Gå til innhold

BSD/UnixBSD/UnixHvilken BSD- eller UNIX-versjon passer for deg?


Anbefalte innlegg

DEN STORE BSD/UNIX-TRÅDEN !

 

Som de fleste har fått med seg, har det kommet en tråd som gir nye brukere info om de forskjellige linux-distroer. Derfor tenkte jeg å opprette en lignende tråd, men en tråd som beskriver diverse BSD- og UNIX-versjoner. Akkurat som at man ikke poster info om BSD/UNIX-versjoner i GNU/Linux-forumets distrotråd, er det viktig at det kun postes info om BSD/UNIX-versjoner i denne tråden, dette er jo tross alt BSD/UNIX-forumet. Syntes malen for distrotråden var såpass god at jeg bruker den her (takk, iknowlittle). Her finner dere link til distrotråden i GNU/Linux-forumet. Alt av GNU/Linux-relatert finner dere der.

 

Retningslinjer for innlegg

 

Ta et utgangspkt. i hvilken som helst maskin men spesifiser om du skriver om server eller desktop.

 

Om du vil skrive om nye og sterke maskiner eller eldre og svakere maskiner velger du selv (veldig bra med litt av hvert ), men spesifiser det FØR du starter innlegget

 

hvert innlegg i denne tråden inneholder :

 

1. Hvilket operativsystem du foreslår til disse maskinene

2. gjerne litt om maskinkrav til operativsystemene

3. lett og kortfattet info om opreativsystemets egenskaper, brukerterskel og utpregede fordeler/ulemper .

P.s husk at flesteparten som spør om dette har moderat til mindre forkunnskaper

4. lag linker til steder er det finnes mer inngående info om operativsystemene (gjerne på norsk , hvis de finnes.)

 

regler for forumet :

 

1.Diskusjon i denne tråden er STRENGT FORBUDT og slåes hardt ned på , dette er dine meninger ikke andres. eventuelle diskusjoner taes opp HER.

 

2.det er fullt lovlig og endre egne innlegg hvis man finner etter diskusjon at andre faktisk har rett , det vil bare hjelpe.

 

3. hver snill og hold denne tråden seriøs og informativ da jeg tror den kan ha stor nytteverdig for folk flest.

 

kom forsatt gjerne med forslag til endringer i denne tråden !

 

 

Fyr løs !

Endret av stigfjel
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Server med relativt tunge oppgaver

 

Forutsetningen er følgende maskinvare:

Maskin av nyere type, f.eks. en P4/Core2 eller Athlon XP/Athlon64 eller tilsvarende Xeon/Opteron, gjerne SMP og SCSI

Maskin av eldre type, f.eks. PIII/PIII Xeon med SMP-konfigurasjon og SCSI-disker

Nok minne, dette gjelder både nyere og eldre type.

Valg av OS: Solaris 10

 

Gjeldende Solaris-versjon er nå Solaris 10 11/06 (Solaris 10 u3).

 

Litt om maskinvaren:

Solaris er et ganske tungt operativsystem, så det lønner seg å ha nyere hardware. Solaris kan kjøre på eldre maskinvare også, men da må man ta i bruk ting som SCSI for å få det til å kjøre skikkelig. Mye minne er viktig. Og hvis det er snakk om å kjøre Solaris på eldre maskinvare, er det en stor fordel med SMP. På slik maskinvare merker man stor forskjell på om maskinen har SMP-konfigurasjon eller ikke. På nyere maskiner vil dette sannsynligvis ikke være så viktig, men SMP vil uansett være en fordel, dette er noe Solaris er svært god på og klarer å utnytte på en ganske bra måte.

 

Litt om fordelene:

Skal man ha en server hvor man har tenkt å utføre tyngre oppgaver (databaseserver, flere servertjenester på samme maskin uten at det går ut over sikkerheten (flere servertjenester på samme maskin er sjelden gunstig uten at man har spesielle verktøy som ivaretar sikkerheten) samt lagring må man velge et operativsystem som har verktøyene for å oppfylle disse kravene. Til en slik server vil jeg her anbefale Solaris. Nyeste versjon av Solaris er Solaris 10. Grunnen til at jeg vil anbefale Solaris på slike servertjenester er følgende:

 

En databaseserver vil ved høy aktivitet legge stort press på harddiske(er) og prosessorer. Og da tenker jeg ikke på en databaseserver av hobbyformat. Derfor er det gunstig at en databaseserver har raske disker og mer enn en prosessorkjerne. Solaris har svært god støtte for SMP og skalerer ganske bra. PostgreSQL er nå bundlet med Solaris. Dette er regnet for å være en svært god SQL-server, og av mange regnet for å være bedre enn MySQL. Sun gir også support på PostgreSQL. Dessuten er Solaris den foretrukne plattformen for Oracle-databaser.

 

Flere servertjenester på samme maskin er normalt lite gunstig. Men Solaris har noe som heter Containers. Det betyr at man kan opprette soner (zones) som er underinstanser av operativsystemet. Disse sonene fungerer som virtuelle maskiner, og har egne ip-adresser og root-passord. Og det er mulig å dedikere prosessorkraft til hver enkelt sone. Man kan opprette så mange soner som man ønsker, og selv om et Solaris-system har mange soner, er disse sonene så godt som fysisk adskilt. Dermed kan man kjøre flere servertjenester på samme maskin uten at dette går ut over sikkerheten. Hvis man skulle klare å hacke seg inn på en sone, kommer man ikke videre til andre soner eller den globale sonen (selve operativsystemet).

 

Solaris har med innføringen av ZFS blitt mye mer attraktiv når det kommer til lagring. ZFS er et filsystem som er grensesprengende i forhold til tradisjonelle filsystemer. Det er skrevet fra bunnen av, og med ZFS kan man glemme ting som mount, fsck, partisjonering, formatering osv. Det har så å si ubegrenset kapasitet fordi det er et 128bits filsystem. Det vil si at ett ZFS filsystem kan romme 2^127 byte data, med andre ord helt absurde mengder data. Dessuten har filsystemet avanserte funksjoner for å opprettholde integriteten av dataene, samt å gjenopprette data som er blitt korrupte. Å nevne alle disse funksjonene her ville tatt alt for stor plass, legger ved et par linker nederst. Det er viktig å huske på at ZFS er et ganske ferskt filsystem enda, men ZFS vil garantert vokse og få nye funksjoner lagt til etter hvert. Det ser i alle fall svært lovende ut, og noen har tilogmed spekulert i om ZFS vil utgjøre en trussel mot lagringsbransjen.

 

Stabiliteten er det i hvert fall ingen ting å si på. Solaris er et fullblods UNIX-system. Det har blitt utviklet og forbedret gjennom mange år, og få andre OS kan vise til samme utvikling som den man finner her. Det meste av koden man finner i Solaris har blitt testet i mange år, og mot Solaris kommer f.eks. linux-distroer til kort på dette feltet. I Solaris finner man kode fra UNIX System V-basen, den som SCO anklager GNU/Linux for å ha benyttet seg av. På grunn av dette, og at Solaris har lisens fra The Open Group kan Solaris kalles et UNIX-system, mens GNU/Linux, BSD, OS X bare kan kalles UNIX-lignende systemer.

 

Solaris er også et ganske sikkert operativsystem. Solaris 10 har tatt i bruk funksjoner som bare Trusted Solaris hadde før (Trusted Solaris er en modifisert utgave av Solaris som er mye brukt i miljøer som krever ekstra sikkerhet, som f.eks. etterretningen, militæret osv). Containers er en slik funksjon som kommer fra Trusted Solaris. Rollebasert tilgangskontroll (Role Based Access Control, heretter angitt som RBAC) er en annen funksjon som også kommer fra Trusted Solaris. Dette muliggjør at man kan sette opp forskjellige admin-brukere som har forskjellige roller. Dermed vil man eliminere behovet for å benytte root når man skal administrere. Et par eksempler er database-admin, filserver-admin og zone-admin. En database-admin vil kun ha admin-rettigheter til det som har med databasedrift å gjøre, en filserver-admin vil kun ha mulighet til å styre filserverdelen, mens zone-admin kun kan redigere og styre de forskjellige sonene (containerne). En ekvivalent til RBAC finnes ikke i den gjennomsnittelige linux-distroen. Det nærmeste man kommer RBAC i GNU/Linux er den forhistoriske sudo-kommandoen. Man kan sette opp brukere til å kunne ha root-tilgang til visse kommandoer i GNU/Linux, men RBAC løser dette problemet mye mer elegant. Trusted Extensions er såpass omfattende at jeg kommer til å ta for meg dette i en egen tråd når jeg får tid, dette tillegget gjennomsyrer hele maskinen.

Med siste oppdatering av Solaris 10 får man i løpet av installasjonen opp et alternativ som heter "Secure by default". Velger man det, blir absolutt alle tjenester utenom SSH slått av som standard. Dermed er Solaris 10 på nivå med OpenBSD når det gjelder å ikke kjøre unødvendige tjenester.

 

Litt om ulempene:

I motsetning til en del linux-distroer som tar utgangspunkt i brukere med liten erfaring med *NIX, er Solaris et ekte UNIX-system (både i kode, trademark, lisens og virkemåte). Den følger filosofien "UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genious to understand its simplicity". Det betyr at nybegynnere kan oppleve Solaris som overveldende, vrient og tungt. Men nå er ikke Solaris heller beregnet på nybegynnere, men mer erfarne administratorer som har erfaring med UNIX-systemer. Det er tross alt et av verdens mest avanserte operativsystemer, og det er masse å sette seg inn i hvis man vil utnytte Solaris sitt fulle potensial. Overgangen fra GNU/Linux er faktisk merkbar, da de fleste kommandoer oppfører seg litt annerledes i Solaris enn hva man er vant til i GNU/Linux. Det er ikke dermed sagt at Solaris er umulig for nybegynnere, men det kan være vrient å håndtere hvis man ikke har noe særlig erfaring med UNIX-systemer fra før. Et godt tips hvis man vil bruke Solaris effektivt, er å først starte med de mer avanserte Linux-distroene. Slackware er et godt utgangspunkt. Ellers vil jeg anbefale å sette tennene i FreeBSD eller OpenBSD. Uansett er man NØDT til å lese dokumentasjon for at man skal få meg seg alt Solaris har å by på, og det er ikke lite. Ubuntu samt andre nybegynnervennlige distroer er ikke å anbefale i denne sammenheng. Jeg vet veldig godt at hvis jeg kun hadde holdt meg til Ubuntu eller Windows, hadde jeg ikke hatt en sjans med Solaris. En god ting er at Sun er veldig gode på dokumentasjon, og dokumentasjonen holder svært høy kvalitet.

 

Solaris er litt særere på maskinvare enn hva som er tilfelle med GNU/Linux og *BSD. Men det er ikke dermed sagt at man trenger skreddersydde maskiner fra Sun, de fleste oppsett går fint. Sun har lansert et kjekt verktøy hvor du enkelt finner ut om komponentene i maskinen er kompatibel med Solaris 10. Ganske smart, egentlig. Verktøyet er ikke perfekt, men vil være godt nok i de fleste situasjoner.

 

Valgte å starte med Solaris, siden det er et ekte UNIX-system. Hadde det ikke vært for UNIX sin eksistens, ville vi ikke ha hatt GNU/Linux, BSD osv.

 

Linker for mer info:

Innføring i ZFS

Innføring i Containers

Sun sin dokumentasjon om Solaris 10

Dokumentasjon på Trusted Extensions

 

Edit: har lagt til en del linker om Solaris 10. Skal dere bruke Solaris 10 er denne dokumentasjonen jeg har linket til livsviktig. Har også lagt til litt om sikkerhet.

Endret av stigfjel
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...