Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Jens Kr. Kirkebø

Medlemmer
  • Innlegg

    3 550
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Jens Kr. Kirkebø

  1. Det er de samme basestasjonene som brukes til mobilt bredbånd, men mobilen din bruker kanskje carrier aggregation på en annen måte. Min klarer ~160/45 hjemme, men da er det 800m til antenna. Det spiller jo liten rolle, for her i sentrale strøk får man fiber. Jo dårligere dekning du har, jo dårligere blir typisk opphastigheten i forhold til nedhastigheten. Kjørte en kjapp speedtest på bredbåndet på hytta nå, kan gjøre det hjemmefra: Ganske typisk hastighet, 65Mbit/s ned og 11Mbit/s opp. Starlink ville knust den hastigheten ganske greit, men bruker dessverre for mye strøm for meg.
  2. Da er du på et sted med skikkelig god dekning for de høye 5G frekvensbåndene. Jeg får bare inn 800Mhz og 1800Mhz båndene på hytta, da klarer jeg 70-100Mbit/s ned (carrier aggregation, modemet kobler seg til 10+10+20Mhz båndbredde) men opphastigheten har jeg aldri sett over 13Mbit/s. Som regel ligger den på 7-8. Og det er med modemet låst på 4G+, lar jeg det velge 5G blir det bare to frekvensbånd og opphastighet på kanskje 2Mbit/s... (fortsatt ok hastighet ned).
  3. Sammenlignet med anslagsvis 50 tonn med meteorer som brenner opp i atmosfæren daglig er bidraget fra satellitter minimalt. Meteorene er også ofte metalliske. https://www.smithsonianmag.com/blogs/national-museum-of-natural-history/2022/08/11/5-facts-about-meteors-and-meteorites-that-are-out-of-this-world/ Starlink har typisk 30-50ms forsinkelse etter hva jeg har skjønt. Uproblematisk til det aller meste bortsett fra hardcore gaming. Når det gjelder jevn dataflyt så er det litt få satellitter i polare baner ennå, så korte avbrudd på noen sekunder kan forekomme. Igjen ikke et stort problem for de fleste applikasjoner, men også et problem som vil bli mye mindre på sikt og til slutt forsvinne. Den største ulempen med Starlink er slik jeg ser det identisk med 5G, nemlig lav opp-hastighet. For de som laster opp store mengder data, f.eks backup av bilder og video til skyløsninger, er ikke Starlink eller 4G/5G å foretrekke. Fiber vil gi 10-20 ganger så høy hastighet opp.
  4. Man monterer ikke bergvarme i nye bygg fordi det er mer økonomisk enn luftvarmepumper, men fordi det gir høyere komfort. Varme gulv, fravær av støy/trekk, bedre inneklima og penere fasade er verdt en god del for mange. Så kommer den ekstra besparelsen som en bonus som f.eks. 60% lavere forbruk til varmtvann. Nye bygg bruker ikke mindre varmtvann enn eldre... For øvrig ser jeg knapt noen nybygg med luftvarmepumper. Det er enten vannbåren gulvvarme (bergvarme eller fjernvarme), eller bare varmekabler.
  5. Den er jo det. Blir det for varmt over tid fungerer den ikke. Og problemer med hetebølger kommer bare til å øke fremover.
  6. Nei, vindkraft har samme problematikk. Blåser det for hardt må produksjonen stenge ned. Poenget er at atomkraftverk heller ikke er upåvirket av vær og klima.
  7. 10dBi er bare i high band, som du kan glemme å få inn om du er langt fra basestasjonen. Gain i low band er bare 5dBi. Jeg er 22km unna basestasjonen, og den hadde ikke virket hos meg. Bruker 2 st. Poynting LPDA-A0092 antenner som har nesten 11dBi gain i low band. Dvs. 4 ganger så kraftig signal som NR7101. Det holder til ok dekning, men skal nå montere opp en Poynting XPOL-2-5G i tillegg på de to siste antenneinngangene. Forhåpentligvis gir det meg litt bedre dekning på mid-band (1800MHz) der vi sliter litt nå. Men for de som kan snakke greit i mobil på hytteverandaen fungerer den sikkert fint. Jeg kan bare glemme sånt. Når vi kjøpte hytta for over 20 år siden monterte vi en GSM fasttelefon med tvilling-kort koblet til utendørs Yagi-antenne for å kunne prate. Brukte den løsningen inntil wifi tale kom. Det ser ikke ut som NR7101 støtter 12V heller, den må ha PoE? Så for hyttebruk vil man fort måtte kjøre den via inverter, eller få tak en 12V PoE injector (som da må konvertere opp 12V til ~50V som 802.3af bruker).
  8. Og sommerheten satt mange av Frankrikes atomreaktorer ut av drift for et par år siden. Kjølevannet ble rett og slett for varmt, så de måtte stenge ned.
  9. Jepp, vi prøvekjørte en i3 for mange år siden. Kona mente interiøret så ut som det var laget av resirkulert papp og nektet å ha noe med bilen å gjøre. Hun endte opp med en Model 3 SR+.
  10. 300,-? Det må vel ha vært en sponset pris, eller noe som lå nederst i billigdisken? Jeg finner i hvert fall ikke noe brukbart (LTE Cat6 eller høyere) til under tusenlappen, det meste ser ut til å koste fra 1300,- og oppover.
  11. Tja, det er jo ikke spesielt dyrt? Jeg byttet nettopp fra 4G (cat.4) router til 5G (cat.20) router på hytta og den kostet mer enn en Starlink-antenne. I tillegg kommer antenne. Nå hadde jeg det fra før, men er du i et område med dårlig dekning vil en 5G router + god antenne fort koste nærmere 10.000,-. Jeg er ellers stor tilhenger av å eie utstyr selv fremfor at leverandør stiller med utstyr og baker kostnaden inn i abonnementsprisen slik som Altibox gjør. Jeg fikk nettopp nytt utstyr fra Altibox, alle eskene ligger uåpnede på hylla i boden da jeg ikke har bruk for noe av det. Men de har ingen løsning der jeg kan si nei takk til utstyr og få lavere pris dessverre.
  12. Altibox, men man må ringe inn og forhandle lavere pris selv mot binding i 12 mnd.
  13. Nytt abonnement fra Starlink nå, Bolig Light til 399,- per måned. Det opplyses om lavere prioritet og hastighet på 50-100Mbit/s, men de som har testet det påstår de får en del mer. Opphastighet er dog lav på Starlink, tilsvarende som på 4G/5G. Så det er ikke noe for de som bruker skybaserte backup-løsninger, laster opp mye bilder osv. Til prisen vil jeg dog påstå at Starlink banker 5G ganske grundig. Hva får du av 5G til 399,- per måned? Et mobilabonnement med 10GB begrensning eller noe sånt? Dette må jo gå ut over prisene på mobilt bredbånd på sikt. Selv holder jeg meg til fiber, 250/250 til 599,- nå er helt ok. Orker ikke lav opp-hastighet... Byttet forresten 4G router på hytta forrige helg, fra en eldre Teltonika med LTE Cat.4 til en ny en med LTE Cat.20. Hastigheten økte fra 30Mbit/s til 80-100Mbit/s. Stor forbedring, det hjelper å kunne koble sammen 3 forskjellige frekvensbånd (carrier aggregation kom i LTE Cat.6). Fikk faktisk vesentlig høyere hastighet ved å låse den på 4G fremfor å benytte 5G.
  14. Etter litt fikling har jeg (delvis) fått til ipv6 på nettet på hytta. Oppsettet er 5G gateway (Teltonika TRB500) i bridge modus foran en Unifi UCG-Max brannmur/router. Tidligere brukte jeg internet.public som APN men da blir det dårlig med ipv6. Etter å ha søkt litt og funnet info om telenor.fwa som APN prøvde jeg det og da fikk jeg ipv6. Men kun et /64 nett, ikke noe /56 via PD slik jeg har hjemme med Altibox fiber. Dermed er det kun ipv6 på hovednettet her nå, og ikke på gjestenettet siden jeg ikke har flere subnett å bruke. Finnes det noen måte rundt dette, evt. andre APN som man kan bruke der man får en større blokk enn et enkelt /64 subnett? Og da selvsagt uten noen form for brannmurfunksjonalitet hos Telenor... SIM-kort er for øvrig fra Talkmore, datakort på samme abonnement jeg bruker på mobilen (fri bruk).
  15. Jepp. Sjekk ut en parkeringsplass på natten som er belyst av slike lamper. Alle biler ser grå ut, også de røde.
  16. Ja, helt klart enklere for oss som ikke liker sport. Nyhetene (og noe sport + mye underholdning) er heldigvis fritt tilgjengelig på NRK. Både via strømming og DTV for de som liker å se live.
  17. Men er det ikke litt "håpløst" å bruke mobilen til å se på ting via TVen? Jeg skulle se en live-sending på X her om dagen, og X-appen på Apple TV er direkte håpløs så jeg fant det fram på mobilen og viste det på storskjermen derfra via Apple TV. Men med en gang jeg f.eks ba Siri om å dempe lyset så pauset sendingen og bildet ble svart...
  18. Ja, jeg bruker en 0,5m nå som fulgte med Altibox-utstyret jeg fikk i dag. Kommer nok til å bestille en 20cm på sikt neste gang jeg også trenger noe annet. Jaggu fikk jeg med en ny SPF-modul også. Byttet over til den og den fungerte like bra. Kjekt med SPF-analyzer i Unifi Network, kunne se at min gamle sendte med -5.51dBm mens den som jeg fikk i dag sender med -6.03dBm. Ikke store forskjellen. Signalstyrke mottak -8.4dBm på begge to, som økte til -8.7dBm når jeg koblet inn den nye patchkabelen (og altså fikk en skjøt ekstra). Det er omtrent akkurat det ekstra tapet man skal forvente med en ekstra skjøt, morsomt å se at det stemte i praksis. Nå har jeg også en SFP-modul til overs om noen har behov for en og ikke har fått fra sin fiberleverandør.
  19. Fiber patchkabler? FS.com har alt du trenger, og lager de på bestilling i nøyaktig den lengden du har behov for. Ikke koster det noe særlig heller. Har bare ikke giddet å bestille en ennå
  20. Severance... invasion, Dark Matter og Constellation for de som liker Sci-fi. Sunny. Sugar. Listen er ganske så lang mhp. gode serier på Apple TV+.
  21. Jeg kjører Plex på en Intel NUC7, med Ubuntu 24.04. Den transcoder helt fint 4K uten problemer, og den er liten og smekker. Plass til både intern 2.5" disk og M.2 NVMe SSD så man kan fint stappe inn ganske så mange TB med lagring. Det er masser av NUCs å få på Finn fra ca. 1500,-. Så lenge man passer på å få en med Intel iGPU er transcoding uproblematisk.
  22. Da har jeg endelig fått kvittet meg også med fiberconverterboksen. Mottok en SFP-modul fra FS i dag, og det fungerer supert. Kjører for tiden på en UGC-Max siden jeg regner med at det kommer ny UDM i løpet av året, så uten SFP-mulighet på routeren måtte jeg gjøre et krumspring. Har en US-24-PoE switch med 2xSFP, da satt jeg bare opp de to SFP-slottene som et eget VLAN slik at port 25 og 26 på switchen i praksis bare fungerer som en mediaconverter. Fiber inn på SFP2, ethernet ut på SFP1 og videre til WAN-porten på UCG-Max: Fiberkabelen utenfra har jeg kveilet opp i en fiberboks kjøpt på AliExpress til en snau hundrelapp: Hastigheten er nøyaktig den samme som før, 250/250. Men jeg har nå to bokser mindre på veggen, som bruker 2 færre strømkontakter og en del mindre kabler. Strømforbruket er også lavere. Vel verdt de (svært få) hundrelappene det kostet for termineringsboksen, 1m fiberpatchkabel og BiDi SFP-fibermodul. Skal få litt mer ordning på fiberkabelen, skal kjøre den via patchepanelet bare jeg får tak i en kort SC Simplex patchekabel. NUCen på bildet kjører Plex, med 256GB intern 2.5" SSD til OS (Ubuntu 24.04) og programmer, 500GB intern M.2 SSD til TV-serier og en 500GB ekstern SSD til filmer. Rasket sammen det jeg hadde liggende og slenge Morsomt nok kommer Viken Fiber for å bytte mitt gamle utstyr i morgen. Det blir ikke store jobben for de Montøren skal få lov å teste det nye og se at det virker, før jeg kobler tilbake. Greit å ha originalutstyret liggende ved behov for feilmelding.
  23. Generelt er jeg lite interessert i varme oppunder taket, der lyspærene stort sett er. Mye mer komfortabelt med gulvvarme. Og varmepumpa bruker under 25% av energien. I tillegg kreves det avkjøling sommerstid, så da vil man virkelig ikke ha avgitt varme fra lyspærer.
  24. Hvis man liker White Lotus anbefaler jeg å se filmen Triangle of Sadness. Det er White Lotus-tema med volumet skrudd til 11 samt en dæsj spykuler og litt Fluenes Herre
  25. LED-pærer monner definitivt. Når vi flyttet inn i 1998 var det 5 utelamper her med 55W pærer. Nå er det fortsatt 5 utelamper, ny type og med 4.5W LED. 5x50.5W spart 12 timer i døgnet kun på utelys er over 1100kWh per år. Og det var vesentlig mer å spare på lyset inne. Tipper vi sparte inn minst 2500kWh per år kun på bytte til LED (vel, vi var innom lysrørbaserte sparepærer først selvsagt). Nå er til og med lysrørene på loftet, i bodene osv. byttet til LED-rør. Ikke like mye å spare der, men fra 36W til 13.5W er jo litt det også. De står på i korte intervaller, så de ble byttet i hovedsak for å få kort påslagstid.
×
×
  • Opprett ny...