Gå til innhold

Tyngdekraft - Hvordan fungerer den?


Anbefalte innlegg

Slik som sikkert mange av dere har opplevd faller en ting mot jordoverflaten. På månen faller tingen ned med 1/6 av hastigheten tingen faller med på jorden. Kraften som trekker den kraften heter: Tyngdekraften. :D

 

Jeg ser at en ting faller mot jorden, men har vanskeligheter med å forstå hvorfor.

 

Spørsmålet er mao ord: Hvordan fungerer tyngdekraften? Hvofor faller en ting mot jorden?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
fordi store ting tiltrekker seg ting

Feil =) Ting med stor masse tiltrekker ting med minre masse.. Hvis en av de har låst posisjon that is. Ting med masse tiltrekker alle andre ting med masse. En stor samling masse tiltrekker annen omringende masse kraftigere enn mindre ansamlinger masse. Svarte hull f.eks.. De er faktisk veldig små, men har en så utrolig stor masse, at helt inntil "hullet" klarer t.o.m ikke lyset å slippe vekk, noe som gjør at det svarte "hullet" synes svart for en observatør..

Lenke til kommentar

Vitenskapen aner ikke hvorfor det er slik (ifølge lærer), men alle ting har en tiltrekningskraft. Tilogmed musematten din eller en blyant har en viss tiltrekningskraft. Store ting som planeter har mere tiltrekningskraft.

Denne tiltrekningskraften avtar over avstand, men blir aldri lik null. Dette henger sammen med kaos-teorien, en sommerfugl i India f.eks. har en påvirkning (men veldig liten) på været i USA f.eks.

Enhver reaksjon eller kraft skal ha en motkraft, så det må også finnes noe stoff som har motsatt tyngdekraft (fratrekningskraft) som egenskap. Jeg mener å ha sett på Discovery engang eller lest i ett blad at det hadde lykkes forskere i å lage slikt antistoff, men det tar jeg med en klype salt iallefall.

Lenke til kommentar
Men hva exacly er det som utgjør denne kraften? Er det noe stråler eller noe sånt? Er det elektrisitet? Det må jo være noe som går mellom den store massen og den litt mindre massen som blir tiltrekt..?

Jeg tror det var dette vitenskapsmenn ikke har funnet ut av. De vet det er en kraft, og de kan måle denne på forskjellige måter, men hvorfor og hva det er tror ikke de vet enda.

Lenke til kommentar
E=MC2

 

Denne formelen sier oss vel egentlig ingenting da; for det første fordi en formel i seg selv ikke er noe bevis, og for det andre fordi formelen betyr masse*lyshastighet2 = energi, og omhandler hvordan masse kan gå over til energi. Du tenker kanskje på relativitetsteorien hvor Einstein utformet teorier om hvordan tiden ble påvirket av gravitasjonen og hvordan jorda svevet i det krumme tid-rommet rundt sola (!).

 

 

BTW, Størrelsen av tyngdekraften er proporsjonal med massene og omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden mellom dem.

 

EDIT: skriveleif

Endret av fthomassen
Lenke til kommentar

E=mc^2 har ikke mye med tyngdekraft å gjøre. Newtons gravitasjonslov derimot: F_g = G*Mm/r^2. Sagt med ord: Kraften (F_g) som virker mellom to masser (M og m) er proprosjonal med produktet av massene og omvendt proporsjonal med avstanden (r ) kvadrert. G er gravitasjonskonstantet lik 6.67*10^-11 Nm^2/kg^2. Mellom all masse virker denne kraften, også mellom atomer. Men for større massekonsentrasjoner vil resultantkraften være gjeldende. Hva gravitasjon er er ikke definert enda, bare virkning uten egentlig årsak. Men studerer du Einsteins generelle relativitetsteori (masser krummer rommet rundt seg) og endel andre teorier får du en viss oppfattning av tingenes virkelighet.

 

Edit: damn sensur. Btw. Teknologi og vitenskap?

Endret av kenny
Lenke til kommentar
Men hva exacly er det som utgjør denne kraften? Er det noe stråler eller noe sånt? Er det elektrisitet? Det må jo være noe som går mellom den store massen og den litt mindre massen som blir tiltrekt..?

Noen forskere mener at det er små "gravitoner" som skaper tyngdekraften. Det synes jeg ikke høres så altfor fjernt ut.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...