Gjest Slettet+2534 Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 (endret) Fant denne saken på Dagbladet i dag: Bonde raser over prisen på sauekjøtt: Gir sauene til hundene i stedet for å levere dem til slakteriet. Årsaken er kort og greit: overproduksjon. ....Nortura skrev på sine hjemmesider i mai at de har prognosert et overskudd på ca. 1 200 tonn sau og lam i løpet av 2017.... Bare hør på dette: "... de har prognosert med et overskudd".... Dette er bare en litt penere måte å si "vi gjetter på at det blir behov for". Evt: "vi vet ikke, produser 1200 tonn sau; det er det som det har vært behov for tidligere". Det er jo ikke noe annet enn ren og skjær planøkonomi i praksis. Konsekvensen er ikke bare et enormt sløseri av både arbeidskraft og penger, men dette kan jo heller ikke være bra for miljøet. Man kan jo også lure på hva lidelser dette fører til for dyrene.. I tillegg har man jo ulv og andre rovdyr som får gjennomgå for dagens politikk. Til dette så har kommunikasjonssjef i Norture, Åse Kringlebotn, følgende å si: Kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura sier til avisa at de ikke kan gi en bedre pris enn det markedet er villig til å betale. DET er helt riktig. Når markedet flommer over av et produkt, da vil prisene stupe. Helt grunnleggende markedsøkonomi. Bindeleddet mellom oss og forbrukerne er matkjedene. Dersom vi skal lykkes med å få solgt mer av kjøttet må også de stille opp og tilby produktene til en riktig pris. Feilen er at det produseres mye mer enn det er behov, noe som ikke er noe rart når man har en landbrukspolitikk som i prinsippet er bygd på planøkonomiske prinsipper. Til Dagbladet sier Bolsås imidlertid at etterspørselen på lammekjøtt er lav fordi kjøttet ikke markedsføres godt nok i butikkene. Etterspørselen er ikke lav, produksjonen er ikke tilpasset etterspørselen. Det er ikke så spesielt merkelig: Når bøndene mottar støtte for å bedrive med produksjon av sauekjøtt uavhengig om det er etterspørsel etter det eller ikke, da vil bøndene fortsette å produsere sauekjøtt... og da oppstår det situasjoner som i denne artikkelen der sau brukes som hundemat. Det er helt sinnsykt. Hvor er politikerne? Hvor er miljøpartiene? Er det ikke på tide å snart fjerne alt som lukter av planøkonomi fra norsk landbruk? /end rant. Endret 3. november 2017 av Slettet+2534 Lenke til kommentar
Zork Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Debatten rundt ulv vs sau blir jo enda mer absurd når en leser sånt som dette. Få måneder etter at det har vært ramaskrik fra sauebøndene fordi ulven tar så mye sau at det er umulig å drive, så har de produsert så mye at de omtrent ikke engang får gitt vekk sauekjøttet og må fore hundene sine med det... 6 Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534 Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 (endret) ....Få måneder etter at det har vært ramaskrik fra sauebøndene fordi ulven tar så mye sau at det er umulig å drive, så har de produsert så mye at de omtrent ikke engang får gitt vekk sauekjøttet og må fore hundene sine med det... Ja det er helt vanvittig. Det er nesten så man ikke kan tro det man leser. Men sånn blir det når man ikke overlater til det frie markedet å matche tilbud mot etterspørsel, men heller kjører på med et landbruk bygd på planøkonomiske prinsipper. Endret 3. november 2017 av Slettet+2534 Lenke til kommentar
Camlon Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Det er noe annet som er absurd. Bonden får 4 kroner kiloen. Hvorfor koster det da 89 - 200 kroner kiloen i butikken? Jeg antar at det er fullstendig ulovlig å reise opp til denne bonden, og kjøpe lammekjøttet hans for 10 kroner kiloen. 6 Lenke til kommentar
leifeinar Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 (endret) Blir dumt med ulvemas da. Men var i Oslo her om dagen og der hadde de skutt 5 ulver. delt dem i 2 og limt dem sammen til kunst. Det er noe annet som er absurd. Bonden får 4 kroner kiloen. Hvorfor koster det da 89 - 200 kroner kiloen i butikken? Jeg antar at det er fullstendig ulovlig å reise opp til denne bonden, og kjøpe lammekjøttet hans for 10 kroner kiloen. Utrolig, ikke rart bonden trenger subsidier. Endret 3. november 2017 av leifeinar Lenke til kommentar
Skatteflyktning Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 (endret)   Jeg antar at det er fullstendig ulovlig å reise opp til denne bonden, og kjøpe lammekjøttet hans for 10 kroner kiloen.Det er nok riktig, kjøttet MÅ igjennom slakteriet før du kan kjøpe det, til ditt eget beste forstår du. Skal du slakte tamme hov- og klauvdyr (storfe, svin, sau, lam, geit, hest) fjørfe eller oppdrettsvilt, må slakteriet bli godkjend av Mattilsynet. https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/Lokalmat/lokalmat__kjott_og_kjottprodukt.13118 Dog, det er mulig at du kan kjøpe en levende sau og slakte den selv til egeg bruk (eller få bonden til å slakte den for deg). Bør nok titte på regelverket før du gjør noe slikt. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-01-13-60 PS. At regelverket er tilnærmet uforståelig kan man takke byråkratene og politikerne for, advokathjelp er muligens nødvendig. Endret 3. november 2017 av Skatteflyktning 1 Lenke til kommentar
LabWeiler Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 (endret) Det er noe annet som er absurd. Bonden får 4 kroner kiloen. Hvorfor koster det da 89 - 200 kroner kiloen i butikken? Jeg antar at det er fullstendig ulovlig å reise opp til denne bonden, og kjøpe lammekjøttet hans for 10 kroner kiloen. Er det eget slakt skal det ikke være noe til hinder for det hvis bonden selger dette som lokalmat (edit : mobilt slakteri). Endret 3. november 2017 av LabWeiler Lenke til kommentar
Zork Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Det er noe annet som er absurd. Bonden får 4 kroner kiloen. Hvorfor koster det da 89 - 200 kroner kiloen i butikken? Det er fordi hardt arbeid skal lønne seg. Det er ihvertfall argumentet vi får høre når man undrer på hvorfor de som tjener enorme summer på mellomlegget mellom hva bonden får og hva vi betaler, skal få enda mer i skattelette fra Erna og Siv... 2 Lenke til kommentar
Camlon Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 (endret) Det er fordi hardt arbeid skal lønne seg. Det er ihvertfall argumentet vi får høre når man undrer på hvorfor de som tjener enorme summer på mellomlegget mellom hva bonden får og hva vi betaler, skal få enda mer i skattelette fra Erna og Siv... Du løser ikke dette problemet med økte skatter, fordi årsaken til at de tar så mye i mellomlegg er fordi de har et monopol. Om skatten øker, vil de bare overføre kostnaden til forbrukerene. Jeg kan ta feil, men det virker som om bonden har bare et valg, og det er å sende kjøttet til Nortura. Om han kunne ha solgt kjøttet selv, eller om det var fri konkurranse blant slakteriene så hadde prisen vært vesentlig lavere. Er det eget slakt skal det ikke være noe til hinder for det hvis bonden selger dette som lokalmat (edit : mobilt slakteri). Man må fortsatt gå igjennom et mobilt slakteri. Jeg vet ikke hvor det stopper opp, men enten så er prisen for mobilt slakteri høyt, eller så er mobile slakteri behovsprøvd, eller så er det noen lover som gjør det umulig å kjøpe direkte fra bonden og så selge det videre. Om det var mulig, så hadde noen grundere kjøpt kjøtt direkte fra bøndene og satt opp sin egen butikk, eventuelt solgt det på nett. Endret 3. november 2017 av Camlon Lenke til kommentar
G Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Fant denne saken på Dagbladet i dag: Bonde raser over prisen på sauekjøtt: Gir sauene til hundene i stedet for å levere dem til slakteriet. Men ulven skal ikke få noe av bonden? Lenke til kommentar
Shruggie Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Her er mitt spørsmål: Hvorfor i helvete slakter de sauene når de ikke får solgt kjøttet? 4 Lenke til kommentar
Skatteflyktning Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Det skal vel nevnes at om du kjøper dyret levende og tar det hjem for slakting kan du få mattilsynet og politiet på døra. http://www.kammeret.no/topic/75826-hjemmeslakting-og-mattilsynet/ Lenke til kommentar
knopflerbruce Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Overregulering i praksis. Om bonden kunne solgt kjøttet selv hadde det neppe vært særlig vanskelig å få langt mer enn 4 kr/kg for det. Lenke til kommentar
Zork Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Her er mitt spørsmål: Hvorfor i helvete slakter de sauene når de ikke får solgt kjøttet? Det er billigere enn å fore på dem gjennom vinteren og eldre sauer er (antar jeg) enda vanskeligere å få solgt. Lenke til kommentar
Skatteflyktning Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Gir sau til hundene Er det lov? 1 Lenke til kommentar
G Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 (endret) Det skal vel nevnes at om du kjøper dyret levende og tar det hjem for slakting kan du få mattilsynet og politiet på døra. http://www.kammeret.no/topic/75826-hjemmeslakting-og-mattilsynet/ Herlig byråkrati man har da. Viser til den lenken din: http://www.kammeret.no/topic/75826-hjemmeslakting-og-mattilsynet/ 1. Ok, hvor mange dager måtte grisene stå på bås på selve gården/landeiendommen før en er fri fra å falle inn under den transportregelen de viser til? 1 b) At dyret ble slaktet i selve tilhenger, det går jo an å gjøre annerledes neste gang, ikke sant. Så en ikke rammes av paragrafen !? 2. Man vet ingenting om debattants beliggenhet, om det er i tettbebyggelse eller fjernt nok til ikke å kunne gi smitte til folk 3. Avlivningsmetode. Vi avliver jo fisk, så da kan alt av husdyr avlives, men etter hvilket regelverk. Og hvorfor er en gris, gitt sunn fornuft noe mer verdig en særegen avlivningsmetode, som må følges slavisk? Det finnes sikkert en regel for hvordan avlive, og kanskje de krever kurs, omtrent som med kurs i våpenhåndtering. Det har jeg ikke så god innsikt i. Men det må jo gå an å tilegne seg kunnskap om human avlivning, så det er nok ikke det største problemet egentlig. Debattant viste også til at han/hun hadde egnet avlivningsutstyr attpåtil. Endret 3. november 2017 av G Lenke til kommentar
nebrewfoz Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Jeg kan ta feil, men det virker som om bonden har bare et valg, og det er å sende kjøttet til Nortura. Du tar feil. Det finnes anlegg i Norge utenfor Nortura som slakter sau og videreforedler kjøttet. (Enkel googling gir svar på dette, dersom man er interessert i å vite svaret.) Lenke til kommentar
Camlon Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 (endret) Jeg kan ta feil, men det virker som om bonden har bare et valg, og det er å sende kjøttet til Nortura.Du tar feil. Det finnes anlegg i Norge utenfor Nortura som slakter sau og videreforedler kjøttet.(Enkel googling gir svar på dette, dersom man er interessert i å vite svaret.) At det finnes andre slakterier i Norge betyr ikke at han kan bruke dem. F.eks. det kan være at det finnes bare et slakteri som opererer i hans område og kan slakte lam. Årsaken til at jeg tror det kan være tilfellet var fordi han ikke sammenlignet priser, men snakket om prisen til Nortura. Har du kjennskap til hvilke alternativer han kunne velge mellom eller kommer du med bastante påstander i et fagfelt du kan ingenting om? Endret 3. november 2017 av Camlon Lenke til kommentar
nebrewfoz Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Er det ikke på tide å snart fjerne alt som lukter av planøkonomi fra norsk landbruk? Det har jo vist seg gang på gang at skolebokteoriene dine ikke tåler møtet med virkeligheten, men i dette tilfellet bør man vel se på din hypotese om at det er planøkonomi som fører til overproduksjon. Da må jeg spørre: vil du si at landbrukspolitikken i USA er preget av planøkonomi? For de sliter tidvis med overproduksjon av kjøtt der også. Står det noe om "svinesykler" i bøkene dine? Lenke til kommentar
nebrewfoz Skrevet 3. november 2017 Del Skrevet 3. november 2017 Jeg kan ta feil, men det virker som om bonden har bare et valg, og det er å sende kjøttet til Nortura. Du tar feil. Det finnes anlegg i Norge utenfor Nortura som slakter sau og videreforedler kjøttet. (Enkel googling gir svar på dette, dersom man er interessert i å vite svaret.) At det finnes andre slakterier betyr ikke at han kan bruke dem. F.eks. det finnes bare et slakteri som opererer i hans område. Har du kjennskap til hvilke alternativer han kunne velge mellom eller kommer du med bastante påstander i et fagfelt du kan ingenting om? Hvorfor skulle han f.eks. ikke kunne levere til Grilstad? Er det noe forbud mot det, eller bare antar du at det er det, for det er det argumentasjonen din bygger på? Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå