Gå til innhold
  
      
  
  
      
  

NikkaYoichi

Medlemmer
  • Innlegg

    10 383
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Om NikkaYoichi

  • Bursdag 27. jan. 1981

Profile Information

  • Kjønn
    Mann

Nylige profilbesøk

24 198 profilvisninger

NikkaYoichi sine prestasjoner

1,6k

Nettsamfunnsomdømme

  1. Øl er for de fleste nordmenn ensbetydende med pils og da gjerne den lokale pilsneren. Nordlandspils, Dahlspils, Mack og Hansa for å nevne noen. Noen av oss, tar et steg eller fem videre - og er du som meg, lidenskapelig opptatt av øl, eller rett og slett nysgjerrig på hva annet det finnes i denne verden enn det lokale "skvipet", så er dette definitivt tråden for deg! Av interessante bryggerier i Norge, finner vi Nøgne Ø, Kinn, Haandbryggeriet, Små Vesen og Inderøy Gårdsbryggeri for å nevne noen. Her lages det mer interessante øl, for et smalere marked enn de store bryggeriene. Fordelen her er at man får spennende øl og øl som ofte ikke smaker det samme fra gang til gang. Man får også mer smakfulle og ikke minst spesielle tapninger i mindre opplag. Så, hva er egentlig øl? Øl er samlebetegnelsen som omfatter veldig mange typer og undertyper av alkoholholdige drikkevarer brygget på korn. I dag benytter man vanligvis maltet bygg og humle, men det finnes unntak, nemlig hveteøl. Etter renhetsloven er det tre(fire) ingredienser som er tillatt; byggmalt, humle og vann og i senere tid også gjær. Enkelte øltyper erstatter også deler av byggmalten med ris, mais eller sukker. Det er nemlig malten gjæra lever av, og det er gjæra som produserer alkoholen. Det er to hovedtyper øl, nemlig undergjæret og overgjæret øl. Hovedforskjellene mellom dem er gjæringstid og temperatur. Overgjæret øl har stort sett en kraftigere aroma og de ettergjæres ofte på flaskene eller fat. Noen viktige øltyper å merke seg? Bitter, Pale Ale, India Pale Ale, Porter, Stout, Hveteøl(Wit, weissen, weissbier), Trapister, Klosterøl, Kölsch, Real Ale, Bayer, Bokkøl, Lager, Pilsner, Mild, Geuze, Lambic og Kriek. Øl produseres i mange alkoholstyrker, her hjemme kjenner vi best øl som ligger fra ca 4,7% abv og ned til alkoholfritt. Kanskje skyldes det at alt over 4,7% abv må selges på polet, da hvermannsen plukker med seg en six-pack mens de er på nærbutikken. Drar nordmenn på polet så er det for å kjøpe vin eller brennevin, stort sett. Heldigvis er det nå blitt fler og fler som faktisk plukker med seg godt øl fra polets hyller, noe som har ført til et økende utvalg på selv mindre pol. Det er noe som i alle fall gleder MEG! I utlandet og kanskje USA og Belgia spesielt er det vanligere å produsere sterkere øl. Her finner man ofte øl mellom 6-10% abv og gjerne over også. Enkelte bryggerier tar steget ut i det virkelig ekstreme og lager enkeltbrygg opp i over 40% abv. Det skotske bryggeriet Brewdog, har per tiden rekorden med 55% abv. De mindre norske bryggeriene følger opp denne trenden og produserer øl opp mot 17% abv(Dark/Sweet/Red Horizon ligger på 14-17% abv), men her også produseres det vi i Norge kaller butikkstyrke.
×
×
  • Opprett ny...