n4w Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 (endret) Ja det ser ut som at Mat og drikke trenger en Grilltråd! Her kan det diskuteres alle former for grillmat, hvilke griller som er gode å bruke, hva for en drikke som passer til de forskjellige retten osv. Musikken er jo også en vensentlig ting under en god grill runde. Ta gjerne med "grill band" som egner seg til grilling. Oppskrifter Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor Grilltalerken: Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor Ingredienser: Svinekotelett Adobo à la Craig: 4 ss Paprikapulver 3 ts Spisskummin, malt 3 ss Oregano 3 ts Chiliflak 3 ts Havsalt, finmalt 1/2 ts Pepper, sort Hvitløk Limeskall 5 ss Olivenolje Klassisk amerikansk potetsalat: Potet Sjalottløk 2 1/2 dl Majones 1 dl Sennep, fin 3 ss Eplesidereddik 2 ss Sukker Salt og nykvernet pepper Coleslaw à la Craig : Nykål Gulrot Sjalottløk Framgangsmåte Adobo à la Craig : Bruk måleskje. Finhakk hvitløk, finriv limeskall og mål opp. Bland sammen alle ingrediensene. Smør blandingen på kjøttet - enten med pensel eller med hendene (da er det lurt å bruke engangshansker). Du må gjerne begynne å grille så snart blandingen er smurt på, men det er heller ikke dumt å pakke inn kjøttstykkene og la dem ligge i kjøleskapet i noen får timer før de skal grilles. Tips: Chiliflak kan erstattes av kajennepepper: 1,5 ts chiliflak = 1 ts kajennepepper. Framgangsmåte Klassisk amerikansk potetsalat : Skyll potetene og kok dem med skallet på i lettsaltet vann til de er møre. Sil av vannet og la potetene få avkjøle seg litt. Skrell evt. potetene, skjær dem i grove terninger, og ha dem i en bolle. Finhakk løk og ha over i bollen. Ha på solsikkeolje og rør sammen slik at oljen fordeler seg på potetbitene. Ha i majones og sennep og bland sammen. Du kan bruke amerikansk eller fransk sennep. Tilsett eplecidereddik og bland inn. Smak til med salt, pepper og sukker. Dekk bollen med plastfolie, og la den stå kaldt i minst 30 minutter. Framgangsmåte Coleslaw à la Craig : Kutt kålen først. Du kan bruke sommerkål, nykål eller spisskål (den er litt mindre på størrelse - så beregn da litt mer kål). Skjær av enden og den harde delen i midten, og kutt resten i strimler. De trenger ikke være så små. Hakk så sjalottløk, også disse bitene kan ha litt størrelse. Riv gulrot. Hell dressingen over grønnsakene og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper. Dekk over med plastfolie, og la det stå i kjøleskapet i minst 30 minutter. Serveres kald. Tips: Du kan beregne ca. 2 dl ferdigrevet/hakket kål på 8 porsjoner. Grill Tips&Triks Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor Tennvæske er blitt nevnt som en av de farlige tingene vi omgir oss med om sommeren, med muligheter både for forgiftning og forbrenning og som bonus en riktig ekkel duft under bruk og opptenning, men faktisk er det mulig, og enkelt, å unngå tennvæsken fullstendig og attpåtil få en raskere opptenning av grillen. I mange jernvare- og hagebutikker går det an å kjøpe en metallsylinder for grillopptenning. Grillkull på toppen og en gammel avis i bunnen. Avisen tennes og når den er oppbrent er kullene klare. En enda enklere måte er å bruke en liten tøyfille (for eksempel et par cm av et utslitt olabuksebein) som er fuktet med litt matolje. Kullene legges i en haug med fillen i bunnen, og igjen, etter noen minutter er kullene klare for grilling. Tennvæske, hvem andre enn produsentene er det som har noen glede av det? Det finnes som hovedregel to måter å grille på: 1) Direkte. Dette betyr at kjøttet ligge rett over kullene 2) Indirekte. Da ligger kullene på én side av grillen, mens kjøttet ligger på rist på den andre siden. På den siden kjøttet ligger er det lavere temperatur. Derfor kan du grille kjøttet over lengre tid uten at det blir svidd. Dette er alfa og omega for å få et godt resultat ved store kjøttstykker. En grillaften sammen med familien gir mange hyggelige minner. Men dessverre er det mange som glemmer å utøve nødvendig forsiktighet når de griller. Hvert år påføres mange mennesker og da særlig barn alvorlige skader under grilling. Så ta noen minutter og les gjennom grillrådene. - Bruk kun godkjent tennvæske. Bensin, rødsprit e.l. må IKKE benyttes ved grilling. - Tennvæske er den største årsaken til brannskader ved grilling. La derfor ikke barn være alene med grill og tennvæske. - Ha alltid slokkemiddel tilgjengelig. En bøtte vann, hageslangen eller et brannslokkeapparat gjør nytten og du slipper å løpe langt hvis grillingen kommer ut av kontroll - Hold stedet der du griller ryddig. Gamle kullposer og tennvæskeflasker brenner godt hvis det skulle begynne å brenne rundt grillen. Tenk også på miljøet rundt deg. - Bruker du engangsgrill som står på bakken, vær obs på faren for brann i vegetasjonen under grillen. Før grillen tennes, hell en bøtte vann under der grillen skal stå. Sørg også for brannsikkert underlag som steiner, sand eller grus. - Bruk ikke flagrende tøy når du griller. Plutselig kommer det et vindkast og klærne kan ta fyr. - Når du er ferdig med å grille, la grillen stå til den blir kald. Det er fortsatt glør inne i grillen og disse må tømmes i en egnet beholder med lokk. Dette kan være en zinkbøtte. Papp og plast må IKKE brukes. Glørne kan blusse opp igjen. - Brannloven forbyr ikke grilling på balkonger og terrasser, men loven har en aktsomhetsparagraf om plikter og forbud i forbindelse med ild utendørs. Flere borettslag har forbud mot grilling på balkong eller terrasse. Hvis hensyn til reglene. - Grilling og alkohol hører for mange sammen. Husk at alkohol svekker dømmekraften. Fyll og grilling hører ikke sammen. - Skulle du brenne deg, husk å kjøle ned skaden med kaldt vann. Er du i tvil om videre behandling, kontakt lege. For å gjøre kjøttet mørt kan du bruke forskjellige stoffer som hjelper til med å bryte ned bindevevet i kjøttet. Her er noen forslag. 1. Gni inn kjøttet med fersk lime og la det ligge slik noen timer døgn før du marinerer. 2. Gjør det samme som med lime, men bruk papaya isteden (kan være vanskelig å få tak i). 3. Bruk cola i marinaden. Cola inneholder også mye syre, som virker slik at kjøttet blir mørt. Når du skal marinere kjøtt må du gi marinaden ordentlig med tid til å trekke godt inn i kjøttet og gjøre det saftig og smakfullt. Om du bruker en egenkomponert marinade, en av mine eller en ferdig kjøpt - reglelen er den samme: Gi marinaden tid! Legg kjøttet i en plastpose og hell over marinaden. Knyt igjen posen og massér posen forsiktig slik at marinaden spres utover alt kjøttet. Legg så posen i kjøleskapet MINST 1 time, men vi anbefaler over natten, eller aller helst 1 døgn. Kos deg! Håper dere får bruk for dette. Førstesiden oppdateres etterhvert som folk kommer med ideer og oppskrifter. Endret 21. mai 2008 av n4w Lenke til kommentar
Essem Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Du ville ha en sånn tråd etter at det ble snakk om grilling i DNFK, ja? Grillmat er godt, men ikke mange dager på rad. Da begynner det å smake mye røyk. Lenke til kommentar
Brian Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Indrefilet som er kuttet opp i passende biter, og perfekt stekt så den er en smule rosa inni, og mør og fin. I tillegg må du ha bakte poteter, eller enda bedre, potetbåter som er krydret og stekt i ovnen. Det hele toppes med valgfri salat og grønnsaker, og bearnaise-/peppersaus. Drikke er egentlig alt mulig, øl, brus, eller hva man måtte ønske. Kjøttet skal selvfølgelig grilles på kullgrill, det gir etter min mening den beste grillsmaken på kjøttet. Elektrisk grill har jeg også prøvd, men det var værre enn å steke den på komfyren. Dæven, nå fikk jeg lyst på grillmat. Lenke til kommentar
chokke Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Skal grilles på Weber-grill med Weber-grilltenner (UTEN TENNVÆSKE!). Fantastisk. Tilbehøret skal være mamma sin hjemmelagde potetsalat og en sommerdessert etterpå. Potetsalaten er relativt enkel, men mamma klarer å perfeksjonere blandingsforholdet. Kokte poteter, rømme, majones og krydder . Som drikke så passer alt man vil, om det er hvitvin, rødvin, øl, brus eller vann. Kjøttet skal være fra storfe og skal ha bein i en eller annen form som man kan gnage på å virkelig grise seg til :!: . Bare et generelt tips: bytt emnetittel til tråden for oss grillelskere eller noe, Den store (nanana) er ikke alltid like populært hos alle. Lenke til kommentar
Pixl. Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 liker grillpølser(hels kylling/kalkun) med lompe. + salat varierende drikke til Elsker også forskjellige versioner av grillkjøtt men kommer ikke på hva alle heter i farten. Lenke til kommentar
n4w Skrevet 20. april 2008 Forfatter Del Skrevet 20. april 2008 liker grillpølser(hels kylling/kalkun) med lompe. + salat varierende drikke tilElsker også forskjellige versioner av grillkjøtt men kommer ikke på hva alle heter i farten. Kylling/kalkun er nydelig! Til det vil jeg kunne anbefale fanta vanlig. Det blir veldig god smak Grillkjøtt har mye morro. Feks sommerkotteleter. Lenke til kommentar
Brian Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Mulig jeg er rar, men jeg synes ikke koteletter er noe spesielt godt. Tar indrefilet, flatbiff, kylling, kyllingfilet, pølse, samme hva det er fremfor koteletter. Lenke til kommentar
n4w Skrevet 20. april 2008 Forfatter Del Skrevet 20. april 2008 Litt enig med deg der faktisk. Liker bedre biff og kylling. Vet ikke hvorfor men jeg pleier ofte og styre unna slikt nå for tiden. Det var bare det første jeg kom på sånn i farten Lenke til kommentar
Essem Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Koteletter er elendighet, ja. Da må ihverfall være marinerte Lenke til kommentar
Sameboe Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Koteletter er kjedelig....Skal være grillpølser, flintsteik, indre filèt.... ihvertfall no rundt der, med mammas salat til den er god, har så mye godt i seg ^^, Lenke til kommentar
Essem Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 (endret) For grillpølser er jo spennende :!: Endret 20. april 2008 av -drugiS- Lenke til kommentar
Sinnsyk asylaspirant Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 I'm tellin' you. Grillmat og pils. JAAAAAAAAAAAA Det er så gøy. Lenke til kommentar
Snerk Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Grillpølse test: http://www.tv2.no/underholdning/article1767638.ece Personlig er jeg ingen stor fan av grillpølser. I hverfall ikke norske pølser, liker ikke at de absolutt skal finmale de helt. Og smaken har en tendens til å ende opp med å få en overdreven pølsesmak istede for å smake kjøtt. Britene derimot kan kunsten med å lage gode pølser. Lenke til kommentar
Sameboe Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 For grillpølser er jo spennende :!: Grill pølser med Potetsalat, agurkmix, ketchup som toppes med sprøstekt løk....da var plutselig pølsa spennende Lenke til kommentar
Brian Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Grillpølse med litt tilbehør er jo genialt som forrett mens man venter på at kjøttet skal grilles ferdig. Lenke til kommentar
n4w Skrevet 20. april 2008 Forfatter Del Skrevet 20. april 2008 Noe grillet fisk er faktisk godt. Og skal man ha pølse tas den enten clean eller med tilbehør. Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 (endret) Grillspyd, folkens... Grillspyd! Med lammekjøtt, kyllingfilet, oppdelt flintstek, sopp, småtomater, rødløk, ostepølsebiter, og kanskje litt paprika for fargen sin skyld. Og en god Lundetangen sommerøl inntil. DA snakker man livets glade dager. edit: Alt av kjøtt må selvfølgelig marineres i minst to døgn før det skal grilles Endret 20. april 2008 av L4r5 Lenke til kommentar
n4w Skrevet 20. april 2008 Forfatter Del Skrevet 20. april 2008 Men har du FOR mye blir det jo heller ikke så godt da. Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Helst MYE tilbehør Så klart. Både potetsalat, ris, bernaise-saus, soppstuing og en gedigen skinke- og ostesalat Men har du FOR mye blir det jo heller ikke så godt da. Ingen som tvinger deg til å spise opp alt med en gang da. Restene kosnumeres utover kvelden. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå