Gå til innhold

Noen med peiling på kajakk?


Anbefalte innlegg

Hallais.

 

Meg og madammen lurer på å kjøpe oss hver vår kajakk, men aner ikke hva slags type vi trenger og hva vi trenger av utstyr.

 

Kajakkene skal brukes i skjærgård/havgapet og på vann. De kommer ikke til å bli brukt til overnattingsturer eller i dårlig vær, men hadde vært kjekt med utstyr så de kan brukes litt utpå høsten. :yes:

 

Jeg fant denne som var "best i test" i VG: Hasle expedition...og kanskje denne til madammen (siden den var hakket billigere og gul:) Hasle Explore ;) Men, er forsåvidt litt skeptisk til å handle på nett...hadde vært greiere å handle i en butikk i Bergen.

 

Uansett, jeg aner ikke om disse er for sånne som oss eller folk som skal padle til island...

 

Lurer også på hva vi trenger av utstyr...trille? takstativ til bilen? våtdrakt? padlebukse og jakke? sko? hansker? tau? pumpe? :hmm:

 

 

noen som har gode råd og innspill å komme med? :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har bare et råd og det er, test de ut før du kjøper dem. De fleste salgssteder lar deg låne kajakken og teste den ut for å se om du liker den eller ikke. Det er ganske stor forskjell på kajakker og du vil ha en som passer deg :)

Lenke til kommentar

Hmm...vil tro de er rimelig stødige når vi kommer opp i denne størrelsen. Så har ingen planer om å velte. Men, om vi gjør det så faller vi nok ut og må stresse for å komme oss oppi igjen. Eventuelt må vi svømme iland! ;)

 

Tror ikke vi vil kjøpe 1 om gangen da det blir litt kjedelig å bare ha 1 i starten...og tror vi kan få begge på samme frakten.

 

forøvrig vurderer vi en litt mindre kajakk til madammen nå! ;)

Lenke til kommentar

Dere har ikke vurdert elvekajakk da? Personlig synes jeg det er mye artigere enn havkajakk. Med elvekajakk får dere et adrenalinkick uten like, og det er utrolig lett å bli hekta. Selv kjøpte jeg alt av utstyr etter to padleturer, og etterpå har det blitt padling minimum en gang i uka. Jeg er inne i min andre sesong.

 

Havkajakk er for min del en "slappe av-sport". Man er ute på stille vann, bare lyden av åretakene og fuglene som synger. Det er jo utrolig koselig å kombinere med kjærlighetslivet også, kanskje?

 

Her er forresten linken til butikken jeg handler en del i: Eian Fritid. Kjempehyggelige mennesker som driver butikken, og de er alltid behjelpelige. Har dere mulighet bør dere besøke butikken, i stedet for å bruke nettet.

Hvor bor dere?

 

Hvordan velge kajakk

 

 

Det å velge kajakk er ikke lett. For mange vil møtet med en forhandler fortone seg som et mareritt, med mye informasjon og mange impulser på en gang. For det er like mange meninger om kanoer som det er padlere.

 

Det er et utall fine kajakker å velge blant - alle er de forskjellige i fasong og størrelse, fra den minste rodeo elvekajakken til de lengste havkajakkene. Men det er faktisk ikke umulig; det å velge kajakk er omtrent på samme måte som å velge seg en hund, vi må finne ut hva skal vi bruke kajakken til.

 

Funksjon skaper form. Det er det ingen tvil om, det er bare å vite hva du skal se etter, og igjen hva du skal bruke farkosten til.

 

Bredde og lengde er en av mange faktorer som spiller inn på egenskapene til kajakken. Jo bredere, jo stødigere, jo lengre, jo raskere - og motsatt. Hvis vi konsentrerer oss om skroget i første omgang, er det dette som først bestemmer egenskapene til en farkost som har en bestemt oppgave på vannet.

 

 

 

Tverrsnitt av skroget.

# Flatbunnet med rette skrogsider: Gjør farkosten begynnerstabil, men sluttstabiliteten er dårlig.

 

# Rundbunnet med rette skrogsider: Gjør farkosten raskere, men ikke mer sluttstabil.

 

# Flatbunnet med skråstilt skrogside: Gjør farkosten sluttstabil.

 

 

Skrogets fasong sett fra siden.

# Rett kjøllinje: Gjør skroget retningsstabilt og lite påvirket av sidevind. Raskest av disse 3 eksemplene.

 

# Moderat spring: Gjør skroget mer svingbart, men lettere påvirket av sidevind. Nest raskest og mest allsidig.

 

# Mye spring: Gjør skroget meget svingbart, men også og utsatt for sidevind. Tregest i fart men også lettest å manøvrere.

 

 

 

 

 

Gjør det ikke for vanskelig.

For mange faktorer gjør valget vanskeligere. Det er derfor bedre å stole på personlige følelser. Lytt til erfarne padlere, men gjør deg dine egne betraktninger.

 

Noen refleksjoner har jeg gjort som selger, aktiv kajakkpadler og -konstruktør nå i 14 år. Nybegynner er du bare i de to første ukene, så ikke kjøp deg en såkalt nybegynner kajakk. De padlere som har padlet en stund - 1-2 sesonger - vil lett føle seg som om de behersker alt og er 'verdensmestere'. De som har padlet lenge, vil finne ut det er så mye mer vi skulle ha vist.

 

Form og design er ofte avgjørende for hva vi liker, men ikke forhast deg når du handler. Prøvesitt kajakken, passer setet? Er det plass til deg i kajakken? Er det for mye volum i forhold til din kroppsvekt? Trenger du en så dyr kajakk, i forhold til antatt ganger du skal bruke den?

 

Materialvalg er noe du må ta stilling til. Her er det først to grupper vi kommer borti:

 

Polyetylen (modernisert bøtte-plast): Dette er et materiale som har hatt en rivende utvikling de siste årene. Utrolig slitestyrke, tåler kraftige slag, rask produksjon og da forholdsmessig rimeligere enn andre materialer.

 

Kajakker i dette materiale vil være noe tyngre enn f.eks glassfiberkajakker. Viktigste argument er at du mister noe fart, da mye av din energi går med til å bøye skroget. For en polyetylen-båt er mykere i skroget enn en i glassfiber, den tvister seg også ved slag og kregninger forårsaket av bølger. Når dette er sagt, må vi igjen vurdere hva skal vi bruke kajakken til. Personlig har jeg brukt polyetylen-kajakker på mange vellykkete turer.

 

Kompositt-materiale er en betegnelse på mange type fiber som vi kan lage kajakk av. Fibrene mettes med ressin som igjen kan være polyester, vinylester, epoxy, osv. Fibrene som brukes kan være glassfiber, kevlar, karbon og polyester-fiber - mere ukjente som mylar og dakron er ikke så mye benyttet.

 

Felles for disse er at de har forskjellige egenskaper, dette benyttes til å gjøre kajakken spesialtilpasset til det den er tiltenkt. Man kan f.eks. legge fibrene 45 grader på lengderetningen og få en torsjonsstiv kajakk. Benyttes karbon, får du en superlett og stiv kajakk.

 

Hovedsakelig kan man si at kompositt-kajakker kan man få større varianter av, tilpasset etter hver enkelts behov og lommebok.

 

Seilduks- og tre-kajakker er også blitt populære som selvbygger-sett.

 

Kvaliteten på kajakker er varierende fra hvor i verden den blir produsert og kvalitet og pris henger som oftest sammen, men ikke alltid. Kvalitet er ikke ensbetydende med at kajakken er lagd i de dyreste fiber-materialene, men henger oftere sammen med hva laminereren (han som metter fibrene) legger sin sjel i, eller rett og slett hvor flink han er.

 

Lykke til med valget av kajakk!

Endret av T-Solberg
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

En liten bump i denne tråden da jeg tipper det ikke er så mange padlere her, så en egen tråd er vel unødvendig.

 

Nå har høstens flomvarsel kommet! Nå blir det moro i elvene!

På fredag padla jeg og tre kompiser en liten strekning i Soknaelva (Sogna).

 

For de som er litt kjent på Ringerike:

"Put in" var ved Heggen og vi padla nedover til fossen under seterbrua. Der var det skikkelig trøkk og mange fine valser og bølger å leke i, og et par skikkelige "eddies" som gjorde det litt trøblete. Etter det fortsatte vi videre nedover mot Heiern. Denne strekninger var ganske rolig selv om det var mye vann i elva. Et par stryk som ga oss litt "white water" og ei kjempebølge helt på slutten ned mot kraftstasjonen. Den siste bølgen tok bare en av mine kompiser og jeg, siden vi hadde mest erfaring. Droppet på det siste stryket var bortimot 3 meter.

 

Ps. Om noen i Osloområdet eller Ringeriksområde har lyst til å prøve å padle litt har vi masse utstyr til utlån. Det er bare å sende meg en PM så tar vi en tur.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Hei,

 

det er liten fare for å drunke...

 

...det skal veldig mye til for at man går rundt. Og om man går rundt så faller man ut av kajakken om man vil eller ikke. Det som kan være vanskelig er å komme seg opp igjen i kajakken. Det kreves litt trening.

 

Det er også mulig å holde seg i kajakken og ta en eskimorulle for å komme seg rundt igjen. Men dette krever enda mere trening! ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...