Gå til innhold

Spm om skatt og enkeltpersforetak -selvangivelse


John-B

Anbefalte innlegg

Hallo,

 

Startet i fjor et enkeltpersonsforetak, og har kanskje ikke helt satt meg inn i reglene for skatt/selvangivelse. :blush:

 

Er det noen som kunne hjulpet meg litt?

 

La oss si jeg har solgt tjenester for 120 000kr. Har kun hatt 20 000kr i utgifter, og sitter derfor igjen med 100 000 i overskudd.

 

Moms og omsetningsoppgave har jeg kontroll på (levert) (her fikk jeg jo tilsendt alt jeg trengte sammen med veilledning...)

 

Problemet er at jeg har ventet med å foreta meg noe mer, i påvente av at skatteetaten skulle sende meg selvangivselser og skjemaer jeg må sende inn, samt veiledning til dette. Men jeg innser nå at dette har de tydeligvis ikke tenkt å sende meg - jeg har kun fått vanlig selvangivelse, med overskuddet oppført som formue. Begynner å få litt panikk nå, og har derfor prøvd å selv sette meg inn i hva som skal fylles ut - noe ser ut til å være langt mer omfattende enn hva jeg hadde trodd.

 

Så vidt jeg har forstått skal jeg levere tre skjemaer:

- Næringsoppgave 1

- Beregning av personinntekt

- Selvangivelse for næringsdrivende

 

Jeg begynner med spørsmålene:

 

1) Skjemaene må vel fylles inn i rekkefølgen jeg listet de over?

 

2) I selvangivelsen er det poster for både "1.6. Beregnet positiv personinntekt fra enkeltpersonforetak" og "2.7 Næringsinntekter" - Hva er forskjellen?

3) Om jeg ikke har gitt meg selv lønn - er personinntekten min 0 da? (hele personinntektsberegnings-skjemaet går i 0?)

4) Jeg trodde firmaets inntekt, var min inntekt når det er Enkeltpersonforetak. Hvis ikke - er det skattemessige fordeler ved å gi meg 100 000 i lønnsinntekter, og sette firmaet til 0 i resultat? Eller omvendt?

 

5) Hvilken %-andel kan jeg forvente å betale i skatt av inntektene i firmaet? 28%? Eller nærmere 50%?

 

På forhånd takk for eventuelle svar!

 

Ja, jeg vet at jeg kanskje burde oppsøke en regnskapsfører, men regnskapet er for såvidt er ekstremt simpelt og jeg ønsker ikke å bruke mye tid og penger på hjelp til utfylling av disse skjemaene, med tanke på at firmaet mest sannsynlig blir lagt ned i år uansett.

Endret av _named_
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
3) Om jeg ikke har gitt meg selv lønn - er personinntekten min 0 da? (hele personinntektsberegnings-skjemaet går i 0?)

Nei! Man tar ikke ut lønn fra ENK, så all inntekt du har i ditt firma er personinntekt på deg.

 

4) Jeg trodde firmaets inntekt, var min inntekt når det er Enkeltpersonforetak. Hvis ikke - er det skattemessige fordeler ved å gi meg 100 000 i lønnsinntekter, og sette firmaet til 0 i resultat? Eller omvendt?

Deg = firma, firma = deg. Firmaet kan du ikke sette til 0 i resultat ved å gi deg "lønnsutbetalinger". Så vidt jeg har forstått er det bedre, rent skattemessig, å ha inntekt på firma enn vanlig lønn (dog, du går glipp av endel goder, pensjonssparing, sykepenger, etc)

Endret av Loomy
Lenke til kommentar
Nei! Man tar ikke ut lønn fra ENK, så all inntekt du har i ditt firma er personinntekt på deg.

8333852[/snapback]

Det er akkurat derfor jeg lurer fælt på hva som er forskjellen på:

1.6. Beregnet positiv personinntekt fra enkeltpersonforetak" og "2.7 Næringsinntekter"

Lenke til kommentar

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg og betale en regnskapsfører for å ferdigstille ligningspapirene dine.

 

Næringsinntekten er lik overskuddet ditt.

Personinntekt er noe mer komplisert og beregnes setter foretaksmodellen.

 

Som noen andre her skrev, så eksisterer ikke lønnsbegrepet i enkeltmannsforetak. Du betaler ikke arbeidsgiveravgift og tar ikke ut lønn, men privatuttak.

Lenke til kommentar
Næringsinntekten er lik overskuddet ditt.

Personinntekt er noe mer komplisert og beregnes setter foretaksmodellen.

8347370[/snapback]

Du mener altså at begge postene skal fylles ut, med omtrent samme beløp da? (bergnet personinntekt fra det andre skemaet vil jo bli samme som overskuddet) Virker jo som om det vil resultere i dobbel beskatning... :hmm:

Lenke til kommentar
Hvordan har du kommet fram til personinntekten din?

8347958[/snapback]

"Skjema for beregning av personinntekt".

Dvs, har ikke fyllt den ut enda, men så vidt jeg kan skjønne blir resultatet i det skjemaet det samme som overskuddet - den skal jo ha inn resultatet fra næringsoppgave 1, og så vidt jeg kan se er det ingen av de andre postene i dette skjemaet som angår meg.

 

Merk at jeg driver firmaet alene, og har ingen annen jobb ved siden av (student), og all inntekt i firmaet kommer fra salg av én skatte og moms-pliktig tjeneste - ikke noe avansert opplegg med andre ord.

Lenke til kommentar

Fra skattebetalerforeningen. Denne var ganske grei. :)

 

Beregningen av personinntekt

 

Selve beregningen av personinntekten etter foretaksmodellen vil i hovedtrekk være lik beregningen etter delingsmodellen. En viktig endring er imidlertid at alle gevinster ved salg av driftsmidler skal være med i personinntekten, mens alle tap skal redusere personinntekten. Dette gjelder uavhengig om gevinsten/tapet er ført på samlesaldo (a, c eller d) eller over gevinst- og tapskonto. Det betyr at typisk gevinst ved salg av goodwill og ikke-avskrivbare driftsmidler nå inngår i personinntektsgrunnlaget. Gevinst eller tap ved realisasjon av finansobjekter, typisk aksjer, skal som før holdes utenfor personinntekten.

 

Viktig å merke seg er også at alle gevinster som inntektsføres etter at næringen er opphørt eller solgt, skal regnes som personinntekt. Når slike gevinster etter delingsmodellen ble periodisert etter opphørsåret, ble de kun skattlagt som alminnelig inntekt med 28 pst. Ved for eksempel salg av næringsvirksomhet betyr dette at en fortsatt kan utsette beskatningen ved bruk av gevinst og tapskonto, men at årlig inntektsføring fra denne gevinstkontoen vil være med i grunnlaget for beregning av personinntekt, selv etter at næringen er solgt

 

For å komme frem til beregnet personinntekt i foretaksmodellen skal faktisk betalte gjeldsrenter til finansinstitusjoner og på mengdegjeldsbrev trekkes fra overskuddet i næringen. Vel og merke renter på lån som er i næringen. (I 2005: rentefradraget i næring påvirket ikke personinntekten.) Rente på gjeld til privatpersoner og renter på private lån, skal ikke trekkes fra ved beregningen av personinntekt.

 

Dersom gjelden i næringen overstiger skjermingsgrunnlaget er det bare fradrag for rentekostnadene innenfor et positivt skjermingsgrunnlag. Det betyr at hvis gjelden er større enn eiendelene i næringen, får du bare fradrag for en andel av rentekostnadene. Hvilke renter på lån i næring du får fradrag for kan du bestemme selv. I de tilfellene du har flere lån og summen av lån overstiger eiendelene, kan du velge å trekke fra rentene på det lånet med høyest rente.

 

Det er en forutsetning for å kunne trekke fra rentene i personinntekten at gjelden er i næring og at det er gjeld til finansinstitusjon. Gjelden må altså være ført i næringsoppgaven som gjeld.

 

De som ikke tidligere har tatt med næringsgjelden i balansen, har fått amnesti i 2006 til å gjøre dette i både inn og utgående verdier, men spesifisert i et vedlegg hva som er gjort.

 

Hva som er gjeld i næring er ikke like tydelig i alle tilfeller. For å gjøre det litt enkelt i overgangsåret 2006 vil den gjeld og tilhørende gjeldsrenter som tidligere er ført i næringsoppgaven og dette ikke er påfallende, fortsatt kunne tas med.

 

For nye låneopptak i 2006 og fremover må det dokumenteres at låneopptaket er tatt opp og anvendt i foretaket. Dette gjelder også der låneopptaket er benyttet til å øke gjeldsgraden i foretaket innenfor en realistisk ramme. Du kan låne penger i firmaet, ta ut til privat og få fradrag i personinntekten for rentekostnadene såfremt firmaets økonomi anses tilstrekkelig til å betjene den økte gjeldsgraden.

 

Beregnet personinntekt oppsummert:

Den beregnede personinntekt fastsettes med utgangspunkt i netto næringsinntekt (alminnelig inntekt) før renteinntekter og rentekostnader og før fradrag for framførbare underskudd fra tidligere år. For enkeltpersonforetak skal det som hovedregel foretas en beregning for hver virksomhet. Drives det flere virksomheter med høy grad av innholdsmessig og økonomisk nærhet, kan det beregnes personinntekt under ett for virksomhetene.

 

Næringsinntekten korrigeres slik:

- gjeldsrenter på gjeld til bank og lignende og på mengdegjeldsbrev

- finansgevinster (typisk aksjegevinst, ikke gevinst ved realisasjon av driftsmidler) som allerede inngår i næringsinntekten

+ finanstap (typisk aksjetap, ikke tap ved realisasjon av driftsmidler) som allerede inngår i næringsinntekten

- skjermingsfradrag (skjermingsgrunnlag x skjermingsrente)

- lønnsfradrag

= beregnet personinntekt

 

 

I og med at renter på gjeld i næring skal kunne redusere personinntekten må man på en eller annen måte kunne skille ut næringsgjelden fra annen gjeld. Dette er ikke nødvendigvis en enkel sak. Finansdepartementet har sagt at man ved overgangen fra 2005 til 2006 skal godta at gjeld som ikke tidligere har vært ført i næringen nå føres inn i næringen. Ved låneopptak i 2006 og senere må man imidlertid følge bokføringslovens regler.

Lenke til kommentar

Med andre ord - personinntekten min er 100 000 + renteinntektene av disse, noen hundre kroner.

 

Derfor skjønner jeg fremdeles ikke hva som er forskjellen på personinntekt og næringsinntekt bortsett fra rentene - og enda mindre hvorfor jeg må betae skatt på de samme pengene to ganger!?

 

Jeg skjønner videre ikke helt hvorfor det er ingen som kan gi meg et godt svar på hva som skal fylles ut i disse postene - det er jo massevis av folk i forumet som driver små enkeltpersonforetak og gjør dette hvert år?

 

Er det tacomodo sin metode som gjelder eller? Har vanskelig for å tro at de som omsetter for under 50 000kr (antagelig de fleste) har egen regnskapsfører...

Endret av _named_
Lenke til kommentar
Det er vanligvis ikke noen forskjell på personinntekt og næringsinntekt så lenge du ikke har lønnsfradrag.

8411498[/snapback]

 

Feil, forskjellen kan faktisk bli betydelig selv om man ikke har lønnsfradrag. Bakgrunnen for dette er skjermingsfradraget, som enklere kan sies å være normalavkastningen av arbeidende kapital i foretaket (Det kaltes nemlig kapitalavkastningskrav fram til årets oppgave). I detalj er det det litt mer komplisert, da man også må ta hensyn til renter på den lånefinansierte delen av kapitalen (som man lat har fått fradrag for)

 

Særlig i tilfeller der det kreves betydelige investeringer for å drive virksomheten, eller at kundefordringer ved årets slutt er store, kan beløpet bli av betydning. Undertegnede har drevet som selvstendig i mange år (tjenestesalg), og har hatt forskjell mellom næringsinntekt og personinntekt på mellom 8 000 og 25 000 kr. En del større omsetning enn 160 000 dog.

 

Og hadde du sett nøye, så ser du at du ikke skal legge til renter, de skal trekkes fra.

 

Til trådstarter, du betaler ikke skatt av pengene to ganger. Det som gjøres er som følger, av næringsinntekten - fradrag for gjeld + renter av betales vanlig skatt (til kommune og stat). Av personinntekten betales 10,7 % trygdeavgift. Trygdeavgift betaler også vanlige lønnsmottaker, men med en noe lavere sats.

 

Når det gjelder satser er skatten på næringsinntekt - fradrag + rente-/kapitalinntekter på 28 %. På personinntekt har man en toppskatt på 9% dersom man har personinntekt på over kr 394 000, samt den tidligere nevnte trygdeavgifta på 10,7 %. Så dersom du ikke har betydelige gjeldsrenter, renteinntekter eller positiv formue, og ikke særlig forskjell mellom næringsinntekt og personinntekt blir den totale skattesatsen 38,7 %.

Endret av Bolson
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...