skarsk Skrevet 26. september 2002 Del Skrevet 26. september 2002 I matematikken har man noe som kalles "Det gyldne snitt". Det er definert slik: Å dele en rett linje i to, slik at hele linjen forholder seg til det største stykket, som dette til det minste stykket. I et velformet hus vil man ofte finne vinduer, gulv, vegger og trapper formet etter det gyldne snitt. Målinger på pyramidene i Egypt, viser at byggmesteren må ha kjent til det gyldne snitt. Da Vincis "Mona Lisa" det samme. En person, hvis mål fra beltestedet til toppen av hodet og fra hodet til føttene ikke er i følge regelen for d.g.s., vil ofte oppfattes som en "uproposjonert" person. Av dette kan vi kanskje slutte at en egentlig ikke trenger å vite om de matematiske lover for d.g.s. Kunstneren, arkitekten og fotografen "føler" når det de utfører blir riktig. En sammenligning er språket. Først blir språket til, så lager teoretikerne regler ut fra dette, som kalles grammatikk. Hva har så det gyldne snitt med digitalfoto å gjøre? Hvordan vi oppfatter et bilde har noe med komposisjonen, lengde- / breddeforhold på selve bildet samt proposisjonene mellom elementene i bildet. Hvis bildet komponeres etter det gyldne snitt, blir det stort sett et godt bilde. Men selvsagt spiller lyset inn som faktor for et godt fotografi. Hvorfor skriver jeg dette? Jeg ser i dagens oppslag her at man skal gå over til et nytt format for digital fotografering. Det forrige formatet bygger på 35mm film, 24x36mm film med forholdet 2/3. Det nye formatet skal ha forholdet 3/4, eller four-thirds som det kalles. dette gir en bedre utnyttelse av objektivets tegningsområde, men den beste utnyttelsen av et objektiv gir kvadratet - bildeforholdet 1/1! Det var bare noen tanker - før jeg går å legger meg... God Natt! Lenke til kommentar
Laka Skrevet 26. september 2002 Del Skrevet 26. september 2002 Bare noen tanker? Alt for mange:) Lenke til kommentar
Gjest Slettet-fsaSP0zV Skrevet 26. september 2002 Del Skrevet 26. september 2002 Du verden!! Ikke rart du må legg deg tidlig.. :smile: Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå