Gå til innhold

[Løst]Reklamasjon / klage på utført arbeide. Fotograf (med eksempel-bilder)


Anbefalte innlegg

Bilder av råmateriale finnes ikke, disse er overskrevet i redigert tilstand..

 

Altså, redigert over originalbildene? Hørtes ikke særlig seriøst ut dette her...

Enten er er han ganske udugelig, eller så har dette vært et sjeldent arbeidsuhell (f.eks disk-krasj) eller så er dette bare en hvit løgn for å slippe å gjøre arbeidet på nytt eller gi deg originalene. Jeg tror mest det sistnevnte.

 

Jeg ble litt fascinert av dette svaret: "Jeg beklager at flere bilder kun er i sort hvitt. Grunnen til dette er at fargebildet ikke ble bra, og jeg leverer ikke ut bilder jeg selv ikke synes er bra. Når jeg...."

 

Jeg (og sikkert flere på forumet her) ville nok ofte tenkt motsatt ift bruk av svarthvitt bilder. Det er kun de knallgode bildene som konverteres til svarthvitt. Blir helt feil dette her.

Det er jeg ikke enig i, da man kan få uheldige fargekombinasjoner, men fortsatt pene gradienter av lysintensitet. Hva som er penest må man nesten se på hvert enkelt bilde. Siden brudeparet ofte går i sort/hvitt så kan det passe fint å gjøre resten også sort hvitt. Men det er smak og behag. Trådstarter er tydeligvis ikke så glad i sort hvitt at han vil ha halvparten av bildene med det. Hvis ikke andelen sort/hvitt var avtalt på forhånd så mener jeg fotografen gjorde rett i å velge den prosentandelen selv. Det er tross alt hans eget kreative verk å gjøre det sånn. Om hans fotografiske verker faller i smak hos brudeparet er en annen sak.

 

Det er vanlig å få se en porteføje før man gir en bestemt brudefotograf oppdraget. Forskjellige brudefotografer har forskjellig smak og touch på sine verker. Plukker man en brudefotograf i blinde etter lavest mulig pris så har man egentlig bare seg selv å takke om man har en annen smak enn fotografen.

 

Jeg tror alt for mange gjør alt for slett forarbeid før man velger fotograf og ender opp med noe man ikke er helt fornøyd med. Mange som kjøper varer gjør akkurat den samme feilen. Gjør slett forarbeid med å finne det produktet som passer dem selv, og ender opp med å bli delvis eller helt misfornøyd.

 

Når jeg hører prisen på 2600 kr så mistenker jeg at det kan være tilfelle her. På forhånd: Beklager om jeg tar feil og du har gjort forarbeidet ditt. (Ps. Beskjæringen høres uansett ut som et reelt problem, uavhengig av sort/hvitt-andelen)

 

 

Du skriver du er uenig i utsanget mitt, men jeg ser ikke hva vi er uenige om. Ut ifra det du skriver konkret om dette med b/w, så synes det for meg som om vi er enige. Mulig jeg uttrykte meg feilaktig, for jeg er jo stort sett enig med det du skriver.

 

Men jeg stusser litt på dette med andelen av b/w bilder.

Er dette noe dere låser med avtale med de dere tar bilder av.

Jeg bruker å ta dette med dem i ettertid. Lager forslag på bilder og sier hva jeg synes blir fint. Dårlige bilder går uasnett rett i bøtta. Om de heller vil ha farger eller B/W der jeg har gjort omvendt så er det helt ok for meg å bytte om på det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Du skriver du er uenig i utsanget mitt, men jeg ser ikke hva vi er uenige om.

Mulig vi prater litt forbi hverandre. Jeg oppfattet det som at du mente man bare konverterer de beste fargebildene til sort hvitt. Jeg mente at man godt kan ta et dårlig fargebilde (der fargene er problemet) og gjøre om til sort hvitt.

Lenke til kommentar
Bilder av råmateriale finnes ikke, disse er overskrevet i redigert tilstand..

 

Er man yrkesfotograf/profesjonell fotograf tar man for det første alltid bilder i råformat. Det er forøvrig valig praksis at fotografen sitter på rettighetene til bildene. Det vil si; du får ikke råfilene uansett hvor mye du maser :)

Noen velger å selge høyoppløslige filer, men du får ikke rå-filer. du får da en ferdigstilt 300dpi tif eller lignende.

 

For det andre: Bilder som ikke er bra "skal ikke eksistere". Altså kunden - i dette tilfellet du - burde aldri fått sett dem i utgangspunktet. Det er bedre å levere 70 bra bilder, enn 150 halvhjerta bilder. Så dette er uproft hvordan man vrir og vender på det..

 

Fotografer har jo selvfølgelig forskjellig arbeidsrutiner, men vanlig praksis når man gjør en fotografering er ofte slik:

 

1. Ta bilder

2. Gå igjennom bildene og slett de som kunden ikke skal se (uskarpe, blunk, dårlig utsnitt osvosv.)

3. korrigere råfilene (farge, hvitbalanse, kontraster, crop/utsnitt).

4. Konvertere til lavoppløslige jpg-filer både i farge og s/h.

5. Brenne en cd til kunden med de lavoppløslige bildene.

 

Så velger kunden ut bilder hjemme, for så evt. å ta en visningstime med fotografen, om de trenger faglig hjelp fra fotografen.

 

Du har bestilt et album her. Når det gjelder crop og slikt bør fotografen i bunn å grunn ta utgangspunkt i formatet h*n skal levere i. "Fagstørrelser" er forskjellig fra "amatørstørrelser". 20x30/20x25, 10/15(13,5)/10x12 osv. Det jeg prøver å komme frem til er at fotografen sikkert har visse format og forholde seg til, med tanke på passepatout i album osv. Men når alt kommer til alt, bør fotografen levere et bra produkt uavhengig av stress, tidspress osv. Det dreier seg om yrkesstolthet. :)

 

Mitt tips er: klag. Dra frem noen av poengene du har fått i tråden din, men husk alikevel at du alltid kommer lengst ved å være saklig og høflig :)

 

Har selv jobbet et år i portrettstudio, og jobber nå hos en reklamefotograf. Det høres ut som du har hvert uheldig med fotografen her..

Lenke til kommentar
Du skriver du er uenig i utsanget mitt, men jeg ser ikke hva vi er uenige om.

Mulig vi prater litt forbi hverandre. Jeg oppfattet det som at du mente man bare konverterer de beste fargebildene til sort hvitt. Jeg mente at man godt kan ta et dårlig fargebilde (der fargene er problemet) og gjøre om til sort hvitt.

 

Da snakker vi forbi hverandre. Jeg tenker vel egentlig at et dårlig bilde er og blir ett dårlig bilde. Da virker det som meg som en dårlig spøk og en løgn at det bare er å lage det i B/W så er alting i orden.

At noen bilder av forskjellige årsaker egner seg bedre til b/w enn andre blir forsåvidt en annen sak. Da er det jo ikke egentlig noe dårlig bilde !

Blir litt potethue diskusjon om vi fortsetter på dette sidesporet. Vi på track.

Lenke til kommentar
Når jeg hører prisen på 2600 kr så mistenker jeg at det kan være tilfelle her. På forhånd: Beklager om jeg tar feil og du har gjort forarbeidet ditt.

 

hmm.. ble misforstått den der..

 

 

2600kr er siste avdraget på utført arbeid!

 

Jeg har heller aldri bedt om raw-filene, kun en cd med bildene som vi ble forespeilet..

 

Som jeg skrev i forbrukerrett tråden, får h*n alle albu, forstørrelser etc fra japanfoto...

 

Frilanser kan de vel kalle seg...

 

Når jeg hører prisen på 2600 kr så mistenker jeg at det kan være tilfelle her. På forhånd: Beklager om jeg tar feil og du har gjort forarbeidet ditt. (Ps. Beskjæringen høres uansett ut som et reelt problem, uavhengig av sort/hvitt-andelen)

Enig her, prisen hørtes også altfor lav ut.

 

Hvis trådstarter har valgt fotograf ut fra pris kun for å spare penger så har han/hun seg selv å takke. En skikkelig fotograf som lever av dette ville nok fort tatt mot 20 000 kr for dette vil jeg anta men da hadde man også fått mange timers kompetanse for disse pengene.

Prisen ble ikke sett på ved bestilling av fotgraf, men var selvfølgelig et pluss når vi bestemte oss.. Vi fikk en introduksjonspris den gangen på 7500kr, nå koster det 11500kr for samme pakka.

 

 

Mulig for å se disse bildene?

 

Jeg kan legge ut de "verste" vi har fått i kveld om det er intressant..

Endret av ford4fun
Lenke til kommentar
Dette høres ganske så udugelig ut. Er dette en "proffesjonell" fotograf? ...

 

Hvor i landet hører denne fotografen til?

En må gjerne skrive hva businessen heter synes jeg.......

Før denne saken er avklart, vil jeg gjerne fortsette å si h*n, for å ikke røpe kjønn, og jeg kan si det er i midtre østlands-området..

Fotografen vil trolig ikke kunne få noe godt skussmål av oss, men jeg føler ikke for å "henge" ut firmaet før ting evt har skjært seg fullstendig!

 

Om man kan kalle seg profesjonell fotograf når man har et eget firma med orgnr, og sender ut faktura, så ja, det er en profesjonell fotograf.

Lenke til kommentar

Her er noen av bildene vi ikke er så fornøyd med..

 

 

Det er ingen bilder av buketten som ikke er kuttet.

post-135585-1224615279_thumb.jpg

 

Skotuppene er også kuttet.

post-135585-1224615292_thumb.jpg

 

Bilde er skyggelagt.

post-135585-1224615299_thumb.jpg

 

Skyggelagt, og finnes ikke i farger.

post-135585-1224615306_thumb.jpg

 

Rare skygger rundt.

post-135585-1224615312_thumb.jpg

 

Samme her.

post-135585-1224615321_thumb.jpg

 

Bukett, fremdeles kutta.

post-135585-1224615333_thumb.jpg

 

Skyggelagt.

post-135585-1224615342_thumb.jpg

 

Et av de få bildene av forlover. Egentlig ikke så mye feil med det, kodakmoment bilde??

post-135585-1224615351_thumb.jpg

 

Et bilde til av forlover.

post-135585-1224615358_thumb.jpg

 

Skyggelagt.??

post-135585-1224615365_thumb.jpg

 

Som fotograf burde h*n se at kjolen ikke ligger riktig?

post-135585-1224615486_thumb.jpg

 

 

Er vi for sære??

Endret av ford4fun
Lenke til kommentar

var nok neppe det beste jeg har sett. og det er ihvertfall ikke verdt prisen. hos de fleste fotografer ville du fått skikkelige bilder for den prisen i ekte brudealbum (ikke japanfoto tull) :=)

Og det er nok også vanlig praksis for de fleste profesjonelle fotografer at kunden selv velger hvor mange deler som skal være S/H, feks 1/3 S/H osv.

 

MEN for at dere skal ha noe å klage på, så er det jo forbeholdt at dere ikke var klar over nivået på fotografen, så om dere har blitt vist tidligere fotografering som er på samme nivå etc, og fortsatt valgt han, så er det jo helt klart deres egen feil.

Evt. om dere ikke har spurt om å se portofølje / bilder han har tatt før er det nok også egen feil, og Dere burde betale det som er avtalt =)

Lenke til kommentar

Skal være veldig forsiktig å tråkke andre på tærne, men syns ikke disse bildene står i stil til prisen. Jeg er en glad amatør og tok mine første bryllupsbilder i august måned ever, og har kun fått positive tilbakemeldinger. Jeg la ut "alle" bildene på nettet lukket hvor de selv kunne velge bilder, og la til de jeg selv syntes var bra som de ikke plukket ut og tok en redigering av de i etterkant. Har 3 ex av RAW filene på 3 disker av alt jeg gjør og lagrer redigerte filer i RAW. Siden jeg tok opp fotografering i vår har RAW og "korrigering" i software vært en ny og interessant måte å jobbe med bilder på, feil farger, for lite/mye lys kan "reddes" i de fleste tilfeller så lenge man kjenner verktøyene man bruker.

 

Håper uansett at dette ikke har "ødelagt" den viktigste dagen i deres liv og at dere kommer fram til en enighet.

 

PS ! Backup er forøvrig ikke noe man bør gamble med, en arbeidskollega sin fotograf hadde bildene på en eksterne HD på en pult som ett dyr rev ned, minnekortene var for lengst slettet og backup ? Nei det fantes ikke...

Endret av JoonGoii
Lenke til kommentar

Hellandussen. :no: Som amatør er det ikke ett av de bildene jeg ville levert fra meg. EXIF avslører at det mest sannsynlig er 16-85VR som er brukt - knappest hva noen her ville anbefalt til en slik jobb.

 

Det er tragisk at en hvemsomhelst med en speilrefleks og PS Elements føler at h*n kan kreve et femsifret beløp for å dekke et bryllup, og kalle seg "proff". "Introduksjonstilbudet" var kanskje for å finansiere litt mer hensiktsmessig optikk?

Lenke til kommentar

Må slenge meg på klagekoret her. Bildene er forferdelige. Komposisjonen på de fleste er grusom, detaljer kuttes som du påpeker og skyggeleggingen fjerner all varme i bildene.

Beklager at du måtte oppleve noe slikt med så viktige bilder. Du får flere gode råd her, håper denne saken løses for deg og at andre ser den som et eksempel på hvor viktig det er å sjekke fotografens tidligere arbeid og få presisert oppdraget grundig :)

Lenke til kommentar

Ikke noe god lesning dette her...

 

Når fotografen kan vise til bachelor grad, og fotoskole i england, så må man jo anta at man kan sakene sine?

 

Fått mange gode innspill og råd her nå, takk for det! Avventer svar fra fotografenes hus ang tilbakehold av penger etc, så får se hvordan det går...

 

Kom gjerne med fler innspill!

 

K.

Lenke til kommentar

Har aldri tatt bryllupsbilder før, men vet nok til at slik skal det ikke gjøres!

Det at han ikke har originalbildene så han kan ta mindre redigering på de er f.eks helt uakseptabelt synes jeg...

 

Når man skal kjøpe ett produkt bør man i det minste ha litt å bestemme ang åssen produktet skal se ut...

Lenke til kommentar

Hva er dette "skyggelegging" greiene da? Ser ut som om en full 4-åring har prøvd seg med en litt soft svart brush... Dette var en ganske sær stil, og hvis han skriver over orginalene med dette, er det komplett udugelig. Selv om man stinker til både fotografering og etterbehandling, skal en aldri skrive over orginalene.

 

Har tatt noen bilder i bryllup, men har aldri kalt meg proff ... eller tatt en haug med penger for det.

 

Det er flere grunner til at du bør kreve pengene tilbake her... og trø "fotografen" noe ned i søla.

 

Når det er sagt, så må jeg bare skyte inn at bryllupsfoto er relativt vanskelig. Du kan aldri sette en vielse på pause... Ofte må en være litt mer erfaren for å kommentere/legge merke til ting (som med kjolen på det siste bildet) pga en amatør vil konsentrere seg mest om å få bildene korrekt eksponert etc i stedet for å se på motivet.

..., men en trenger ikke behandle bildene rævva for det om.....

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...