hkl Skrevet 24. april 2011 Del Skrevet 24. april 2011 Hei. Har alltid hatt lyst til å bli kokk. Har startet på universitetsutdanning, men føler ikke helt at det er det rette. Har altså studiekompetanse osv, gode karakterer, men viktigst, enorm lidenskap for matlaging. Noen som har tips til hvordan jeg kan starte på denne veien? Har tenkt tanken på å ta fagbrev via videregående, men dersom det finnes en annen vei kan jeg like gjerne ta den... Har også tenkt tanken å bare søke jobb som servitør og/eller kjøkkenassistent e.l. men redd for at jeg ikke kommer meg til grytene dersom jeg ikke har flaks med hvor jeg havner(forstår at det er mye opp til meg selv men...) Lenke til kommentar
iChristian Skrevet 25. april 2011 Del Skrevet 25. april 2011 Du kan titte på denne: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=851777 Ellers hadde jeg problemer med å finne noen kokkeutdanninger på post-videregående nivå i Norge, men jeg skal ikke si at de ikke finnes. Lenke til kommentar
hkl Skrevet 25. april 2011 Forfatter Del Skrevet 25. april 2011 Takk. Ja, litt vanskelig å finne ser jeg og, men skal høre litt rundt, så finner jeg sikkert en måte. Lenke til kommentar
Jørgen Skrevet 26. april 2011 Del Skrevet 26. april 2011 Ville sendt en personlig melding til psilocybe og hørt litt med han. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 1. mai 2011 Del Skrevet 1. mai 2011 Ble tipset om denne tråden. Har vært litt i samme situasjonen, ville begynne å jobbe som kokk etter 7 år i arbeidslivet. Det var forholdsvis lite problematisk å sette i gang, jeg tok kontakt med en av yrkesskolene her i Bergen, forklarte situasjonen og fikk en god forklaring på hva jeg måtte gjøre. Jeg skrev en del søknader til restauranter (dette er noe du bør gjøre umiddelbart, April/Mai er månedene restauranter bestemmer seg for lærlinger) og fikk svar på et par av dem. Var og prøvejobbet på to steder, og ble tilbudt lærlingplass på ett av dem. Dette var det dårligste stedet, så det fungerte heller dårlig. Jeg fikk lærlingplass på et annet sted kort tid etter, og jobber der fortsatt. Det som var et problem for min del er at jeg var over 25 år da jeg søkte, og da går restauranten glipp av en liten stønad (tror det er rundt 2000kr måneden). Jeg fikk også litt inntrykk av at alderen min var et problem enkelte steder, da de var vant med 17-18-åringer som de kunne herse med uten at det fikk konsekvenser. Andre steder var det et pluss, da de regnet med at folk ikke begynte på ny utdanning uten at det var en genuin interesse for faget. Det er tre måter å ende opp med fagbrev, svjv. Vanligst er to år på skole, og to år i praksis. Måten jeg tar, er fire år i praksis i en restaurant som følger pensumet. Jeg hadde teori én dag i uken i vel 8 måneder. Siste mulighet er å jobbe i fem år, uten krav til pensumet. To år på skole inkluderer litt praktisk arbeid, men her i Bergen har jeg ikke hørt så mye bra om skolene og kjøkkenet. Det er mye arbeid med halvfabrikat og gulrøtter som bøyer seg. Personlig syns jeg det var helt greit å jobbe i fire år (det ble redusert med 6 måneder pga jeg tok allmennfag), man lærer stort sett mer av å gjøre noe enn å lese om det, og så får man lønn under hele utdanningen. Men, ja. Sjekk ut restaurantene i byen din, les anmeldelser og finn ut hvor du helst vil jobbe (og hvorfor du vil det). Skriv ut en CV og en liten søknad, stikk innom restaurantene og be om å få snakke med kjøkkensjefen. Forklar situasjonen, og be om å få prøvejobbe en dag eller to. Ingen pleier å si nei til gratis arbeid, og det er mye lettere å bedømme deg som person i arbeid enn å lese om at du liker å lage mat på et papir. Selvfølgelig bruker du prøvejobbingen til å bedømme stedet som arbeidsplass også. Det er mange steder som kan se bra ut fra restauranten, men når du kommer til kjøkkenet, så er det helt jævlig. Sjekk ting som temperamentet til kokkene, hvordan de behandler andre lærlinger (følger kokkene med på hva de gjør, korrigerer og forklarer hvorfor/hvorfor ikke?), smaker folk på maten de serverer? Er dialogen mellom servitørene og kjøkkenet god? Sjekk kjølen, er den organisert eller ser det ut som et bombet horehus? Holder folk stasjonene sine ryddig? Har folk klare arbeidsoppgaver (sjekkliste)? Ser maten bra ut når den forlater kjøkkenet? Det er mye småting som jeg ser nå, men som jeg ikke tenkte over da jeg begynte. Lenke til kommentar
hkl Skrevet 3. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 3. mai 2011 (endret) Tusen hjertelig takk for svar! Og takk til den herlige personen som tipset deg om tråden. Skal sette i gang med prosessen nå, og skal prøve å komme meg i arbeid innen starten av høsten. Har også hørt en del negativt om yrkesskolene her i Oslo og Akershus, da de som går der ofte er skoleleie, og som du sier, dårlige råvarer osv. Da jobber jeg heller litt lenger i bransjen og får den erfaringen jeg trenger derifra. Hva er forresten en vanlig lærerlønn? Skjønner at man ikke kan ha noen særlige forventninger til det på starten(Greit å vite, har jobbet sammen med bakerlærlinger som har tjent 70 kr timen mens jeg har solgt varene deres og tjent 135...) Hvor er du kokk for tiden nå? Litt off-topic, mer generelt: I en CV/søknad, er det en fordel eller unødvendig å ha med "anbefalinger" i tillegg til referanser, eller holder sistnevnte? Endret 3. mai 2011 av hkl Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 3. mai 2011 Del Skrevet 3. mai 2011 Har sett gjennom et par av de søknadene vi har fått inn, og det er mange som legger ved anbefalinger fra tidligere arbeidssteder, hvor da overordnede har skrevet ned gode kvaliteter de har. Jobber på "Hanne på Høyden", en restaurant med fokus på norske råvarer, fortrinnsvis økologisk og kortreist. www.spisestedet.no. Har en del bilder av ting vi gjør/lager på bloggen min, link i signaturen. Lenke til kommentar
hkl Skrevet 3. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 3. mai 2011 Takk igjen. Kul blogg forresten, du har fått en ny leser nå. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 3. mai 2011 Del Skrevet 3. mai 2011 Ser at jeg glemte å svare på lønnen. Vanlig lærlinglønn ligger på sånn ca. årslønnen til en kokk, fordelt på to år, vanligvis med en økning (40-45-55-60%) hvert halvår. Om vi sier årslønnen er på 200.000kr (fint og rundt), får du 100.000kr per år, 40.000kr første halvår, 45.000kr andre halvår, 55.000kr tredje og 60.000kr siste. Dette pga. økt ansvar og kunnskap. Dette blir selvfølgelig for dem som velger to år på skole og to år i praksis. For min del fikk jeg dette jevnet ut hvor jeg jobber nå, slik at jeg slapp en periode med veldig lav inntekt. På det første stedet jeg jobbet, ble jeg tilbudt denne første modellen de første to årene, og så ufaglært kokkelønn (130kr timen) i de neste to. I tillegg var kveldstillegg og overtidstillegg "bakt inn" i timelønnen, noe som utgjorde vel 20-25kr ekstra på toppen av vanlig lønn. I tillegg var det ganske greit med tips, så jeg hadde noen ganske ok månedslønner der. Med andre ord, det varierer fra sted til sted. For min del var god opplæring viktigere enn god lønn. Lenke til kommentar
hkl Skrevet 11. mai 2011 Forfatter Del Skrevet 11. mai 2011 For de som lurer på det samme med meg, er det veldig greit å ta kontakt med http://www.oppla.no/no/ (Lærlingkontoret). De samarbeider med veldig mange bedrifter i hovedstaden, enten du vil bli kokk, servtiør, konditor eller baker. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå