Gå til innhold

Hvordan kan sola brenne? Den mangler et viktig element.


Megnus

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvordan kan sola brenne uten at det er oksygen der?

 

Sola brenner ikke, den fusjonerer. For å få dette til trengs høyt trykk (som gir høy temperatur) og hydrogen. Se http://no.wikipedia.org/wiki/Solen

 

Tenk mer på noen 1000 atombomber som går av hvert sekund i sola enn noe som har med ild å gjøre

 

Hvis man bytter ut atombomber med hydrogenbomber, så blir det riktigere (fisjon vs fusjon).

Lenke til kommentar
Tenk mer på noen 1000 atombomber som går av hvert sekund i sola enn noe som har med ild å gjøre

 

Hvis man bytter ut atombomber med hydrogenbomber, så blir det riktigere (fisjon vs fusjon).

Jeg mente fusjonsbomber, selv om det blir ikke helt riktig det heller siden de som er laget av mennesker trenger fisjon for å få igang fusjon reaksjonen.

Lenke til kommentar
Atombomber er både fisjon og fusjon, kommer ann på typen, bombene som ble sluppet over japan var fusjons bomber, mens H bomben er fisjons bomber.

 

Omvendt. H-bomben er sammensmelting av hydrogen til helium, og altså fusjon.

De bombene som normalt kalles atombombe er da spalting av uran/plutonium, fisjon.

Lenke til kommentar

Det er dog stjerner som har skapt alt oksygenet; de har skapt alle grunnstoffene (det er alle, right?) Det er ganske store mengder energi som gjør at protoner, nøytroner og elektroner smelter sammen til tyngre stoffer enn hydrogen (som bare består av et proton og elektron.) En vanlig stjerne har bare nok energi til å lage jern, men der stopper det. Stoffer som er tyngre enn jern blir dannet når en supernova eksploderer, som frigjør like mye energi som solen lager i løpet av 10 mrd. år på kort tid. Den kan skinne sterkere enn hele dens galakse i noen uker eller måneder. Hvis en sånn en skulle gått av noen tusen lysår borte i vårt galaktiske nabolag, ville alt liv død. Så alle atomene i kroppen din ble smidd av stjerner i universet for milliarder av år siden. Funky shit.

Lenke til kommentar

Jau. En stjerne fusjonerer hydrogen (H) til helium (He). Etter hvert bruker stjernen opp sitt lager av hydrogen (dette tar alt fra noen millioner til mange billioner år, avhengig av stjernens masse), og tyngdekreftene komprimerer stjernen. Hvis stjernen er massiv nok (små, lette stjerner kollapser til hvite dverger i stedet) begynner da alt heliumet i kjernen å fusjonere til tyngre elementer.

 

Dette ender når silisium (Si) fusjonerer til jern (Fe) - dette er en reaksjon som krever mer energi enn den frigjør, og dette forårsaker rimelig kjapt at slike stjerner kollapser med voldsom kraft og ender opp som enten nøytronstjerner eller svarte hull. En slik kollaps forårsaker en enorm sjokkbølge - en supernova - som hovedsakelig er drevet av frie nøytroner. Disse nøytronene kan bli fanget inn av jernet og de andre fusjonselementene og dermed fusjonere til enda tyngre grunnstoffer (i alle fall forbi uran (U)). Dette er reaksjoner som stjerner kun gjennomfører i det øyeblikk de dør.

 

Vi hadde med andre ord sikkert ikke eksistert hvis ikke en stjerne, for milliarder av år siden, hadde dødd i en kataklysmisk eksplosjon for å smi våre bestanddeler i en voldsom, radioaktiv smelteovn.

Endret av farke
Lenke til kommentar
Jau. En stjerne fusjonerer hydrogen (H) til helium (He). Etter hvert bruker stjernen opp sitt lager av hydrogen (dette tar alt fra noen millioner til mange billioner år,

Ikke billioner (tusen milliarder) av år vel? Finnes det noen sånne stjerner? Med tanke på at det "bare" er 13,7 milliarder år siden Det store smellet, er billioner av år veeeeeeeeeldig lenge.

 

Kan det være en oversettelsesfeil? Det som man på engelsk kaller billions skal oversettes med milliarder på norsk.

Lenke til kommentar
Ikke billioner (tusen milliarder) av år vel? Finnes det noen sånne stjerner?

Jo, røde dverger har estimerte levealdre fra flere titalls milliarder til flere billioner (tusen milliarder, engelsk trillions) år. Røde dverger er stjerner med masser på under 40% av Solens og de er maksimalt ca. 10% så lyssterke. Det meget store flertall stjerner i universet er røde dverger, og de har eksistert stort sett siden de første stjernene så dagens... øh, sitt eget, lys: en rød dvergs endelikt er aldri observert (det har trolig ennå ikke skjedd), og teorier om slikes aldring er stort sett basert på datamodellering.

 

Med tanke på at det "bare" er 13,7 milliarder år siden Det store smellet, er billioner av år veeeeeeeeeldig lenge.

Jeeeeeeeeeeeepp. :p

Lenke til kommentar
Men det som er virklig utrolig å tenke på er massen som er i solen. Som tillater den å holde på så lenge, ja milliarder av år.

 

Det er vel 4 millioner tonn i masse som forsvinner hvert sekund som stråling?

 

Så ja, imponerende :)

 

Og solen vår er en forholdsvis _liten_ stjerne.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...