Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Spenningen ut fra transformator.


Gjest Slettet-p4PIYwb6

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-p4PIYwb6

Hvis jeg kobler en transformator til f.eks 230V og har 12V ut. Hvordan skal jeg da få til at spenningen ut ikke varierer når nettspenningen gjør det.

 

Noen som har peiling på det? :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hmm, kan kanskje bli vanskelig det. Men er det viktig? De fleste apparater tåler da et sånt avvik....

Med et omsetningsforhold på 19, vil jo spenningen variere svært lite på sekundærsiden. Dersom spenningen faller f.eks 2V på primærsiden, vil spenningen på sekundærsiden kun falle med 0,1V.

Lenke til kommentar

Du lager en likeretterbro med 4 dioder og bruker en kondensator,

vet ikke om den er helt akktuell, men den gir en viss ide

 

@ok2k: Nettspenningen varierer med 650V den, fra +325V til -325V

Så spenningen ut av trafoen er lite gunstig å kjøre rett inn på elektronikk

post-112-1115140482_thumb.jpg

Endret av CaZiO
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-p4PIYwb6

Er ganske viktig ja. Det er en oppgave på skolen. :p Men er det brukt cmos kretser, og de tåler maks 12V. Men du har ikke peiling på hvordan jeg kunne fått spenningen på utgangen til å ikke variere?

 

 

edit: ok. :) i oppgaven er det en strømforsyning koblet til en krets og du skal forklare hvordan du unngår at 12V spenningen fra strømforsyningen varierer.

 

Den strømforsyningen består vel av en transformator og en likeretter. Så svaret blir vel at likeretteren med dioder og kondensatorer forhindrer det?

Endret av Slettet-p4PIYwb6
Lenke til kommentar

Skjemaet til CaZio har en spenningsregulator (U1) den holder spenningen meget stabil.

 

et annet alternativ er en motstand og en zener diode.

 

 

 

Motstand

-------|/\/\/|----------|

|

+15VDC ---/

/\ 12V Zener diode

|

-------------------------

 

 

EDIT: ASCII tegninga mi blir ikke rett formatert i forumet, men det burde stå i en hver lærebok.

 

Dioder og kondensatorer gjør om fra AC til DC, men det dær skal stå meget bra forklart i alle lærebøker så du får ta en titt i boka di.

Endret av jogamaster
Lenke til kommentar

Du bruker samme prinsippet som CaZiO har brukt. Men du må bruke en Zenerdiode, eller en transistor. Jeg har valgt en zenerdiode, pga. den lette utførelsen.

 

 

 

12vpowersupplyredigert.GIF

 

 

Edit: Motstanden gjelder for en trafospenning på 12 V, og en 9 V zenerspenning, såvidt jeg husker. I allefall, når jeg utførte dette, var det vel en 5 W og ikke en normal 1/8 eller 1/4 W (mener det er det disse småe elektronikk motstandene er).

 

I alllefall, spenningstapet som zenerdioden forårsaker skal ligge over den motstanden.

Endret av Dj_eLmO
Lenke til kommentar

Jeg har hørt (sier ikke at jeg har rett) at hvis du bruker Zener diode i en likeretter så vil man ikke kunne ta ut store strømmen (Ampere) av strømforsyninga..

 

I følge Automasjons lærern så var dette vranglere mye av det vi lærte om zenerdiode og sånt på GK Elektro, isteden burde man bruke en spenningsstabilisator, du vil da kunne får mer strøm ut av forsyninga di

 

Dette er altså jeg hørte under en time, var litt trøtt da, så det kan godt hende jeg tar feil, noen som veit noe mer om dette?

 

Edit, leifer'n var innom

Endret av Knudre
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-p4PIYwb6

Ok, kan godt hende det stemmer. Men jeg går GK elektro så det blir vel "rett" med en zenerdiode. :p

Lenke til kommentar
Ok, kan godt hende det stemmer. Men jeg går GK elektro så det blir vel "rett" med en zenerdiode. :p

Både likeretting med transistorer og spenningsregulatorer er pensum i elektronikken på gk elektro, går der selv ;)

 

Ser ikke helt hvordan zenerdioden kan være em hindring for strømmen, den ligger i paralell med utgangen, men problemet blir vel at motstanden som er koblet i serie med zenerdioden og utgangen må tåle en del effekt

Lenke til kommentar

OK, i 80% av tilfeller benytter man en spenningsregulator, dette fordi de har meget god regulering og tåler normalt mye mer effekt enn zener motstands kombinasjon. En spenningsregulator er en IC krets ofte med bare tre ben. Dennne IC inneholder normalt effekttransistor zener diode og operasjonsforsterker. De mest brukte spenningsregulatorene heter 78xx hvor xx angir spenningen.

 

Problemet med Zener - motstand system er at zenerdioder ikke kommer i så allt for kraftige utgaver og man må i et slikt system kjenne til maks strømforbruk på systemet og regne ut motstanden ut fra dette (det er ikke alltid så lett å vite allt om strømforbruket til et litt komplisert system). Det er også slik at spenningen ut fra en zener - motstands krets vil variere en del etter hvor mye strøm som trekkes, grunnen til dette er at en zenerdiode ikke der ideel og har litt motstand i seg.

 

De plassene man benytter zener - motstands kobling er for systemer som bruker lite strøm, dette fordi det er den billigste løsningen.

 

En spenningsregulator inneholder også vanligvis en zenerdiode, men her bare for å gi en referanse spenning så lasten påvirker ikke zener dioden, så her vil spenningen kunne holdes meget stabil.

 

Nå er det også slik at en zener - motstands kobling trkker mer strøm (større effekt tap) enn en spenningsregulator. Dette fordi om vi antar at det som er tilkoblet ikke bruker noe strøm en stund vil all strømmen som systemet normalt ville brukt gå gjennom zener dioden.

Lenke til kommentar

skal du ha 12VAC ut? for hvis du skal ha DC så bruker du en spenningsstabilisator. med en zener som holder spenningen og en operasjonsforsterker , eller en transistor som forandrer spenningen motsatt vei av d nettspenningen svinger (enkelt forklart). ble litt rotete d der.. :p skjønner du noe av d? kan prøve å finne noen koblingsskjema til deg.

Lenke til kommentar
Paralell kobl en Kondis med masse uF, er ikke være en det. Så tar du med koblinga på skolen og låner et OscilioSkop og sjekker om det ble mer stabilt. Ikke nødvendig og dytte in motstandere og sånn blir tap av det.

Uff...

For det første er det vel en fordel å likerette greiene?

For det andre vil han vel kanskje ha en bestemt spenning?

 

:nei:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...