Gå til innhold

Funnet chili himmelen :D


Anbefalte innlegg

Jeg har alltid vært glad i litt sterk mat, og mine gode venn kajennepepper er vel alltid med om det er en omelett eller en gryte jeg lager.

Har kjøpt fersk chili der det passer, men har liksom ikke beveget meg noe utover hva min lokale Meny butikk har å tilby.

 

Så var jeg i India i høst, og der fikk jeg kjøpt med meg litt chili av en helt annen kaliber. Var på en krydderfarm, og kjøpte noen pakker med veldig små chilier. Som jeg nå har funnet ut er African Bird's Eye Chili med Scoville Units: 100.000 ~ 225.000. Og det har jeg merket når jeg har malt dem i morteren, for det er jo som å bli sprayet med pepperspray.

Men den gode hete opplevelsen av litt av dette i maten, sendte meg på jakt etter mer, og mer fant jeg.

 

chilliesontheweb er en side som har et rikt utvalg av chili og krydder, og prisene er virkelig ikke ille. Og bruker du ebay.co.uk kan du legge ting i "handlevogn" og da kan du kjøpe nokså mye før du må betale mer enn 30 kroner i frakt. Veldig kjekt, særlig med den nye 350 kroners grensen.

 

Så nå er følgende chilier på vei:

 

Navn - Gram kjøpt - Scoville skalaen.

  • Ancho Chilli Powder - 70 - 1500
  • Pasilla Chilli Powder - 20 - 2000
  • Guajillo Chilli Powder - 70 - 3000
  • HABANERO CHILLI POWDER - 150 - 200.000
  • CAROLINA REAPER CHILLI POWDER - 50 - 2.000.000
  • Spanish Paprika 250
  • NAGA BHUT JOLOKIA CHILLI POWDER - 50 - 1.000.000
  • Chipotle Morita / Smoked Jalapeno - 150 - 10.000
  • De Arbol Chilli Powder - 50 - 65.000
  • New Mexico Red Powder - 150
  • Piquin Chilli Crush - 50
  • Red Jalapeno - 50 - 8000
  • Burmese Amber Nectar - 50
  • Birdseye - Piri Piri - 100 - 225.000
  • Scotch Bonnet - 100 - 350.000
  • 7 Pot Red - Fabled Caribbean Chilli - 50 - 1.200.000

Spesielt CAROLINA REAPER CHILLI POWDER og NAGA BHUT JOLOKIA CHILLI POWDER blir det jo spennende å se hvor mye jeg trenger av før det blir for sterkt. 2 millioner og 1 million på Scoville skalaen er til å spøke med.

De anbefaler faktisk ansiktsmaske og hansker når du håndterer det, særlig pulver.

 

I tillegg har jeg kjøpt et par av disse for oppbevaring og bruk av chilien:

 

050115krydder1.jpg

Kostet ca 200 kroner stykket (med frakt), og er en bra pris ut i fra hva jeg har sett på rundt om kring i butikker her i Larvik i dag.

 

PS! Jeg har oppgitt Scoville tallene som max tallet de kan ha. Noen varierer veldig (sikkert ut i fra sesong, vekstvilkår osv)

Endret av myhken
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er også glad i (litt) sterk mat, men har funnet ut at det er bedre med store mengder svak chili enn små mengder kruttsterk chili. Jeg kan sitte og knaske i meg hele banana peppers når jeg får dilla.

 

De skal vist være enkle å dyrke selv og blir søtere og mindre sterk desto mer de modner.

Lenke til kommentar

Jeg har hatt veldig god kommunikasjon med de som driver den Chili siden, og det de sier er at det er de ulike smakene de ulike chiliene gir som gir prikken over ien. Så å bruke store mengder av f.eks svak chili, vil sette en veldig smak fra Chilien. Mens om du bruker sterkere chili, kommer de andre smakene mer frem, mens man fortsatt for heten fra chili.

Mens de svakere chili typene bruker man mer av, for å sette smak på retten, uten at den blir for sterk, så topper man den heller bare med litt av de sterkeste chiliene.

En ting er sikkert, skal bli spennende å prøve meg frem.

Blir mye chili con carne (fått dilla på den) fremover, men ulike typer chili sammensetninger for å finne den ultimate blandingen. For sikkerhesskyld har jeg jukset litt, og kjøpt en ferdig Chili Con Carne blanding fra samme firma (ikke den krydder pakken). Men skal uansett prøve meg litt frem.

 

Men nattens siste kjøp, venter jeg nå 18 ulike Chili typer inn døren i løpet av et par uker, samt noen typer paprikapulver (spansk, røkt, og eike røkt), samt Mexikansk oregano, to typer organisk hele svart pepper, ingefær pulver, koriander pulver, cumin pulver og sennepsfrø.

Tok litt av, men så bruker jeg mye krydder fra før av, og da er det jo greit å bytte ut butikk krydderet med litt mer eksotiske varer.

Lenke til kommentar

Fikk første pakke i dag:

 

090115wrongitems.jpg

 

De hadde bommet litt på en av samlepakkene jeg hadde bestilt ( Tex Mex pakken) og sendte meg hele chilier og ikke ikke pulver, men det tok 5 minutter og så skulle de sende meg rette produkt i dag. Og jeg kunne selvsagt beholde det jeg hadde fått.

Så kjempe service av chilliesontheweb. Alt er pakket i plast, forseglet og alt. Men skal si at det river i nesen bare å gå forbi bordet der det ligger nå, samme når jeg hentet pakken.

Vil vel tro det er de to sterkeste med 2 millioner og 1 million på skalaen som gjør dette.

 

Fått link til masse gode chili oppskrifter også, så nå skal det bli mye chili fremover :D

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Da venter jeg bare på krydderstativene før jeg kan få dette på plass på kjøkkenet. Merkemaskin er kjøpt inn, og alt skal merkes med type og styrke. (og trolig dato)

 

Bare litt kjipt at de med krydderstativene, slo sammen de to enkelt pakkene jeg hadde bestilt til en pakke, så ender vel opp med å måtte betale over 200 kroner ekstra. Men har sagt i fra at det får de dekke på en eller annen måte.

Lenke til kommentar

Ja, om jeg hiver innpå en 50g pakke med slikt pulver, så er det nok dødelig eller ikke veldig langt unna.

De fleste videoene ang spising av slike sterke chilier handler jo om at en person (eller flere) spiser EN chili.

Pulver er jo en god del mer, opptil 10x i forhold til fersk chili i forhold til vekten.

Lenke til kommentar

Lager ofte en en slags hot grytesuppe.

1-2 gulrøtter
1 rød løk
3 tomater
1/4 purreløk
1/4 broccoli
En neve brunris
En neve linser
2 spiseskjeer Cocosa kokkosolje
1 Spiseskje ghee (klarnet smør)
1 misoterning evt 1 ts miso

Krydder etter smak:
Chili
Ingefær
Tørket gressløk
Timian
Oregano
Gurkemeie
Hvitpepper
Curry
Rosmarin
Basilikum
Dill

 

Edit:

Hvis du vil ha en mer kremete konsistens så kan du tilsette østens fløte. En halv boks kokosmelk gjør seg godt.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

I dag måtte jeg prøve Carolina Reaper chilien i en pastarett jeg laget. Tok 0.5 ml (en halv krydderskje), Pastaen besto av 400 g kjøttdeig, en boks med hakka tomater + et glass med Jacobs homestyle pastasaus (bruker den som base når jeg bare skal lage noe kjapt). så altså ca 800 g med saus. Og det ble sterkt nok det for å si det slik.

Vil likevel nok prøve å gå for en full krydderskje (1 ml) neste gang, men er redd for at det kan bli i sterkeste laget.

 

Så futt i de sakene der. 2 millioner på skalaen er ikke til å tulle med.

Endret av myhken
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Dette så unektelig veldig spennende ut. Bestilte en gavepakke og noe greier fra Chilipepper Pete i fjor og var veldig fornøyd med leveringstid og innhold (men ble dyrt da, betalte ca 50% av kjøpesummen i frakt). Fikk bl.a. en chilisaus som skulle ha 6,4m hvis jeg husker rett, og bare bittelitt på tuppen av en teskje i spaghettisausen gjorde den kruttsterk.

Er selv litt over middels interessert i chili, men får ikke brukt det så mye i matlagingen da madammen ikke er like glad i heten. Har derfor plantet mine egne, litt mindre sterke chili (Cayenne long slim og Lombardo) nå i år, så jeg kan bruke disse i større grad. Har spesielt lyst å røyke en batch for så å bruke i chiligryte for å få litt røyksmak, noe som vissnok skal gjøre underverker for chilien.

Hvis årets avling går bra så investerer jeg nok i litt frø fra nettet til januar neste år :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...