Catkin Skrevet 6. januar 2008 Del Skrevet 6. januar 2008 (endret) Sjokolade Hva er egentlig sjokolade? I sjokolade er de viktigste ingrediensene kakaomasse, kakaofett, sukker og vanilje. Kakaosmør og kakaomasse kommer fra frøene i kakaotreets frukter. De vokser ved ekvator, spesielt i Mellom- og SørAmerika. Kakaobønnene gjæres, ristes og males til en grøt, og deretter tilsettes det andre ingredisenser som varierer fra produsent til produsent. Den fargerike historien om sjokolade begynner i Sør-Amerika, der den het Cacahuatl hos Mayaene og Toltekerne, og Xoxoatl hos Aztekene. Sjokolade var en drikk for monarker, prester, embetsmenn og rike kjøpmenn. Den ble drukket for å oppnå en oppkvikkende, afrodisiske virkning. I det sydlige Mexico der Mayaindianerne bodde, vokste det ville kakaotrær. Bønnene ble høstet og sådd slik at de senere hadde egne plantasjer med kakaotrær. Derfor tilskrives Mayaindianerne kakaoens oppdagelse (600 f.Kr.) og det antas at de var de første som begynte med organisert dyrking av kakao. De holdbare bønnene var svært lette å frakte med seg, og ble derfor et godt egnet betalingsmiddel blant mayafolket. Ikke bare det, men kakaobønnene var verdifulle og ble ofte brukt som gaver til seremonier eller byttet med handelsmenn i andre ting. Maya-folket fremstilte også en drikk som de kalte «chocolatl». Som inneholdt ristede kakaobønner, vann og litt krydder. Mayaene forlot sitt rike (900 f. Kr.) og landet invadert av ulike folkegrupper, deriblant aztekere. Aztekerne verdsatte kakaoen minst like høyt som mayaene, men i det tørre klimaet rundt Tenochtitlan var den umulig å dyrke. Kakaoen måtte derfor fraktes opp til hovedstaden fra det varme, fuktige lavlandet. Hester og vogner med hjul var ukjent, så den ble båret av mennesker. Og ble derfor en eksklusiv luksusvare. Den ble verdsatt som gull, ofret til gudene, og ellers forbeholdt viktige personer. Ved aztekerkeiser Montezumas hoff drakk man kakao tilsatt vanilje, krydder - gjerne chili, honning og vann. Keiseren selv drakk femti kopper av denne edle drikken hver dag, og hans skattekammer var ikke fylt med gull og edle steiner, men med kakaobønner Den europeiske historien om sjokolade begynner på øya Guanaja i 1502. På Cristopher Columbus' fjerde reise til den ny verden så han indianerne drikke kakao - og bruke bønnene som penger. Den første kakaoen kom til Spania i 1527, og kom først til klostre. Seinere ble de benyttet av leger mot ufruktbarhet, og mot slutten av det 16. århundre fikk sjokoladen innpass ved det spanske hoffet og dermed i aristokratiske hjem sammen med andre søtsaker og syltetøy, egg og melk. I det 17. århundre ble sjokolade populært hos adelskap og borgerskap i Europa, og varen ble videreforedlet. Kanel, kløver, eggeplommer og madeira ble tilsatt. I Italia var også jasmin og sitron populært. I England ble kakaoen populær i "Chocolate Houses" der den ble servert med melk. I Tyskland foretrakk man å oppløse den i vin. I 1674 ble sjokolade for første gang solgt i fast form, som "Spansk pudding". Fakta Sjokolade består altså av karbohydrater, fett, noen proteiner, magnesium, kalsium, natrium og vitaminene A, B1, B2, D og E. Sjokolade inneholder også litt koffein. Blandingsforholdet mellom melk og sjokolademasse avgjør om sjokoladen blir søt, halvsøt eller bittersøt. Hvit sjokolade lages av kakaosmør, sukker, melk og vaniljetilsetning. -Oppkvikkende -Avhengighetsskapende -Har egenskaper som et afrodisiakum. -Demper kjærlighetssorg -Kan nytes i forskjellige former som konfekt, drikke, krydder i matlaging og som pålegg på brød. -Mørk sjokolade er godt for ganen og hjertet, i moderate doser Kjente sjokoladeprodusenter i norge Freia Nidar Minde Hval Sjokolade på film og i litteratur -Chocolat av Lasse Hallström, film med blant andre Juliette Binoche og Johnny Depp -Charlie og sjokoladefabrikken, bok av Roald Dahl, skrevet i 1964, filmatisert i 1971 og på nytt i 2005. -En doft av choklad Svensk dokumentar fra 2002, regi Magnus Gertten, Stefan Berg -Jordbær og sjokolade, film fra Cuba i 1993, Nominert til Oscar, regi Tomás Gutiérrez Alea & Juan carlos Tabío -Forrest Gump, film fra USA i 1994, «Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get» Kom med innspill, diskuter, lag anbelalinger og alt annet du måtte ønske. Dette ble noe langt, men jeg har fortsatt mye å ta med. Sjokoladen og fristelsens historie er lang, men likevel spennende. Kan også legge til at det finnes en slik tråd i en annen kategori, men jeg spurte og fikk stå fritt til å lage en ny. God appetitt! Endret 4. oktober 2010 av Zerda 4 Lenke til kommentar
ultimatedeskjet Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 Sjokolade er elsk. Et lite tips til iskrem måltidet: Ta 3-4 striper kokesjokolade i en panne med 1-2 dl melk (alt etter som) kok opp slik at det blir en passelig tykk røre. Hell over vaniljeis, enjoy! Lenke til kommentar
Catkin Skrevet 8. januar 2008 Forfatter Del Skrevet 8. januar 2008 Det høres veldig godt ut! Har lyst til å prøve det med jordbær til også^^. Lenke til kommentar
Centuss Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 Noen som har smakt Yade? Er den god, eller bare oppskrytt reklame? Lenke til kommentar
ultimatedeskjet Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 (endret) Ja, den er god. Den er litt dyr for smakens skyld. Yade Trippelsjokolade - Har smakt, meget god men kan bli litt kvalmende i lengden Yade Kakaotrøffel - Ikke smakt Yade Karamelliserte nøtter - Er å anbefale, beste jeg har smakt til nå Edit: skrivefeil Endret 8. januar 2008 av ultimatedeskjet Lenke til kommentar
Centuss Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 Ok. Hvilken sjokolade ville du valgt hvis det hadde sått mellom vanlig Freia Melkesjokolade og Yade? Lenke til kommentar
ultimatedeskjet Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 Det kommer helt an på. Freia er best på vaniljeis, da Yade har mye ekstra på. Yade fungere bedre som kaffemat siden den har mange forkjellige smaker. Freia melkesjokolade er en lett måte å nyte, men for litt tyngre sjokoladespisere er Yade best, både fordi den er mer komplisert og er laget med hensikt å gi mye med litt ekstra på. Med andre ord: Det kommer helt an på Lenke til kommentar
Catkin Skrevet 8. januar 2008 Forfatter Del Skrevet 8. januar 2008 (endret) Noen som har smakt valrhona da? Har aldri sett de i en vanlig matbutikk dog. Men fant de i en kaffebutikk. Endret 8. januar 2008 av KittyCat Lenke til kommentar
Barlie Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 Yade er en ekstemt god sjokolade! Personlig savner jeg freie melkesjokolade med kjekskuler, den var min favoritt! Lenke til kommentar
Centuss Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 Yade er en ekstemt god sjokolade! Personlig savner jeg freie melkesjokolade med kjekskuler, den var min favoritt! Ja, helt enig! Savner den skikkelig. Nå må jeg ta til takke med Daim utgaven Lenke til kommentar
Barlie Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 Jeg prøvde den derre daim sjokoladen. var jo ikke i nærheten så god som Kjekskuler Lenke til kommentar
synsing Skrevet 8. januar 2008 Del Skrevet 8. januar 2008 Jeg synes Karl Fazer-melkesjokoladen var veldig god, men finner den ikke noe steder for tiden. Yade trippel er god, men skulle ønske den bare var dobbel, uten mørk sjokolade. Så har vi jo mokkabønner da Lenke til kommentar
Barlie Skrevet 9. januar 2008 Del Skrevet 9. januar 2008 Yade trippel er god, men skulle ønske den bare var dobbel, uten mørk sjokolade. Da blir det jo ikke Yade trippel da blir det Yade dobbel, det blir vel ikke det samme Lenke til kommentar
Khalifen Skrevet 9. januar 2008 Del Skrevet 9. januar 2008 Har noen smakt litt mer ekslusiv sjokolade fra f.eks. Domori? Har smakt to plater fra dem hittil, og det smaker vanvittig mye bedre enn mye annet. Den ene, med 70% kakao og som var dyrket i Madagaskar var faktisk veldig syrlig. Var ikke bittert i det hele tatt. Dessverre er det dyrere. Her i byen må en ut med 34-44kr for en plate på 75 gram, men det er verdt det. Lenke til kommentar
Touch of Red Skrevet 10. januar 2008 Del Skrevet 10. januar 2008 Noen her som liker Toblerone? Liker det ikke så godt selv men var helt hekta på dem før. Før når læreren hadde vært på ferie i utlandet brukte hun å kjøpe en stor pose blandet Toblerone til klassen Good memories... Liker ikke Tolberone nå lenger, fordi jeg ble kvalm av det en gang jeg spiste Hvit Toblerone. Så hår jeg en følelse av at det er en slags tyggis inni vanlig Toblerone siden det er noe som er vanskelig å tygge på i slutten av en Toblerone-bit. Favorittsjokkisen min nå må være: Twix Milkyway Tja. Spiser nesten ikke sjokolade Lenke til kommentar
Myrsnipa Skrevet 10. januar 2008 Del Skrevet 10. januar 2008 Jeg er veldig glad i sjokolade!! (dessverre...) Jeg er glad i norsk melkesjokolade. Nam. Og mint sjokolade er nydelig. Slik som after eight. Jeg syns Ritter Sport var veldig gode, men de forsvant plutselig så fort. Nå klarer jeg ikke å finne dem igjen! Kun den marsipan og den hasselnøtt. Men ikke den med mint! det er mange gode sjokolader. Liker det meste. Troblerone er også god. Lenke til kommentar
disilas Skrevet 11. januar 2008 Del Skrevet 11. januar 2008 hav smaker best yade eller freia melkesjokolade? Lenke til kommentar
Programvare Skrevet 11. januar 2008 Del Skrevet 11. januar 2008 Freia Melkesjokolade og Freia Fruktnøtt er de eneste spisbare sjokoladene! Lenke til kommentar
disilas Skrevet 11. januar 2008 Del Skrevet 11. januar 2008 Freia Melkesjokolade og Freia Fruktnøtt er de eneste spisbare sjokoladene! har du smakt yade Lenke til kommentar
Krom-stag Skrevet 11. januar 2008 Del Skrevet 11. januar 2008 (endret) Åå sjokolade . Takk for at du lagde denne tråden KittyCat, vi trengte det! Er fryktelig glad i Freia Melkesjokolade, det er ingen andre som klarer å lage en så god smak av sjokolade som dem. Endret 11. januar 2008 av HenrikTheGuitar Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå