495987579?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d2eb3597b