Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Husvert sa opp avtalen. Vi klarer ikke finne ny plass å bo før fristen.


kjøtt

Anbefalte innlegg

Hei flinke juss-mennesker

 

Jeg bor sammen med samboeren min, katten og hunden vår. Vi lette veldig lenge før vi fant denne plassen hvor vi kunne bo med våre to firbente.

 

Nå, etter to år, sier husverten opp leieforholdet. Grunnen er at de heller vil selge leilighetene i bygården enn å drive og leie dem ut. Vi har tre måneders oppsigelse, så vi må være ute før 1. Desember.

 

Det er jo på sett og vis greit, men problemet for oss blir å finne en ny plass på såpass kort tid. Skolene har akkurat startet opp og det er allerede vanskelig å få tak over hodet. Siden vi har dyr blir det ekstra vanskelig, og vi er engstelige.

 

Så, det jeg lurer på:

 

  • Er det god nok grunn for oppsigelse bare fordi husvert heller vil selge enn å leie ut?

og...

  • Kan de kaste oss ut uten at vi har klart å finne noe nytt? En jeg pratet med mente at det var husverts jobb å hjelpe oss med å finne ny plass, men jeg vet som sagt ikke selv.

 

Ellers tar jeg i mot alt av råd dere måtte ha. På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Her står det mye spennende:

 

http://www.bolighjelpa.no/?q=node/420

 

bl.a.:

 

"Salg av boligen

Selger utleieren boligen, kan han samtidig overføre sine rettigheter og forpliktelser etter leieavtalen til den nye eieren av boligen. Forøvrig skjer det ingen endringer i leieforholdet. Eierskifte gir altså ikke grunnlag for oppsigelse av leietaker, økning av husleien eller andre endringer i leieavtalen."

 

"Strenge formkrav til utleiers oppsigelse

Oppsigelsen skal være skriftlig og begrunnet. I oppsigelsen skal det stå at leietakeren kan protestere skriftlig til utleieren innen en måned etter at oppsigelsen er mottatt. Det skal også stå at dersom leietakeren ikke protesterer innen fristen, taper han retten til å hevde at oppsigelsen er i strid med loven og at utleier i så fall kan begjære tvangsfravikelse etter tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2, 3. ledd bokstav c. Er dette ikke nevnt i oppsigelsen, er den ugyldig."

Endret av Illus
Lenke til kommentar

De kan selvsagt velge å selge (som fører til at dere må flytte) hvis de vil det. Noe annet ville vært fryktelig urimelig.

 

Utleier har ikke noe som helst ansvar for å sørge for at dere finner et nytt sted å bo, det må dere finne på egenhånd.

 

Norske leietagere har en veldig god beskyttelse som til tider kan virke svært urimelige. Så dersom utleier ikke kan loven så kan man i praksis "okkupere" en leilighet i måneder uten å betale så mye som en krone.

 

Eksempler på dette finner man i media med jevne mellomrom:

 

http://tb.no/nyheter/han-tok-rett-og-slett-leiligheten-min-1.5458515

Lenke til kommentar

Som nevnt av Illus, salg er ikke gyldig oppsigelsesgrunn. Ny eier overtar plikter og rettigheter etter husleieloven etter § 8-6. Men, dersom noen kjøper kun en enkelt leilighet, er sannsynligheten stor for at de ønsker å bo der selv. Da kan ny eier si dere opp med gyldig grunn. Dette vil føre til at dere får oppsigelsen noe seinere - ikke før boligen legges ut til salgs som jeg forstår at er tilfellet her, men etter at en kjøper har fått tilslag på sitt bud, sannsynligvis vil dette ordnes på kontraktsmøte mellom kjøper og selger.

 

Men, dersom dere har fått en tremåneders oppsigelse som løper september-oktober-november, ville jeg ikke bekymret meg. Nå i august er markedet stramt, men de fleste steder vil det bli mye lettere i løpet av høsten. Om dere når det nærmer seg en måned etter dere fikk oppsigelsen synes det ser like vanskelig ut, så klag på oppsigelsen:

§ 9-8. Tilsidesettelse av oppsigelse

 

Leieren kan innen én måned etter at oppsigelsen er mottatt, protestere skriftlig til utleieren mot oppsigelsen. Har leieren ikke protestert mot oppsigelsen i samsvar med første punktum, kan leieren ikke påberope seg at oppsigelsen er i strid med loven her. Har leieren protestert i samsvar med første punktum, faller oppsigelsen bort om ikke utleieren har reist søksmål mot leieren innen tre måneder etter at leierens frist løp ut.

 

Lenke til kommentar

Nå, etter to år, sier husverten opp leieforholdet. Grunnen er at de heller vil selge leilighetene i bygården enn å drive og leie dem ut.

Er bygården allerede seksjonert i forskjellige eierseksjoner, og var den det før dere flyttet inn? Den som bebor en bolig i en eiendom med flere utleieboliger når den seksjoneres skal ha forkjøpsrett og tilbud om å kjøpe boligen til gunstig pris. Se

 

Lov om eierseksjoner (eierseksjonsloven).Kapittel III. Kjøperett for leier av bolig

Lenke til kommentar

Så i praksis det dere gjør er som følger:

 

1) Opplyse utleier om deres rettigheter som nevnt i tråden.

 

2) Dere vil da forvente å få en oppsigelse (på 3 måneder om ikke annet står i kontrakten) rett etter at leiligheten er solgt. Dette er ikke urimelig for utleier da de fleste forventer at overtagelse er noen måneder etter at salget er gjennomført.

 

3) Informer utleier om at dere asap begynner å se etter ny leilighet, men at det kan ta noen måneder pga. stramt marked, husdyr o.l.

 

Det viktigste er at dere opprettholder en god tone med utleier og ikke slenger paragrafer og advokat i trynet på han/henne. Folk flest vil løse slike ting uten at motparten bli skadelidende. Advokater kan dere kontakte dersom utleier slår seg vrang.

 

Vil tippe dere i praksis vil ha minst et halvt år på dere å finne ny leilighet, men få det unna så fort som mulig slik at både dere og utleier kan gå videre.

Lenke til kommentar

Takk for svar, alle sammen.

 

Da skal vi speide markedet den kommende måneden og se hva vi klarer å finne. Om det skulle se dårlig ut får vi klage på oppsigelsen, før klagefristen går ut.

 

 

Nå, etter to år, sier husverten opp leieforholdet. Grunnen er at de heller vil selge leilighetene i bygården enn å drive og leie dem ut.

Er bygården allerede seksjonert i forskjellige eierseksjoner, og var den det før dere flyttet inn? Den som bebor en bolig i en eiendom med flere utleieboliger når den seksjoneres skal ha forkjøpsrett og tilbud om å kjøpe boligen til gunstig pris. Se

 

Lov om eierseksjoner (eierseksjonsloven).Kapittel III. Kjøperett for leier av bolig

 

 

Bygården var allerede delt inn i leiligheter. Det er en stor og gammel (verneverdig) villa/trehus-gård som er oppdelt i totalt fire separate leiligheter.

 

Igjen, takk for svar. :)

Lenke til kommentar

Salg er selvfølgelig gyldig oppsigelsesgrunn hvis kjøper selv har tenkt å flytte inn.

 

Ja, men da er det den nye eieren som må si opp leieforholdet. Ikke den nåværende. Den nåværende eier har ikke lov til å si opp leieforholdet dersom grunnen for oppsigelse er salg av leiligheten.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Eller for å si det på en annen måte: Når salgsprosessen er kommet så langt at det er helt klart hvem som er kjøper (pengene står på klientkonto hos megler og kontrakt underskrevet), og at kjøper selv vil bebo leiligheten, kan kjøper si opp leiekontrakten. Det vil være dumt for kjøper om selger sier opp leieavtalen, og leier protesterer pga. den formaliteten, slik at det går unødvendig lang tid før kjøper kan ta i bruk boligen.

 

Før pengene er på konto og kontrakt er underskrevet, vet ikke selger 100% sikkert hvem som blir ny eier. Og kan dermed ikke si opp med begrunnelse at ny eier selv skal bebo leiligheten, for det kan komme en kjøper som vil ha leiligheten som pengeplassering og utleieobjekt. Og da følger leieboer og eksisterende leieavtale med på kjøpet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 1 måned senere...

Oppdatering

Eierskiftet har skjedd og i prosessen fikk vi beskjed om at den nye eieren ville ha oss boende.

 

Det viser seg at tidligere eier og ny eier hadde en plan om å få de andre som bor i denne bygården ut (festing, bråk, mange klager fra naboer) og regnet med at de ikke kom til å klage på oppsigelsen. Det gjorde de heller ikke, så to andre leietakere må ut til 1. Des mens vi blir boende.

 

Nå har jeg nettopp vært i møte med den nye eieren. Det første han tok opp var en økning på 500,- i husleie, f.o.m Desember. Greit nok tenkte jeg - vi har ikke hatt en økning siden vi flyttet hit sommeren 2009, og å gå fra 6500 til 7000 i måneden går helt fint for oss.

 

Sak nummer to var at vi mister parkeringsplassen vår i bakgården. Den har vi hatt gjennom hele leieperioden. Parkeringsplassen nevnes ikke i kontrakten vår, men vi har hatt muntlig avtale med forrige eier. Ny eier gav meg tilbud om å få leie plassen for 400,- i måneden.

 

Nå spekulerer vi på om det virkelig er verdt de +900kr/mnd å bli boende her. Det med parkeringsplassen ergrer meg stort, men jeg antar det er lite vi kan gjøre med det siden det ikke nevnes skriftlig i kontrakten.

Endret av kjøtt
Lenke til kommentar

Ett spørsmål til. Jeg vurderte å starte en ny tråd, men siden det fortsatt omhandler ca samme sak tenkte jeg det var greiere å bare ta det her.

 

De 900 ekstra kronene i utgifter er rett og slett ikke verdt det, og med alle de attraktive leiligheter som ligger på Finn.no nå tenker vi å flytte.

 

Vi sendte aldri en skriftlig klage på oppsigelsen som vi fikk fra våre forrige husvert, men jeg sendte dem en SMS hvor jeg påpekte at salg ikke var gyldig oppsigelsesgrunn. Noen ukere senere, rundt 20. September, ringer daværende husvert og forteller oss at den nye eieren ønsker at vi skal fortsette å bo her, og at det bare var naboene våre de helst ville ha ut herfra.

 

Så spoler vi frem til i dag. Halvannen time etter møtet med vår nye husvert (se forrige innlegg) ringer jeg han opp og sier at vi ønsker å flytte herfra, og spør om vi kan få lov til å flytte ut 1. Desember som var fristen på oppsigelsen fra forrige husvert. En oppsigelse vi aldri klaget skriftlig på, og som jeg da mener fortsatt bør stå ved lag?

 

Nye eier sier i hvert fall nei og at vi må sende en ny til han og da vil oppsigelsesperioden gå fra 1. November til 1. Februar.

 

Hva tror dere? Jeg leser på oppsigelsen fra forrige eier, og det står jo følgende

 

Etter husleielovens §9-8 har De rett til å protestere skriftlig på oppsigelsen innen én måned etter at oppsigelsen er mottatt ...

Lenke til kommentar

DISCLAIMER: Jeg er ikke jurist. Ting jeg skriver her er bare slik jeg tolker regler/lover jeg leser og det jeg vurderer som sunn fornuft. Jeg setter derfor pris på evt. rettelser eller tilføyinger kyndige personer kommer med.

 

Først link til husleieloven:

http://www.lovdata.no/all/nl-19990326-017.html

 

2 poster her, om jeg først kommenterer den første:

 

Du har en videreføring av leieforhold fra forrige huseier. Reglene for nå utleier kan justere leien er ganske klar, leien kan justeres til gjengs leie hvert 3. år og indeksreguleres med minimums 1. års mellomrom. Hvis dere flyttet inn sommeren 2009 kan ikke utleier endre leien før sommeren 2012. Han må også gi dere 6mnds varsel om den planlagte økningen.

Dette kan du vise til Husleieloven §4-3 for.

Her er jeg uenig med ny huseier.

 

Når det gjelder parkeringsplassen vil jeg tro du stiller dårlig uten dokumentasjon på at disponering av parkeringen er inkludert i leien.

Greier du å få tidligere eier til å "innrømme" denne avtalen skriftlig kan du gå til ny eier og vise til denne avtalen. Problemet er da at ny eier kan gå til gammel eier og si at "dette informerte du ikke meg om" og kreve kompensasjon. Derfor ser jeg det som lite sannsynlig at gammel eier vil gjøre en slik innrømmelse. Han vil sikkert si at formuleringen var at så lenge den var ledig kunne dere bruke den fritt eller noe slikt.

Her er jeg enig med ny huseier, her ligger skylden på gammel huseier, samt dere som ikke fikk det med i kontrakten.

 

Andre posten:

Denne inneholder flere elementer som trekker litt i begge retninger. Strengt tatt så har du sendt en SMS. Du skriver ikke alt innholdet i den SMSen, men jeg vil anta at SMSen var ment som en protest på oppsigelsen, hvorfor ville du ellers sende den. Hadde saken vært snudd og du ikke ønsket å flytte, men at ny huseier plutselig hevdet at gammel oppsigelse stod ved lag, mistenker jeg at du ville henvise til denne SMSen som en protest på oppsigelsen.

Nå er en beskjed per SMS (slik jeg tolker regler/lover) ikke regnet som en skriftlig beskjed. Derfor kan det argumenteres for at dere ikke har protestert på oppsigelsen og at den slik fortsatt er gyldig.

 

Man har vel tidligere i tråden konkludert med at denne oppsigelsen egentlig er ugyldig uansett, ettersom gammel eier ikke har anledning til å si opp ved eierskifte. Her tror jeg likevel at dine rettigheter som leier tillater deg å godta oppsigelsen passivt selv om den er ugyldig.

 

 

HVIS det er tilfelle, vil jeg igjen tro at problemet ligger hos gammel eier. Han har enten ikke informert ny eier om at dere har blitt sagt opp, eller gitt ny eier et inntrykk av at dere og gammel utleier har en felles enighet om at oppsigelsen er blitt satt tilside.

 

Videre kommer det jo an på hvilket inntrykk dere har gitt ny eier av deres intensjoner, men igjen snakker man her om ting som kan være vanskelig å bevise for ny eier hvis ikke dere har gjort enklar avtale om at dere ønsker å bli boende videre.

 

På dette punktet mener jeg at ny huseier opptrer innenfor reglene på den informasjonen han har. Samtidig kan det være at dere har et smutthull pga. den utsendte oppsigelsen fra forrige eier. Moralsk sett må jeg si at jeg ikke har sansen for at dere spiller det kortet, men enhver er seg selv nærmest osv. Om ny huseier vil ta dette opp med gammel huseier i ettertid får bli en sak mellom dem, jeg tviler på det er verdt bryet.

 

Mitt forslag ville være å spille åpent og ryddig med ny huseier:

-Henvis til husleieloven ang økning av leien

-Informer ny huseier om avtalen med forrige eier, si at dette stiller dere i en vanskelig situasjon og tilby ham halv leie for parkeringen til dere flytter eller til han får noen som vil leie plassen

-Si opp idag og bo til 1. februar. Be om at utleier hjelper dere med å finne leieboere til å flytte inn etter dere, da kan dere kanskje flytte før.

 

 

Dette er i mine øyne en løsning som alle kan komme fra uten "hard feelings". Man forholder seg til lover og regler og det bør slik ikke være noen som føler seg lurt eller utnyttet.

 

Fordeler for dere:

-Økningen i leien blir liten de resterende månedene dere blir boende (om noen)

-Dere får bedre tid til å se dere om etter nytt sted som tillater dyrehold

-Det blir ikke uvennskap og dårlig avslutning på forholdet

 

Fordeler for utleier:

-Dere flytter og han kan på lovlig vis heve leien ved neste kontraktsinngåelse. Dette kunne han ellers ikke gjort før til sommeren

-Han slipper å finne noen til å leie parkeringen med en gang og får betalt mens han venter

-Det blir ikke uvennskap og dårlig avslutning på forholdet

 

 

Forslaget mitt vil være å skrive et brev til ny utleier der du peker på disse forholdene.

Du kan og nevne at dere strengt tatt har blitt sagt opp og ikke protestert på dette og at dere slik fortsatt har en oppsigelse som sier at dere må flytte 1. desember.

Hold tonen hyggelig og ryddig, ikke bruk "den glemte oppsigelsen" som en trussel, men som en siste utvei hvis dere blir satt i en vanskelig situasjon.

Endret av Ekko
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...