Gå til innhold

Oktoberfest 2010 - k.n.b - Nikkor 180mm f/2.8 AIS


Anbefalte innlegg

azathosk: Det er klart jeg skal oppsøke Oslo's lengste elv. Må nok ha flere turer for å komme over alt her. Er du nabo av bandidos, eller holder du til lenger oppover? Jeg kan jo sende en PM når jeg planlegger en tur, bare hyggelig at flere ønsker å oppdage disse elvene.

 

Må innrømme jeg legger litt på. Jeg er ikke akkurat nærmeste nabo, men mer han sullikken som bor noen hus bortafor. Bor på Galgeberg, så jeg har ti minutters enkel gange.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mange takk for nye overveldende kommentarer. Spørs om jeg klarer å toppe det bildet fra Gjersjøelva i denne omgang. Det spørs enda mer etter dagens viderverdigheter.

 

Pga. force majeure blir det ikke noe bilde fra 4. oktober. Jeg forsøkte å ta noen bilder fra Lysakerelvas utløp i kveld etter jobben, men etter bilde nr. 2 streiket kameraet. Det hadde nok ikke hatt helt godt av 4 timer i regnvær dagen før, antakelig kondens som dannet seg over natta.

 

Det var ikke total streik, hadde info i søkeren, og øvre LCD-skjerm oppførte seg som den skulle. Men den store LCD-skjermen var helt død, de fleste av knappene hadde ingen virkning, og kameraet nektet for at det var noe minnekort i (ikke en gang den normale feilmeldingen for at minnekort manglet).

 

Satte kameraet i stekovnen på svak varme i en halv time, og det så faktisk ut som det kom seg litt, men bare temporært. Nå var også LCD-skjermen misfarget, og kameraet mistenkelig varmt (formodentlig strålingsvarme, for lufttemperaturen i ovnen var ikke høy).

 

Men det går ikke an å gi opp etter første forsøk, så jeg gikk på med sterkere lut. Skrudde av bunnen og bakdekselet (klødde meg litt i hodet for å finne de nødvendige skruene), måtte her løsne tre ultratynne flatkabler (eller rettere sagt printbaner på plastfolie) fra noen bittesmå kontakter for å få bakdekselet fri. Skrudde så ut LCD-skjermen fra innsiden av bakdekselet. Når jeg fikk separert selve skjermen fra det beskyttende glasset (her måtte man igjen være ultraforsiktig for ikke å ødelegge printbaner på folie), så var det egentlig ikke noe galt å se. Det hele skyldtes nok at kondensen fordampet i ovnen og ikke hadde noe annet sted å gjøre av seg.

 

Jeg tørket og rengjorde det jeg så, og monterte alt forsiktig sammen igjen. Heldigvis klarte jeg å unngå å slippe noen av de bittesmå skruene på gulvet. Så til det store høydepunktet, inn med batteri og minnekort og strøm på. Voila, alt fungerte prikkfritt. Kunne lettet rydde sammen redskaper og pussefiller, og krysser fingrene for at jeg er klar igjen i morgen.

 

Om jeg havner i regnvær igjen, nekter jeg å ta hensyn til det. Såpass må et kamera tåle. Så får det heller bli langtidssteking neste gang. Kanskje med rosmarin og persille.

Endret av k.n.b
Lenke til kommentar

150 grader langtidssteking - husk steketermometer!

Et hvitløksfedd i batteriluka gjør underverker - og dekk til LCD-skjermer med folie, men ta den av igjen før du bruker grillelementet de siste ti minuttene av steketiden. Surr eller tape igjen en eventuell popupblits, og et Kingston minnekort marinert i ekstra jomfru olivenolje vil alltid sette prikken over i'en.

For en mer pittoresk aroma - prøv Sandisk-kort marinert i balsamicoeddik.

Sett kameraet på blenderprioritet og laveste ISO - lykke til!

Lenke til kommentar

KSolfjeld: Takker.

 

Trondster: Kan du ikke skrive en kokebok for kamerahus? Jeg foreslår linsesuppe som en av forrettene.

 

 

5. Oktober

Elvesølv

 

post-166172-1286319695,9032_thumb.jpg

f/11, 30s

 

Kom meg ut altfor sent i dag, det holdt allerede på å skumre. Innen jeg fikk rigget meg til var det mørkt. Gikk langsmed øvre deler av Ljanselva, og holdt etter hvert på å gi opp. Tok dette ved Skullerudstua, ei gatelykt på turstien på motsatt bredd lyste mellom noen trær slik at det skimret i krusningene. Det jeg kan si til mitt forsvar er at det i alle fall er forskjellig fra de andre bildene.

 

I det minste fungerte kameraet upåklagelig i dag.

Lenke til kommentar

Tug-man: Det var jo hyggelig du likte det. Og ja, jeg snudde det både hit og dit og opp og ned, men endte opp med å legge det ut slik jeg tok det. Syntes det egentlig fungerte best slik. Men du kan jo få studere det snudd slik du ønsker. :) Jeg tok en kikk på den linken du la inn, og det var et par raffe varianter der. Jeg har for øvrig gjort dette selv, f.eks i fjorårets oktoberfest: Opera.

 

RandiA: Takker.

 

Trondster: Ja, når du sier det, kunne vært tettvevd, fint spindelvev.

 

 

6. Oktober

Akerselvas utløp

 

post-166172-1286367598,598_thumb.jpg

f/11, 4s, polafiler

 

Stakk bortom utløpet på vei til jobb. Siden jeg kjører rett forbi uansett så var det riktignok ikke rare avstikkeren. Skal man tro vannstandsmåleren så er det dårlig magasinfylling i Oslofjorden akkurat nå. Men ingen strømkrise, for det var strøm i elva ut av tunellen.

Lenke til kommentar

I likhet med andre synes jeg ikke du trenger å surmule over gårsdagens bilde, teksturen i vannet gjør utslaget.

 

Dagens er forfriskende enkelt; en ser jo klart hva det er bilde av, men det er så nær ved å bestå av superenkle elementer at det i mitt blikk automatisk blir dekonstruert til disse enkeltelementene, som en slags abstraksjon. Snedig.

Lenke til kommentar

Bra du fikk kameraet opp å gå igjen. Vi kan jo ikke være bekjent av en D700 som gir etter for en liten syndeflod.

 

Jeg likte også 5. oktober. Den fine teksturen i vannet og en passe skjev innramming gjør det til et bilde man blir sittende å se på overraskende lenge.

 

6. oktober var kanskje ikke like utfordrende for den høyre hjernehalvdelen, men jeg likte det likvel. Jeg tror faktisk jeg hadde foretrukket en versjon uten den gule vannstandsmåleren (til tross for at dette antakelig var hovedkomponenten i motivet ditt?). Artig detalj med den sirkulerende konfettien(?).

Lenke til kommentar

RandiA: Takk, ja av en eller annen merkelig grunn har jeg klart å bibeholde en viss variasjon så langt. Men jeg har stadig angst for at det kommer 15 elvestryk på rappen.

 

HelenaN: Litt småskummelt ja. Men jeg håper og tror kameraet har skikket seg nå. Ble med ett veldig i tvil om Elvesølv i det jeg skulle legge det ut. Men tilbakemeldingene tyder jo på at det var en grei avgjørelse likevel. Takk for kommentar.

 

-Teddy-: Noen ganger blir det litt mer utfordrende enn planlagt ja. 3. oktober er nok min absolutte favoritt så langt også.

 

Bykatt, Euklid: Det var jo oppløftende at dette så ut til å fenge flere her. Når det gjelder enkel oppbygging, så er det noe jeg liker godt. Synes det som oftest fungerer bedre enn et vell av elementer.

 

bareanton: Høres bra ut, ingen tar skade av litt grubling. Det er nok en liten bakevje som forårsaker den virvelen. Jeg har stygge planer om en mer definert bakevje etter hvert, hvis jeg finner en jeg er fornøyd med.

 

arnold_layne: Enig i det, litt skuffende oppførsel. Men det ser bra ut nå i hvert fall. Når det gjelder 5. oktober så forsøkte jeg å gjøre det litt smårøft, fremfor utstudert. Bra det slo an da. 6. oktober er nok et "glattere" bilde ja. Vannstandsmåleren stjeler en del oppmerksomhet, men jeg syntes det ble for tomt uten. Hadde noen versjoner lengre unna med måker på, men det fungerte bedre tett på slik jeg så det. "Konfettien" er noen blader, samt annet rusk og rask.

Lenke til kommentar

7. Oktober

Fåbrofossen (Granfossen)

 

post-166172-1286473264,1018_thumb.jpg

f/11, 1/8s, variabelt gråfilter (+polafilter)

 

Jeg har satt polarisasjonsfilter i parentes, for det var der kun av prosaiske grunner. Dvs at stepup-ringen satt så hardt fast at jeg ikke fikk løsnet den der og da, og Tom var ikke til stede med sine kjempekrefter. Den eneste måten å få montert gråfilteret på var da å sette det utenpå polafilteret. Polafilteret sto selvfølgelig i "nøytral" posisjon, ellers ville regnbuen ha forsvunnet i likhet med andre refleksjoner.

 

Måtte en tur opp Lysakerelva for å prøve og forevige en av fossene nå som elva er flomdiger. Det var med liv og lemmer som innsats (hvis kamera påmontert stativ er å regne som et lem), for stien var oversvømt flere steder med hasardiøse forbipasseringer som resultat (hadde kun joggesko). Men selv om fossene hadde imponerende vannføring var de en skuffelse rent fotomessig, for det var så mye vann at det ble som en vegg uten konturer.

 

Da var det å tusle ned igjen til Fåbrofossen, som jo egentlig er den mest imponerende rent visuelt. Det er bare at det er så trangt rundt der at en 180mm blir nærmest håpløst. Noe annet som var en smule håpløst var fosserøyken som stod som en vegg i mot og forsøkte å dekke filteret med vanndråper som best det kunne. Det eneste valget jeg hadde var i alle fall et utsnitt, og av alle de trehundreogåtteogførti variantene endte jeg opp med dette.

 

I følge en plakat ved fossen, betyr Fåbro broen over Fåd, som var det gamle navnet på Lysakerelva. Fossen har også vært kjent som Granfossen, noe jo Granfosstunellen på ringveien er oppkalt etter. På plakaten sto det også at i 1865 ble det på østsiden av fossen etablert en fabrikk for fremstilling av nitroglyserin basert på Alfred Nobels patent. I en annonse fra den tid het det: "Dynamit anbefales som et billigt sprængmiddel, hvorved ingen Fare er forbundet". Men kort tid etterpå , i 1874, skjedde det en eksplosjon som forårsaket store skader på bygninger og anlegg. En arbeider på fabrikken mistet også livet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...