Gå til innhold

Den europeiske gjeldskrisen. Hvor alvorlig er den?


Gjest Slettet+9871234

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+9871234

Dagsbytt 18,00 i dag diskuteres blokaden av inngangen til den Europeiske sentralbanken. Det protesteres mot EUs håndtering av krisen.

 

Lenke

 

http://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/nnfa56053113/31-05-2013

 

til sendingen på nettet og lenke til debatten når den er tilgjengelig på nettet om noen timer.

 

Se også;

 

http://www.bloomberg.com/news/2013-05-31/frankfurt-protesters-move-from-ecb-block-to-main-shopping-street.html

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+9871234

Nye arbeidsledighetstall viser at mer enn 19 millioner nå er arbeidsledige i EURO sonen. Den gjennomsnittlige arbeidsledigheten er på 12.2 % og ungdomsledigheten er på nesten 25 %. Hver fjerde ungdom går altså arbeidsledig i EURO sonen.

 

Det er ingen klare tegn til at utviklingen snur. Aktiviteten faller fra måned til måned. Arbeidsledigheten er på full fart mot 20 millioner.

 

Det kan gå mer enn 10 år før økonomiene kommer på fote i Sør Europa. Da kan man virkelig snakke om en tapt generasjon som kan føre til terrorisme og høyreekstremisme.

 

Mitt personlig syn er at krisen vil ramme oss. Det beste vi kan håpe på er at det bygges en bro over den dypeste avgrunnen, med andre ord en hengebro

 

20110705-0940.jpg

 

 

lignende nedgang.

 

Tiden er altså ikke inne for generelle skattelettelser nå. Skattelettene til faslandsøkonomien med tilsvarende skjerpelse for oljesektoren (som koker) ser jeg som helt riktig politikk i denne fasen av krisen. Krisen kan bli verre.

 

I den krisen Europla nå befinner seg i, mener jeg personlig at det er tillitsvekkende at vår statsminister er sosialøkonom fra UIO med to Nobel pris vinnere i økonomi samtidig som han har skrevet en hovdeoppgave til sosialøkonomisk embetseksamen om markroøkonomisk planlegging under usikkerhet..

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Er det tillitsvekkende at personen har papirer, eller at personen får ting gjordt?

 

Jens Stoltenberg har solide papirer og får gjort ting. Han er den suverent beste statsministeren vi kan ha i den krisen Europa befinner seg i.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Håper du skemte bort noen borgerlige stemer med den påstanden. Det er det sedvanlige papegøye språket noen på høyresiden i norsk politikk ender opp med når de ikke lenger er i stand til å føre en sakelig debatt. Du er langt fra den verste her inne og jeg hadde forventet mer av deg.

 

Det er lov å skyte seg selv i foten. Om det er lurt er et annet spørsmål.

Lenke til kommentar

Hvilken borgelige stemmer? Dette handler om EU, ringvirkningene, mens den norske økonomien er isolert så lenge vi ikke blir med i EU og vi har oljen.

Vis du alene gjør den antagelsen at dette handler om partipolitikk, viser du igjen at du har en agenda is stede for debatten edle formål. En agenda så dum, at du tror du når noe med hvert ord.

Poenget med en statsminister, er å ha et fugleskremsel, galleonsfigur, eller hva man vil kalle statuen, så man kan ha en PRman for regjeringen, og et ansikt for regjeringen. Galleonsfiguren i seg selv tjener til inget formål, så lenge det forblir en galleonsfigur. Hvilket fugleskremsel som blir valgt av den nasjonale folkemengden er ganske irrelevant, hva som er viktig er teknokratene som styrer departemangshodene, og departemangshodenes vilje til å handle. Så langt ser vi også en stor mangel av alt dette, omtrent uavhengig av parti i norsk politikk. Så jeg spør igjen: Hvorfor blande inn noe så lite relevant som galleonsfigurvalget, når det historisk ikke har noen stor effekt annet enn symbolpolitikk?

I mellomtiden går knapphetsjusteringene videre innad i EU, medlemslandene tror på profeter som ikke har en historie med å virke. Hvert land sitter med en liten bit av kaka, uten noe større monopolmakt til å dra i gang en større og bedre forsøk på å fikse problemet. De sitter dog og klarer nesten ikke å komme seg unna det nogenlundig forehåndsvalgte løsningen. Resultateten er en spiral nedover, som kanskje var uengåelig fra starten av.

Så langt ser vi også at mange av hovedpersonene som sørge for ting, f.eks falsk rapportert gjeld i grekerland, ikke er ettersøkt internasjonalt. Verden går nå sin gang, men folket står der uten makt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest medlem-141789

Det vil nok muligens være ein ting som i tida framover vil gjøre at det kjem fleir arbeidsplassar tilbake til Europa og det er at kineserane begynner å kreve høgare lønn slik at det ikkje lenger blir like profitable å tilsette dei. Då kan arbeidsgjeverane heller produsere her slik at det blir meir arbeid å få igjen. Problemet lenge har jo vert det at lånemarknadane har vert for gode rundt om i verda og det har vert for fristanda å ta opp gjeld for land, då kunne dei holde veksten i gang sjølv om Kina og andre utviklingsland eigentleg hadde stelt alt av vekstpotensial fra dei vestlige økonomiane. Men forhåpentligvis vil denne utviklinga snu om nokre år og arbeidet komme tilbake, spesielt med tanke på at kommunistpartiet ikkje er heilt til å stole på. Veit aldri kva dei kan finne på å gjere når dei får noko for seg.

Endret av medlem-141789
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Poenget med en statsminister, er å ha et fugleskremsel, galleonsfigur, eller hva man vil kalle statuen, så man kan ha en PRman for regjeringen, og et ansikt for regjeringen.

 

Da fortrekker jeg personlig gallionsfiguren Jens Stoltenberg fremfor en ny gallionsfigur Erna Solberg som er så ullen, tåket og rund at hun minner meg mer om sky på vestlandshimmelen enn et stabilt høytrykk på Østlandet.

 

Og hvilke sentrale minstre vil hun få som er bedre enn Stoltenberg sine sentrale ministre? Jeg tenker på tre av de viktigste:

  1. Finansministeren.
  2. Utenriksministeren.
  3. Helseministeren.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

  • Da er vi to dypt uenige.
  • Du greidde altså ikke å nevne personer?
  • Eller er du så ekstrem at det er likegyldig for deg hvem av regjeringsalternativene som vinner?

Lenke til kommentar

Jeg er ikke likegyldig, men ingen av de alternative blokkene vinner. Den borgelige blokken vinner mest sannsynlig. Før det så går noen år igjen, og vi får en ny Rødgrønn blokk. Det er uengåelig i Norsk politikk, og det har fortsatt ikke vært noen forskjeller mellom de 2 blokkene. Og vis ekstremisme er å innse at vi velger mellom det samme i vårt spesielle toblokksystem, så ja, lenge leve ekstremismen.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Det er langt fra samme politikk. Det vil mange ikke kjenne før de har fått merke den på kroppen, særlig om FrP blir med i en ny borgerlig koalisjon.

 

Men en slik eventuell koalisjon blir neppe langvarig.

 

Du vrir deg fortsatt unna spørsmålet om personer for så likegyldig er du ikke til hvordan landet styres at det er likegyldig hvem som bekler de postene jeg har nevnt i tillegg til statsminster posten.

 

Erna Solberg og markedsliberalisten Siv Jensen er langt fra de personene Norge trenger i den økonomiske krisen som rir Europa i det denne posten skrives.

 

Et Europa med en ledighet på full fart mot 20 millioner og et Norge som fortsatt har det økonomer kaller full syselsetting.

 

Markedsliberalisme er ikke svaret i denne krisen.

 

Kommer FrP med i en ny borgerlig regjering er jeg redd du kan fjerne broen på bildet i denne posten:

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1343114&view=findpost&p=20602678

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

... , eller vi ikke hadde en økonomi som overlever på oljen alene.

 

Det er så feil som det kan bli. Dette har jeg diskutert før på dette forumet med blant annet camlon. Jeg vil ikke gjenta den diskusjonen og du finner den om du søker. Noen viktige punkter:

  1. Ett av de potensielle borgerlige regjeringspartiene var mot at det ble opprettet et oljefond.
  2. Arbeiderpartiet har hatt en svært ansvarlig politikk fra første stund på å transormere oljeformue til finansiellle fordringer på utlandet. Det begynner omsider FrP med økonomen Ketil Solvik Olsen i spissen å forstå.
  3. Norge har mange andre ressurser enn olje og vår høyteknologiske oljeindustri gir oss oppdrag og arbeidsplasser i andre land. Uansett hvor paradoksalt det kan synes, skjer det en ulykke i oljeindustrien i et annet land gir det oppdrag til Norge. Hvorfor tror du.
  4. Sist men ikke minst mange andre land har hatt og har olje og har forvaltet den langt dårligere enn vi. Dermed har vi en unik mulighet til å bygge bro over den kløften som er illustrert på bildet i min post ovenfor. Hadde vi hatt den muligheten med FrP ved makten? Hvor mye vil deres gigantiske løfter om skattelette svekker våre statsfinanser og vår oljeformue?

Lenke til kommentar

Krisen vil før eller senere komme til Norge også. Et mindre kjøpekraftig Europa vil skape ringvirkninger til Norge som andre land.

Jeg vil påstå at forventninger er ganske sentralt når vi diskuterer finanskrise. I Norge som ellers vil forventninger om krise føre til mer tilbakeholdenhet, og dette vil prege den totale etterspørselen etter varer og tjenester. Det er først da boligprisene "stuper" og næringslivet får problemer. Et plutselig fall i oljeprisen vil forsterke krisen.

 

Problemet er at i dag har vi nordmenn det altfor godt. Nordmenn skjønner ikke at Norge også vil bli rammet av krisen. Derfor stemmer folk på Høyre og Frp som er for massiv skattelette.

Skattelette vil bety at Norge får mindre inntekter, noe som igjen gjør Norge mindre handlingsdyktige når krisen først kommer. For når krisen kommer vil ikke den vanlige mannen i gata strø penger rundt seg (som nå). Da er det staten gjennom ekspansiv finanspolitikk som må på banen.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Jeg vil påstå at forventninger er ganske sentralt når vi diskuterer finanskrise. I Norge som ellers vil forventninger om krise føre til mer tilbakeholdenhet, og dette vil prege den totale etterspørselen etter varer og tjenester. Det er først da boligprisene "stuper" og næringslivet får problemer. Et plutselig fall i oljeprisen vil forsterke krisen.

 

Omsider et formuftig innspill. Dette behandler Nobel pris vinner Krugman ganske utførlig i sin siste bok:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...