Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Men er det overhode mulig å klare dytte på den "tunge" bilen ?

Den er jo mange ganger tyngre en deg

på jorda har man friksjon som gjør at man klare å beve ting som er tyngre en en selv.

det burde ikke være mulig da denne friksjonen ikke eksister i verdensrommet

Null friksjon vil gjøre det mulig ja. Kraft=motkraft. Skyver man seg selv opp i 10 km/t så skyver man en bil som er 20 ganger tyngre enn seg opp i 0,5 km/t.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvilken "oppløsning" ser vi? Altså, hvor mange never har vi som oppfattes som syn? På ett voksent menneske.

 

I teorien 576 megapixler. Men det finnes ingen skjermer som kan vise i nærheten av den oppløsningen på det området vi ser, eller i riktig fargespektrum og lysfølsomhet osv.

 

Når du viser et bilde med fler pixler enn skjermen har mulighet for så blir det jo relatert i form av en algoritme.

 

Så nøyaktig antall blir avhengig av hvor stort synsfeltet er osv.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hvilken "oppløsning" ser vi? Altså, hvor mange never har vi som oppfattes som syn? På ett voksent menneske.

 

Man kan iallfall glemme de fantastiske tallene som enkelte teoretisk har regnet seg fram til. 576 Mpiksler er et tall som ofte går igjen. Vi har kun ca 130 mill staver og 6 mill tapper så allerede der faller det tallet.

 

Men du skrev oppløsning. Noen har oppgitt 0,005o pr enhet i den gule flekk, men jeg vet ikke hvor det tallet kommer fra. Det skulle gi 200 linjer pr grad i den gule flekk, så kan du jo regne selv når den gule flekk er ca 1 mm i diameter og 2,5o . De blir iallfall om man skal sammenlikne med tradisjonell fotografi fantastiske 500 linjer pr.mm, og tilnærmer du til et kvadrat blir det da ca 0,25 Mp (det siste er jo egentlig bildestørrelse etter dagens begreper og NB i den gule flekk).

 

Men oppløsning kan jo også oppfattes på en annen måte. Hvor fine detaljer kan vi egentlig oppfatte i motivet på en gitt avstand eller på korteste avstand som vi klarer å fokusere naturlig og en grenseverid jeg mener å ha vært borti flere ganger er 1/30 mm.

 

Men så er det jo ikke så enkelt heller om man skal angi bildestørrelse som er vanlig nå i den digitale tidsalder, noe du er inne på når du spør hvor mange nerver som overfører denne infoen (noe omskrevet). Det er bare 1,2 millioner axoner som overfører info fra synscellene og ca halvparten av disse kommer fra den gule flekk, så det kan virke som vi har brukbar dekning av axoner fra den gule flekk, men altfor få fra resten av synsfeltet.

 

Siden resten av synsfeltet stort sett er staver med lys eller ikke persepsjon (sort-hvitt), kan vi gjøre en grov tilnærming. De 120 mill med staver tilsvarer maks ca 0,6 Mp (antall axoner dvs nerverender som gir signaler). Egentlig er dette kanskje også for mye for noen av axonene (ca 10% går til forskjellige reguleringer f eks pupill og bidrar kanskje ikke til billedinfo i form av piksler om vi skal kalle det det). Og om lyset er veldig svakt går disse gruppene av celler sammen i større cellegrupper ved hjelp av koblingsceller og da blir det enda færre effektive piksler.

 

Så skal vi fordele 0,6 mill axoner på tre farger i Fovea sentralis. Det blir tilnærmet 0,2 mill axoner pr farge og i analogi med digital fotografi må vi vel regne med tre farger pr piksel. Derfor må vi igjen kunne analogisere til at billedstørrelse er er maksimalt 0,2 Mp (gule flekk) + 0,6 Mp perifere bildet = 0,8 Mp.

 

I øyeanatomi fokuseres det ofte på koblingsceller og kompliserte funksjoner. Jeg tror ikke det er mer komplisert enn at tettheten av celler har oppstått for å kunne fange mest mulig av lyset. Ved å ha mange celler pr akson øker altså sjansen for fyring. Om lyset ikke treffer rhodopsin i tapper og staver kan ikke nerveceller heller fyre. At andre arter også formidler flere signaler til hjernen og har skarpere syn er en annen ting. Noen har jo også reflekterende lag under for å dobble sjansen til å utnyttte lyset. Andre har nervecellene inn på baksida osv. Vi har til og med en helt blind flekk fordi nervecellene i synsnerven må gjennom retina et sted.

 

Om vi tilnærmer denne gule flekken på ca 1 mm i dia og 2,5o til et kvadrat på 0,79 mm2 med kvadrat på side 0,88 mm, så får vi altså 200 kpiks/0,79 mm2 =253 kpiks/mm2 . Og den lineære billedstørrelsen og oppløsninga: 447 x 447 piksler eller 447 linjer/0,88 mm = 508 l/mm. det høres jo imponerende ut i forhold til vanlige fotografiske systemer. Canon 7D har feks maks 232,6 l/mm. Men den gule flekk er dessverre liten og det er altså maks 1,2 millioner nerver som formidler info.

 

Og jeg har ikke her tatt hensyn til at det optiske heller ikke nødvendigvis er perfekt i forhold til dette. Bl a må man for å få en slik oppløsning antakelig ha maks kontrast mellom linjene og pikslene. Men antakelig er der noen smarte løsninger på hvordan hjernen oppfatte dette. Vi synes jo vi har bra fargesyn langt utover den gule flekk (2,5o), men ordentlig skarpt ser vi kun i den gule flekk hvor vi har kun tapper. Til gjengjeld mangler vi mørkesyn i den gule flekk (staver mangler der).

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Kroppen kan erstatte blodplasma veldig fort fordi det er 80% vann, men røde blodceller kan ta ukesvis. Ser det står 3-5 uker flere steder.

 

EDIT: Andre sier at levetiden på en rød blodcelle er 120 dager, men det sier jo ingenting om hvor *raskt* det kan fylles på. Når man gir blod får man hvertfall en karantene på flere uker.

Endret av omnomnomnivore
Lenke til kommentar

Mengden alkohol i øl er relativt sett liten i forhold til mengden vann. Bør helt klart drikkes. Inneholder dessuten en god del kalorier. Musklene kan midlertidig nyttegjøre seg av alkohol istedet for glykogen.

 

Nei, det tviler jeg på siden ca 95 % av alkoholen blir oksidert i leveren. Ca 5 % blir skilt ut gjennom urin, pust og svette. Se her f eks.: http://www.fhi.no/ew...:1:5647:3:::0:0

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nei, det tviler jeg på siden ca 95 % av alkoholen blir oksidert i leveren. Ca 5 % blir skilt ut gjennom urin, pust og svette. Se her f eks.: http://www.fhi.no/ew...:1:5647:3:::0:0

 

Husker ikke hvor jeg leste det, men fant noe relatert.

 

http://jap.physiolog...t/95/3/983.full

http://www.ncbi.nlm....um&ordinalpos=2

 

Uansett er det så lite alkohol i øl at det trygt kan drikkes for å forhindre dehydrering.

 

EDIT:

 

http://www.thenakedscientists.com/HTML/questions/qotw/question/1904/

 

"Presumably by then you’d actually be pretty thirsty. Your drive would be to try to drink whatever you could but actually that would be the wrong thing to do. Any alcoholic drink over about 10% alcohol strength will actually be a net dehydrator."

Endret av omnomnomnivore
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Husker ikke hvor jeg leste det, men fant noe relatert.

 

http://jap.physiolog...t/95/3/983.full

http://www.ncbi.nlm....um&ordinalpos=2

 

Uansett er det så lite alkohol i øl at det trygt kan drikkes for å forhindre dehydrering.

 

EDIT:

 

http://www.thenakeds.../question/1904/

 

"Presumably by then you’d actually be pretty thirsty. Your drive would be to try to drink whatever you could but actually that would be the wrong thing to do. Any alcoholic drink over about 10% alcohol strength will actually be a net dehydrator."

 

Og det er ingen disse artiklene som antyder at alkohol kan erstatte sukker som energikilde i musklene. At både glykogenlagrene minker, insulinnivåene blir lavere (frigjøre mer glukose) og triglyseridverdiene i i plasma øker tyder på at kroppen bruker den energien den kan skaffe fra lagrene og at alkoholen ikke bidrar. Det er iallfall ikke positivt om målet er rask restaurering etter trening.

 

Noe annet er at om det var slik at etanol kunne bidra med energi direkte til musklene ved oksidering i musklene, ville man lett kunne påvise det ved å sammenlikne grupper som var passive direkte med grupper som var fysisk aktive. Nedbrytingshastigheta er konstant om enn individuell, og den skjer i leveren tyder alt på hittil.

 

Tvert imot nedbrytinga skjer med konstant hastighet uansett hva som er spist ilg den japanske undersøkelsen:

"The lack of overall differences in BAL between the two alcohol trials in each study (i.e., alcohol-displacement diet and alcohol + CHO diet) suggests that the intake of greater amounts of food and CHO energy did not have a substantial impact on the rate of absorption or metabolism of the alcohol." Så må jo allikvel folk få lov til å ha sine private meninger om alkohol og mat.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...