Gå til innhold

Den Store Hundetråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvorfor true henne?

 

Er det ikke bedre å avlede. Altså tilby et alternativ som er langt bedre?

Eks

 

Kan man øve inn smattelyd, da denne er lik uansett om du er sint eller glad. Smatt = godbit. Snart skal du se at hunden ser på deg når du smatter, og vet den får belønning. Tren så dette ved passering av andre og ikke minst kan du snart smatte uten godbit ;)

 

Enkelt og greit for hunden.

 

Overrasket at så mange her inne har et gammeldags millitært forhold til hunden sin, men igjen er det vel mange som er bare unger her og "lærer" hundehold av mor og far som ikke kan en dritt.

9261906[/snapback]

True var kanskje feil valg av ord. Avledelse med bruk av stemme er vel heller det jeg mener.

 

Gammeldags militært forhold? Jeg håper du mener de som på dette forumet sier det er greit å slå hunden sin hvis den gjør noe gale

 

edit: bruker smattelyd for å få hundens oppmerksomhet når vi er ute å går tur/trener.

Endret av pinnsvin
Lenke til kommentar

Mushi: Nice! Selv er jeg så utrolig glad for at valpetiden er over :fun:

 

 

Kåre Hansen:

 

1092537243_592daf73a0.jpg

 

Siden jeg skriver litt om ulik trening på et annet forum, poster jeg her to poster om kløv og svømming. For dere som er intressert i å komme igang. Min hund veier ca 50kg, har du dermed en hund på 25 kg starter du med halvparten av vekten i kløven om du skulle bruke det :)

 

Kløv:

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Kløv er morsomt for hund og eier, og kan benyttes i trening så vel som i praktisk bruk. Enkelte av oss sier ikke nei til en som villig bærer hjem matvarene fra butikken. Dessuten gir kløv utmerket trening av muskler og kondisjon.

 

Jeg gjør oppmerksom på at alle bildene er en Kløv som heter TOGO, og er lagd på www.seleverkstedet.no

 

1092534827_7946df452d.jpg

 

Kløvbruk er en treningsform du kan starte med når hunden din er utvokst, jeg anbefaler dog at du har undersøkt hunden for HD og sjekket albuer. Men fortvil ikke om hunden HD, man kan bruke kløv bare man er fornuftig. For hunder med HD anbefales lett vekt og at du kanskje varmer opp hunden litt før du fester på kløvet. Har derimot hunden sterk HD styrer du unna kløv.

 

Det som er morsomt med kløv er å se hundene "arbeide". De syns det er gøy å få bære og slite med vekta, og det er ikke bare Amerikansk Bulldog som trives med dette. De fleste raser elsker en utfordring.

 

1093398294_37a6a853b8.jpg

 

Kløvbruk er noe som må trenes opp! Man tar ikke med hunden på fjelltur og stapper oppi 30 kg og regner med at alt skal gå bra. Du kan jo selv ta på en tung sekk og løpe et par timer. Er du i form er det sikkert ikke noe problem, men derimot om du skulle være i normal eller dårlig form er du vel helt pumpa. Samme gjelder hundene våre. Derfor må man starte rolig og øke vekta etterhvert!

 

Tar man utgangspunkt i hundens kondisjon, styrke, form og ikke minst alder kan man ha som en tommelfingerregel at en meget godt trent hund kan bære inntil halvparten av sin egne vekt. For Kåre sin del er dette 25 kg, noe som er rimelig mye hvis du skal på fjelltur og trenger bærehjelp.

Husk også at terreng og lengde på turen også spiller inn på vekta her.

 

 

Jeg anbefaller at man kjøper en skikkelig kløv som sitter riktig på din hund, da det er enkelte som tror at en kløv som passer en hund på 20 kg også passer en på 40 kg. Skaff dere skreddersydde kløv som du vil ha glede av resten av livet.

 

Kløv brukes på vanlige turer, eller om du ønsker å jogge med hund og kløv i treningssammenheng. Husk da å variere vekt på kløven. Hunden merker fort når den har på seg kløv og skjønner at den ikke kan bevege seg inntil trær og lignende. En god kløv er ingen hindring for hundens bevegelser.

 

Jeg kaster også ball og lar han leke med andre hunder med dette på:

 

1092535267_c9d48f9410.jpg

 

Hva er viktig?

 

Pakking av kløven er kjempeviktig. På lik linje med oss når vi har på sekk syns vi det er viktig at den sitter riktig. www.seleverkstedet.no sier dette om pakking av kløv:

 

Det tyngste pakkes nærmest mulig hundens rygg, lavest mulig og lengst mulig fram. Pass på at ingen skarpe kanter eller spisse gjenstander vender inn mot hundens rygg. Børst hundens rygg godt før du legger ut på tur slik at klumper, sand o.l. fjernes. Brystreima skal strammes så mye at hunden får det meste av tyngden på kroppens frampart. Pakk høyre og venstre side likt og se til at veskene er like tunge. Om den ene vesken skulle være litt tyngre, juster med en liten stein ytterst i den andre. En kløv skal aldri stappes hard, men ha en litt «slapp» fasong slik at den former seg godt etter hundens kropp.

 

Selv pakker jeg inn alt i plastposer slik at det holder seg tørt. Jeg passer og å ha med håndkler som ligger mellom hunden og det han har i veska, disse ligger selvfølgelig i veska de også. Det er nemmelig slik at enkelte hunder legger seg i det våte element

 

1092536359_d5624e67c3.jpg

 

Hvordan starter jeg?

 

Når du har skaffet deg en kvalitetskløv, er det bare å begynne å gå turer med hunden i skog og mark. Legg ca 1 kg i hver lomme den første uka, og øk sagte men sikkert. Hunden bygger mye musklatur og ikke minst får den bedre kondisjon! Se også an terrenget og hvilket tempo du skal holde.

 

Kåre har 1 kg i hver sekk på joggeturer, mens han har litt mer på gå turer i skogen. Jeg syns han ser ut til å trives med sitt kløv, og jeg vet han kjører hardt når vi holder på.

 

Hvordan finner jeg størrelsen på mitt kløv?

 

www.seleverksted.no sier dette om emnet:

Still hunden opp foran deg og mål fra albuespissen på den ene siden, over ryggen og ned til albuespissen på den andre siden. Pass på at hunden ikke synker ned mellom skulderbladene mens du måler. Mål et par tre ganger. Det er vanlig at kløven går ned til albuen på små og mellomstore raser. Kommer kløven for langt ned, støter den lett mot steiner og lave busker. På større hunderaser gjør det ikke noe om kløven går noen cm under albuen dersom du trenger en som rommer litt mere.

 

1093743130_0dd69c592c.jpg

 

Måling av albue:

1092880923_0164e4dac6.jpg

 

 

Mitt personlige råd er at en god kløv er noe man invisterer i. Det er gøy for hunden, det gir masse trening og du kan dra nytte av det selv på turer i butikken eller kanskje på lengre fjellturer. Du kan og variere treninga som du selv ønsker. Jeg lar Kåre være i vann med kløven, men igjen må du vite hva du driver med om du gjør dette. Kløven gir massiv motstand i vannet og er en utfordring for de mest habile svømmerne.

 

 

Lykkelige hunder får vi med hunder i form folkens:

1092535609_0adb6706f4.jpg

 

Svømming:

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Svømming er den treningen som gir minst belastning for ledd og samtidig den treningsform som trener flest muskler samtidig. Den er meget bra for kjernemuskulaturen til hunden, og med det menes musklene rundt ryggsøylen og buken. Videre benyttes svømming av en rekke veterinærer til å bygge opp hundens muskler og sener.

 

Svømming passer for hunder i alle aldre! Og jo tidligere de begynner desto bedre er det! Gjør noe gøy ut av det våte element så får du deg en svømmer du også.

 

Det er i all hovedsak snakk om to typer vann hundene våre møter: Saltvann eller Ferskvann. Riktignok kan de møte brakkvann, klorvann for de som er rike nok til å ha svømmebasseng eller kanskje ildvann. Sistnevnte er nok bedre for eier enn for hund.

 

Jeg har som alle vet en svømmeglad hund og jeg vil derfor dele de erfaringer jeg har gjort med han så langt:

 

Svømming i ferskvann:

 

755204231_c2d53fad19.jpg

 

Ferskvann er klart det beste hunder kan svømme i. Det som dog er verdt å merke seg er at det er tyngre å svømme i ferskvann kontra saltvann. Riktignok finnes det en del igler etc i ferskvann, men jeg har ikke lagt merke til noe slikt ei heller truffet brennmaneter etc i saltvann. En annen fordel med ferskvann er at du sjelden opplever det enkelte hunder kan oppfatte som monsterbølger! Skal du på død og liv bade i en elv, så sjekk ut at strømmen ikke er for sterk. Jeg anbefaler kulper etc, da enkelte kan lett få panikk om de blir ført litt av gårde.

 

 

Svømming i Saltvann:

 

883999643_2214a5654c.jpg

 

Saltvann er ikke optimalt for hudene, da navnet tilsier at det innholder salt. Dog er det langt lettere for hunden å bevege seg i saltvann, men det har mer utfordringer som strømninger og bølger. Pass på at det ikke er for sterk strøm, slik at hunden for panikk. For enkelte hunder kan også bølger kanskje være en utfordring. Men for de vannglade er dette bare moro, og det virker som det er litt mer morsomt når vannet stiger og synker når de er uti.

 

Men salt er ikke bra for hunden, men jeg tror det kanskje er mer frykt rundt det enn jeg har erfart. Noen sier man skal skylle hunden umiddelbart i ferskvann etter bading, men jeg er ikke en av de. Dog påpeker jeg at om du er på hytta ved sjøen i to uker i strekk, kan det være lurt å få skylt bikkja med ferskvann så ofte som mulig.

 

Det jeg derimot er påpasselig på er ved sterk sol og ekstremt varmt vær. Når hunden har vært uti og tørker fort, blir det salt i øynene. Dette merker også vi mennesker, og da er jeg påpasselig å skylle hodepartiet til hunden, og dette anbefaler jeg at dere også gjør. Skal dere ha en dag på stranda, så ha med vann til dette formålet.

 

 

Tørking av hunden:

 

Jeg tørker aldri Kåre med håndkle, men om man er i vannkanten en hel dag, kan det være lurt å tørke den i ny og ne. Ingen hud trives med å være våt i en uke av gangen.

 

Ulike aktiviteter med hunden:

 

Svømming etter pinne / ball / leke.

 

1006119921_24398a4b58.jpg

 

Dette er helt klart den aktiviteten vi bruker mest. Den er enkel og eier slipper å hoppe uti for å være med. Det som man skal være klar over er å bruke leker som flyter, og kanskje ikke overdrive distansen hunden skal svømme (med mindre man vet hvordan hunden er).

Ved å variere vekten og størrelsen på leken, vil det være langt mer større belastning på hunden og svømmingen. Jeg har selv kasta en stubbe på en 5-10 kg som Kåre har henta. Har også kasta en stokk på 4 meter som han henta. Slik er tungt for selv en aktiv svømmer! Og husk noen har hunder som skal gjennomføre uansett, så ikke gi den umulige utfordringer. Det vil bare gå galt.

 

Man kan også utstyre hunden med sele i vannet, og la den trekke. Men jeg lar det gå under denne, da prinsippet bygger på det samme. Igjen må dere tenke dere om om dere skal la hunden trekke båten, men har dere en hund som ønsker dette har dere garantert holdt på en stund

 

Svømming med Kløv

 

1006116049_6bbed35e1f.jpg

 

Dette er ekstremsvømming. Anbefales kun til de som vet hva de driver med, da dette er mye belastning for hunden. Det er både mer motstand og ikke minst mer vekt som skal holdes flytende.

 

Svømming med motstandsmansjetter

 

1010346167_d05e89f7aa.jpg

 

Motstandsmansjetter veier ingen ting, men har det formålet at det skal være tyngre å føre labbene fremover i vannet. Og det er faktisk stor forskjelle på å ha de på kontra ikke ha de på.

Jeg vet at disse benyttes på hunder under rehabilitering i ulike svømmeanlegg hos de ulike veterinærene som tilbyr dette.

 

www.seleverkstedet.no selger disse, men jeg påpeker at disse koster noen kroner.

 

Svømming med eier:

 

1008435804_61e3294d03.jpg

 

Verdens beste treningsform: kom dere uti med hunden.

 

Dykking:

 

Enkelte hunder dykker også. Man kan starte opp på grunna, og etter hvert bevege seg på dypere vann. Selv har jeg opplevd en som stadig dykker dypere.

 

Stuping:

 

Morsomt for alle, men enkelte hunder syns det er skummelt. Jeg sliter med å få Kåre til å stupe, selv fra 1 meteren. Det finnes også egne konkurranser for denne sporten om du skulle få en stor stuper :)

 

Annen info:

 

Tempratur på vannet

 

Husk kroppsvarmen forsvinner fort i vann, og ikke vær idiot og la de svømme i timesvis blandt isflaka. Sunn fornuft gjelder her

 

Våteksem:

Våteksem kaller vi en hudbetennelse som er fuktig. Huden er fuktig fordi det skilles ut unormal mye fett. Fettet samler seg i gulige til brunlige klumper som kleber seg til hårene. Pelsen virker fett og det lukter vondt. Enkelte deler av kroppen er mer disponert for å få våteksem fordi det ligger mye fettkjertler i det område; mellom tærne, ørene, halekjertlene. Det er nesten alltid en underliggende årsak til våteksem. Parasitter, allergier, stoffskiftesykdommer, feilernæring eller f.eks bading kan være en årsak til våteksem. Humusstoffer fra ferskvann eller salt fra saltvann kan ligge å irritere hunden. Så er hunden din glad i å bade bør du skylle den i dusjen når du kommer hjem. Våteksem kan fort spres til større områder. Oppsøk veterinær så raskt som mulig for å få satt igang behandling så tidlig som mulig.

 

hentet fra denne

 

Sor-Merket:

 

Dette er et merke som kun gis Newfoundlandshunder og Lansere.

Her kan du lese litt om vannprøver og annet fra denne raseklubbens side

 

Det vil bli arrangert vannkurs av www.dinbestevenn.no i løpet av våren 2008 i Oslo.

 

I denne tråden kan dere jo dele erfaringer med det våte element, og ikke minst komme med spørsmål og bilder.

Lenke til kommentar
thomasy932

*snip*

9254752[/snapback]

 

Hvis en hund har det sånn, bare blir sosset med og får viljen sin, blir den vanskeligere å lære opp, vanskeligere å ha den i bur senere (bare bråk)

Vanskeligere og ha den med i offentlighet

(vant til kos 24/7, og skal bort til alle den møter på, det ender med bråk med andre hunder)

 

Sorry for skrivefeil, men har det litt travelt

 

En hund er fortsatt en del av familien selv om den sitter i bur nå og da, og blir like høyt elsket av eierne uansett om den er i bur eller ikke og motsatt (hunden elsker eieren)

9260217[/snapback]

 

1. En hund blir ikke vanskligere å lære opp om den skulle leve et liv uten bur. Men det her sier jo litt om ditt og mitt hundehold. Min hund utfører sine oppgaver fordi den syns det er gøy, ikke i frykt for hva jeg kan finne på å straffe den med...

En hund skal heller ikke bort til alle den møter på, min skal jo ikke bort til en kjeft.

Den bråker ikke med andre hunder heller, selv om enkelte hunder og eiere er DUMME nok til å utfordre han (min hund hadde ødelagt hvilken som helst annen om han hadde villet).

 

Mange tror de har hunder som elsker de. Hunder er nok ikke sånn. Hadde jeg hatt hunden din på besøk i 2 uker ville den sannsynligvis ikke tilbake til dere, så der har dere hvor mye en hund elsker noen :)

 

 

 

Til en del andre her:

 

Hunder som er TRYGGE har ingen problemer å sove i åpne rom. Det der med hulefølelse (hifølelse) og slikt er dessverre en sterkt overdreven påstand.

 

Men jeg er veldig enig i Juliess. Men hun er dyktig med hunden sin, bruker tid på den, og er slik et moderne hundehold skal være. Denne høsten tester jeg kåre i en mentaltest. Skal virkelig bli morsomt å se han knuse de fleste andre hunder. For han har levd et liv uten bur, og har blitt tryggere og ikke minst blitt tøffere og erfart at ting må løses på ulike måter. Hunder i bur har en tendens til å ikke kunne løse konflikter som oppstår, da den har erfart at det er ok å bare ligge redd i buret sitt..

9261389[/snapback]

 

 

Nja, en Amerikansk Bulldog ødelagt alt og alle av andre raser? Tviler meget sterkt :p

 

 

 

Jaja, noen nye bilder av Bowser, som blir akkurat 3 måneder på torsdag :)

 

14591462.jpg

 

14521453.jpg

 

14681470.jpg

 

14771478.jpg

 

14551456.jpg

Lenke til kommentar

Takk, og i like måte :)

 

Prøvde ikke å hause opp noen diskusjon, men bare gjorde meg litt vanskelig :p Finnes tross alt Fila- er og Tosa-er (og individer av andre raser) som har et helt livsfarlig temperament, og hadde drept de fleste hunder. Hunden din er flott og virker sterk, så mente ikke å si at den var en pingle :)

 

Postet ikke bilder av hunden min som en reaksjon på det utsagnet om at hunden din hadde ødelagt de fleste hunder altså, ettersom det ikke hadde vært mye en så ung og liten Boerboel hadde utretta mod voksne hunder av andre store raser :p

 

Hvor høy er hunden din til skuldrene, forresten? Mener den og Boerboelen vel omtrent har samme høyde? Oppdretteren sa at min hund omtrent kom til å få samme høyde som faren sin (72 cm), og veie rundt 70 kilo med rett trening og fòr selvfølgelig. Synes flere folk bør få opp øynene for de store mastiff og moloss- rasene som AB og BB, siden de er glimrende hunder som med en fast hånd får et veldig flott lynne :)

Lenke til kommentar

Min er 65 cm

 

Når er både Tosa og Fila forbudt i Norge...

 

Jeg for min del håper at færrest skaffer seg de store hundene her. Det er ikke hunder for alle og enhver. De krever mye av eierne, og egner seg ikke for sofagriser.

 

Når det gjelder hundekamper er derimot ikke størrelsen viktig, men det er faktisk en ulempe med store hunder. Jeg tar sterkt avstand fra hundekamper og håper vi slipper slikt i fremtiden.

 

Håper du har satt deg godt inn i BB og går masse kurs! Og da mener jeg masse kurs!

 

Dessverre er det alt for mange eiere med tøffe hunder som er verdensmestere og ikke går et eneste kurs i det hele tatt.

Lenke til kommentar
Min er 65 cm

 

Når er både Tosa og Fila forbudt i Norge...

 

Jeg for min del håper at færrest skaffer seg de store hundene her. Det er ikke hunder for alle og enhver. De krever mye av eierne, og egner seg ikke for sofagriser.

 

Når det gjelder hundekamper er derimot ikke størrelsen viktig, men det er faktisk en ulempe med store hunder. Jeg tar sterkt avstand fra hundekamper og håper vi slipper slikt i fremtiden.

 

Håper du har satt deg godt inn i BB og går masse kurs! Og da mener jeg masse kurs!

 

Dessverre er det alt for mange eiere med tøffe hunder som er verdensmestere og ikke går et eneste kurs i det hele tatt.

9265853[/snapback]

 

Ja, det må selvfølgelig være aktive eiere.

 

Hundekamper tar jeg selvfølgelig sterk avstand fra. Vil ha et stabilt temperament på hundene her til lands, så derfor synes jeg det er greit at Tosa og Fila er forbudt. Synes forssåvidt det er greit at Pit Bullen også er forbudt, men at Dogo Argentino er forbudt forstår jeg ikke helt. Synes alle disse rasene er flotte å se på (kanskje utenom Fila- en, den liker jeg ikke), og skulle inderlig ønsket de var like stabile som mange andre av de store rasene.

 

Skal ta noen kurs når valpen blir eldre, utenom det har jeg satt meg veldig godt inni rasen, lest masse på nett, fikk mange gode råd av oppdretteren, og har snakket mye med to søskenbarn som forholdsvis har 1 og 2 eksemplarer av rasen, og også kan en del.

Lenke til kommentar

Ønsker deg lykke til, og anbefaler at du starter på kurs allerede nå.

 

Dog har du liten kunnskap om stabilitet og mentalitet på hund, men det gjør jo ikke noe ;)

 

Dessverre er det alt for mye useriøs avl innen alle raser, og BB er en rase som er spesielt utsatt med tanke på helse og mentalitet :( Håper du har undersøkt oppdretteren godt og ikke minst sett papirene til foreldrene både med tanke på mentalitetstester og helsetester...

Lenke til kommentar
Siden jeg skriver litt om ulik trening på et annet forum, poster jeg her to poster om kløv og svømming. For dere som er intressert i å komme igang. Min hund veier ca 50kg, har du dermed en hund på 25 kg starter du med halvparten av vekten i kløven om du skulle bruke det :)

 

Kløv:

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Kløv er morsomt for hund og eier, og kan benyttes i trening så vel som i praktisk bruk. Enkelte av oss sier ikke nei til en som villig bærer hjem matvarene fra butikken. Dessuten gir kløv utmerket trening av muskler og kondisjon.

 

Jeg gjør oppmerksom på at alle bildene er en Kløv som heter TOGO, og er lagd på www.seleverkstedet.no

 

1092534827_7946df452d.jpg

 

Kløvbruk er en treningsform du kan starte med når hunden din er utvokst, jeg anbefaler dog at du har undersøkt hunden for HD og sjekket albuer. Men fortvil ikke om hunden HD, man kan bruke kløv bare man er fornuftig. For hunder med HD anbefales lett vekt og at du kanskje varmer opp hunden litt før du fester på kløvet. Har derimot hunden sterk HD styrer du unna kløv.

 

Det som er morsomt med kløv er å se hundene "arbeide". De syns det er gøy å få bære og slite med vekta, og det er ikke bare Amerikansk Bulldog som trives med dette. De fleste raser elsker en utfordring.

 

1093398294_37a6a853b8.jpg

 

Kløvbruk er noe som må trenes opp! Man tar ikke med hunden på fjelltur og stapper oppi 30 kg og regner med at alt skal gå bra. Du kan jo selv ta på en tung sekk og løpe et par timer. Er du i form er det sikkert ikke noe problem, men derimot om du skulle være i normal eller dårlig form er du vel helt pumpa. Samme gjelder hundene våre. Derfor må man starte rolig og øke vekta etterhvert!

 

Tar man utgangspunkt i hundens kondisjon, styrke, form og ikke minst alder kan man ha som en tommelfingerregel at en meget godt trent hund kan bære inntil halvparten av sin egne vekt. For Kåre sin del er dette 25 kg, noe som er rimelig mye hvis du skal på fjelltur og trenger bærehjelp.

Husk også at terreng og lengde på turen også spiller inn på vekta her.

 

 

Jeg anbefaller at man kjøper en skikkelig kløv som sitter riktig på din hund, da det er enkelte som tror at en kløv som passer en hund på 20 kg også passer en på 40 kg. Skaff dere skreddersydde kløv som du vil ha glede av resten av livet.

 

Kløv brukes på vanlige turer, eller om du ønsker å jogge med hund og kløv i treningssammenheng. Husk da å variere vekt på kløven. Hunden merker fort når den har på seg kløv og skjønner at den ikke kan bevege seg inntil trær og lignende. En god kløv er ingen hindring for hundens bevegelser.

 

Jeg kaster også ball og lar han leke med andre hunder med dette på:

 

1092535267_c9d48f9410.jpg

 

Hva er viktig?

 

Pakking av kløven er kjempeviktig. På lik linje med oss når vi har på sekk syns vi det er viktig at den sitter riktig. www.seleverkstedet.no sier dette om pakking av kløv:

 

Det tyngste pakkes nærmest mulig hundens rygg, lavest mulig og lengst mulig fram. Pass på at ingen skarpe kanter eller spisse gjenstander vender inn mot hundens rygg.  Børst hundens rygg godt før du legger ut på tur slik at klumper, sand o.l. fjernes. Brystreima skal strammes så mye at hunden får det meste av tyngden på kroppens frampart. Pakk høyre og venstre side likt og se til at veskene er like tunge. Om den ene vesken skulle være litt tyngre, juster med en liten stein ytterst i den andre. En kløv skal aldri stappes hard, men ha en litt «slapp» fasong slik at den former seg godt etter hundens kropp.

 

Selv pakker jeg inn alt i plastposer slik at det holder seg tørt. Jeg passer og å ha med håndkler som ligger mellom hunden og det han har i veska, disse ligger selvfølgelig i veska de også. Det er nemmelig slik at enkelte hunder legger seg i det våte element

 

1092536359_d5624e67c3.jpg

 

Hvordan starter jeg?

 

Når du har skaffet deg en kvalitetskløv, er det bare å begynne å gå turer med hunden i skog og mark. Legg ca 1 kg i hver lomme den første uka, og øk sagte men sikkert. Hunden bygger mye musklatur og ikke minst får den bedre kondisjon! Se også an terrenget og hvilket tempo du skal holde.

 

Kåre har 1 kg i hver sekk på joggeturer, mens han har litt mer på gå turer i skogen. Jeg syns han ser ut til å trives med sitt kløv, og jeg vet han kjører hardt når vi holder på.

 

Hvordan finner jeg størrelsen på mitt kløv?

 

www.seleverksted.no sier dette om emnet:

Still hunden opp foran deg og mål fra albuespissen på den ene siden, over ryggen og ned til albuespissen på den andre siden. Pass på at hunden ikke synker ned mellom skulderbladene mens du måler. Mål et par tre ganger. Det er vanlig at kløven går ned til albuen på små og mellomstore raser. Kommer kløven for langt ned, støter den lett mot steiner og lave busker. På større hunderaser gjør det ikke noe om kløven går noen cm under albuen dersom du trenger en som rommer litt mere.

 

1093743130_0dd69c592c.jpg

 

Måling av albue:

1092880923_0164e4dac6.jpg

 

 

Mitt personlige råd er at en god kløv er noe man invisterer i. Det er gøy for hunden, det gir masse trening og du kan dra nytte av det selv på turer i butikken eller kanskje på lengre fjellturer. Du kan og variere treninga som du selv ønsker. Jeg lar Kåre være i vann med kløven, men igjen må du vite hva du driver med om du gjør dette. Kløven gir massiv motstand i vannet og er en utfordring for de mest habile svømmerne.

 

 

Lykkelige hunder får vi med hunder i form folkens:

1092535609_0adb6706f4.jpg

 

Svømming:

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Svømming er den treningen som gir minst belastning for ledd og samtidig den treningsform som trener flest muskler samtidig. Den er meget bra for kjernemuskulaturen til hunden, og med det menes musklene rundt ryggsøylen og buken. Videre benyttes svømming av en rekke veterinærer til å bygge opp hundens muskler og sener.

 

Svømming passer for hunder i alle aldre! Og jo tidligere de begynner desto bedre er det! Gjør noe gøy ut av det våte element så får du deg en svømmer du også.

 

Det er i all hovedsak snakk om to typer vann hundene våre møter: Saltvann eller Ferskvann. Riktignok kan de møte brakkvann, klorvann for de som er rike nok til å ha svømmebasseng eller kanskje ildvann. Sistnevnte er nok bedre for eier enn for hund.

 

Jeg har som alle vet en svømmeglad hund og jeg vil derfor dele de erfaringer jeg har gjort med han så langt:

 

Svømming i ferskvann:

 

755204231_c2d53fad19.jpg

 

Ferskvann er klart det beste hunder kan svømme i. Det som dog er verdt å merke seg er at det er tyngre å svømme i ferskvann kontra saltvann. Riktignok finnes det en del igler etc i ferskvann, men jeg har ikke lagt merke til noe slikt ei heller truffet brennmaneter etc i saltvann. En annen fordel med ferskvann er at du sjelden opplever det enkelte hunder kan oppfatte som monsterbølger! Skal du på død og liv bade i en elv, så sjekk ut at strømmen ikke er for sterk. Jeg anbefaler kulper etc, da enkelte kan lett få panikk om de blir ført litt av gårde.

 

 

Svømming i Saltvann:

 

883999643_2214a5654c.jpg

 

Saltvann er ikke optimalt for hudene, da navnet tilsier at det innholder salt. Dog er det langt lettere for hunden å bevege seg i saltvann, men det har mer utfordringer som strømninger og bølger. Pass på at det ikke er for sterk strøm, slik at hunden for panikk. For enkelte hunder kan også bølger kanskje være en utfordring. Men for de vannglade er dette bare moro, og det virker som det er litt mer morsomt når vannet stiger og synker når de er uti.

 

Men salt er ikke bra for hunden, men jeg tror det kanskje er mer frykt rundt det enn jeg har erfart. Noen sier man skal skylle hunden umiddelbart i ferskvann etter bading, men jeg er ikke en av de. Dog påpeker jeg at om du er på hytta ved sjøen i to uker i strekk, kan det være lurt å få skylt bikkja med ferskvann så ofte som mulig.

 

Det jeg derimot er påpasselig på er ved sterk sol og ekstremt varmt vær. Når hunden har vært uti og tørker fort, blir det salt i øynene. Dette merker også vi mennesker, og da er jeg påpasselig å skylle hodepartiet til hunden, og dette anbefaler jeg at dere også gjør. Skal dere ha en dag på stranda, så ha med vann til dette formålet.

 

 

Tørking av hunden:

 

Jeg tørker aldri Kåre med håndkle, men om man er i vannkanten en hel dag, kan det være lurt å tørke den i ny og ne. Ingen hud trives med å være våt i en uke av gangen.

 

Ulike aktiviteter med hunden:

 

Svømming etter pinne / ball / leke.

 

1006119921_24398a4b58.jpg

 

Dette er helt klart den aktiviteten vi bruker mest. Den er enkel og eier slipper å hoppe uti for å være med. Det som man skal være klar over er å bruke leker som flyter, og kanskje ikke overdrive distansen hunden skal svømme (med mindre man vet hvordan hunden er).

Ved å variere vekten  og størrelsen på leken, vil det være langt mer større belastning på hunden og svømmingen. Jeg har selv kasta en stubbe på en 5-10 kg som Kåre har henta. Har også kasta en stokk på 4 meter som han henta. Slik er tungt for selv en aktiv svømmer! Og husk noen har hunder som skal gjennomføre uansett, så ikke gi den umulige utfordringer. Det vil bare gå galt.

 

Man kan også utstyre hunden med sele i vannet, og la den trekke. Men jeg lar det gå under denne, da prinsippet bygger på det samme. Igjen må dere tenke dere om om dere skal la hunden trekke båten, men har dere en hund som ønsker dette har dere garantert holdt på en stund

 

Svømming med Kløv

 

1006116049_6bbed35e1f.jpg

 

Dette er ekstremsvømming. Anbefales kun til de som vet hva de driver med, da dette er mye belastning for hunden. Det er både mer motstand og ikke minst mer vekt som skal holdes flytende.

 

Svømming med motstandsmansjetter

 

1010346167_d05e89f7aa.jpg

 

Motstandsmansjetter veier ingen ting, men har det formålet at det skal være tyngre å føre labbene fremover i vannet. Og det er faktisk stor forskjelle på å ha de på kontra ikke ha de på.

Jeg vet at disse benyttes på hunder under rehabilitering i ulike svømmeanlegg hos de ulike veterinærene som tilbyr dette.

 

www.seleverkstedet.no selger disse, men jeg påpeker at disse koster noen kroner.

 

Svømming med eier:

 

1008435804_61e3294d03.jpg

 

Verdens beste treningsform: kom dere uti med hunden.

 

Dykking:

 

Enkelte hunder dykker også. Man kan starte opp på grunna, og etter hvert bevege seg på dypere vann. Selv har jeg opplevd en som stadig dykker dypere.

 

Stuping:

 

Morsomt for alle, men enkelte hunder syns det er skummelt. Jeg sliter med å få Kåre til å stupe, selv fra 1 meteren. Det finnes også egne konkurranser for denne sporten om du skulle få en stor stuper :)

 

Annen info:

 

Tempratur på vannet

 

Husk kroppsvarmen forsvinner fort i vann, og ikke vær idiot og la de svømme i timesvis blandt isflaka. Sunn fornuft gjelder her

 

Våteksem:

Våteksem kaller vi en hudbetennelse som er fuktig. Huden er fuktig fordi det skilles ut unormal mye fett. Fettet samler seg i gulige til brunlige klumper som kleber seg til hårene. Pelsen virker fett og det lukter vondt. Enkelte deler av kroppen er mer disponert for å få våteksem fordi det ligger mye fettkjertler i det område; mellom tærne, ørene, halekjertlene. Det er nesten alltid en underliggende årsak til våteksem. Parasitter, allergier, stoffskiftesykdommer, feilernæring eller f.eks bading kan være en årsak til våteksem.  Humusstoffer fra ferskvann eller salt fra saltvann kan ligge å irritere hunden. Så er hunden din glad i å bade bør du skylle den i dusjen når du kommer hjem. Våteksem kan fort spres til større områder. Oppsøk veterinær så raskt som mulig for å få satt igang behandling så tidlig som mulig.

 

hentet fra denne

 

Sor-Merket:

 

Dette er et merke som kun gis Newfoundlandshunder og Lansere.

Her kan du lese litt om vannprøver og annet fra denne raseklubbens side

 

Det vil bli arrangert vannkurs av www.dinbestevenn.no i løpet av våren 2008 i Oslo.

 

I denne tråden kan dere jo dele erfaringer med det våte element, og ikke minst komme med spørsmål og bilder.

9265613[/snapback]

Det innlegget var såpass bra at det fortjener en link fra førsteposten. ;)

*linke*

Lenke til kommentar
Ønsker deg lykke til, og anbefaler at du starter på kurs allerede nå.

 

Dog har du liten kunnskap om stabilitet og mentalitet på hund, men det gjør jo ikke noe ;)

 

Dessverre er det alt for mye useriøs avl innen alle raser, og BB er en rase som er spesielt utsatt med tanke på helse og mentalitet :( Håper du har undersøkt oppdretteren godt og ikke minst sett papirene til foreldrene både med tanke på mentalitetstester og helsetester...

9265957[/snapback]

 

 

 

 

Har undersøkt godt om oppdretteren, ja, og det var de som først importerte BB til Norge, så de driver veldig seriøst. Var hos dem når jeg hentet valpen, og ble imponert. Stabilitet, da mener jeg psykisk stabilitet, som på eksemplarer av raser der enkelte linjer har forskjellige psyke, naturligvis. Hva sa jeg som fikk deg til å mene at jeg har liten kunnskap om stabilitet og mentalitet?

Lenke til kommentar
Du syns det var greit at hunderaser som er kjent som mer stabile enn din egen er forbudt .) Når du har BB er det å kaste stein i glasshus :)

 

Mentalitet er ikke raseavhengig heller, men kan spores mye mot avlen :)

9266262[/snapback]

 

 

Selvfølgelig styres det av avlen, men avlere som avler på aggressivitet går ofte etter kamphunder, det kan du vel egentlig ikke avfeie?

 

Har du erfaringer med BB som ustabile, siden du uttaler deg på den måten om dem?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...