Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

Jens Kr. Kirkebø

Medlemmer
  • Innlegg

    3 553
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Jens Kr. Kirkebø vant dagen sist 27. april 2020

Jens Kr. Kirkebø hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om Jens Kr. Kirkebø

  • Bursdag 25. mars 1972

Profile Information

  • Kjønn
    Mann

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

Jens Kr. Kirkebø sine prestasjoner

5,4k

Nettsamfunnsomdømme

  1. Det går nok med en del betong i f.eks Danmark, men i Norge bygges landvind på fjellgrunn. Jeg har trasket rundt i en del vindparker og tittet på installasjonene, og mengden betong som brukes til fundament er virkelig ikke stor.
  2. Jeg har 22km til senderen og kan stort sett velge mellom 800Mhz (B20) og 900Mhz (B8) bånd. Noen ganger får jeg inn 1800Mhz (B3) i tillegg. Båndbredden på 800Mhz og 900Mhz er 10Mhz. Om det ble økt til 15Mhz på 900Mhz-båndet ville det gitt 50% hastighetsøkning, som er ganske betraktelig. Da forutsetter jeg at de 5Mhz til 2G ligger inntil dagens 10Mhz bånd (som pr. nå brukes til 4G+ og ikke 5G (n8)) slik at de kan samles til 15Mhz. Må det sendes separat er jeg usikker på om modemet har mulighet for å aggregere B8+B8. Det klarer dessverre ikke B20+B8, det er enten B20+B3 eller B8+B3 i dag. Stort sett går modemet inn på B20+evt. B3, noen ganger bytter jeg manuelt til B8+evt. B3 om kapasiteten er dårlig på B20. I påsken er det gjerne slik, da de fleste hyttene ser ut til å bruke B20. Da kan hastigheten synke fra ~30Mbit/s (uten B3) til 0.25Mbit/s (ikke morsomt). Bytter jeg til B8 får jeg som regel brukbart internett til surfing i påsken, men ikke til streaming om ikke B3 også går inn. Skal montere en ekstra XPOL2-5G antenne for å prøve å få mer stabilt B3. Har jo 4 innganger på modemet og bruker kun 2 i dag (2xLPDA0092).
  3. Fantastisk? Nei. Jeg hadde sett frem til bedre kapasitet på 5G på hytta med gjenbruk av 2G-frekvensene, men nå utsettes det altså i flere år. Ja, jeg har alt byttet fjernstyringen til Wallas-ovnen til en som støtter 4G, men det spiller da fint liten rolle for lommeboka at jeg gjorde det i 2024 vs. å gjøre det i 2027. Kostnaden kommer uansett, og renter på slike småbeløp i 3 år er bagateller. Og bilindustrien kan ta seg en bolle. De har ikke hengt med i svingene. Min første Tesla kom med 3G modem i 2013, dette ble oppgradert til 4G i 2015 (tror jeg det var) for en meget hyggelig sum (under 2000 kroner). Så det lar seg fint gjøre, for de produsentene som legger opp til slikt. Nye Teslaer kommer nå med 5G, mens andre produsenter akkurat har gjort overgangen fra 3G til 4G...
  4. Det er de samme basestasjonene som brukes til mobilt bredbånd, men mobilen din bruker kanskje carrier aggregation på en annen måte. Min klarer ~160/45 hjemme, men da er det 800m til antenna. Det spiller jo liten rolle, for her i sentrale strøk får man fiber. Jo dårligere dekning du har, jo dårligere blir typisk opphastigheten i forhold til nedhastigheten. Kjørte en kjapp speedtest på bredbåndet på hytta nå, kan gjøre det hjemmefra: Ganske typisk hastighet, 65Mbit/s ned og 11Mbit/s opp. Starlink ville knust den hastigheten ganske greit, men bruker dessverre for mye strøm for meg.
  5. Da er du på et sted med skikkelig god dekning for de høye 5G frekvensbåndene. Jeg får bare inn 800Mhz og 1800Mhz båndene på hytta, da klarer jeg 70-100Mbit/s ned (carrier aggregation, modemet kobler seg til 10+10+20Mhz båndbredde) men opphastigheten har jeg aldri sett over 13Mbit/s. Som regel ligger den på 7-8. Og det er med modemet låst på 4G+, lar jeg det velge 5G blir det bare to frekvensbånd og opphastighet på kanskje 2Mbit/s... (fortsatt ok hastighet ned).
  6. Sammenlignet med anslagsvis 50 tonn med meteorer som brenner opp i atmosfæren daglig er bidraget fra satellitter minimalt. Meteorene er også ofte metalliske. https://www.smithsonianmag.com/blogs/national-museum-of-natural-history/2022/08/11/5-facts-about-meteors-and-meteorites-that-are-out-of-this-world/ Starlink har typisk 30-50ms forsinkelse etter hva jeg har skjønt. Uproblematisk til det aller meste bortsett fra hardcore gaming. Når det gjelder jevn dataflyt så er det litt få satellitter i polare baner ennå, så korte avbrudd på noen sekunder kan forekomme. Igjen ikke et stort problem for de fleste applikasjoner, men også et problem som vil bli mye mindre på sikt og til slutt forsvinne. Den største ulempen med Starlink er slik jeg ser det identisk med 5G, nemlig lav opp-hastighet. For de som laster opp store mengder data, f.eks backup av bilder og video til skyløsninger, er ikke Starlink eller 4G/5G å foretrekke. Fiber vil gi 10-20 ganger så høy hastighet opp.
  7. Man monterer ikke bergvarme i nye bygg fordi det er mer økonomisk enn luftvarmepumper, men fordi det gir høyere komfort. Varme gulv, fravær av støy/trekk, bedre inneklima og penere fasade er verdt en god del for mange. Så kommer den ekstra besparelsen som en bonus som f.eks. 60% lavere forbruk til varmtvann. Nye bygg bruker ikke mindre varmtvann enn eldre... For øvrig ser jeg knapt noen nybygg med luftvarmepumper. Det er enten vannbåren gulvvarme (bergvarme eller fjernvarme), eller bare varmekabler.
  8. Den er jo det. Blir det for varmt over tid fungerer den ikke. Og problemer med hetebølger kommer bare til å øke fremover.
  9. Nei, vindkraft har samme problematikk. Blåser det for hardt må produksjonen stenge ned. Poenget er at atomkraftverk heller ikke er upåvirket av vær og klima.
  10. 10dBi er bare i high band, som du kan glemme å få inn om du er langt fra basestasjonen. Gain i low band er bare 5dBi. Jeg er 22km unna basestasjonen, og den hadde ikke virket hos meg. Bruker 2 st. Poynting LPDA-A0092 antenner som har nesten 11dBi gain i low band. Dvs. 4 ganger så kraftig signal som NR7101. Det holder til ok dekning, men skal nå montere opp en Poynting XPOL-2-5G i tillegg på de to siste antenneinngangene. Forhåpentligvis gir det meg litt bedre dekning på mid-band (1800MHz) der vi sliter litt nå. Men for de som kan snakke greit i mobil på hytteverandaen fungerer den sikkert fint. Jeg kan bare glemme sånt. Når vi kjøpte hytta for over 20 år siden monterte vi en GSM fasttelefon med tvilling-kort koblet til utendørs Yagi-antenne for å kunne prate. Brukte den løsningen inntil wifi tale kom. Det ser ikke ut som NR7101 støtter 12V heller, den må ha PoE? Så for hyttebruk vil man fort måtte kjøre den via inverter, eller få tak en 12V PoE injector (som da må konvertere opp 12V til ~50V som 802.3af bruker).
  11. Og sommerheten satt mange av Frankrikes atomreaktorer ut av drift for et par år siden. Kjølevannet ble rett og slett for varmt, så de måtte stenge ned.
  12. Jepp, vi prøvekjørte en i3 for mange år siden. Kona mente interiøret så ut som det var laget av resirkulert papp og nektet å ha noe med bilen å gjøre. Hun endte opp med en Model 3 SR+.
  13. 300,-? Det må vel ha vært en sponset pris, eller noe som lå nederst i billigdisken? Jeg finner i hvert fall ikke noe brukbart (LTE Cat6 eller høyere) til under tusenlappen, det meste ser ut til å koste fra 1300,- og oppover.
  14. Tja, det er jo ikke spesielt dyrt? Jeg byttet nettopp fra 4G (cat.4) router til 5G (cat.20) router på hytta og den kostet mer enn en Starlink-antenne. I tillegg kommer antenne. Nå hadde jeg det fra før, men er du i et område med dårlig dekning vil en 5G router + god antenne fort koste nærmere 10.000,-. Jeg er ellers stor tilhenger av å eie utstyr selv fremfor at leverandør stiller med utstyr og baker kostnaden inn i abonnementsprisen slik som Altibox gjør. Jeg fikk nettopp nytt utstyr fra Altibox, alle eskene ligger uåpnede på hylla i boden da jeg ikke har bruk for noe av det. Men de har ingen løsning der jeg kan si nei takk til utstyr og få lavere pris dessverre.
  15. Altibox, men man må ringe inn og forhandle lavere pris selv mot binding i 12 mnd.
×
×
  • Opprett ny...