toazty Skrevet 9. mars 2009 Del Skrevet 9. mars 2009 (endret) skulle lage pizzabunn i helgen.. men det gikk heller dårlig.. 2 ganger laga jeg den , uten særlig hell. 0,5 dl oliven olje 1,5 dl øl 1 dl vann hvetemel 50 g gjær 1 ss sukker 1 ts salt øl og olje var temperert, vann var fingervarmt.. så ser ikke helt hvor feilen ligger.. den ene bunen ble løs og fin, men heva seg kanskje 10-20 % den andre ble bare hard, kanskje litt mye mel, men her var det 0% heving.. begge deigene ble lagt på badet , som er rundt 25grader de lå der minst 1 time.. ser for meg at ølet som kan ha noe med det å gjøre.. men ser ikke helt hvorfor.. har lagt gjørbakst 2-3 ganger i uken i siden jeg begynte som kokk , noen som har noen svar? Endret 9. mars 2009 av toazty Lenke til kommentar
Sameboe Skrevet 9. mars 2009 Del Skrevet 9. mars 2009 Mulig at kullsyra i ølet drepte gjæret? Lenke til kommentar
toazty Skrevet 9. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 9. mars 2009 mulig gjæren daue av co2, men ser kje for meg det.. men klare ikkje å ser for meg noe aent heller så beste svaret til nå.. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 9. mars 2009 Del Skrevet 9. mars 2009 Det eneste merkelige der er jo øl, så det er ikke verre enn å lage en ny deig uten, eller riste ut boblene. Gjær skal ikke vandre til de evige jaktmarker av 4.5% alkohol. En grei ting jeg pleier å gjøre med deig, er å varme stekeovnen til 50 grader, slå den av og sette deigen inn med døren på gløtt. Lenke til kommentar
toazty Skrevet 9. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 9. mars 2009 pleier å bruke oppvaskemaskinen eller tørketrommelen hvis de netopp har gått.. funker nice.. alkohol er ikke farlig så pass vet jeg.. men kullsyren derimot.. den heller jeg mer imot.. men skal prøve en annen gang å lage 3 identiske deiger, en uten øl ,en med øl ,og en med øl ristes så pass mye at det er så og si null co2 igjen... ingen bakere her? som kanskje har et svar.. er bare en ussel liten kokk så vet ingen ting om bakverk Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 9. mars 2009 Del Skrevet 9. mars 2009 Pøff, dårlig holdning. Man bør kunne grunnleggende ting om bakverk og desserter som kokk, spør du meg. Men, les gjennom https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1074143 og send en PM til Astralnoise. Han virker som om han har laget en deig eller to i sitt liv. Lenke til kommentar
toazty Skrevet 9. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 9. mars 2009 for å si det slik, så har jeg peiling på en del inne på det området.. så klør meg ganske bra i hode nå for å si det mildt.. hadde jeg bare hatt gjær nå skulle jeg gått ned for å lage opp 3 forkjellige deiger å sett hva som hadde skjedd.. Lenke til kommentar
Tjorven #138 Skrevet 13. mars 2009 Del Skrevet 13. mars 2009 Hum... Så mye gjær og null reaksjon. Har ingen erfaring med å bruke øl i deig men tror ikke det skal ha noe serlig å si. Men jeg ser for meg noen scenario. Melet er for mykt. (for lite proteiner) Gjæren ble løst opp i ølet. (kan bremse gjæren) Dårlig gjær Lenke til kommentar
toazty Skrevet 13. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 13. mars 2009 lurer litt på melet.. men brukte 2 forkjellige mel , kan det bli dårligt hvis det ligger for lenger? begge mel ble kjøpt inn for 3-4 mnd siden det var tørrgjær jeg brukte, noe som skal være ganske greit.. olje , vann, øl, sukker, salt , gjær , mel . det er rekkefølgen på tingene når jeg laga deigene.. den ene deigen så ble skikkelig misslyket, stod ute med plastikk over seg til dagen etter, og den var fortsatt "hard" den deigen var for hard også, men skulle tru den skulle hevet seg over natten uansett hvor mye mel jeg hadde i.. Lenke til kommentar
Tjorven #138 Skrevet 13. mars 2009 Del Skrevet 13. mars 2009 regner med at du brukte rundt 3-4 dl mel? Det kan jo også ha sammenheng med alkoholen i ølet. Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 14. mars 2009 Del Skrevet 14. mars 2009 (endret) Øh, (italiensk) pizzadeig skal ikke ligge til heving. Den blir best hvis den stekes med en gang... (Den hever i ovnen.) Sånn kan deigen lages, og den vil heve: Varm opp vannet til 40 grader (det er litt varmere enn hånda di) og ha i tørrgjær. Tørrgjær skal ha varmere vann enn vanlig gjær. Ikke ta oppi saltet. Ha oppi olje (romtemperert). Bland inn saltet i en del av melet, og rør inn melet. Bruk så lite mel som mulig, bare akkurat nok til at deigen henger sammen. Samle deigen sammen til en jevn fin deigklump. Deigen må eltes hardt minst fem minutter sammenhengende målt fra etter at den er ferdig samlet sammen til en klump. Ikke nok elting = ingen heving. For løs elting = ingen heving. Elting = nøkkelen til heving. Elte ved å gni deigen rundt og ned i bordet med den delen av hånda som er nærmest håndleddet (de to "klumpene"). Hvis du blir sliten av å elte, spis sukkeret eller drikk ølet. Hvis deigen ikke har endret konsistens, har du ikke eltet nok. Den skal ikke være "løs", da vil den ikke heve ordenlig. Når du har eltet nok vil den bli seig og litt gummiaktig. Da er den ferdigeltet. Deigen bør prikkes hvis den ikke skal oppføre seg som et pita-brød. Endret 14. mars 2009 av tsg1zzn Lenke til kommentar
toazty Skrevet 14. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 14. mars 2009 kan lage pizzabunn, det jeg egentlig lurer på her er hvorfor deigen ikkje heva.. men det forblir vel et mysterium.. menmen.. laga pizza i dag og det funka fint.. med samme innhold, bare nye råvarer.. elting har jeg masin til så på den biten er jeg sikkra Lenke til kommentar
Emancipate Skrevet 14. mars 2009 Del Skrevet 14. mars 2009 kan lage pizzabunn, det jeg egentlig lurer på her er hvorfor deigen ikkje hevaMuligens dårlig gjær, da. Lenke til kommentar
Liberalistiske Samebror Skrevet 14. mars 2009 Del Skrevet 14. mars 2009 alt skal ha sånn cirka kroppstemperatur og når den hever skal den ikke være i for varme eller kalde steder heller men den ølen hørtes ganske rar ut i en pizzdeig, finn deg en ny oppskrift Lenke til kommentar
toazty Skrevet 14. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 14. mars 2009 øl i pizzadeig er godt... , trenger ikke ny oppskrift. tipset om øl i pizzadeig fikk jeg fra noen tyrkere som driver noen kebab / pizzasjapper, og de sa de fleste slike sjapper bruker øl i pizza deigene sine.. Lenke til kommentar
Astralnoise Skrevet 15. mars 2009 Del Skrevet 15. mars 2009 Jeg begynner å tro at ølet kanskje er hakket for surt for at gjærsoppen skal stortrives. Alkoholen er det neppe, men du kan jo prøve alkoholfritt. Jeg anbefaler egentlig å bruke alkoholfritt uansett hva du baker, for alkoholen fordamper i ovnen uansett. Husker det var en smarting i klassen min som laget brownies med en halv liter sprit. Han ble veldig overrasket over at han ikke ble full når han spiste den. Waste of money! Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå