Gå til innhold

Sier du gulost eller hvitost? V2.0!


Fredrik

Gulost eller hvitost?  

1 501 stemmer

  1. 1. Velg din:

    • Gulost
      719
    • Hvitost/kvitost
      729
    • Annet
      55

Denne meningsmålingen er stengt for nye stemmer


Anbefalte innlegg

Les litt om fargeteori eller ta en fargeblindhetstest.

I mellomtiden kan du svare på disse punktene (fra Dottens blogg):

 

Hva skyldtes dette nokså skremmende påfunnet? Spør du gulostingene, som de er blitt kjent som, så vil de hevde det heter gulost fordi "osten er gul". Vel, sant skal sies. Osten kommer i gult. Men den kommer også i oransje og selvfølgelig også i hvit utgave. Fargeargumentet til gulostingene faller således på sin egen urimelighet, da de helt og holdent overser faktiske forhold. Enkelte tror i sin forvirrede tilstand at den gule og hvite osten er to forskjellige produkter, men det er fordi de ikke vet bedre.

 

Man kan spørre seg hvorfor hvitvin, som er blank, heter hvitvin. Man kan også spørre seg hvorfor den oransje gulroten heter, ja nettopp, gulrot. Gulostingene, med sin misforståtte logikk, vil nok snart komme løpende og omdøpe dette til "blankvin" eller "oransjerot".

 

Et annet argument, også det eneste de ellers har, er at Synnøve Finden gir enkelte av sine hvitoster navnet Gulost. Det er forståelig at uvitende østlendinger kan la seg lure, men her forstår de vitende at dette er navnet på en av de mange hvitostene. Akkurat som man har hvitoster som heter Jarlsberg og Norvegia, har man Synnøve sin hvitost som heter Gulost. Det er ikke så vanskelig å forstå, ved Crom!

 

Så hva er det som gjør at hvitostinger, som er det populære begrepet på de lærde som sier hvitost, er så skråsikre i sin sak? Vel nå som gulostingene sine "argumenter" ganske enkelt er tilbakevist så kan vi kort oppsummere;

For det første har vi Norsk Språkråd, som i sin ordbok lister opp definisjonen av osteslaget om man søker på hvitost. Prøv å søk på gulost og du vil få opp "se; hvitost". Du får også opp definisjonen om man søker kvitost på nynorskordboken (kvit er nynorsk for hvit).

 

Så har man også opplysningskontoret for Meieriprodukter. Tung av ostekompetanse som de er så påpeker de her at det er hvitost, ikke gulost.

 

Tine Meierier slår i mail fast at begge begreper er i bruk, men hvitost er det produkttekniske riktige begrepet. Gulost er faktisk intet annet enn dialekt. Synnøve tar seg ikke bryet å svare på mail, men om de vet sin ost så vet de at deres Gulost er en hvitost.

 

Språkprofessor Finn Erik Vinje sier at det er hvitost som går av med seieren.
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Man kan spørre seg hvorfor hvitvin, som er blank, heter hvitvin. Man kan også spørre seg hvorfor den oransje gulroten heter, ja nettopp, gulrot. Gulostingene, med sin misforståtte logikk, vil nok snart komme løpende og omdøpe dette til "blankvin" eller "oransjerot".

Hva? Det er hvitostingene som forsøker å styrte samfunnet vårt med "sin misforståtte logikk". Vi må alle kunne være enige om at det, rent logisk sett, burde hete "blankvin" istedet for hvitvin og "oransjerot" heller enn gulrot. Når man endelig så klarer å være fornuftige i en eneste sak og kaller en spade for en spade, eller en gulost for en gulost, i dette tilfellet, piper alle hvitostingene at "OMG, VI HAR GJORT FEIL FØR, OG DA MÅ VI FORTSETTE SÅNN. ER OSTEN GUL SIER DU? SPILLER INGEN ROLLE. BLA BLA BLA, JEG HAR TENKT TIL Å LATE SOM OM HVIT I HVITOST IKKE HAR NOE MED OSTENS FARGE Å GJØRE".

 

Uansett så har dette aldri handlet om fargen på osten, for vi kan alle være enige om at den ligger en eller annen plass på skalaen mellom gul og hvit.

[...]

Jeg svarte forresten på Nevnarions innlegg, hvor han eller hun hevder at ikke "hvit" i hvitost har noe med fargen å gjøre. Jeg nevnte fargeteorien for å opplyse om at det finnes flere nyanser av gul, og at hvit er den fargen som består av alle bølgelengder av synlig lys.

 

Endring:

Satte noen ord i kursiv.

Endret av phfjeld
Lenke til kommentar

Jepp, bakgrunnen er utvilsomt hvit, og osten er utvilsomt ikke hvit, men ganske så gul. Til info finnes gulrøtter i mange farger, inkludert svart, lilla, gul og oransje. Gul var tidligere langt mer utbredt enn i dag, og det er meget mulig at den har sitt navn derfra.

Vin måtte ha et navn som passet til rødvin, og rød og blank passer ikke akkuratt. Da den røde også faktisk er gjennomsiktig (mer eller mindre), så man kalte den hvit.

Lenke til kommentar
Les litt om fargeteori eller ta en fargeblindhetstest.

I mellomtiden kan du svare på disse punktene (fra Dottens blogg):

 

Hva skyldtes dette nokså skremmende påfunnet? Spør du gulostingene, som de er blitt kjent som, så vil de hevde det heter gulost fordi "osten er gul". Vel, sant skal sies. Osten kommer i gult. Men den kommer også i oransje og selvfølgelig også i hvit utgave. Fargeargumentet til gulostingene faller således på sin egen urimelighet, da de helt og holdent overser faktiske forhold. Enkelte tror i sin forvirrede tilstand at den gule og hvite osten er to forskjellige produkter, men det er fordi de ikke vet bedre.

 

Man kan spørre seg hvorfor hvitvin, som er blank, heter hvitvin. Man kan også spørre seg hvorfor den oransje gulroten heter, ja nettopp, gulrot. Gulostingene, med sin misforståtte logikk, vil nok snart komme løpende og omdøpe dette til "blankvin" eller "oransjerot".

 

Jeg er rystet i brystet. Hvordan havnet Dotten opp som denne fjotten? Det han ikke forstår er at det han sier ikke går. Alle disse navn vil bli et stort savn, hvis hvitostnavnet vinner og gulost forsvinner. Rundt hvitost og gulost er det en duell, mens de andre ikke er aktuell. Disse navn på andre ting har sin ære, mens gulost/hvitost er det ingen som kan fortære. Spør du etter hvitvin er det ingen tvil, men spør du etter gulvin tror folk du er senil. Selv om disse andre navn er feil så er det ingen som får steil. Siden det ikke er grunn til debatt er det ingen som tar fatt. Nå når det er femti-femti må ikke hodet være empti. I dag har vi en debatt, noen anser den som en skatt, for da kan vi endelig avgjøre hva som er rett og det er så meget lett. Vi vet at osten er gul og da må vi ikke gå i skjul, for vi er da ikke blind så lukk nå denne grind. Skulle det rundt de andre ting komme en debatt, da tar vi ikke vår hatt, men da står vi støtt, utvilt og ikke trøtt, og gjør det vi er pliktig, det eneste som er riktig, kalle det for det vi ser og ikke noe mer.

Lenke til kommentar
I dag har vi en debatt, noen anser den som en skatt, for da kan vi endelig avgjøre hva som er rett og det er så meget lett. Vi vet at osten er gul og da må vi ikke gå i skjul, for vi er da ikke blind så lukk nå denne grind. Skulle det rundt de andre ting komme en debatt, da tar vi ikke vår hatt, men da står vi støtt, utvilt og ikke trøtt, og gjør det vi er pliktig, det eneste som er riktig, kalle det for det vi ser og ikke noe mer.

Så må vi heller ikke glemme at når vi sier "hvitost", mener vi typen ost, som Tine Norvegia, Synnøve Gulost, etc.

At du sier Gulost, når du mener hvitost, blir dermed feil. Men om du snakker om Synnøve sin ost, go ahead.

 

Det er det samme som å si at "det der er en Volvo!", når du egentlig mener en bil.

 

hvitost er mild og tildels smaksløs, gulost har mer smak.

 

Kommer helt ann på osten du spiser.

Endret av Slimda
Lenke til kommentar
I dag har vi en debatt, noen anser den som en skatt, for da kan vi endelig avgjøre hva som er rett og det er så meget lett. Vi vet at osten er gul og da må vi ikke gå i skjul, for vi er da ikke blind så lukk nå denne grind. Skulle det rundt de andre ting komme en debatt, da tar vi ikke vår hatt, men da står vi støtt, utvilt og ikke trøtt, og gjør det vi er pliktig, det eneste som er riktig, kalle det for det vi ser og ikke noe mer.

Så må vi heller ikke glemme at når vi sier "hvitost", mener vi typen ost, som Tine Norvegia, Synnøve Gulost, etc.

At du sier Gulost, når du mener hvitost, blir dermed feil. Men om du snakker om Synnøve sin ost, go ahead.

 

Det er det samme som å si at "det der er en Volvo!", når du egentlig mener en bil.

Er det noen spesiell grunn til at du overser første halvdel av innlegget mitt? Og nei, det er ikke det samme som at du sier Volvo når du mener en bil. "Sier gulost når du mener hvitost". Nei, for faen, jeg mener da aldri hvitost! På samme måte kan jeg si at du mener rødvin når du sier hvitvin. Makan til idioti. Og hvis du mener at hvitost er en gruppering innen ost og gulost kommer under der tar du feil. Vi snakker om vanlig ost slik som Norvegia, Jarlsberg og Synnøve Finden f. eks. Andre mer spesielle oster kan kalles hvitost.

 

En flott rap, Hyperio.

1+!

 

Takk, takk. Jeg brukte litt tid på det innlegget ja. Men siden jeg ikke er særlig glad i rap kaller jeg det heller for et dikt.

Lenke til kommentar
Vel, la oss se på Synnøve's gulost da:

 

https://www.diskusjon.no/uploads/monthly_01...-1231171870.png

 

Osten er hvit, pakken er gul...

 

http://www.matvareguiden.no/bilder/4682.jpg

Se på det nederste bilde, så vil du se at bakgrunnen er hvit, og at osten er gul.

 

Se heller på det feite båndet som går over pakningen, jeg har lagt til bilde med rød ring, for å gjøre det tydligere hva jeg snakker om. Der ser du gul og at den ikke er i nærheten av fargen som er på osten inni pakken - ganske enkelt fordi at osten er hvit.

 

Red.:

Til de som fortsatt måtte være forvirret.

http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/o...=n&renset=j

hvit|ost el. kvit~ fellesbetegnelse for osteslag som framstilles ved at fettet og proteinet i ystemelka blir felt ut, f eks gammelost, pultost, gauda og nøkkelost

 

Dette er spesielt rettet til Hyperio, som tydeligvis ikke kan norsk og aner det spøtt om hva han snakker om. Det viser han tydelig med følgende utsagn:

Makan til idioti. Og hvis du mener at hvitost er en gruppering innen ost og gulost kommer under der tar du feil. Vi snakker om vanlig ost slik som Norvegia, Jarlsberg og Synnøve Finden f. eks. Andre mer spesielle oster kan kalles hvitost.

 

Å beskylde folk for idioti, når man selv ikke har peiling, bør man være litt forsiktig med. :)

post-48198-1235735560_thumb.jpg

Endret av NikkaYoichi
Lenke til kommentar

Det er trådstarer som har gjort en dårlig jobb, så hva med å kutte ut all kranglingen.

 

Få en ny avstemning der ting kommer litt klarere frem. Mange bruker nemelig begge utrykkene, men det kommer helt an på hva slags ost/oster det er snakk om.

 

Slett hele tråden, den er bare teit når det har blitt sånn.

Lenke til kommentar
Det er trådstarer som har gjort en dårlig jobb, så hva med å kutte ut all kranglingen.

 

Få en ny avstemning der ting kommer litt klarere frem. Mange bruker nemelig begge utrykkene, men det kommer helt an på hva slags ost/oster det er snakk om.

 

Slett hele tråden, den er bare teit når det har blitt sånn.

Dårlig taper, men det er greit for meg. For da vant vi.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...