Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Jens Kr. Kirkebø

Medlemmer
  • Innlegg

    3 397
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Jens Kr. Kirkebø

  1. Ja, selvsagt. Om prisen på natta er 80 øre og på dagtid er 280 øre (eks mva.) så sparer jeg nøyaktig 25 øre inkl. mva. på å flytte 1kWh forbruk fra dag til natt med dagens ordning. Det er alt for lite til å gidde å bry seg. Om strømstøtten ble beregnet etter døgnsnitt ville jeg spart 250 øre på å flytte forbruk. Da begynner jeg å bry meg ja.
  2. Ikke? Det bygges fortsatt nye hus med varmekabler/folie som hovedoppvarmingskilde for eksempel. Vi kan jo sammenligne oss med Sverige, de bruker ca. like mye strøm som oss i året men er dobbel så mange. Danmark er like mange som oss men bruker 1/4 del av strømmen. I Sverige er det vanskelig å selge en enebolig som ikke har enten bergvarmeanlegg, fjernvarme eller sentral vedfyring. Eller i det minste luft/vann varmepumpe. Panelovner? Da må man langt ned i pris. Folk kjøper også nye tolags vinduer både til nybygg og rehabilitering, selv om trelags ikke koster så mye mer men isolerer langt bedre. Og ingen ser på strømforbruket når de skal kjøpe ny fryser. I en slik grad at de mest effektive variantene ikke engang selges i Norge, man må importere selv fra Sverige eller Danmark om man vil ha de.
  3. Strømstøtten dekker slik det er nå 90% av prisene over 73 øre eks. mva. Så en økning av strømprisen på 200 øre gir bare et resultat på 20 øre. Det er alt for lite til at jeg gidder å styre med å spare eller flytte forbruk i hvert fall. En løsning er å basere strømstøtten på dagssnitt istedenfor på enkelttimer. Hvis dagssnittet eks. mva. en dag er 150 øre får man da 69,3 øre i støtte per kWh den dagen. Om strømprisen i en enkelttime den dagen er 300 øre får man fortsatt bare 69,3 øre i støtte og sparer MYE på å få ned forbruket den timen. Er den 50 øre i en annen time går man i pluss (bortsett fra nettleien) den timen. Dermed også MYE å spare på å flytte forbruket til den timen, f.eks. med en smart vv-bereder. Tidligere var strømstøtten basert på månedssnitt og det var heller ikke bra. Da lønte det seg med kraftig overforbruk de dagene prisen var lav. Med dagssnitt lønner det seg ikke lengre da effektavgiften for høye enkelttimer vil langt overstige besparelsesmuligheten. Solcellemarkedet for privatboliger er for øvrig helt dødt nå. Leverandørene går konkurs en etter en. Varmepumper har alltid vært lønnsomme å installere, selv med en strømpris på 40-50 øre.
  4. Her er jeg enig med MDG, støtten bør legges om så det fortsatt koster å sløse og lønner seg å gjennomføre ENØK-tiltak.
  5. Heldigvis er det frivillig å bruke en strømleverandør uten gjennomfakturering. Så dette kan alle enkelt fikse selv.
  6. Det skjedde uansett temperatur siden regen var så lav på Leaf. 10-15kW er "ingenting", og mekaniske bremser måtte brukes nesten hele tiden.
  7. Akkurat slik var det på vår 2012-modell også. Håpløst system.
  8. Live trafikk får jeg da opp på navigasjonen i bilen. Trenger ikke å bruke mobilen til det.
  9. Om jeg rengjør kamera er det jo fordi jeg trenger det der og da. Trenger ikke ryggekameraet når jeg kjører på vei. Og ryggekameraet vil jeg gjerne ha i funksjon uansett når jeg skal rygge, så da blir det rengjort. Og dermed vil Vision fungere, mao. ingen bruk for USS. Men de kunne godt hatt litt varme på ryggekameraet, så det ikke la seg snø der i første omgang. Samme problem hadde jeg med radar på de eldre bilene. Sludd/våt snø frøs foran radaren mange ganger og TACC/AP sluttet å fungere. Dette har ennå ikke skjedd med Vision, stor forbedring. Hvorfor dere med USS ikke kan kombinere vet jeg ikke. Det ville vel kanskje krevd en del programmering? Som de ikke gidder å styre med siden de uansett har droppet USS?
  10. Greit nok det på dagtid men å ikke bruke den tiden man sover på å saktelade bilen er jo sløsing med tid. Jeg prøver alltid å få ladet på natten, deilig å starte neste dag med fullt batteri istedenfor en hurtigladesesjon.
  11. Nå er vinteren tilbake ja, og hele bakparten på min Y er dekket av føykesnø. Hadde den hatt USS så hadde de garantert ikke virket, det hadde blitt feilmelding. Kameraet virker heller ikke, men det tar 5 sekunder å fjerne snøen foran kameraet. Å fjerne all snø på bakfangeren er derimot en ganske mye større operasjon. Jeg har hatt 3 Teslaer med USS, og i snøsesongen har det vært rimelig mye feilmelding og lite funksjon. Vision var ikke perfekt når det kom heller, men har blitt veldig bra etter hvert. Og virker svært mye oftere enn USS gjorde. Mulig det er annerledes på vestlandet da, med varmere vær og stort sett våte veier. I tillegg kostet USS meg en del da en hjulbueplast ble ødelagt og revet av på min gamle X. I den satt sensoren, som forsvant. Kabler måtte skjøtes og ny sensor monteres. Ingen billig reparasjon det nei. Fjernet også folien på konas bil når den skulle selges, måtte av med hele bakfangeren og demontere alle sensorene for å få vekk folien der. Helvetes jobb. Så om jeg får velge tar jeg Vision over USS 10 av 10 ganger.
  12. Tydelig at det er veldig skjevt fordelt. Konas Model 3 fra 2019 var på verksted én gang på 5 år. Feil på varmetråder i bakrute (kjent barnesykdom).
  13. Det holder vel å bruke en 10m type 2 kabel, denne kan festes opp etter veggen, over bilen og ned på stolpen med en passe lang fritthengende ende. Plugges i en type 2 veggholder når den ikke brukes.
  14. Jepp. Dessuten, om vi tenker 5.gen fly, er F-35 en mye bedre match for Ukrainas behov.
  15. Så lenge det er mulig å overstyre. Vil ikke stå fast på hytta bare fordi låskassa på ene bakdøra har fryst og ikke indikerer lukket dør. For eksempel.
  16. Det tipper jeg det var. Tesla hadde tidligere problemer med softwaren som styrte lysene på Model 3 uten matrix. De nullstilte seg titt og ofte etter softwareoppgradering og ble da feiljuster slik at de blendet. Slet med det på konas '19 Model 3 og måtte justere de manuelt mange ganger. Det ble fikset etter hvert.
  17. Hvor finner tallet for Russland? Google påstår 2,021 for Russland, litt mindre enn Canada. Og det er billioner, ikke milliarder.
  18. Det er gjerne fordi den strømmen blir eksportert videre til andre områder med enda høyere pris. F.eks UK. At den da går innom et område med lavere pris spiller ikke så stor rolle.
  19. I morgen er faktisk prisen høyere i NO1 enn i NO2. Aner ikke hvorfor, det er første gang jeg ser det i år.
  20. Den er i hvert fall gul Nøyaktig samme folie som jeg har på min Model Y.
  21. Og du glemmer her at det er vesentlig rimeligere å koke mat på en induksjonskomfyr enn på en gasskomfyr. Energibruken er ca. det halve på induksjon mot gass (35% mot 75% effektivitet). Vann kan også varmes billigere på strøm, vi bruker varmepumpe som gir en COP på i snitt 2,75 på produksjon av varmtvann. Bruker man vanlig vv-bereder så er det nok dyrere. En del svensker bruker faktisk ved til å lage varmtvann.
  22. Personlig tenker jeg det samme om dyre klokker eller dyre klær med store logoer som jeg gjør med enkelte biler. De får holde på med slikt de som liker det, selv har jeg nøyaktig null lyst til å profilere meg på den måten. Bruker selv en 4 år gammel billig Polar treningsklokke med masse riper på glasset, men den har nyttige funksjoner som jeg bruker som en dyr klokke til 300.000,- ikke har. Dermed har den mye høyere verdi for meg enn en slik dyr klokke. Jeg kan godt kjøpe dyre ting om de har en viktig funksjon for meg. Å kjøpe dyre ting for å signalisere status er derimot helt fjernt for min del. Du skulle betalt meg mye for å kjøre rundt i en Ferrari.
  23. Det gjør jo ikke det? Økning på 22% i første halvår i år, mot 2023. I Europa har PHEV-salget falt i år, mot 2023.
  24. Ulempen er vel at til våren ligger det mye mindre snø i høyden, og dermed blir det mindre magasinfylling til neste sommer.
  25. Forskjellen mellom NO1 og NO2 har derimot økt kraftig. Nesten 4x så dyrt i NO2 som NO1 i dag.
×
×
  • Opprett ny...