Gå til innhold

Bildekritikken på sotteseng?


Anbefalte innlegg

Syns det er trist dersom flere erfarne amatører trekker seg fra billeddkritikken. Det å få konstruktiv kritikk er etter min mening det viktigste redskapet for å bli et bedre fotograf...ikke bare kritikk av egne bilder, men også lese kritikk av andre sine bilder. Bileddkritikken spesielt og fotograferingsdelen generelt er stedene der mange, mange flere burde ha oppholdt seg og gitt kritikk, startet diskusjoner, kommet med innspill etc.

 

Personlig syns jeg det er vanskelig å kritisere et bilde uten at kritikken blir farget av egen erfaring, smak og behag. Jeg syns det er viktig at kritikken er ærlig, om en syns at et bilde ikke faller i smak, bør en si akkurat dèt og selvsagt med en begrunnelse. Etter min mening blir man ikke en bedre fotograf av å få kritikk der kritikken er preget av "snillisme". Det finnes en grense for negativ omtale, men det er mulig å formulere seg slik at en ikke tar fotogleden fra de som legger ut bildene i BK.

 

Ser frem til de endringer som er tiltenkt mtp BK, jmf Aetius innlegg.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er med blandede følelser jeg leseer denne tråden.

 

Førstereaksjonen er litt oppgitthet. Samtidig så ser jeg håpet i alle nybegynnerne. Det er friskt blod, nye øyne. La oss ikke glemme hvem det var som påpekte at keiseren i eventyret ikke hadde klær på. Kommentarer fra gamle travere kan og bli forbaska forutsigbare. Så uten friskt blod, tror jeg vi kan konstatere at BK ville dø. Samtidig så trenger vi erfarne brukere. De gir oss en viss faglig tyngde. De tar i mot nykommere og rettelier de, både fototeknisk, men og sosialt (det er ikke til å komme i fra at en del nykommere trenger litt dressur).

Og de ytterst få drevne som makter å holde øynene friske er en uvurderlig ressurs. Du PM er en av dem.

 

Symptomene du beskriver, er desverre en gjenganger på de fleste billedkritikksider. Mange forventer å få, uten være å villige til å yte særlig (der kommer dette med dressur inn). Jeg tror det er det som er nøkkelen. De drevne må stille krav til nykommerne. Ikke bare de drevne, vi må alle tørre å stille krav. Når noen klager på få kommentarer, så må de få klar melding om å yte selv. De må gjøres oppmerksom på forskjellen på det som så treffende har blitt kalt gratis fotoskole, og en barnehage. Folk må legge et minimum av innsats i egne produkter, før de viser dem. For å poste bilder i hytt og pine, det er forakt for andre sin tid. Også der må vi stille krav til hverandre, og oss selv. Det at vi bør stille krav, betyr i mitt hode ikke at folk ikke skal få utvikle seg i sitt tempo.

 

De som har vært her en stund bør kanskje og være litt mer bevisst i forhold til at de er rollemodeller. Det er nok den beste form for dressur, det å gå føre med et godt eksempel.

 

Dette ble litt hulter til bulter. Det er seint, og jeg er trøtt.

 

Greier vi å finne ballansen mellom å stille krav, og å vise litt romslighet, da tror jeg BK vil fortsette å blomstre.

Lenke til kommentar

Det vil vel si at du bare får sette deg ned og skrive kommenarer.

Har ikke oversikt over hvor mange bilder du har i BK Mr.Olsen, men tror nok det blir en del :)

 

Er vel ikke akkurat av de mest aktive selv i BK. Tror jeg kun har postet et bilde enda. Syns selv at jeg burde prøve å være litt mer aktiv. Er nok av dem som skylder på lite tid. Er klar over at det er en dårlig unnskyldning, men skal nok bli flinkere etterhvert.

 

Har uansett lært ganske mye med å lurke rundt på forumet her og kommer nok til å prøve å bidra der jeg føler jeg har noe å bidra med. Er stadig i en begynnende læreprosess selv når det gjelder fotografering.

Lenke til kommentar

Jeg har ikke tid til å lese gjennom hele tråden nå, så jeg svarer rett mot førstepost.

(Jeg skumleste alikevel litt nedover og fikk med meg Simon Aldra sitt svar.)

 

Jeg tilhører definitivt første gruppe, som fersk eier av dSLR og stor nysgjerrighet på mulighetene med dette. Jeg setter pris på både andre nybegynneres kommentarer og de erfarne sine kommentarer. Først og fremst fordi nybegynnere, som meg, ikke har samme evne til å analysere et bilde og kritikken kommer ofte rett fra levra (hvis de er ærlige) og er basert på førsteinntrykket. De erfarnes kritikk (som deg, PMnormal) er alikevel den man vokser mest av som fotograf, uansett hvor langt man er kommet. Så lenge man tåler saklig kritikk, og det tror jeg at jeg gjør.

 

Jeg har sneket meg rundt på foto-forumet i lang tid før jeg kjøpte dSLR selv, men har ikke skrevet noe særlig. Mest på grunn av at jeg trodde min kunnskapsløse mening ikke var av noen interesse for de som drev med dette daglig. Nå som jeg sitter i startgropa selv skjønner jeg at dette er feil.

 

På dette nivået som jeg er på nå, vegrer jeg meg litt mot å kommentere bilder jeg ikke finner noe å utsette på. F.eks PMnormal sitt "Den som ikke tredjepart ser nå, ...", som jeg så på i går. Jeg ble sittende lenge og se på det, uten å komme på noe fornuftig å skrive. Det var fengslende, uten at jeg klarte å sette ord på hvorfor. Hva bør jeg skrive i et slikt tilfelle? Jeg kunne skrevet at tømmerstokkene dekket 2/3 av bredden, og dette ga en spennende effekt, men det vet han jo utmerket godt fra før. Er det interessant for han å vite at jeg som nybegynner la merke til dette? Helikopteret oppe i venstre hjørne spiller en viktig rolle, fordi bildet hadde ikke blitt det samme uten det. Men hvilken rolle har det egentlig? Jeg tror nemlig ikke PMnormal "overså" helikopteret. Var det ikke meningen at det skulle være med kunne han tatt bildet fem sekunder senere.

 

De to bildene jeg selv har lagt ut nå er langt i fra representable i forhold til hva jeg selv føler er "bra", de er mer en grovskisse som jeg brukte for å få tips til kamerainnstillinger og fototeknikk så jeg i fremtiden er bedre rustet. Jeg er selv interessert i både abstrakte og kunstneriske motiver og realistiske gjengivelser av vakker natur. Førstnevnte er vanskelig å bli fornøyd med, men jeg streber etter å få det til.

 

Det er sikkert noe i resten av tråden jeg har gått glipp av, så jeg skal lese gjennom den grundigere senere.

 

 

edit: bommet på en bildetittel.

Endret av Steffenm
Lenke til kommentar

Jeg er amatør. Fersk med digital speilrefelks. Har annå ikke greid å ta et bilde jeg virkelig synes er bra. Slik sett burde jeg ikke skrive det jeg nå skal skrive.

 

Men. Mitt inntrykk av bildene på BK er at de ALLER FLESTE er ganske dårlige. Det er bilder som stort sett alle kan få til. Synes ikke noe om å gi kommentarer om at det er flott at du har greid å stille inn kameratet såpass at autofokus og den automatiske eksponeringskontrollen fungerte bra i dette tilfellet. Og eventuelt rose det opp i skyene hvis du har greid å få til en adekvat dybdeskarphet. For ikke å snakke om en komposisjon som ikke er totalt i ubalanse. (Vet jeg sitter i glasshus, og at det singler bra på alle kanter nå.) Men det er nå det jeg mener....

 

Kanskje burde vi heve lista litt for å legge inn bilder? Kreve at den som legger inn bildet har strukket seg i forhold til eget nivå, og i hvert fall selv mener bildet er bra. Og så må det da være lov å gi uttrykk for at det mener ingen andre.... Man lærer vel litt av det også.

 

gregor

 

 

EDIT: leif

Endret av gregor
Lenke til kommentar

Det er en klar overvekt av nybegynnere på billeddkritikken og bildene blir deretter, noe annet er jo heller ikke å forvente. Jeg syns ikke man skal legge inn begrensninger for hvilke bilder som skal inn på BK, dette vil kun hemme den fotografiske utviklingen. Det som er viktig er at en er ærlig når man kritiserer et bilde, og at vedkommende som legger ut bildet tåler å høre at bildet ikke er bra.

Lenke til kommentar

Jeg er enig at det må ikke være noen kunstige barrierer. Men det som kan være en ide er å gjøre et par enkle grep nå, som vi bruker inntil akam har fått det nye systemet på plass.

 

Jeg ser for meg:

1. Reglene for posting utvides/forbedres for å:

- tydeligere si hva vi forventer at poster gjør for en tråd opprettes.

- påpeke viktigheten med størrelse på bilder og forbud mot linking/hosting.

- tydelig si hvor mange bilder som aksepteres.

 

2. Det lages en mal som man bruker når man legger ut bilder i BK. Denne malen inneholder noen få felter som fylles ut, sammen med bildet. Kun noen få felter:

- Tittel

- Hva poster mener om bildet

- Hva poster ønsker å få tilbakemelding på

- Bildet (eller bildene)

 

3. Differensiere mellom bilde og bildeserie; der man i bildeserien kan godt opp til 5-6 bilder. Poster må i disse tilfellene presisere i klartekst at dette dreier seg om en bildeserie.

 

Tom

Lenke til kommentar
Når det gjelder punkt 2, bør ikke folk tvinges til å skrive hva man selv mener om et bilde, selv liker jeg å høre hva slags assosiasjoner osv folk får, så om man skrive noe, legger man fort føringer som ødelegger for dette. Av samme grunn bruker jeg sjelden titler også.
To svært gode poeng.
Lenke til kommentar
Hvorfor det? Flickr f.eks er en side jeg aldri har hatt problem med, kan ikke si det samme om imageshack.

Det er riktig at flickr oppfører seg pent for tiden.

 

Men det som er problemet, er at når du jobber på siten med bilder, så er det ingen synlig kobling mellom bildet og det faktum at den brukes i bildekritikken. Og når eier av bildet sletter det; så er bildekritikk tråden ødelagt. Du husker kanskje det nå, men det er ikke sikkert om et år. Og det er nok en del som blar i bildekritikken og titter på hva som har blitt gjort tidligere; uten at de føler å skrive noen kommentarer.

 

Tom

Lenke til kommentar

Et par innspill til den nye utgaven til billedkritikken.

 

Først. La oss slippe avstemninger, karaktergiving o.l. En ting er at jeg synes det er Harry med terningkast. Verre er det at karaktergiving tar fokus vekk fra bildet. Folk blir opptatt av å konkurere med hverandre, i stedet for å fotografere og presentere bilder. En naturliv konsekvens er utvikling av subkulturer som utveksler stemmer, med dertil hørende beskyldninger om smettefiske o.l. Det forsøpler lett miljøet.

 

Et par til. Jeg ønsker meg mulighet for selv å bestemme bakgrunnsfarge for bildet. Noen bilder gjør seg best på hvit bakgrunn, andre passer bedre på f.eks mellomgrått. Videre så ønsker jeg meg mulighet for å croppe bildet online, noe ala det photosight har. Det gir mulighet for å peke på områder i bildet, samt foreslå alternative utsnitt.

 

Håper du tar notater aetius ;)

 

EDIT: Jeg håper også at disse innspillene får denne debatten til å spore av.

Endret av fototim
Lenke til kommentar
Når det gjelder punkt 2, bør ikke folk tvinges til å skrive hva man selv mener om et bilde, selv liker jeg å høre hva slags assosiasjoner osv folk får, så om man skrive noe, legger man fort føringer som ødelegger for dette. Av samme grunn bruker jeg sjelden titler også.

Her har du et viktig poeng, som jeg ikke hadde tenkt på.

 

Tom

Lenke til kommentar
Når det gjelder punkt 2, bør ikke folk tvinges til å skrive hva man selv mener om et bilde, selv liker jeg å høre hva slags assosiasjoner osv folk får, så om man skrive noe, legger man fort føringer som ødelegger for dette. Av samme grunn bruker jeg sjelden titler også.

 

Enig i at føringer kan legges slik at kritikken blir farget av dette. Men det er greit om det står hva en ønsker å få kritikk for, og for den saks skyld hva en ikke ønsker å få kritikk for.

Lenke til kommentar
Når det gjelder punkt 2, bør ikke folk tvinges til å skrive hva man selv mener om et bilde, selv liker jeg å høre hva slags assosiasjoner osv folk får, så om man skrive noe, legger man fort føringer som ødelegger for dette. Av samme grunn bruker jeg sjelden titler også.
Det er helt greit, men da tror jeg det er like greit å skrive akkurat dette. Om du ikke gir bildet en tittel, må uansett tråden hete noe. Og dersom man "bare" ønsker generell kritikk og assosiasjoner folk har, er det ikke galt å skrive dette, for å komme tilbake til egne tanker senere. Personlig tror jeg de fleste som følger bildekritikken også ønsker å få høre fotografens tanker om bildet, og at de før eller senere bør presenteres. Har ikke fotografen noen tanker om bildet, har det heller ikke noe i bildekritikken å gjøre...
Lenke til kommentar
Når det gjelder punkt 2, bør ikke folk tvinges til å skrive hva man selv mener om et bilde, selv liker jeg å høre hva slags assosiasjoner osv folk får, så om man skrive noe, legger man fort føringer som ødelegger for dette. Av samme grunn bruker jeg sjelden titler også.

Her har du et viktig poeng, som jeg ikke hadde tenkt på.

 

Tom

 

Hva om man deler bilder inn i to kategorier? Man har abstrakte bilder, som skal ha en dypere mening og gi assosiasjoner, som Amund_Blix skriver. Og så har man også bilder som har èn hensikt; å gjengi et bestemt motiv på best mulig måte. Altså direkte og indirekte bilder, f.eks makro. Hva med å legge inn i malen en linje der trådstarter spesifiserer hvilken type bilde han ser for seg at dette er. F.eks "Abstrakt/Tolkning: Ja/nei". Er svaret nei er det ikke noe i veien for at fotografen selv skriver litt om hva man mener er teknisk rett og galt med bildet, men er svaret ja så er jeg helt enig i at fotografen gjør best i holde munn og se hvordan andre tolker bildet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...