Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Jens Kr. Kirkebø

Medlemmer
  • Innlegg

    3 516
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Jens Kr. Kirkebø vant dagen sist 27. april 2020

Jens Kr. Kirkebø hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om Jens Kr. Kirkebø

  • Bursdag 25. mars 1972

Profile Information

  • Kjønn
    Mann

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

Jens Kr. Kirkebø sine prestasjoner

5,3k

Nettsamfunnsomdømme

  1. Joda, noe utvikling vil det være men for sluttbruker vi det neppe gi noen forbedring siden båndbreddeforbruket øker i nettet. Forhåpentligvis holder kapasitetsøkningen tritt med forbruket en stund, men på sikt er det kun en utbygging av flere basestasjoner som vil gi økt kapasitet av betydning siden man da får dekning på de høyeste frekvensene flere steder. Og det koster mye penger. På hytta har vi 11km til senderen, mellom senderen og hytta er det i hovedsak ødemark. Så jeg ser ikke for meg at det kommer opp noen flere basestasjoner der. Vi blir nok begrenset til frekvensbåndene under 1Ghz i fremtiden også, og da vil kapasiteten synke på sikt.
  2. Det er etter hva jeg skjønner planlagt å ca. 6-doble dagens antall av Starlink-satellitter, så kapasiteten vil øke ganske dramatisk fremover. De nye Starlink v3 satellittene har også mer enn 10 ganger så høy båndbreddekapasitet som dagens v2, så i praksis er det snakk om mer enn en 60-dobling av dagens kapasitet. Starlink v3 kan dog kun sendes opp med Starship siden de er for store for Falcon 9. Men ja, i storbyer og slikt blir kapasiteten uansett for dårlig. Der er det uansett god nok dekning fra 5G og fiber. Starlink har også ulempen at kapasiteten ikke er symmetrisk, uplinkhastighet er mye lavere enn downlink. På hytta kan jeg 10-doble downlink ved å sette opp en Starlink-antenne, men uplink blir ca. det samme som jeg har på 4G i dag.
  3. Jepp. Og nettopp derfor vil 5G og Starlink bli dårligere for alle jo flere som bytter fra fiber til en av disse teknologiene. Befinner man seg i et området med utbygd 5G nå er det så bra som det vil bli. På sikt vil det bli dårligere og dårligere etter hvert som båndbreddebruken øker. Når det skjer blir det fort slutt på "fri bruk" abonnementene tenker jeg, for det går jo i praksis an å montere flere basestasjoner kun for å øke båndbredden og ikke dekningen men det er DYRT. For Starlink sin del er fremtiden litt lysere, når Starship blir operasjonell vil hver oppskytning øke kapasiteten med omkring 60TBit/s globalt. Men også der er det en grense for antall satellitter.
  4. Ja, spesielt siden wifi-aksesspunktene fores med ethernet For en billig penge kan jeg kjøpe en 2.5Gbit/s ethernet switch og tilsvarende kort til PCen. Skal man ha samme hastighet på wifi blir det rimelig dyrt utstyr og en masse tweaking. Kort avstand til AP må til og forhåpentligvis har ikke naboen 6Ghz AP med høy sendestyrke for du må bruke 320Mbit/s kanalbredde... 10GBit/s ethernet kan ingen wifi konkurrere med, og trenger man mer er 100Gbit/s helt kurant på billig fiber (men da begynner switch og nettverkskort å bli dyrt). Nei, hvert til sitt bruk. Her er alt kablet som kan kables, slik at det som må bruke wifi får best mulig hastighet. Og internett via fiber selvsagt. Må slite med 4G på hytta, det fungerer normalt greit men i påsken når alle hyttene er i bruk blir det krabbefart på nettet (ofte ned i 250kbit/s, dvs. gammel ADSL-hastighet).
  5. Internett bruker nesten alle, mens lineær-TV er en døende teknologi. Sånn sett gir det god mening at nett er inkludert, mens lineær-TV koster ekstra. God analogi med avisen, å inkludere lineær-TV for alle kan absolutt sammenlignes med abonnement på papiravisen. Selv abonnerer jeg på flere aviser, men ingen på papir. Hva skal jeg med det? Postkassa full av ukesgamle aviser når jeg kommer hjem fra en tur på hytta?
  6. Sist jeg sjekket gratis-løsningene så krevde de at man logget inn minst en gang hver måned for å beholde DNSen. Sånt gidder jeg ikke, slike løsninger skal settes opp en gang og så glemmes mener jeg. Men om det nå finnes tilbydere som tilbyr gratis dynamisk DNS uten at man logger inn jevnlig er jo det veldig bra. Men akkurat Cloudflare er ikke støttet i Unifi OS dessverre, så den utgår for min del. Gidder ikke å kjøre en egen server kun for dynamisk DNS. Bare strømforbruket vil vel overgå de 10,- per måned jeg betaler for fast IP
  7. Hvordan blir et domene billigere enn fast IP? Hver gang jeg har sjekket koster dynamisk DNS mer enn de 10,- jeg betaler for fast IP. Skal jeg bruke en annen løsning enn routerens støtte for dynamisk DNS må det også settes opp og vedlikeholdes. Det er både en ulempe mhp. jobb og tiden det tar å oppdatere. Jeg har f.eks en Raspberry Pi4 kjørende, men den kjører Home Assistant. Vet ikke hvor enkelt det er å sette opp andre ting på den. Jeg har fast IP pga. VPN. Både site-to-site fra hytta, samt på farten fra PC/mobil/nettbrett.
  8. Ja, det er ikke gode vilkår sånn sett. Nå skal det sies at jeg har hatt Viken Fiber med fast IP i 10 år og byttet adresse én gang. Det første til at VPN-linken mot hytta falt ned, så jeg måtte en tur opp for å endre ting der. Men det skyldes også gammelt Ubiquiti-utstyr (USG3+USG-Pro-4), så snart jeg får byttet ut routerne i begge ender forsvinner den problematikken. Da vil det ordne seg automatisk via skyen (Site Magic). Inntil videre har jeg satt opp DNS for den faste IPen så jeg kan peke mot den istedenfor IP-adressen. Da er det enkelt å logge på DNS-leverandøren og endre A-record om de skulle endre adressen min igjen. Jeg har hatt fast IP lenge så jeg betaler bare 10,- pr. måned for det. Tror det koster mer nå for nye kunder.
  9. Problemet med de fleste kollektive avtaler er at de inkluderer TV-pakker som en stor andel av beboerne ikke bruker. I hvert fall om det er en del yngre beboere i borettslaget. Tror det er 10 år siden nå at vi droppet lineær-TV abonnement... Så jeg ville i hvert fall jobbet mot at kun internett-delen blir kollektiv avtale mens den enkelte beboer som vil ha TV-pakke med dekoder selv må bekoste det.
  10. Her er vilkårene for fast IP adresse. Dette kan bestilles av kundeservice, man trenger ikke kontakte teknisk support. https://kundeservice.altibox.no/hc/no/articles/10875312421521-Spesielle-vilkår-for-avtale-om-fast-IPv4-adresse
  11. Faste IP-adresser er selvsagt av public typen. Så portene kan du forwarde selv. Eller benytte IPv6 som du også får, om applikasjonene støtter det.
  12. For noen få kroner i måneden får du fast IP adresse, jeg har det da jeg har VPN-link fra hytta og ikke vil styre med dynamisk DNS. Du kan også få en offentlig IP-adresse (ikke fast) gratis, om du kontakter kundesenteret. https://www.altibox.no/privat/gaming/gaming-og-interne-ip-adresser/
  13. Er man i Telenors nett er det bare å velge "internet.public" som APN så får man en offentlig IP-adresse. Jeg har gjort det i Teltonika-routeren på hytta som har en data-SIM tilkoblet mitt vanlige Talkmore mobilabonnement (100GB "fri bruk"). Teltonika-boksen står i bridge mode, min Ubiquiti router får da en adresse i 46.x.x.x segmentet. VPN-linken mot hjemmenettverket er dønn stabil med denne løsningen, men hastgigheten er så som så siden det er 4G. Får 30Mbit/s når nettet er lavt belastet, men f.eks i påsken synker hastigheten fort ned mot 0,25Mbit/s så jeg vurderer Starlink.
  14. Det var da veldig pessimistisk? Jeg har aksesspunkt og laptop fra 2017, altså 8 år gammelt utstyr, og har en PHY rate på 867Mbit/s. Bør klare 500Mbit/s i praksis. Standard Wifi5, 2x2. Samme hastighet får både iPhone og iPad her. Laptopen har fått nytt wifi-kort til en drøy hundrelapp så den støtter nå også Wifi6E. Med nytt aksesspunkt ville jeg fått mangedoblet hastigheten, 2Gbit/s reelt burde være grei skuring på en 320Mhz 6GHz kanal.
×
×
  • Opprett ny...