Gå til innhold

Lost 6x05: "Lighthouse" (USA)


Anbefalte innlegg

Det jeg finner litt rart er hvorfor "tilkalte" Ben Smokey når Widmoores folk kom Dharma husene.

Og når Locke skulle flytte øya så var det vell MiB inne i kroppen til C. Shepard som sa hva han skulle. Så vidt vi veit kan ikke Jackob bytte form?

Og la oss anta at hytta i jungelen alltid har vært der MiB har vært fanget? Så da har vell the Others (hverfall de som bodde ved Dharma husene) alltid gjort hva MiB ville de skulle og trodd det var Jacob?

Endret av CThomassen
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ben tilkalte Smokey for å bli kvitt soldatene med Keamy i spissen. Ben sa jo selv at han ikke visste hva Smokey var, og at han ikke kunne kontrollere det, bare at han visste hvordan han tilkalte det.

Når Juliet og Kate hadde monsteret etter seg i sesong 3, så sa også Juliet at "We don't know what it is, all we know is that it doesn't like our fences". Så jeg tror Ben og Juliet forteller sannheten når de sier at de ikke vet hva monsteret er.

 

Når Locke skulle flytte øya, så er det sannsynlig at Christian Shepard var MIB-besatt, dette gir jo også mening, da det hele tiden har kommet fram at MIB ikke ønsker at folk skal finne øya. Derfor fikk han Locke til å flytte den. Jacob er den som vil ha folk til øya, han har reist rundt og holdt øye med dem, "rekruttert" dem og på en eller annen måte tilkalt dem til øya. Dette skjedde når Oceanic 815 styrtet, når Freighter-folkene kom, når Ajira 316 landet på øya osv. Vi så jo også i åpningsscenen av The Incident at Jacob og MIB satt på stranda og så på skipet som var på vei, og i denne scenen kom det tydelig frem at MIB ikke var begeistret for dette, og det er grunnen til at han ville drepe Jacob. Jacob fortsetter å lete etter sin "Candidate", det er han som har brakt alle folkene til øya. For å sitere John Locke sesong 1, "what if we were all brought here for a reason?".

 

Hva hytta angår så vet vi vel fortsatt ikke om MIB var fanget der, eller om han prøvde å komme seg inn. Vi vet at han har brukt den, men ikke hvor lenge, så hvem som har tatt ordrer fra hvem til hvilken tid er egentlig et godt spørsmål.

Lenke til kommentar

Det jeg har grublet litt på er dette med at MiB gjør seg om til andre personer, vi har sett ham som Locke og Christian (antar man vel), og kanskje også som Walt (og kanskje som hesten til Kate?). I starten så jeg på det som sannsynlig at den svarte røyken "gikk inn" i en død/levende kropp, og tok kontroll over den kroppen. På denne måten skjønner jeg hvordan MiB kan bli litt påvirket av kroppens egentlige personlighet ("don't tell me what I can't do!" osv), og at han/den kan lese personens minner osv og bruke disse til sin fordel. Men, vi har jo nå fått se at den svarte røyken bare "gjør seg om" til personer, og ikke "går inn" i dem, og da synes jeg det er litt rart at MiB kan fortelle om Lockes minner (han fortalte jo at den aller siste tanken John tenkte før han døde var "I don't understand!"), og at det virker som om litt av Lockes personlighet noen ganger tar litt overhånd (igjen, "Don't tell me what I can't do!").

 

EDIT: Satan, jeg missa innlegg nr. 1337.

Endret av Mokko
Lenke til kommentar

Syns det virker ganske tydelig at en del av personens sjel sitter igjen når MIB manifesterer seg som vedkommende hvertfall, dette så vi jo med Locke, samt at han selv viste at han hadde kjennskap til hva Lockes siste tanker var. Det viste seg også når han tok formen til Christian Shepard, og ba Locke "say hello to my son".

Tror nok det også ligger noe i det at monsteret bare kan ta formen til døde personer som ikke er begravd, dette gjorde han med Christian, Yemi og nå Locke. Det var derfor the others var så opptatt av at kroppene måtte begraves, fordi de ville unngå at monsteret brukte deres kjære mot dem.

Ilana sa jo også i forrige episode at han nå er "stuck this way", man kunne kanskje tenke at dette var fordi de begravde kroppen til Locke, men det skjedde jo først etter at hun sa det, så det henger ikke helt sammen. :hmm:

Lenke til kommentar

Syns det virker ganske tydelig at en del av personens sjel sitter igjen når MIB manifesterer seg som vedkommende hvertfall, dette så vi jo med Locke, samt at han selv viste at han hadde kjennskap til hva Lockes siste tanker var. Det viste seg også når han tok formen til Christian Shepard, og ba Locke "say hello to my son".

Tror nok det også ligger noe i det at monsteret bare kan ta formen til døde personer som ikke er begravd, dette gjorde han med Christian, Yemi og nå Locke. Det var derfor the others var så opptatt av at kroppene måtte begraves, fordi de ville unngå at monsteret brukte deres kjære mot dem.

Ilana sa jo også i forrige episode at han nå er "stuck this way", man kunne kanskje tenke at dette var fordi de begravde kroppen til Locke, men det skjedde jo først etter at hun sa det, så det henger ikke helt sammen. :hmm:

 

Gode teorier dette her. Ilana sa jo dette da de bar kroppen hans bort til gravplassen, så det kan godt hende at hun mente det som "når vi har gjort dette, da er han "stuck this way"".

Lenke til kommentar

Jepp, godt mulig. Eller så kan det være at det er på grunn av at Jacob er død at han ikke lenger kan skifte form.

 

Nå diskuterer vi kanskje litt for mye forrige episode :p Håper recap'erne våre kommer med bidrag denne uka også, det pleier å gi rot til masse ny diskusjon om episoden.

Endret av Nevnarion
Lenke til kommentar

Har kun pleid å skrive inn recaps på lost-norge.net, men kan begynne å skrive dem her også! :)

 

LIGHTHOUSE

 

normal_lighthouse467.jpg

 

Nok en sterk karakter-dreven episode sentrert rundt Jack.

 

Det er tydelig at Lost-skaperne er gira på å få oss invistert i hvordan virkeligheten er for lostiene i sideways-universet.

Hvis jeg skal gjette grunnnen til dette, tror jeg en av tidslinjene kommer på et visst punkt å slutte å eksistere. Hvis man ser på Faraday-eksempelet; Hvis man kaster en stor stein i en liten elv, vil det dannes to strømmer; en på hver side av steinen. Men etter vannet renner forbi steinen bil det møtes igjen i samme strøm som den opprinnelig var i..

Derfor mener jeg det blir en slags kampen for tilværelsen mellom begge virkelighetene, og det blir enten sideways-univærset eller øy-univærset som vil bli den «gjeldende» tidslinjen.

 

normal_lighthouse029.jpg

 

SIDEWAYS-VERDEN


Jacks sentrale tema i hele Lost har vært hans konflikt med Christian, hvordan han har strevet med tanken på farskap selv, og hans store redsel om å feile.

Dette går tydeligvis igjen i sideways universet også, der han har en egen sønn - David - en tenåring han sliter med å kommunisere med. Scenene mellom disse to fikk meg til å tenke på forholdet mellom Michael og Walt i sesong 1.

 

normal_tabularasa541.jpg

 

Samtidig speilet denne episoden en av mine favorittepisoder fra sesong 1, «White Rabbit», der vi får se den unge Jack høre frasen «You don’t have what it takes» fra Christian for første gang. Dette var for å lære Jack at det å være «helt» ikke nødvendigvis er noe man velger selv selv, som er en klumsete måte å få Jack til å unngå å se seg selv som en taper.

 

normal_white-rabbit197.jpg

 

Moren til David ble ikke vist, men er mest sannsynlig Sarah, som Jack er skilt med i begge tidslinjer. (...eller er det Juliet muligens?)

Etter at Jack fulgte etter David på en slags piano-audition, fikk de endelig hatt sin far-sønn samtale - som jeg må innrømme jeg ble litt rørt av. Når de til slutt går hjem sammen for å ha seg en pizza-kveld, gikk det plutselig opp for meg at dette Sideways-universet viser karakterene i en «happy ending». Jack og Locke har fått en slags resolusjon på sine indre demoner. Kate er fremdeles på rømmen, men (kanskje) uskyldig - som gir henne en større sjangs å få en god slutt der hun kan bevise sin uskyld.

Poenget mitt er - hvis jeg hadde vært en lostie og hadde hatt valget mellom å ha levt i Sideways-universet eller Øy-universet, så hadde jeg nok valgt Sideways-universet.

På en annen side så er gjerne ting for godt til å være sant. Time will tell..

 

normal_lighthouse722.jpg

 

Uansett... Her er noen få interessange detaljer som skjedde underveis i Sideways-verden:


  •  
  • Testamentet til Christian nevnte Claire Littleton. Tror gjerne vi endelig får en scene der Jack besøker den gravide halvsøsteren på sykehuset.
  • Jack møtte på Dogen i konservatoriet David framførte på. Har han fremdeles tilknytninger til øya? Visste han at Jack kom til å dukke opp?
  • Kista til Christian er fremdeles som synket i jorden. I følge Oceanic befnner den seg i Berlin. Kan det ha noen betydning?
  • I sideways-verden ble blindtermen operert ut mens Jack var 9 år, mens i øy-verden ble den operert ut av Juliet i voksen alder - som forklarer hvorfor Jack har et større og synligere arr og plutselig ikke husker å ha blitt operert som ung; Små minner og fysiske trekk begynner å skli over fra øy-verden.

 

normal_4x10cap-298.jpg

 

Jeg tror begge tidslinjene er i ferd med å møtes igjen slik jeg beskrev over, og de kommer nok til å bli mer og mer sammenknyttet etter hvert - Både fysisk og psykisk! Blir spennende og se!

 

ØY-VERDEN

Hurley blir hjemsøkt av Jacob igjen for å få han til å lede Jack til fyrtårnet på øya.

Reisen bort hadde mange nostalgiske øyeblikk som minnet oss på noen av de tidligste mysteriene som ble introdusert i sesong 1; Adam & Eve, Christians «spøkelse» og den tomme kista. Var herlig da de fant astma-inhaleren til Shannon og de forstod de sto utenfor de gode gamle hulene igjen. aahh.. good times!

 

normal_white-rabbit588.jpg

 

Jeg er glad de har gjort Hurley til en mer viktig karakter denne sesongen. I sesong 2-5 har han egentlig bare vært den som kom med morsomme onelinere når serien trengte litt comic relief. Nå har han endelig en mening, nemlig å være Jacobs talerør og gjøre viktige ærend i hans navn.

 

normal_lighthouse744.jpg

 

Bra å se Jacob igjen denne episoden! Hva er det han mener med at det kommer noen til øya? Er det noen vi kjenner? Charles Widmore, Desmond og Penny kanskje?

 

Det var artig å se Claire i kjent Danielle-stil. Knall framførelse av Emilie De Raven. Her er noen artige kallenavn hun har fått av lost-fans: »Fake Claire»/»Flaire»/»Claireso» (som i Roussau), osv..

 

normal_lighthouse190.jpg

 

Hva var greia med det skjelettet i vugga til Aaron? Noe hun tilber? Fikk grøssninger når jeg så det. Vet ikke om det var så lurt av Jin å lyve om at Aaron blir holdt til fange i tempelet. Nå har hun jo en ekstra grunn til å hjelpe FLocke å invadere aske-sirkelen.

Lurer på om gamle uskyldige Claire som vi kjenner fra sesong 1-4 fremdeles er der inne en plass, og om det fremdeles er håp for henne.

 

normal_lighthouse185.jpg

 

Apropo Flocke - Claire nevnte noe om at hun ikke hadde vært alene de siste 3 åra. Hun har hatt selskap av Christian og Flocke, som hun refererte til som «sin venn»..

Spørsmålet mitt blir da - Er Christian og Flocke to forskjellige skapninger, eller har Man in Black tatt formen som begge? Jeg tror Christian er Man in Black, og Flocke/Smokey fungerer som en slags løyntnant for han, slik som Richard Alpert er for Jacob.

Alle går ut i fra at Flocke er MIB, men jeg er ikke så sikker.. Blir spennende å se..

 

normal_lighthouse772.jpg

 

I Fyrtårnet fikk vi et vagt svar på hvordan Jacob har overvåket lostiene gjennom tidene. Det var merkelig at speilet viste huset der Jack vokste opp når hjulet stod på hans nummer. Kanskje speilet viser tiden der Jack var på sitt mest psykisk skjøre i livet sitt - mens han vokste opp med faren. Det forklarer også hvorfor Jack knuste speilet - for han trenger ingen påminnelse om denne tiden.

 

normal_lighthouse663.jpg

 

Hurley hadde fått instruksjoner om å snu hjulet til 108 grader. På 108 står det Wallace, som er streket ut. Hvem er denne Wallace? Er det han som kommer til øya? Har han noen betydning? 108 har vært er viktig tall i serien så langt, så jeg tror det er viktig. Noen teoriserte om at nr 108 var Kate og at hun derfor var den viktigste kandidaten, men Kate er ifølge hjulet nr 51 - et ubetydelig tall. Hvorfor? Kanskje Jacob prøver å gjemme Kate fra MiB med å gi henne et ubetydelig tall, og hun vil til slutt bli øyas nye beskytter når MiB aner fred og ingen fare?

 

normal_lighthouse604.jpg

 

Jacob avslørte til slutt at grunnen Jack skulle bli med, var for å vise han hvor viktig han var i den store sammenhengen. Hva er det som er Jacks store skjebne? Det tror jeg Jack tenker på også..

 

normal_lighthouse745.jpg

 

Endret av OCKi
Lenke til kommentar

Ja, veldig bra recap! :D

Det med blindtarmen til Jack viser jo kanskje at det skjer en slags sammensmeltning av de to tidslinjene? Vi finner det nok ut seinere.

 

Og skjelettet til Claire tror jeg var mer en replacer for Aaron, selv om den greit spooky og fikk litt grøssninger når jeg så den :p

 

Tenkte med en gang at Wallace var etternavnet til Walt, men det er nok feil hvis ikke hadde nok alle lostisene visst det x)

Lenke til kommentar

Bra recap, men etter min mening er det 99.9% sikkert at Flocke er MiB, noe annet gir ikke mening.

 

Skjønner ikke helt hvorfor folk syns det var teit av Jack å knuse speilet, var ikke det planen til Jacob? Jack skulle komme til Lighthouse og knuse speilet, og samtidig skjønne at han har en mening på øya. Noe han mener han ikke har bare ett par minutter tidligere i episoden; " I thought this island could fix me" eller noe slikt.

 

Jeg tror heller ikke at det kommer noen til øya, alt det Jacob sa til Hurley var for å overbevise Jack om at han måtte bli med på turen. Og at han derfor ikke var ærlig til Hurley.

 

Jacob trodde sikkert ikke at Jack ville bli med viss Hurley sa at han skulle vise han ett magisk speil.

Lenke til kommentar

Nå begynner forfatterne å få dårlig tid her.

Ja. Sikker på at det ikke er tiden som begynner å få dårlige forfattere?

 

 

Meningsløs kommentar. Forfatterene er stort sett di samme hele tiden, og denne episoden ble for eksempel skrevet av Carlton Cuse og Damien Lindelof.

En annen ting er at hele sesongen har en større kladd før de begynner å skrive episodene, så det de vil at vi skal få svar på, får vi svar på.

 

Dette er i tillegg en sesong, og tv serier har en oppbygning når det kommer til sesonger. Hvorfor skal de smøre svar på alt i trynet vårt i de fem første episodene?

Denne starten kommer til å gjøre andre halvdel av sesongen enda bedre, det er jeg overbevist om.

 

Ikke syns jeg de begynner å få dårlig tid heller. Richard kunne sikkert sotte seg ned og fortalt hele historien til øya på fem minutter i siste episode, særlig spennende hadde det nok ikke vært, men jeg føler ikke at det er noe tidspress her.

 

Når det gjelder svar... Hva er det folk her inne vil ha svar på egentlig?

Hvorfor DHARMA fortsatt sender mat?

Hvorfor Libby var på mentalsykehus?

Adam og Eva?

Henry Gale?

 

Personlig finner jeg alt dette uinterresant. Skjønner rett og slett ikke hva som er gøy med å få svar på slikt.

 

Dette er hva jeg lurte på foran sesongen

 

Richard, bakrunn, hvorfor han ikke eldres

Tallene

Claire

Røykmonsteret

Hvorfor i hele tatt øya er "magisk"

MiB - Hvem er dette? Og hvordan startet dette med at di ikke eldres og rivaleriet.

Det må jo ha begynt en gang.

Jacob - Hvorfor han vil ha folk til øya, og hvem han egentlig er.

 

Etter fem episoder syns jeg serien har peilet seg ganske godt i retning for å svare på det meste av dette.

Når jeg ser LOST syns jeg uansett nye spørsmål er mer spennende enn svar. Episodene som gir svar, blir aldri satt høyere for meg enn episodene som stiller nye spørsmål. Men hver sin smak.

Lenke til kommentar

Jeg tror ikke han løy om det. Om han mener at det kommer noen eller om det heller er "noe", vet jeg ikke. Kanskje han mener at det vil komme et mørke over øya, at folk vil bli "infected", at MiB vil bli mer gjeldende eller et eller annent slikt er jo mulig. At han ikke mener at noe kommer fra et geografisk sted og til øya, men at noe på øya vil bli endret, at de har en krig i vente.. Jeg aner ikke.

 

EDIT: Ved nærmere ettertanke.. når han faktisk sier "someone is coming to the island", så er det vel rimelig klart at han mener noen, og ikke noe.

Endret av Mokko
Lenke til kommentar

Personlig finner jeg alt dette uinterresant. Skjønner rett og slett ikke hva som er gøy med å få svar på slikt.

 

Personlig finner jeg alt dette svært interessant. Alle serier kan stille spørsmål. Kun gode serier kan komme med smarte svar.

 

Men jeg har fortsatt trua. Jeg har ikke fulgt med i seks år fordi jeg forventer å bli skuffa.

Lenke til kommentar

Samtalene mellom Hurley og Jacob fant jeg fascinerende. Herlig stemning det var ved fyrtårnet da begge hadde sin siste samtale om hvorfor Jack er så viktig. Jack sitter skuende utover havet og funderer. Kinematografien er også en sterk side ved Lost.

 

Gleder meg til vi får svaret om hva Jacks obligasjon er på øya, slik vi hørte Jacob nevne.

Lenke til kommentar

Bra recap, men etter min mening er det 99.9% sikkert at Flocke er MiB, noe annet gir ikke mening.

 

Gyldig argument! Kan godt være jeg er på villspor her.. :)

Men hvordan forklarer du alle visjonene av Christian off-island?


  •  
  • Han ble sett av Jack i sykehuset.
  • Han ble også sett av Michael i båten rett før den eksploderte.

Jeg trodde smokey ikke kunne forlate øya?? - at han var fanget og ville reise hjem? Michael kjente ikke Christian fra før, så det kan ikke ha vært at han så syner..

 

Dessuten var Sun og Frank med Christian i Dharmaville samtidig som Flocke var med Ceacar og Illana på Hydra island.

Som sagt - kan være jeg er på villspor, men mener det er verdt å tenke på at det kan være 2 forskjellige entiteter på team-MiB! :)

 

Takk for alle positive kommentarer forresten! :)

Endret av OCKi
Lenke til kommentar

Er enig i at det er rart at han blir sett off island. Kanskje MiB kan gå av øya, men det han vil når han snakker om å "go home" er å forlate øya som en vanlig person og ikke som røykmonster. I The Substitute nevner han at han en gang var en vanlig person, kanskje det er det han lengter etter? For å bli normal må han sikkert gjøre ett eller annet og første steg var å bli kvitt Jacob.

 

En annen ting er at i The Substitute så såg det ut til at MiB kunne teleportere seg, leste tidligere at det kun så slik ut fordi røykmonsteret delte seg og at han derfor mistet synet. Kan godt hende, men det er ikke sikkert.

 

Da Jack så Christian på sykehuset gikk vel røykvarsleren i rommet? Noe som tyder på at det var MiB...

Lenke til kommentar

Dessuten var Sun og Frank med Christian i Dharmaville samtidig som Flocke var med Ceacar og Illana på Hydra island.

Som sagt - kan være jeg er på villspor, men mener det er verdt å tenke på at det kan være 2 forskjellige entiteter på team-MiB! :)

 

Vi har jo sett røyken dele seg opp i minst tre "biter" før, for så å gå sammen til én stor "bit" igjen. Det kan jo hende at hver av disse bitene også kan manifestere seg som forskjellige personer på forskjellige steder på samme tid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...