Simen1 Skrevet 3. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 3. oktober 2007 Det er forbløffende mange som har sagt at de sliter med å koke ris uten å svi risen. Jeg antar at det også er folk her på forumet som sliter med det samme så jeg tenkte jeg skulle presentere mitt o-store-triks for å unngå svidd ris. 1. Mål opp vann og hell det i kasserollen (+ salt etter ønske og evt krydder), sett på lokk. 2. Sett plata på maks 3. Mål opp risen (NB. IKKE ha risen oppi ennå) 4. Vent til vannet har kokt opp og sett plata på laveste innstilling (1). 5. NÅ kan du helle risen oppi, sett på lokk og vent ca 15 minutter uten å ta av lokket. (Bruk tiden til å tilberede resten av måltidet, dekke på etc) 6. Ta risen av plata uten å ta av lokket. La risen stå og hvile seg 3-5 minutter med lokket på mens du gjør innspurten på tilberedningen av resten av måltidet. Hele trikset er altså å koke opp vannet før man har oppi risen. Hvis man gjør feil her så vil det isolerende laget med ris gjøre at risen svir seg på bunnen før vannet over risen blir varmt. Plata på maks kombinert med ris i kasserollen gir svidd ris selv om vannet ellers er kaldt. Risen skal altså ikke oppi før vannet koker og plata står på 1. Starter du med risen i vannet så vil det ta uhorvelig lang tid å få vannet til å koke med plata på 1. Hvis du er rask så kan punkt 1 og 2 byttes om på. Punkt 6 kan skippes men da kan risen bli sittende fast i bunnen og konsistensen blir ikke like bra. Lenke til kommentar
Søppelsveitt Skrevet 3. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 3. oktober 2007 Kan jo legge til at hvis man bruker en riskoker som holdes ren og alt annet enn jasminris, så blir det ikke svidd. Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 3. oktober 2007 Forfatter Rapporter Del Skrevet 3. oktober 2007 Hva skal man med en egen riskoker-dings når man har kasserolle og kunnskapen til å gjøre det minst like bra selv? (inkludert jasminris) Folk har for mange unødvendige og plasskrevende duppeditter. Lenke til kommentar
Superior Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Trodde dette var grunnleggende kunnskap? Står vel til og med på boksen at vannet skal kokes opp først? Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Hvordan klarer folk å brenne risen? Om man brenner risen bruker man for lite vann. Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 4. oktober 2007 Forfatter Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Hvordan klarer folk å brenne risen? Om man brenner risen bruker man for lite vann.9634876[/snapback] Eller bare prøver å koke opp vannet med risen i og plata på maks. Tja, man kan jo spørre seg om det er barnelærdom, og jeg blir like sjokkert hver gang jeg får høre at noen sliter med det. Jeg er jammen ikke sikker på om det står riktig rekkefølge på pakkene, men skal sjekke det når jeg kommer hjem. Lenke til kommentar
Khaffner Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Jeg foretrekker hurtigris som tar minimalt jobb og 3 min i mikrobølgeovnen, selv om jasminris er grisedigg Lenke til kommentar
Smirnoff Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Svi risen... hmm. Har alltid gått greit for meg å koke opp vannet med risen i, har bare pleid å følge oppskriften på pakka. Lenke til kommentar
Kimble Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Tror det står på noen rispakker. Tror det er ganske mange som gjør det uten å helt vite hvorfor Lenke til kommentar
Daehli Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 (endret) Det står alt oppi med en gang på alle rispakkene jeg har sett. Risen svir seg aldri for meg lengre - jeg rører så vidt rundt på risen et par ganger under oppkokingen. Det jeg sliter med er at for mye vann fordamper for raskt, men det ordner seg med litt etterpåfylling. Ris er svinaktig godt! Endret 4. oktober 2007 av Daehli Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 4. oktober 2007 Forfatter Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Jeg har nå sjekket rispakkene mine: Coop basmatiris: Riktig rekkefølge Geisha grøtris: Riktig rekkefølge men det er skrevet litt tvetydig så det kan misforstås Ming grøtris: Riktig rekkefølge Lenke til kommentar
EB_Veyron Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 (endret) Det står da vitterlig at man skal røre om i risen av og til mens vannet når kokepunktet, dermed svir ikke risen seg. edit: dette sto på min First Price ris og jeg har aldri klart å svi den. Ypperlig ris hver gang Endret 4. oktober 2007 av EB_Veyron Lenke til kommentar
Onyx Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 (endret) Simen1: Bruker boil-in-bag her i huset! Risen brenner seg ikke, risen koker fritt inni posene og kjelene er like rene* etter bruk som de var før bruk. Edit: *rene. Endret 4. oktober 2007 av Onyx Lenke til kommentar
JohndoeMAKT Skrevet 4. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Bruker boil-in-bag her i huset! 9638485[/snapback] Samme her. 1. Fyll i altfor mye vann og sett gryta på maks. 2. Forlat kjøkkenet for å gjøre noe annet. 3. Kom tilbake og legg posen oppi gryta og sett varmen ned på 25%. 4. Forlat kjøkkenet i 20-30 minutter, hvor lenge har ikke noe å si på resultatet. 5. Profit. Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 4. oktober 2007 Forfatter Rapporter Del Skrevet 4. oktober 2007 Jeg har også prøvd litt boil-in-bag i det siste. Der er jo enkelt, men porsjoneringa passer ikke helt til meg. Til to personer blir 2 poser for mye og 1 for lite. Jeg liker å kunne dosere selv. Og helt rent blir nå ikke kasserollen etterpå. Man må jo sveipe over den med børsten en gang. Akkurat som om man koker ris løst i kasserollen på riktig måte. Når risen har blitt helt over på tallerkenen eller i en serveringsbolle så fyller man vann i kasserollen. Når man er ferdig å spise så sitter restene så løst at man bare trenger et sveip med børsten for å få den ren. Riskoker har jeg derimot aldri prøvd. Har ikke lyst til å kjøpe en sånn heller siden jeg ikke har noen god plass å ha den på kjøkkenet. Lenke til kommentar
andesam Skrevet 5. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 5. oktober 2007 (endret) Kjøpte meg riskoker for et par uker siden og må si jeg er veldig fornøyd med den. Det greie er at den er så enkel å operere; man kan sette på risen, tar ett minutt, la den stå for seg selv i 20 minutter, og man har perfekt ris. Dessuten holder den risen varm i noen timer. Har ikke verden største kjøkken, men man finner alltid plass til en såpass nyttig duppedings Endret 5. oktober 2007 av andesam Lenke til kommentar
Mr D Skrevet 5. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 5. oktober 2007 Når jeg koker ris, så måler jeg opp ris og vann i en romslig ildfast glassform med lokk. Den setter jeg i min uunværlige Panasonic Genius mikrobølgeovn og velger programmet "Ris" og trykker start. Resten (tid/effekt) gjør maskinen. Så kan jeg gjøre noe annet mens jeg venter på 5 pip som indikerer at det er ferdig. Bruker Basmatiris som jeg kjøper hos min lokale frukt og grønt-sjappe (5kg=70kr). Lenke til kommentar
Brian Skrevet 5. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 5. oktober 2007 (endret) Simen1: Bruker boil-in-bag her i huset! Risen brenner seg ikke, risen koker fritt inni posene og kjelene er like rene* etter bruk som de var før bruk. Edit: *rene. 9638485[/snapback] Bruker boil-in-bag jeg også, det er genialt. Enkelt å smaker like godt. Og jeg klarer å lage vanlig ris uten å brenne den men boil-in-bag er enklere, lenge leve latskapen. Endret 5. oktober 2007 av Brian_N Lenke til kommentar
thekid Skrevet 6. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 6. oktober 2007 Leser at mange bruker Boil in a bag og andre dyre merker. Blir ikke dette veldig dyrt i lengden? Kjøper alltid min ris fra lokale invanderen (basmati). Min metode er som følger (jeg har til dags dato aldri klart å svi risen): 1. 2x mengde vann for ris 2. sett på plata på max og ha i ris og vann 3. når vannet begynner å koke, sett plata på 3 (6 er maks på min) og ha på lokk 4. rør litt forsiktig i begynnelsen, ikke mye og absolutt ikke etter risen har "tatt form" med små bobler, bare sørg for at det er gjevnt. 5. ganske nøyaktig 17 minutter senere skal du ha perfekt ris. Ta av lokket av og til og se til at det er nok vann. For enda bedre resultater kan skylle risen i vann i 10 min før koking. Mens risen koker er det bare å lage resten av middagen, 17 min er ganske passe med tid for meg. Lenke til kommentar
JohndoeMAKT Skrevet 6. oktober 2007 Rapporter Del Skrevet 6. oktober 2007 Med 30,- for 8 poser eller hva nå Toros BIB koster er det en del dyrere i prosent enn det jeg brukte før som var en 4kg sekk til 35,-, men i kroner tror jeg dette betyr at prisen går fra én krone til 3.75,- per porsjon, noe som enkelheten absolutt er verd for meg på dette øyeblikket. Sporveiskortet koster meg f.eks 24,- dagen, en middag på jobben koster meg 45-55,-, kjøttet jeg spiser til risen koster gjerne 20-50,-, så de ekstra tre kronene den dyrere risen koster meg vil nok ikke ha en merkbar påvirkning på økonomien min. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå